Archive for October, 2013

Mycket intressant och S-I leder och hästryggar

Thursday, October 31st, 2013

Delar med mig av denna mycket intressanta texten om hästars ryggar och de omtalade och intressanta S-I leden (korsbensleden på svenska).
S-I leden står för sacrum-illiacum leden.

HÄSTFYSIOTERAPEUT OCH VETERINÄRASSISTENT
HELENE STRIDBECK
DRESSYRRYTTARE OCH B-TRAVTRÄNARE
Specialiserad på hästens rörelsemekanik och träningsfysiologi. Samarbetar med veterinärer.

FAKTA OM SI-LEDER – hur stort problem är dom egentligen?


Säkert 90 % av hästarna jag besöker har av sin förra terapeut eller kiropraktor fått “diagnosen” SI-ledsproblem hos deras hästar. Det här problemet verkar alltså nästan varenda häst ha kan man tycka, och det verkar finnas en lång lista på symptomen man kan härleda till dessa leder. Enligt terapeuten/kiropraktorn är det “bara” en manipulation som behövs, och ett knäck senare är hästen “frisk”. Hästägaren kan oftast ingenting om SI-leden och dess problematik och tycker det hela verkar rimligt och en viss förbättring kan ofta upplevas efter behandlingen, även om problemet i 90 % av fallen är återkommande.
När hästägaren sen ringer mig konstaterar jag i nästan samtliga av dessa fall att hästen inte har SI-ledsproblem utan är bakhalta. Och inte bakhalt av SI-leden utav från en bakknäled eller hasled eller annan del i benet.
Så nu ska ni få lite riktig fakta om SI-lederna och hur de fungerar och var de sitter, så kan ni bli lite mer kritiska nästa gång ni hör denna “diagnos” från en kiropraktor eller terapeut.
Och glöm inte att vi terapeuter ALDRIG får ställa diagnoser utan det gör veterinärerna!
SI-lederna är alltså leden mellan hästens första korskota ( som kommer efter ländryggen slut och precis innan korset) och den undre delen av höftbenets del som bildar korset. SI-ledernas undre del utgörs alltså av sidoutskotten på den första korskotan, som på varje sida om ryggen går ut som en platt “vinge” ungefär i höjd med korset. Över denna platta vinge lägger sig en del av höftbenet, som också är format ungefär som en platta. Dessa “platta” bendelar går ihop och bildar alltså SI-lederna som ligger en på var sida framför korset ungefär.


Dessa leder är inte särskilt rörliga. De har en rörlighet på 2 grader, dvs väldigt, väldigt liten rörlighet. De är sammanfogade av väldigt starka och många ligament och dessutom omgivna av den enorma Gluteusmusklen som är mellan 11-16 cm i omkrets på hästar. Gluteusmuskeln ligger över SI-lederna så lederna går alltså inte att känna på direkt utan ligger djupt ner.
Kan man då ens manipulera lederna och kan SI-leden ha “en låsning” som många kiropraktorer och terapeuter säger att den har? Svaret är nej, det kan man inte! Lederna är för orörliga och ligger för djupt. Senaste forskning inom humanvård har bevisat att det inte ens går att manipulera människors SI-leder! Och vi har samma konstruktion på lederna men pyttesmå muskler runt jämfört med hästen!

