Archive for August, 2014

Progress

Sunday, August 31st, 2014

Atli-kurs i dagarna två!
På fredagen masserade jag lite på förmiddagen (skönt att känna att lite jobb blev gjort också, och inte bara åka-på-kurs-glassa-dag. Typiskt duktig-flicka-egen-företagare-tänk), och sedan mötte jag upp Britta på Paus Bagarstuga för lunch. Uppäten och mätt och dags för avgång.
Via hemmet för avlägsnande av massagebänk och upplockande av staketdelar och tråd.
Till stallet och ta in hästar. Exakt lite grann svullen om såret på frambenet (det senaste) men inte nämnvärt öm och inte halt eller allmänpåverkad.
Så vi tog med honom.
Första passet, i Jurstas ridhus. Hej,hej Atli – ja det har gått framåt, jodå. För det mesta.
En tjej som inte ridit för herr mästare red samtidigt som jag, så Atli sade typ “värm som vanligt” till mig och provade sedan hennes häst och kände av läget där.
Så värmde och längde och kände av och gjorde vändningar ställd utåt och ditt och datt.
Efter det visade vi oss lite för Atli och han sade “ja, det ser bra ut. Överlinjen fin. Nu måste vi komma vidare!”
Han kände lite på lösgjordheten och sen jobbade han lite med Exakt från maken med att gå fram/rygga och sedan lite från ryggen.
Sedan fick jag tillbaka pålle och så fick vi jobba med att jobba framåt bakåt – FRAMÅT  och hitta bärighet med halslängd.
“Halvhalten sitter i samspelet mellan att kunna rida framåt och bakåt”.
Sista varvet kände Exakt fiiiin! Lång hals och kort kropp och började “klättra” med frambenen och vara lång och ståtlig i bakbenen.
Vi hade fått hyra en box så efter en avskrittning till fots fick Exakt stå där med bror brun bredvid.
När det var dags för nästa pass och jag tog ut honom var hans ena framben mera svullet än innan, lite varmt och en smula ömt. Även efter 10 min rask promenad.
Ohalt, men ändå.
Nej, ingen ridning på det. Så vi hjälptes åt att göra i ordning Brittas Vísir och hon red i mitt ställe och så rengjorde jag såret rejält och lade om det och passade på att mocka efter oss och gör allt annat redo för lastning.
Hemma för kvällen (skönt att Jursta ligger bara 20 min hemifrån!) gjorde jag i ordning benet an gång till och lindade även en vanlig linda om det så inte vetwrap-lindan skulle åka ner (såret är på insidan av skenan precis under knäet) och så fick ha stå i en sjukhage över natten.

På lördag morgon lade jag om Exakts sår, det såg fint ut och mindre svullet om tassen. Han fick gå ut till de andra med linda om tassen.
Váli och Brandi följde med oss till Drakboda (där kursen var  den dagen då Jursta hade någon breeders-grej i sitt ridhus).
Och vet ni vad? Brandi fick beröm! Och han skötte sig också! bockade inte en enda gång utan han var faktiskt helt koncentrerad!
Han gick från i påskas få omdömet “jo, det där kan nog bli en ok passhäst” till att igår få “Malin det där blir en FIN häst bara du har honom framme från hjälperna!”.
Gissa vem som hade största leendet för dagen? Brandi var dessutom såå duktig! Vi fick jobba med att flytta hästen för vikten och sedan lit mera för skänkeln och bli neutrala när hästen var duktig.
Andra passet jobbade vi med att först kolla av lösgjordheten och sedan börja göra halt, be hästen längs halsen lite i halt och sedan be hästen rygga för vikten. Berömma mycket när hästen för lite rätt.
Halt – avslappning – följa vikten bakåt -berömma -skritta fram till handen. Gör om (gör rätt).
Rygga flera steg – FRAM i skritt. Sedan fram i tölt. Lång hals! Avslutade lite tidigare bägge passen med lilla B. Kändes tydligt när han blev trött.
Britta debuterade med att rida lilla vita V på kurs för någon annan än mig (jag har ju dock ridit Váli för Atli) och var, trots lite nervositet väldigt duktig! Atli berömde med att det syns att hon utvecklas i ridningen mellan varje gång! Blir så glad!

