Archive for February, 2014

Dagen efter dagen efter

Thursday, February 27th, 2014

Brandi och Exakt vilade igår efter vattentrampade, som sig bör.
Vísir repgrimmejobbade och Váli reds. Mycket bra pass på honom då han kändes mycket bra!

Idag red jag Brandi på volten och fokuserade på flytta undan skänkeln och hitta lite mera böjning. Duktig pownie.
Men att böja igenom till vänster är mycket svårare än till höger. Lugnt, repetera i skritt om och om igen. Duktig häst. Svarade fint gjorde det lilla livet. Tölten kändes bra i bägge varven.
Exakt hade jag tänkt rida, men han hade helt klart träningsvärk i ryggen efter vattenbandet. Inte så konstigt när jag tänker efter, då han jobbade väldigt med hela kroppen och även ryggen i vattnet (eftersom han tyckte vattnet var lite läskigt lyfte han benen väldigt mycket på bandet).
Så tänk på att kolla det dagarna efter om ni varit på vattenbandsträning de första gångerna!
Stretchade ryggen med lite morot-mellan-frambenen och sedan peta-med-hovkrats-under-magen. Han tyckte helt klart att det kändes skönt!
Tog ut honom i repgrimman och promenerande först i rask skritt och sedan fick han jogga i repgrimma. Flytta och böja sig på liten volt i skritt runt mig i bägge varven och sedan trava och galoppera med mera energi i bägge varven. Frustade och frustade och sträckte ner nosen mot marken. Underbar att se! Ordentlig stretch efter och så fick Exakt bara vara lösa på volten medan jag jobbade Váli lite på samma sätt i repgrimma. Avslutningsvis fick Váli och Exakt jogga runt tillsammans lösa.
Imorgon blir det ridning av fina fuxen igen! Och de andra också!

Badpojkarna is back!

Wednesday, February 26th, 2014

Igår var det dags igen!
Karlslunds Gård för vattenbandsträning! Praktiskt faktiskt att all snö och även is smällt bort, för nu kunde jag skruva av alla broddar på Brandi och Exakt hemma och inte skruva dit som igen efter träningen.
Om det skulle komma lite vinter till (vilket ju faktiskt inte är helt omöjligt) får jag skruva dit dom igen.
Brandi har ju varit på vattenbandet två gånger i otober och för Exakt var det första gången. Jättenyttigt för lilla fjanten att komma ut och uppleva saker. Han är väldigt känslig och lite ryckig så han behöver öva upp sitt mod!
Exakt har nästan bara åkt buss tidigare och tycker en “vanlig transport” är lite läskig, så i måndags tog jag tiden för lite lastträning.
Bara vi två, tid och godis. Och in och ut gick vi galant efter några minuter!
Och igår när vi åkte fick Brandi gå in först (åh vad det känns skönt med en så duktig unghäst) och sedan Exakt och lite skeptiskt fortfarande, men väldigt duktigt gick rakt på.
På Karlslund spolade vi fötter och sedan fick Exakt stå i solariet medan Brandi gick på bandet.
Brandi skötte sig som alltid elegant! Lite lat är han ochpassar gärna på att sacka lite och ta bakbommen som hjälp och efter en stund blev han lite uttråkad och ville leka med vattnet, vilket inte går så bra på ett rullande band.
Men han jobbar fint genom kroppen!
Sedan fick han stå i vibrationsboxen medan det var Exakts tur på bandet. Fina fuxen höll på att svimma av skräck först! “Gå in där??? Neeeej! Det kommer äta upp mig -vad än det där nu är!” men efter lite pepp, eftergiften när han våga sträcka fram halsen lite och nosa och lite tid s gick han på. Han fick bara gå igenom maskinen tre gånger först och sedan var det dags att jobba.
Det gick finfint, även om det var lite läskigt att bli blöt om fossningarna först. Fint jobb genom hela kroppen och han tog jämt! Skönt att se!
Man blir ju lite nervös varje gång med en ny häst där då vi vet att finns det någon hälta eller “ofräschhet” så kommer den fram på bandet!
Medan Exakt sedan stod i vibrationsboxen satt jag på en pall utanför med Brandi och höll Exakt, som var lite orolig, sällskap och då kunde fuxen slappna av också.
Rätt mysigt hade vi det! Kaffe, vänner, snicksnack och hästar  allt vi behöver!


