Archive for October, 2015

Sista tävlingen för säsongen

Saturday, October 24th, 2015

Jamen Gud nu är jag så där långsam med uppdateringen igen!
Så mycket som händer hela tiden…
Nu skall vi se:
Det har varit Tölt in Harmonys Utbildningsseminarium, Vallfaris tävling på Häringe och klinikbesök.

Vi börjar med tävling.

Alla bilder är tagna av alltid så duktiga Erica Osterman.
Hon fotade alla ekipage på tävlingen och på Vallfari och MöRS fb-sidor kan man hitta länken och det går att köpa bilderna av henne!
Klicka på bilderna för att se dom i lite större variant!

I söndags var det sista tävlingen för i år. Vallfari ordnade en hösttävling på Häringe och med oss i lådan hade vi Exakt och Brandi.
Exakt fick gå V2 och T5 (då T3 inte fanns med) och Brandi var anmäld i F2 och T6 (typ “lätt” T2/T4):
Dagen började, förutom med incheckning och vet.bes, med F2 för Brandi och mig.
Tölten kändes rätt bra på uppvärmningen, men när vi kom in på banan vart det lite rollande och lite spänt. Traven gick rätt trevligt till och skritten bättre än tidigare, mera avslappnat.
Galoppen kändes bra. Han orkar ta i ordentligt ungefär halva tiden, sedan blir det mera på fart och påskjut. Och så pass. Det vi är så väldans nya på.

Btolt2

Btolt3

 

Btrav1

Brandi var jätteduktig och lägger sig i pass ur galopp varje gång, men kommer inte helt upp i sväv. Eller jo, det finns bildbevis på att det blir sväv, men det är svagt och han orkar inte gå kvar där hela sträckan. Så i uttagningen fick vi 0 på pass.

Btolt4

Btrav2

Fick 4,5 på den rolliga tölten, 5-5,5 på skritt, trav och galopp och slutade på 3,70 (blir ju så när passen inte existerar) och på det kom vi 4:a i uttagningen och i final. Det var flera än jag som inte hade så mycket pass alltså.
Men final är kul.
Gick och strök Brandi från T6 då det kändes lite mycket för honom.

Bgal1

Borde ha läst startlistorna (som kom första dagen innan) lite nogrannare och hört av mig till arrangörerna när det gällde Exakt. För jag startade i sista startgruppen i T5 och V2, som gick direkt efter var det bara en startgrupp, så Exakt fick alltså gå två uttagningar på raken.
Vilket inte var helt bra.

 

extolt4

extoltt2
T5 gick rätt ok. Lite rollningar i korta tölten, men steglängdsökningarna (och framförallt nedtagningarna) samt ökade tölten gick bra. Slutade på 5,13. Känslan var något bättre.

Skrittade ut på lång tygel och bad om några minuter så Exakt, som var rätt svettig, kunde andas ut.
Sedan var det bara att rida in och rida fyrgång.
Korta tölten gick ok, men i traven blev piloten lite taggad och tryckte till pålle, som hoppade iväg i galopp. Äh, retligt. I should know better. Resten av traven gick bra och skritten gick lite bättre än vanligt och galoppen gick bra även om fuxen började kännas lite mör där. Ökade tölten gick ok förutom en lite instabil form och trötta ben. Passerade en annan ryttare i tölten på innerspår och ser en grop i innerkurvan på banan och hinner inte parera och styra undan och vips hade vi ett galoppuppslag där med. Jaja, sånt är livet.
Nöjd med uppenbart trött häst.

extrav1
Här kommer vi precis över i trav ur tölten

extrav2

exgal1

 
Då det bara var tre ekipage med i grenen så var prisutdelningen direkt och se där – vi vann!
Vad kul – fina fuxen!
Poängen var inte det bästa vi presterat – 5,47 – men inte vårt sämsta heller.