När vi kom hem så fick Brandi gå uti en ny hage – med mamma Tindra.
Tindras hagkompis Dolly har flyttat (p.g.a. läs förra inlägget) och Tindra är nu ensamt sto. Och ensam skall hon inte gå, speciellt som hennes hage ligger en bit ifrån valackhagen så hon inte ser andra hästar.
Den enda av hästarna som bor kvar som jag tror hon kan gå ihop med är Brandi. Hon har tidigare hatat Brandi. Verkligen ogillat honom. När hon jobbar (alltså jag rider henne och Brandi är med som handhäst) då jobbar hon fokuserat. men när jag sitter av och tillfälligt inte är helt uppmärksam så har hon några gånger helt oprovocerat kastat sig mot honom och huggit. Som en orm.
Men senaste gångerna har det varit bättre.
Igår eftermiddag när jag släppte ut Brandi till henne kollade hon lite konstigt på honom, “va? skall den där gå här?”. Brandi käkade lite och gick sedan iväg för att kolla in hagen. När han försvann bakom skogsdungen galopperade Tindra i full far fram så hon kunde se honom och stod och kollade in honom.
Senare under kvällen hade de gått och ätit sådär 5-6 meter från varandra.

Idag har jag jobbat på MöRS och Dís gemensamma KM på Ensta med att göra hovbeslagskontroller i finaler.
Kändes lite märkligt att varken tävla eller döma på den egna klubbens KM, men att rida Atli-kurs gick långt före för mig. I efterhand var det ju lika bra att jag inte anmält mig, då Exakt ändå hade behövt strykas med sitt sparksår.
Vilket såg fint ut idag. Svullnaden var näst intill helt nere och såret rent och fint. Noll öm och fortfarande ohalt.

Kvällen spenderade jag med att cykla en timme och lyssna på Adam och kompanis podcast!

Fyrtioåringar och förändringens vingar

Thursday, August 28th, 2014

Åh, det har varit så mycket planerande, bokande och smusslande i hemlighet. Ända sedan i november förra året har jag hållit på!
Men nuuu är det out in the open! Min man fyllde 40 här om dagen och det är så att han och jag skall åka till…*truuumvirvellll* –  NEW YORK!!!
Jaa det skall vi och det skall blir så himla kul och spännande!
Det är en resa vi velat göra länge, men inte prioriterat upp riktigt och inte heller
riktigt haft råd. Men nu skall det äntligen bli av! Shit vad skoj!
Och tjena vad maken blev överraskad och rörd när han fick gåvan!
Stooort tack till alla som bidragit till resan – familj och vänner!
 Vi hade stort 40-årspartaj här i lördags och det festades rejält, spelades hög musik och åts fantastiskt jäkla gott till tidiga morgontimmar.
Det var nog flera än vi som var lite matta i pälsen på söndagen.

För övrigt rullar väl vardagen på som vanligt.
Exakt och Brandi jobbar stadigt, Exakt lite mera och hårdare än Brandi så klart. Brandi går ca 4-5 dagar i veckan och då är 1-2 dagar från marken. Exakt går 6 dagar i veckan och 1-3 dagar från marken.
Båda känns riktigt bra för tillfället. Om bara Exakt kunde sluta komma in från hagen med nya skråmor/sår varje dag! Ganska mycket sårvård. I flocken verkar det lugnt och ingen annan har sår. Dock är det en del stök runt hagen, vägarbetare, stora bilar, män i neonkläder. Sånt hoppar fina fuxen för.
Som tur är är han inte halt av något av såren, endast lite svullen över det nyaste.
Tyra går från klarhet till klarhet och har trevliga rörelser som grädde på moset. Lite tittig och unghästhoppig, men det är ju helt i sin ordning. Traven lossa mera för varje gång och någon töltsättning är det ju inte tal om då hon töltar rent och fint i olika tempon av sig själv. Grunderna till att kunna lösgöras och få bättre balans samt lära henne att länga överlinjen är nästa steg.
Tindra är underprioriterad, då Erica är bortrest och häststackarens matte jobbar så mycket. Hon verkar inte lida.