Exakt badar i “vattentanken”

Om en vecka är det dags igen!

 

Hemmahelg

Monday, February 24th, 2014

Dagarna rullar på. Hästarna med.
Britta är sjukskriven en liten stund så jag har även Váli och Vísir heltid just nu.
Så just nu är det lite pysslande med att vilka dagar vilka hästar skall jobba med vad. Oftast blir det varannan dag ridning ch varannan dag någon aktivitet utan ryttare för dom.
Den här helgen är den första på länge då jag är hemma och “ledig” (ja, jag rider ju, men i övrigt alltså). Det var mycket skönt! Sovmorgon och mysfrukost med maken bägge dagarna! Ridning i den omfattning jag själv valde – och till råga på allt: i solen!
Gjorde också något jag inte haft ro att göra på länge: jag låg i soffan och läste ut en bok. I ca en och en halv timme bara lkåg jag där och läste! Så himla skönt och rogivande!
Boken jag läste ut var Fredrik Backmans “Min mormor hälsar och säger förlåt”.
Hans förra bok “En man som heter Ove” har väl de flesta läst (om ni inte har gjort det så GÖR då för Guds skull det!) och det här är allts uppföljaren. Skriven lite på samma sätt, men en annan historia. Om att inte vara helt som alla andra när man är snart åtta år och har en mycket annorlunda mormor.
Den är en en bra historia, ibland blir språket lite irriterande, men så tar historien över igen och blir så bra så man glömmer det som irriterade i språket en liten stund.
Jag tror det här är en sån där bok som man antingen älskar eller så lägger man boken ifrån sig i irritation.
Jag älskade boken!

I lrdags red jag ut med Exakt en lite längre sväng och bara njöt av solen och töltade långa sträckor. Och mycket övergångar där emellan. Korta upp och länga steget.  Underbar sväng på underbar häst och en riktigt rolig sväng på den bästa lilla vita Váli efter det lyfte humöret ännu mera! Ah, vad bra jag har det!
Igår jobbade Vísir ambitiöst på volten och sedan jobbade Erica på Tindra lika ambitiöst.Sedan var det löshoppningsdags!
Först ut Brandi och Nykur. Glada och lekfulla gossar. Emellanåt stod vi bara och tittade då de lekte och lekte. Så himla söta brorsorna!
De får hoppa låga studs (bra träning för bakknäna!) och välja varv och tempo lite själva.
Rasande söta när de skall leka i sprången. Vi fångade efter en stund in dom och lät sedan en åt gången hoppa lite mera på allvar några språng och slutligen fick de jogga av sig lite utan bommar.


Lilla B som fått sig en liten halsklippning också som ni ser! (My fotade, tack!)

Sedan var det Váli och Exakts tur!
Exakt är inte jättemycket löshoppad. Vet inte om han någonsin provat på det på Fors (tror inte det) och hos oss har han provat en gång förr.
Men han är smidig som en katt och rädd om sina ben och jessus vad han hoppar! Vi gjorde samma sak med de här grabbarna. Jogga fram över bommar (mera rusa av sig värsta energin…) och sedan låga studs åt båda hållen. Liten paus och sedan fick de hoppa en och en.


Full fart över hindren!

Váli är ju också en riktig hopptalang som dessutom älskar att hoppa, men jag är lite försiktig med att låta honom hoppa för mycket än.Han är i full gång och jag känns fin och jämn, men ändå är jag försiktig och kanske lite fjantig med honom.
Hur som helst fick han hoppa bara långa studs och inte riktigt lika många skutt som Exakt.
Exakt fick hoppa några lite högre språng och sedan fick båda grabbarna  jogga utan bommar.