Men vad är det då som händer eftersom en “manipulation” ändå kan förbättra hästen en tid?
Jo, man tänjer ut muskeln kraftigt. ALLA låsningar beror på muskelspasmer, alltså muskelkramper. Eftersom musklerna alltid fäster över minst en led så begränsar såklart muskelkramperna ledernas rörlighet. Detta sätter i sin tur tryck på nerver och förminskar både blodcirkulation, rörlighet och nervbanornas funktioner. En led är alltså “låst” p.g.a. muskelkramp.
Krampen kan ligga mer på ena sidan om leden och då dra hårdare åt sitt håll, som t.ex. ofta kan kännas på ryggar. När det gäller SI-leden är det alltså kramp/spänning i Gluteusmusklen som orsakar obehaget i de flesta fall. Har detta pågått länge ihop med ansträngning kan muskeln ha fått en inflammation som är mycket smärtsam för hästen och kan ta lång tid att läka ut. Då ska man inte försöka “manipulera” utan först få rätt diagnos av veterinären som kanske behandlar med antiinflammatoriskt och muskelavslappnande preparat först. Sen kan terapeuten fortsätta behandlingen med ultarljud, akupunktur, laser eller massage tills hästen är frisk.
Enda sättet att undersöka SI-lederna för veterinärerna är att ultraljuda (rektalt oftast) området, och inte ens då är det lätt att avgöra om det finns en problematik där. Man har sett på ohalta friska hästar att deras SI-leder ser likadana ut många gånger som de som är halta och som man gett diagnos SI-led även från veterinären. Man kan även scintigrafiröntga hästen, som fungerar som en slags kontraströntgen och som kan påvisa problem i SI-ledsområdet.
Nästan all problematik som hamnar i hästens SI-ledsområde, dvs runt korsrygg (lumbosacralled), kors och ländrygg har sin botten i benhälta. OM din häst får denna “diagnos” av en kiropraktor/terapeut så åk efteråt till en duktig veterinär och kolla genom benen med. Det fungerar nämligen så att om hästen har en inflammation i en has t.ex. eller ett bakknä kommer hästen på ett mycket tidigt stadie börja avlasta benleden. Hästen försöker minska rörelseomfånget på benet framåt eller bakåt (beroende på vilken benled som avlastas) och ganska snart har detta byggt på uppåt och hamnat i spänd muskulatur uppe på rumpan och ryggen. Sen blir detta ett problem i sig med, men orsaken är benhältan. Hästars problem går i minst 80 % av fallen nerifrån och upp, dvs benhälta ger problem i rygg och bakdel och bogar.
För de få hästar som verkligen har problem i sina SI-leder är det enda vettiga att kolla dom hos veterinär. Det finns naturligtvis “riktig” problematik i dessa leder med, såsom pålagringar, benbitar och ligamentsskador, men de är mycket sällsynta och de ska i så fall behandlas av veterinär i första hand!


Tänk på att väldigt få kiropraktorer och terapeuter är kunniga på benhälta och vill oftast tillskriva hästens rörelsemönster SI-ledsproblem och ryggproblem för att få hålla på och behandla hästen själv. Var rädd om din häst och var kritisk! Ha alltid i bakhuvudet att drygt 80 % av rygg/bog och SI-ledsproblem KOMMER FRÅN BENHÄLTA!
Åk ett par gånger om året till en seriös och noggrann veterinär som STÄLLER DIAGNOS genom BEDÖVNING, och som lyssnar på dig som hästägare och som kan förklara vad den gör.
Ta reda på fakta om hästens kropp så du kan mycket själv och ställ många frågor!
Och mest av allt LYSSNA PÅ DIN HÄST!!! Den har alltid rätt!!!
Heléne Stridbeck

 

Återbesök på Karlslund

Tuesday, October 29th, 2013

Idag var det dags för återbesök på Karlslundsgård och vattenbandsträning.
Brandi fick komma med igen och den här gången hade vi med Röskva som andra häst. Brandi skötte sig galant. In och ur transporten, spola fötter och på vattenbandet – allt gick som på räls. Den här gången stod han också lugnt i vibrationsboxen.

Röskva, ett 5-årigt sto e: Kristall frá Hólum, var inte lika medgörlig, kan vi väl uttrycka det. Lastning hemma – Duallygimma och ett grimskaft gick. Motvilligt spolad om fötterna. Gå över vattenbandet – över min döda kropp! Så fan heller!
Inte ett spår av rädsla dock. Utan bara “nej – jag vill inte. Inte alls. Och jag tänker inte ge mig!”
Men det gick. Efter rätt många stegringar och utbrott var hon på plats – arg som ett bi. Och gick i bandet. Rörde sig fint.
Efter att vattenbandsträningen var klar fick Röskva fortsätta öva att gå på och av bandet och och det var fortfarande inte något hon gillade. Alls. Men till slut gick hon av och på och igenom som en dans.
Lastningen när vi åkte hem gick bra – men Dually-grimman fick göra sitt jobb så att säga nu med.
Humör på den här pållan – verkligen! Som sagt är hon inte rädd – inte alls. Hon blir väldigt kränkt när människorna skall bestämma vart hon skall gå och göra. Får man den här hästen med sig och får henne att använda den där energin till nått bra istället för att protestera har man definitivt en bra häst!