Imorgon är det dags för höstens första Atli-kurs! Äntligen!
Och den här terminen kommer vi rida för honom på Drakboda, endast 20 minuter hemifrån! Very nice. Kommer dock sakna gänget hos Ragnhild och känslan av minisemester när vi åkte iväg sådär två dagar mitt i veckan.

En sak, som jag inte skrivit om tidigare är stallet. Skogsäng.
It´s coming to an end – Tyvärr!
Gården Skogsäng skall säljas och stallet läggs ner. Så jäkla synd!
Trivs sjukt jäkla bra!
“Men” säger en del “om någon bra hästmänniska köper stället, kan ni inte stå kvar då?”.
Nej, det är så att nästa år försvinner marken runt stallet och även om nya arrenden finns, är de lite för långt från gården för mig. Det är ointressant. Tyvärr.
Jag älskar stället, stämningen, stallägaren (Gud vad jag kommer sakna henne!), ridvägarna och volten.
Skit också, helt enkelt!
I dagsläget vet vi (vi är jag och Britta och vår tillsammans 5 hästar) inte vart vi skall ta vägen. Det finns lite trådar ute och saker på gång, men det är ju inte bara sådär att flytta 5 pållar, som vi helst vill ha på lösdrift. 4 är valacker (Brandi, Exakt, Váli och Vísir) och så ett sto (Tindra), som dessutom måste gå på lösdrift.
Det kommer ju lösa sig  frågan är bara hur och när.
Just nu vet vi inte.
Det är också en orsak till att jag valde att inte betäcka om Tindra i år, även om jag var väldigt sugen.
Inte så bra att ha ett dräktigt sto och ingenstans att stå. Och så kom Exakt in i mitt liv och hästkvoten är liksom fylld.

Privatlektionerna rullar på, lite ströplatser finns kvar om någon är intresserad, samt några helger här och var.
Kommer i slutet av september ha min första renodlade Tölt in Harmony-kurs på Vädersjö Gård! Skall blir spännande att se hur det funkar!
Väver ofta in TiH i lektionerna, men har inte haft någon ren TiH-kurs hittills.

 

Ridskolestart!

Monday, August 18th, 2014

Nu är hösten här på riktigt!
Jag vet, många stretar emot och säger “neeejdå, augusti är en sommarmånad – det ÄR inte höst än!”
ni får säga vad ni vill – nu är det höst för idag börjar ridskolan. Många andra höstterminer börjar också. Skolan, för många, olika sportaktiviteter börjar idag. Utbildningar.
Ja – påtejtå, påtatå – you get it!

Vi har hunnit med såå mycket den här helgen – hur bra som helst!
Tokstädat á la våttorka golv å allt, dammat mattor och kört massor gammalt skräp till tippen (eller SRVs återvinningscentral då). Oj, vad mycket plats vi fick på altanen plötsligt.
Varför detta tokstädande då? Jo förstår ni, min make skall bli gubbe -och då städar man, det säger seden!
Okej, inte helt, men nästan.
Maken fyller 40 om någon vecka och inkommande helg har vi stort partalajban här, och att ha grundstädat veckan innan ger oss lite mindre att göra när festen närmar sig.
Förutom städandet har vi besökt olika etablissemang där vi inhandlat saker som en jättegrill (billigare att köpa än att hyra), mera tallrikar, bestick, vin och what not!