Resten av dagen har gått till lite stillsamt hemma pyssel, en joggingtur (!) och lite massage av maken inför ett naprapatbesök.
Vilken helg!
Nästa helg skall jag till Umeå igen och jag ser fram emot att få fortsätta med eleverna där!

 

Orkar ni med ännu mera TiH?

Wednesday, February 19th, 2014

EDITERAT:
Jag fick några bilder på oss av Annika och Antonia som var med på kursen, så jag uppdaterar inlägget med dom!
De är fotade av Annika Silver och en dam, som jag tyvärr inte vet namnet på!

För det gör jag!
Jag och Exakt har varit på kurs – vår första kurs tillsammans!
Vi var till Kalvefalls Islandshästar, som ligger i Ydre – ca 1,5 timme från Linköping. Det var Trausti Þór Guðmundsson, en av de som varit med och tagit fram Töltfími, som höll kursen.


Åsa rider sin fina unghäst för Trausti

Vägen dit var lång och mörk och vi (Malin Stang och jag åkte ihop) hade bara gps-koordinater att åka på så vi visste inte riktigt vart vi skulle ens.
Ut i skogen tydligen.
Tog lite över 4 timmar dit. För mig är det långt. Jag kanske är klen.
När vi kom fram var de urlastning av hästar och installering av de samma i boxar. Sedan middag (åh, vad det behövdes!) och en teori-stund med Trausti  – som helt klart brinner för det ha gör! Han pratade med hjärta och själ om hästar och livet och lite om Tölt in Harmony.
Klockan var massor när vi gick ut och lät hästarna jogga lite i på volten och i corallen och sedan nattade dom.
In i rummet med grejerna och oss. Iskallt! Element på – in under täcket. Iskallt!
Sov urdålig d det tar massor energi att frysa och då låg jag ändå under täcket i långkallingar, sockor, t-shirt och fleecetröja. Elementet var hett, men det var som att värmen inte spred sig.
Det var segt att gå upp 06.20 nästa dag.

traustikurs2
Trausti visar var Exakt vill knäcka av i formen.

traustikurs5

Kursen var mycket glad och pedagogiskt upplagd och Traustis stora kärlek till hästar och allt runt dom lyste igenom.
Första ridpasset fick vi presentera oss och sedan visa hästen lite fritt.
Sedan var det mest skritt för de flesta. Håll hästen på voltspåret, byta volt på små hjälper (sitta om och styra med utvändig skänkel utan att tappa böjning)  och mjukt flyta över mellan långa steg och korta upp lite.
Många övergångar mellan skritt och halt och skritt och tölt.
Mycket små korrigeringar av detaljer (riktigt nörderi m.a.o. – just the way I like it!). Bara att byta varv på rätt sätt och sitta om, ändra skritten, hålla linjen man tänkt ut (måste tänka ut). Nörderi ut i fingerspetsarna.
Nästa pass red jag och  Frk. Stang ihop och det gick så utav hesicke bra! Vi fick rida på utritade linjer p 14 meters volt och sedan gör tempoväxlingar på spåret i tölt. Exakt, som jag hittills inte alls plocka upp och satt någon press på utan bara fokuserat på att länga och få fram till handen och slappna av (då den delen saknades helt när han kom) fick gå med lite mera press och svarade utmärkt för trycket! Lyfte sig i halsroten, kom fram till handen och dansade – i harmoni!
Avslutningsvis fick vi rida på en liten 8:a (åttameters-åtta á la nivå 3 i TiH) samtidigt och vi fick tillsammans (både Malin och jag och Exakt och jag) in ett så bra flyt. Trausti tyckte vi skulle rida nivå 3 nästa dag bägge två, men vi beslöt oss för nivå 2.
Sällan varit så nöjd med ett ridpass! Lycka!

traustikurs6

traustikus7


Trausti förklarar för Malin Stang och Assa

Efter första ridpasset gick jag in och lade mig då jag var helt vimmelkantig av att inte ha sovit på natten. Vi noterade att det fortfarande var svinkallt på rummet (av modellen “vaknar av att man fryser rejält om näsan”) och under lunchen uppmärksammar vi Åsa på det och hon ställer snabbt in ett extra element på rummet och vips! är det varmt! Underbart!