Hemma fick pållarna gå ut i sina hagar och jag tog in Tindra och red henne ett kort och intensivt pass på volten med de övningarna vi gjorde på Atli-kursen. Oj, vad fram och duktig hon var! Roligt att känna.

Strax är det dags att åka ut till Eriksbergs gård i Lissma och hålla kvällens lektioner.

 

Höstlördag

Saturday, October 26th, 2013

Det är ledig helg och nu skall maken och jag vara kulturella!
Så vi åker in till staden och mot Dramaten!

Men först en god lunch på stan!

 

 

Sen sist då?

Friday, October 25th, 2013

I tisdags packade Britta och jag in Vísir, som nu är helt igång igen, och Tindra i transporten och åkte till Skebokvarn. Till Ragnhild Bramer Wahllöfs gård där vi red kurs för Atli Guðmundsson i två dagar.
Ett ridpass på tisdag em och två pass på onsdag. Vilken otrolig lyx att kunna åka iväg så här mitt i veckan och bara ha så kul med vänner!
En väldig helgkänsla!
Tindra fick alltså följa med mig, då lilla vit återhämtar sig och Tindra då är den häst jag har och även en häst jag alltid kan lära mig mera på.
På tisdag eftermiddag kändes hon avtrubbad och ointresserad av att jobba.
För nytillkomna läsare av denna blogg går det att kika in här för att läsa lite om Tindra! Eller skriva in “Tindra” i sökrutan i högermenyn här och kolla in äldre inlägg.

Tindra är ju min darling och älskling, men också en lite knepig häst att rida bra. Hon är rätt lat, och känner hon sig “bromsad” i ridningen, eller att ryttaren tjatar på henne (skänklar och så) så stänger hon av och går inte fram. Hon går inte heller fram så bra med folk hon inte känner.
Hon är väldigt trygg att rida och helt underbar att handhästa med. Så hon är den jag använder för att handhästa, lånar ut om någon behöver en trygg häst att sitta på, har medryttare (bästa Erica!) på och inte rider alltför mycket själv.
Borde ägna mera tid åt henne. Jag vet! Mitt dåliga samvete!
Allt finns där – hon kan allt, men det kändes som om det var under ett täcke av “vill inte”. Vilket ju blir lite frustrerande
Vi fick jobba mest med nästa lös tygel och fram och stopp. Viktigt förmig att tänka på var att ta henne framåt med vikten. Skänkeln och tygeln är sekundära! Vill jag att hon skall gå igång får jag snabbt luta mig framåt och säga “spring!” . Gick ok i slutet av passet.
Tisdag kväll bestod av en helt fabulöst god middag, bastu och mycket prat och skratt!

På onsdag kändes Tindra piggare och gladare redan när jag satt upp. Valde att rida på Micklemtränset med rakt bett, som hon trivs bäst på. Fram, stopp, böja snabbt och ta henne med mig utåt med vikten (det fick jag jobba med för Hinni också) och locka fram formen med böjning. “Bromsa aldrig med två tyglar!” var devisen. Bra sagt!
“Nu skall vi se om vi kan samla skritten lite före tölten” sade Atli och såg inte helt ut att tro själv på det. Men se där bedrog han sig – för det är nått T och jag är bra på! Hon har lätt för samling och tycker det är kul att “showa lite” med det.
Så vacker sänkte hon sig bak och trampade med avspänd hals.
“Oj – titta det kunde hon!” sa Atli.

IMG_0086.JPGSåhär (fast det här är för många år sen) och hon har en bättre form nu.