Vi har även hunnit med ytterligare en jättefantastisk-amazing-trevlig middag med påföljande brädspel (Cluedo – DET var länge sen!) och mycket vin, cyklande till stallet och lite till, ridit min otroligt duktiga unghäst, spelat badminton.
Ja just det – badminton.
Maken och lite annat löst folk har en stående badmintontid i närliggande Rackethall varje vecka. Igår var första för säsongen, vilket de andra glömt. Så jag ställde upp och spelade med make istället.
Lite försiktigt, iom avsaknad av främre korsband i ena knäet samt hälsporre under läkning. Det gick bra!
Dels tycker jag badminton är kul, samt att jag har en underliggande talang för det. Jag är rätt bra på att träffa fjäderbollen och hålla igång spelet. Dels funkade knäet jättebra. Jag var såklart försiktig och tog inga jätterisker. Kastade mig inte baklänges och gjorde allt för att träffa bollen och så var motspelaren mera av en medspelare och spelade schysst.
Och så hade jag ett knäskydd på som stöd.
Av knäet kändes ingenting alls. Fotjäveln gör dock rätt ont idag. Skit också – mera rehab på det. Stretchar som en tok, masserar massor, gör fukin’ excentriska tåhävningar till dödsdagar. Och Linnex på vaden. Det skall nog ta sig igen…

Nu skall jag byta om och bege mig till Lillhästen och rida Tyra och så vidare till Skogsäng för handhästande av liten B och ridande av fin fux!
Och sen – Ridskolestart på Fors!

Och kom ihåg:

 

Det var Pastor Plommon! I biblioteket, med Blyröret!

 

Veckosummering

Saturday, August 16th, 2014

Lördag och helg. En helg då jag är ledig! Vilket ju behövs precis såhär efter semestern…
Skämt å sido så var jag otroligt trött och matt igår kväll. Vi hade fina vännerna inklusive stora hunden här på middag och innan i fick maten från grillen var jag helt redo att ursäkta mig och gå och lägga mig, trots att vi inte setts sedan fina vännerna blev äkta makar.
Men lite mat och ett glas vin samt ett glas resorb höjd livsandarna så att det blev väldigt trevlig!
Avslutade kvällen med att se “Good Will Hunting” på Netflix och gråta lite över att en så briljant skådespelare och människa lämnat oss för tidigt.

Veckan har flutit på fort! Tyra, det lilla 5-åriga stoet jag ridit in och nu fortsatt utbilda, är igång igen. Hon har gått sina första vändor ut i stora världen utan för ridbanan och gör det med den äran! Första två gångerna hade vi sällskap med oss och i går var vi ute för första gången på egen hov. Som jag skrivit tidigare är det här en mycket töltinriktad dam och ingen har någonsin sett henne ta ett travsteg. Hon töltar stadigt även genom djupa vattenpölar. i måndags när vi red ut med kompisen och hingsten så var båda hästarna lite hoppiga och spända bakom kliniken och när Tyra modigt tog täten uppför en pyttebacke kände jag plötsligt tvåtravsteg i alla spänning och hoppighet. Jag vände mig om och ropade till kompisen “SÅG du? Hon travade upp!”
I onsdags jobbade vi på ridbanan med att påbörja böjning och att följa vikten mera och så red jag som sagt ut själv på fredag. Och efter tölt och lite rask galopp red jag en bit åt ett nytt håll (för Tyra). Skrittade längs en mjuk sandslinga en bit och red så avslappnat fram och bara så: hon travade fram!ca 30 m travade hon avslappnat och glatt på! Så kul!
Efter det var också skritten större och mera genom kroppen.
Nu får hon vila över helgen och smälta intrycken så gör vi om svängen på måndag!

Brandi är igång och pigg, pigg, pigg! Han vill springa och leka. Men han är stabilare i tölten och travar stadigt. Just nu är galoppen svagast. Att fatta galopp ur skritt, eller rulla över från tölt går bra, men att fatta galopp ur trav ser mest lustigt ut (eller känns i alla fall så). Han ökar traven explosionsartat och det känns som en Kalle Anka-start där han springer in i galoppen. Han får därför göra den övergången rätt mycket i löslongering och i repgrimme-longering istället.
I torsdags skoddes han och JA! Äntligen gick skoningen lugnt och helt smärtfritt på alla sätt!
Första gångerna Brandi skoddes (våren 2013) gick allt galant på unghästvis.
Sedan under hösten 2013 när han började få lite balans blev han plötsligt helt oregerlig att sko. Bara kastade sig, stod på bakbenen, slog vilt omkring sig. Helt utan synbar orsak. Som bara för att han kunde. Det kändes som om han testade sin styrka och ledarskapet.
Han var öht. pain in the ass att ha uppbunden en period. Vi övade, myste och gosade och jobbade både med att stå still lös och uppbunden, alt. uppbunden lite grann och testade olika sätt. Jag övade massor bara att få hålla upp ett ben lite längre stunder och slå på skorna med gummiklubba.
Två gånger under vintern-våren blev han skodd sederad med Domosedan (i oral form, en gel under tungan), vilket funkade superbra.
Sedan har vi skott honom fram en dag och bak nästa dag. Första gången använde Ventraquil, vilket är milt lugnande.
Och senast han skoddes, i juni, skoddes han fram en dag och bak nästa dag helt utan lugnande.
Och nu i torsdags skoddes han helt runt om på samma dag och det gick så bra!
Jag står med och håller honom och avleder uppmärksamheten med en slicksten (sån Horselyx slickgrej i en bytta) precis när Helena spikar.
Så nöjd att det funkade så bra nu!