Tiden mellan ridpassen spenderades mest på läktaren, där vi satt varmt och bekvämt i gamla biosalongs-stolar! Helt underbar lyx i ett ridhus! Trausti riktade en hel del av sina tankar och undervisning även mot läktaren och inkluderade publiken i resonemang och tankar. Mycket sympatiskt och intressant!
Han ville dessutom att varje ryttare efter sitt ridpass blev kvar i ridhuset och bara stod och var tillsammans med sin häst och byggde relationen en stund. Stod och gosade lite helt enkelt (Marry your horse)


Emma, med stolarna

Dag två började med, för mig,en sovmorgon. Äntligen. Och vad gott jag sov! Varmt och skönt och bekvämt. Steg upp 07.30 och gick och släppte ut Exakt (vi fick låna olika småhagar, ridbanan och corallen till våra hästar.
Första passet för dagen var en privatlektion, där jag och Exakt fick öva på att växla mellan kort skritt och lång skritt. Förbereda tölt, men se till att hästen väntar på mig.  Skrölt, tölt, andas, nedtagning, halt, skritt, korta, länga, förbereda, tölta, öka, minska, böja, byta varv. You get the picture.
Det jag verkligen måste fokusera på själv är att slappna av i mina knän när jag jobbar med skänkeln! Fokusera!

traustikurs3

traustikurs1

traustikurs4

Sista passet skulle vi rida TiH-program. Nivå 2 red jag.
Trausti “dömde”, men det var väldigt snällt och lite “glädjebedömning över det. Säkerligen för att hålla den positiva känslan från undervisningen. 5,87 slutade Exakt och jag på vår första gång i nivå 2. Men tilläggas bör ju då att i en verklig tävlingssituation hade nog poängen varit lägre. Exakt var lite trött både i huvudet och i tölt-musklerna och första momentet gick fint, men sedan blev det lite hackigt och vingligt. Linjerna är svåra att följa, speciellt när det är “skarpt läge”. Men otroligt nyttigt!

Kalvefalls är en jättefin gård som har vildmarksritter på nordsvenskar och även har islandshästar.
Maten var fantastisk! Ekologiskt, närodlat/plockat/jagat. Mycket vilt, rårörda lingon, sallad. Underbart gott!
Bra boende (värmen ordnade ju sig när vi sade till) och hästarna bor fint. Ridhuset är helt nybyggt med en fint underlag som kommer bli toppen med lite harvning och vattning.

 


Toksöt nordis


Alfred  som jag blev helt förälskad i!

Fångat dagen

Tuesday, February 18th, 2014

Åååh vad underbar Brandi var idag!
Han har nu varit igång sedan första veckan i februari och känns glad och pigg! Och töltar! Massor! Blir det lite jobbigt och balansfattigt i trav eller galopp så shwap! slår han över till tölt.
Idag red vi för första gången en lite längre tur ur själva. Var ute ca 40-45 min och det blev lite längre än jag tänkt då vi trasslade oss hem längs en skogsstig som jag bara ridit åt andra hållet tidigare. Men var fin han kändes! Och bara han fått tölta igenom så travar han så himla fint! Länger halsen och jobbar med bakbenen och allt! Låt oss säga att det blir många småpauser på långa tyglar då jag blir så himskans nöjd med honom. Måste så småningom skärpa mig och be honom jobba längre sträckor i samma gångart.

Exakt och jag hade också finaste fina turen tillsammans. Även han fick en lite längre sväng, då solen sken och vädret var så skönt!
Långa sträckor tölt och hitta stabilitet! Underbara häst!

Hoppas Erica hade det lika fint med Tindra idag!

Håller på med ett inlägg om helgens TiH-kurs, men det tar tid att få ner alla tankar och upplevelser i pränt!
Håll ut, det kommer!