Archive for January, 2012

Intressant och finländskt!

Saturday, January 28th, 2012

Sitter och tittar, av en händelse, på SVT2 där programmet “Bettina i Stockholm” (program 7 av 8, se från 19 minuter in i programmet om ni vill höra precis vad de säger!) och Johanna Koljonen –  Joc, som hon kallades hemma i Helsingfors back in the days – satte huvudet på spiken, så jag hajade till!
“Vi [finländare] har en kultur där det är effektivt, att inte slösa med varandras tid. Det uppfattas som respektfullt att vara rakt på sak i Finland. Har någon ett problem och och man har en lösning presenterar man den rakt på sak som finländare. I Sverige är det ett fruktansvärt angrepp och ett gravt påhopp på någons person att göra så och jag sågs som lite lätt psykopatiskt de första åren när jag betedde mig så här i Sverige. Det blir en enorm kulturchok i början” (ej ordagrant citat)

Jag får ofta – jätteofta – höra att jag är väldigt tydlig och rak på sak. Jag får höra det i positiv anda.
Många gillar det, speciellt barn. Jag har genom åren haft att göra med och träffat många barn med ADHD och Aspergers syndrom och jag funkar ofta bra som ridinstruktör för dom, då jag är tydlig. (så är jag dessutom extra tydlig då jag vet eller märker att personen – det är inte alltid barn – har den här problematiken)
Som instruktör är det säkerligen bra, men i vardagslivet har jag många gånger sett ögonbryn höjas och blickar vändas bort eller bytas med andra icke finlandssvenska kolleger. men man lär ju sig att bli lite smidigare med åren. Ibland.

Och nu satte Joc ord på varför!
Yay för Joc!

 

Svar och dittdatt

Saturday, January 28th, 2012

På domarseminariet pratade hovslagare Micke Jansson om skor och skoning.
Susanne frågade i en kommentar om natural balance, roll-overskon.
Rolloversko är tillåten så länge den följer måtten i FIPO. Dock kan de behöva slipas ner lite, då de lätt blir för breda. Tindra har haft rolloversko och den var 22 mm bred. Inget jag skulle våga tävla på alltså.
Men om hovslagaren slipar ner bredden till 19-20 mm och man provmäter dagen innan tävling så är det bara att köra. Kolla tjockleken också för säkerhets skull!
Natulal balance- skoning pratade Micke om och jag är inte så insatt i ämnet, men om man om hovvinkeln bryts framåt (hoven byggs upp bak och verkas ner fram) ökas belastningen på framknäna.
Så länge hovvinkeln ser normal ut är det godkänt. Kapade tår och skor som dras bak leder dock till mindre, kortare steg. Och det avspeglar sig i poängen.
När jag googlade på Natural balance- skoning såg jag skor som inte var av järn. Det är tillåtet, men man får inte blanda material; alltså alla fyra skorna måste ha samma material och hela skon måste vara av samma material.

*****************

Igår fick vi äntligen upp tapet på fondväggen i vårt sovrum!
Ja! Ett stort steg framåt!
Nu är väggarna målade, fondväggen uppe. Nytt golv och lister kvar! Blir så fint och bra och det skall blir sååå skönt att få tillbaka sitt sovrum!
Idag har jag stått på “ovalvolten” på Häringe och hållit ett gäng lektioner för Eknäs-folket. Riktigt roligt, då det är engagerade och intresserade elever. Imorgon åker jag tillbaka till Eknäs och tar med mig Dimma hem till Skogsäng för en månads längning av bakbenssteg och hals och vidareutbildning. Och så skall Ylva och jag visa en drös hästar på Fors för potentiella hästköpare.
Så det är en riktigt jobbhelg, men så är det ibland. Speciellt vinterhalvåret är det ju det där med ljuset. Jag jobbar hellre en lördag förmiddag i dagsljus än en onsdagkväll i mörker. Ju mera vår det blir, desto mera jobbar jag hellre på vardagkvällar än på helgdagar. Dessutom går helgerna mera åt till att döma tävlingar och rida hästar på våren och sommaren.

Två gånger beröm

Wednesday, January 25th, 2012

Igår sprang jag på gymet.
Som jag tidigare nämnt några gånger är jag ingen vidare löpare. Jag har liksom aldrig varit bra på att springa och tycker inte det är sådär hejdlöst kul heller.
Men gör det ändå.
“Varför?” kan man då fråga sig. Jo för att jag är så jäääkla nöjd med mig själv efteråt.
Och nu börjar det liksom likna något. Igår sprang jag 3 km på 18,5 minuter. Då springer jag 10 minuter, går någon minut och så springer jag 5-6 minuter till. Jo, jag vet – jag skall springa långsammare om jag vill orka längre.
Men jag har inte riktigt tålamod till det.
Det kanske är det som är mitt problem? Jag joggar inte – jag springer. Jag håller 10,0 km/tim fart på löpbandet och med mina rätt korta ben innebär det att jag springer (jag slänger avundsjuka blickar på tjejen som lite stillsamt joggar i 13-fart bredvid mig, med sina kilometerlånga ben).
Hur som helst. När jag sprungit klart och var uppe på gymmets övre våning kom en av alla de här människorna, som man glatt hälsar på och småpratar med på gymmet, men man inte har en aning om vad de heter, och berömde mitt springande. “Du är en jäkel på att springa! Vilket löparsteg du har” . Oh, Gud vad glad jag blev! Log ju resten av passet!