Exakt känns fin! Här om dagen hade vi ett sånt där härligt ridpass på ridbanan då allt bara funkade! Ville inte sitta av!
Helt underbart!
Vi har även jobbat på galoppintervaller för “mjölksyreträningen”. Han ser riktigt fin ut i kroppen nu!

IMG_6830
Bild från början av juli.

Helgen skall ägnas åt städande hemma inför makens 40-årsfest nästa helg, middag med vänner, läsa lite och så lite ridande så klart!

 

 

Kick-start i Umeå

Tuesday, August 12th, 2014

Jag har spenderat tre dagar i Umeå hos världens härligaste kursgäng!
Efterfrågan var stor och de bad därför om en dag till. Så deltagarna red antingen fred-lörd eller lörd-sönd.
Lördagen var med andra ord rätt fullsatt!
På fredagen var vi på en ovalbana där eleverna red privatlektioner. En del på banan inne i mitten och andra på valbanan. Allt gick bra och fint förutom att Rökkvadís höll på att avlida i skräck av att en fårflock betade i en hage bredvid banan (en liten rackare hade dessutom fräckheten att vara lite längre från flocken och kom plötsligt galopperande och bräkande). Men efter en stund slappnade hon faktiskt av och koncentrerade sig på vad matte (som med stort tålamod andades, böjde, bad om uppmärksamheten och lugnade) bad om.
Under en av lektionerna började det mullra lite och snart började det småregna lite.
Jag frågade eleven om vi skulle bryta, men hon tyckte att “vi fortsätter lite till”. Det gjorde vi, efter en stund med en regnjacka på mig, tills det till slut regnade så att hästen bara stod och blundade och blixtarna avlöste varann.
“Oj vi får nog bryta nu” ropade vi till varann över åskmullret och jag rusade (så snabbt mitt knä tillåter mig halvspringa) in under tak. Jag hade en regnkappa som nådde mig till knäna och på de ca 40 meter jag halvsprang från ovalen till huset blev jag genomblöt från knäna neråt!
Regndroppar stora som vanliga vattenglas hällde ner och precis efter att jag kommit in under tak gick det över i hagel.
Sedan satt vi där inne i huset allihopa och tittade ut på ovädret i ca 1 timme.
När det gått över till att “bara regna” begav vi oss ut igen och fortsatte.