Så fick vi samla, trampa (emellanåt gick Atli bakom och duttade lite med spöet) och rida fram i tölt när hon började be om att springa. Ett varv i tölt med lång hals och mycket energi och sedan ner i skritt och lång tygel.
Emellan lite trav med lååång hals.
Fick vara noga med att böja och aldrig bromsa med två tyglar. “Fram! Böj, locka fram formen!” var instruktionerna.
Sista passet avslutade vi med att ta av tränset och rida på bara halsringen. Fick styra, böja och stanna och rygga. Roliga T! Då var hon riktigt glad!
En enda bild har jag från Atlikursen och det är inte på någon av oss utan en instagram-bild (om ni vill följa mig där så heter jag malinsch79):


Annie och Eyvör, fantastiskt fint ekipage!

Glada och lite trötta åkte vi hem igen (2 timmar).
Ut med pållar i hagen vi 18-tiden på eftermiddagen och 07.30 nästa morgon (torsdag) lastade vi in Vísir igen och körde 2 timmar igen. Till den här stället:

Dags att kolla upp Vísirs öga igen.
Esme kollade, log och förklarade att det här ser mycket bättre ut! Hon skrapade lite sårskorpa och lyste ögat lite och sade att ni får välja: Antingen ses vi inte alls igen eller så kommer ni in på en sista koll om en månad.
Självklart bokade vi in ett sista återbesök om en månad för att vara på den säkra sidan! Men åh vad skönt att få en näst-in-till friskförklaring på ögat!

Idag har Monica, Texas och jag jobbat med tömkörning (med gott resultat) och hållit ett gäng lektioner på Eknäs gård, bredvid Häringe.

Och den här helgen som startar nu är jag LEDIG!
Då skall jag rida min unghäst!

Svar på tal

Friday, October 25th, 2013

Lisa kommenterade förra inlägget:

Hej!
Verkligen jättesöt häst o m väldigt vänliga ögon:)
Jag har noterat de tränsen du använder, är det Rambo Micklem? Är de så bra som de “säger” ? Vilken storlek använder du till islandshäst?

Jätterolig blogg att följa:) /Lisa

Hej, tack och ja den här pållen är ju så rar!
Ja det är ett Rambo Micklem Multbridle!
Jag har använt det här på ett rätt stort antal hästar. Mest islandshästar, men även på quarter, welsh cob, appaloosa och halvblod.
Jag har inte träffat någon häst som gått sämre på Micklemtränset än på ett vanligt. På några hästar (till exempel Váli) gör det världens skillnad. De slappnar av bättre, huvudruskningar försvinner eller reduceras kraftigt, de söker bättre fram mot bettet.
På en del häst för det lite skillnad (mot det bättre) och på några gör det ingen skillnad alls.

Tränset ser ju lite annorlunda ut, men man väjer sig vid det och tycker man det ser klumpigt ut så finns det en modell som heter “competition” som har lite smalare remmar och inte har kapsonringen på nosen.

180513-1990
Så här ser competition-modellen ut (jag och Váli).

Så ja, jag tycker definitivt att Micklemtränset är “så bra som alla säger”!
Jag använder det på nästan alla hästarna och rider in alla unghästar på det!

Tack för komplimangen om bloggen! 🙂

 

Sofie skrev såhär:

Vilken fining, och vilken vänlig blick! Divaravkomma?? Hur har han varit genom uppväxt och inridning? Har du stött på några fler Divaravkommor? :)

Tack! Brandi är mitt hjärtegull!
Brandi är efter Ómi från Stav – alltså halvbror med Divar.
Eller ja, han är faktiskt lite mera än halvbror. För Divars mor Diva och Brandis mor Tindra är dessutom halvsyskon (båda efter Mökkur). Så ganska mycket släkt är de! *lite stolt*Skriv in “Brandi” i sökrutan i högermenyn så kommer ni hitta massor av inlägg om Brandi från födseln, genom uppväxten till inridningen! (eller klicka på länkarna…)
Brandi har hela tiden varit väldigt lätt. Inga komplikationer eller konstigheter. Han har lite åsikter och humör (han är ju sin mors son…) men är aldrig svårövertalad.
Tyvärr känner jag inte några Divaravkommor. Skulle gärna betäcka med Divar, men mitt sto är ju e: Mökkur, och jag vill inte helt linjeavla så mycket.

247635_10151276576267326_1167881375_n.jpg

IMG_7394.JPG
Brandi (t.v.), jag och Tindra (Brandis mamma)