Efter gymmet drog jag vidare till Fors där jag red Kelda och tömkörde Uni i ridhuset.
Chefen var där och red/ jobbade hästar tillsammans med Kerstin (Dahlberg, tidigare landslagsryttare i dressyr, som har sina hästar på Fors) och passade på att titta på sina unghästar i arbete.
Och ett “det ser bra ut Malin” kändes mycket bra att höra. Speceillt med Uni, som är stor (148-149 cm någonting) och har otrolig mycket trav och verkligen behöver tid för att förstå tölten. I tömkörningen börjar nu ett lateralt rörelsemönster infinna sig några meter åt gången!

 

Ljusning

Monday, January 23rd, 2012

Hemma efter tvådagars domarseminarium i SIFs regi på Strömsholm!
Och vet ni vad? Det börjar hända saker!
2012 är inom FEIF “den goda ridningens år” och vi diskuterade, dömde och kommenterade form och ridning samt takt mycket!
Och var allt mera ense om skillnaden mellan en ihopdragen hals,  hög form, bakom hand osv.
En ny domarhandledning är på väg! Ja! Äntligen!
Som domare kan jag inte döma enligt tycke och smak utan måste döma det jag ser utefter Sportjudges guidelines, domarhandledningen, som kommer från FEIF. Där kan en häst, som är lite i otakt, ej korrekt formad osv komma rätt högt i poäng i dagsläget, bara den har mycket aktion och sväv.

Thorgeir Guðlaugsson håller på att utarbeta nya guidelines för domare, som dels inte skall tillåta för höra poäng på hästar som rids fel eller dåligt, och dels skall vara lättare att förstå och snabbt titta i. Men som inom många stor organisationer går det inte fort.
Den nya domarhandledningen kommer inte vara klar i år och nya guidelines kommer nog inte introduceras ett VM-år (alltså nästa år), så 2014 förhoppningsvis då!
Dock tycker jag det är fegt och dåligt att inte introducera dom ett år tidigare för att det är VM-år! Varför inte? Jo, visst förstår jag var för inte – men jag håller inte med!
Som vi domare dömer kommer människor rida! Långt ifrån alla fattar att vi inte kan rida runt hemma i träning så som vi i dagsläget skall presentera hästen på banan. Folk (som inte alltid tävlar själva, men rider) ser hästarna och ridningen på banan och poängen och går hem och försöker kopiera. Med varierande resultat.
Skulle vi domare sätta höga poäng på att folk red baklänges skulle de lära sig det.

Hur som helt är ju även idag god ridning och icke ihopdragna halsar viktigt! Vi kan göra avdrag på grov, oskicklig och oharmonisk ridning och bör tänka mera på det.
En häst som gapar och visar tydligt obehag, men har enorm aktion skall inte få de höga poängen.

För utöver bra diskussioner med högt till tak var det väldigt kul att träffa massor kollegor och prata ditt och datt!
En god och trevlig middag och roliga diskussioner, prat om gamla minnen och många skratt blev det!
Tack SIF för en mycket bra helg!

 

Kursbilder

Monday, January 16th, 2012

 

 

I fredags var det dags för årets första Hinni-träning på Jursta!
Vi som skulle ta oss till Jursta i arla morgonstund var jag/Greiði, Jill/Sága (som fick Hinni-kursen i födelsedagspresent av mig och Monica) och Sara/Kalle.
Sága, som sneast hon åkte transport åkte hem efter en vecka inne på Stockholm Horseshow, sade att “den där låddan blir det jävligt jobbigt om man går in i” och planterade hovarna djupt i backen. Efter lite lockan och pockande och nästan-på-upplevelser fick Dually-grimman rycka in och göra sitt jobb.
Greiði var en ängel och bara gick på.
Sara åkte bakom oss till Jursta och tog sedan med transporten tillbaka till Skogsäng och hämtade Kalle. En stor fördel med att kursen är så nära är att kunna göra just så!

Vi var under dagen väldigt tacksamma för att kunna vara i ridhuset då blåsten tog i så det emellanåt knakade i ridhuset och snösjoken vräkte omkring utanför.
Greiði var pigg (som alltid) och väldigt duktig under dagen.
Andra passet var han alldeles otroligt duktig och kändes inte trött, utan bara lite mera avslappnad från början! Vi jobbade med att få honom att flytta in framdelen på volt och slappna av och länga sin hals och sitt steg.

My var med hela dagen som fotograf och här är lite av hennes alster:

Jag och Greiði:

Greidi12.JPG
Sötast i stan! Han har ett så fint ansiktsuttryck!

Greidi14.JPG

Greidi17.JPG
Fin bild! Bra jobbat My!

Greidi23.JPG

Greidi29.JPG
Syns det att jag tycker det är kul?

Greidi32.JPG

Greidi39.JPG
Vi fick till lite rundad galopp på slutat också!

Greidi42.JPG
Slappnar av så fint så!

Greidi43.JPG
Här avslutade vi!
Nu skall Greiði (som är 5 ½ år nu) vila ca 3 veckor då det hänt massor den senaste tiden.
Sedan är det dags igen!

Jill jobbade mest med skritt, skrölt och lite trav, så det blev inte så många bilder där:

Jill25.JPG

Jill28.JPG

Vi avslutar detta inlägg med två lite roliga bilder på en arbetande instruktör:

IMG_7424.JPGHinni funderar på vad nästa steg för Sara och Kalle är?

IMG_8253.JPG“såhääär skall hästen länga sig och slappna av”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Snön har kommit till Stockholm (men med vår tur så blir vi väl av med den i nästa vecka igen?) och det är vitt och fint ute.
Igår stod jag på “ovalvolten” på Häringe och höll (skritt-, då det var stenhårt i backen)lektioner och hade det himla trevligt faktiskt!
Idag börjar ridskolan på Fors och imorgon börjar även lektionerna på Harby igen.
Och i helgen som kommer är det domarseminarium på Strömsholm!