Lördagen var en lång, men väldigt kul historia med ekipage som avlöste varann. Hästar lösgjordes, vissa samlades och det diskuterades sits och inverkan till oanade nörderinivåer!
Både på fredag och lördag kväll var det grillparty med alla deltagarna (eller de flesta i alla fall) och vi hade väldigt kul!
På söndag red gäng två sina privatlektioner.
Flera av de som var med nu har varit med alla eller flera av kurserna under de här året jag åkt upp och undervisat där. Så på många gick vi tillbaka och såg på hur det såg ut och gick för ett år sedan och jämförde med övningarna och känslan nu.Mycket nyttigt, då det är lätt hänt att man fastnar lite i “det här är problem”- och “men vad det går långsamt”-fällan, men om man ser längre bak i tiden än några veckor, säg ett helt år tillbaka, så har det ändå hänt mycket.
Det är också det som är så givande – att få fortsätta följa ett ekipage i utvecklingen!
Som “Bullen”, som inte töltade för ett år sedan.
Jo, det gick kanske att likna lite vid tölt, men var mest en väldig travtakt med sänkt rygg, hög nacke och sprattlande framknän. I februari-mars upplevde vi de första “men jessus – det där var verkligen tölt“-sträckorna (då ca 20 m) och den här helgen, ganska jämt ett år senare, så töltade ekipaget! Både längs fyrkantsspåret, lite över ett halvt varv, och på den stora ändvolten – två varv! Och det var riktig tölt, avspänd, med flyt. På ryttarens kommande och utan att hon behövde joba arslet av sig i varje steg.
Hur de kommit dit? Skrölt, massor med skrölt, samt flytta lära sig kontrollera bakben och bogar. Och att länga halsen så fort ryttaren ber om det.
Som “svarta hingsten”, som var enorm och snygg, men outbildad. Han krullade ihop sig bakom hand, gick från kontakten och gick inte fram. Första tillfället gick nästan bara ut på att få honom att svara på framåtdrivande hjälper. Ryttaren fick gör mååånga repetitioner av “hus i helvete” och glatt ropa “duuuktig ponny!” när pålle svarade (till stor munterhet och glädje för alla som tittade på).
Idag mullrar han fram med stora rörelser och är alert och framåt. Vi jobbar nu med att han skall vinkla sig bättre i baken och öka trycket (utan att nödvändigtvis öka farten). Bitvis är han sanslöst flott och vacker – en riktig drömhäst!
Som “lilla hoppetossan”, som vill göra allting så fort så fort. Matte hakade gärna på och red fort. Men att tölta fort, eller ens långsamt gick bara inte för det mesta. För hopetossans framben är olyckligtvis kortare än hennes bakben. Och när hon då bara rusar i väg i ett högfrekvent trummande med benen föll hon bara på bogen, tappade både balans och rygg och travtaktande rollade hon fram.
Hennes matte har fått många sitstillrättavisningar och jobbat mycket ambitiöst med sig själv. Och hoppetossan har också fått jobba mycket med sig själv, att kunna ta ett steg i taget och gå långsamt.
Idag jobbar vi med tölten på ett helt annat plan! För hon töltar! Riktigt fint -och det blir bara bättre!
Och några till liknande historier.
Även de nya bekantskaperna var trevliga! Bl.a. ett halvblod – Accent – var med. Roligt med ryttare som vidgar sina vyer och är med trots att jag är islandshästinstruktör (vilket jag är noga med att påpeka för “icke-islandsekipage”) – men häst är häst och Accent och hans matte var en trevlig bekantskap och det kändes som om vi hittade intressanta saker att jobba med även på honom!
Dessutom har Accents matte gått och köpt en av unghästarna på gården så även lillan (3,5 år gamla Svás) fick vara med på två mini-pass.
Ytterligare en 3-åring fick vara med. Han fick på söndag ha sin matte på ryggen för första gången – så kul att få vara med!
(bilden snodd från mattes instagram, @ewalinn heter hon där)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Här ett annat trevligt ekipage: Kiljan och matte Frida -jättetrevliga och duktiga!
Det här är i början av passet då Frida bara får kontrollera att hon kan be Kiljan sträcka överlinjen “hur mycket som helst”. Inget han går i länge, utan bara en check.

Väl hemma i Stockholm hade jag en lugn måndag, min kropp berättade att den behövde det.
Det regnade hela förmiddagen så jag låg inne och läste, passade på att fixa ärenden i Haninge C och äta lunch där.
På eftermiddagen fick Brandi ett ridpass på volten, där vi kanske behöver uppehålla oss något oftare för att få lite mera lydnad och mjukhet i sidorna.
Exakt och jag tog en sväng ut och avslutade med några intervaller i “mjölksyregalopp” och en låång avskrittning hem till dusch och stretchning.
Idag skulle egentligen Brandi skos, men min stackars hovslagare har varit magsjuk, så vi sköt på det till torsdag.
Både Brandi och Exakt fick jobba med att jogga i repgrimma, samt lite lösa.