exgal2

exskrittt1

expris1

Lunchpaus och sedan femgångsfinal för Brandi.
Det blev vänstervarv, vilket är vårt något svagare varv. Men Brandi funkar bra i bägge varven.
Tölten är helt klart inte vårt sarka kort nu. Han växlar mellan ok och lite styv och sedan blir det lite rollningar här och var. 4,0-5,0 blev poängen.
Traven funkar ju ok, men han kändes lite mör, vilket jag upplever är mest mentalt. Men säkerligen lite fysiskt med. Så han blev lite lång i traven och tappar lite sväv. 5,0 fick vi av alla domare.
skritten gick ok. Brandi slappnar av bättre än tidigare, men inte helt så bra som hemma, vilket inte är så konstigt iofs. 5,0-5,5
Galoppen gick ok. Rätt galopp och så, men energin börjar tryta och formen blir lidande. Tycker lite synd om honom och ber honom inte heller fullt ut. 5,0
Så var det dags för pass. I första läggningen taggade B till alldeles väldigt och det blev korsgalopp. Bara att släppa på tygeln och be honom hitta balans ner i en avsaktning och trava resten av vägen. De två följade gick mera som planerat och det känns som han förstår lite mera för varje läggning.
Fick för första gången med Brandi poäng för passen (nu är det iofs bara andra gången vi tävlar femgång, men ändå). Inga stora poäng, men en 1,0 och en 2,5. Ser på några av bilderna lite sväv. Det är på G. i alla fall.

Btolt1

Bgal2

Bpass1
Vi slutade 4:de med 3,74 i slutpoäng. Är väldigt nöjd med Brandi ändå. Han går alla gångarter om än passen är svag än så länge och tölten lite wobblig. Han är lugn och känns nyfiken. Bara att träna situationerna är bra för honom och den mentala orken, såväl som den fysiska behöver ju tränas!

Travade B lite lång och låg och skrittade av honom och ställde ut honom i hagen och promenerade lite med Exakt.
Gjorde sedan i ordning honom i lugn och ro för T5-finalen. Traskade upp till banan (rätt långt emellan parkering och bana på Häringe) och står och slötittar på startlistorna när Erica påpekar för mig att finalen som jag tror att precis skall börja är struken (vilket de mig veterligen inte ropat ut, utan bara strukit på ett papper). Det betyder att den finalen jag skall rida är de som står i collecting ring och jag har inte ridit fram! Iiik!
Upp på hästen och tölta rakt in i collecting ring. Blev inge bra helt enkelt.
Exakt är en kille som gillar sina rutiner. Han undrade var hans mysstund i trav och galopp med lång hals tog han vägen?
Så hela korta tölten blev åt fanders. Vi tappade kontakten.
Steglängdsökningarna var jag själv rätt nöjd med, fick 5,0/ 5,5/ 6,0 .
Ökade tölten gick ok.

extolt5

extolt6
Vi slutade 2:a efter Anne-Jeanette och hennes fina Glettingur. Kändes fair!

Trötta och danna åkte vi hem och var glada att det var så nära hem (20 min)!

expris2

expris3

 

Exakt så som det var

Wednesday, October 14th, 2015

För ett tag sen fick jag en mycket uppskattad gåva: ett usb-minne!
But wait! It doesn´t stop there: det var ett usb-minne fyllt med bilder. Bilder på – trumvirvel – Exakt!
Ända från han bara var en lite fluffplutt tills han var två år. Åh vad kul det var att se!
Tusen, tusen tack snälla Sanne Palmborg, som tagit bilderna och sparat dom och så dessutom samlat ihop alla bilderna på en sticka och gett mig!

Asså titta här (klickbara as usual):

Här han den 1/6 2007 – samma dag som han föddes!

Exakt2dagar1

3 dagar gammal (och sååå fluffig!)

Exakt3dagar

10 dagar gammal!

Exakt10dagar

Exakt10dagar2
Har ni sett! *dör söthetsdöden*

Exakts mamma heter Eyrarrós frá Finnstungu och kom som 7-åring från island. Hon var mycket skygg och rädd för människor.
Jag råkade vara på praktik på Fors Gård när “Rosen” kom dit, och jag fick som uppgift att rida in henne. Satt här om dagen och läste igenom praktikanteckningarna från inridningen. Så här i efterhand är alla anteckningar från praktiken (även om de var lite jobbiga att hålla på med då).
Rosen stod i samma box som ett isabellsto som hette Hallgerður, som kommit samtidigt till gården. Att fånga Rosen i boxen kunde ta 20 minuter i början. Hon var mycket huvudskygg och extremt rädd om sina ben. Så pass rädd om benen att hon i början försökte lägga sig ner när man strök över benet – eller ännu värre: försökte kratsa hovarna. Skoning var ingen lätt grej i början.
Rosen var även rädd hoppig och småbockig i ridningen. Bockade faktiskt rätt rejält i början. Och väldigt fin trav och galopp.

Här har Exakt – som är den av dom som står upp på bilderna, fått en kompis. Sóley, som föddes den 21/6.
Bilden är tagen 24/6 2007.

ExaktoSoley2400607

 

ExaktoSoley24006072

Här terroriserar Exakt (till höger) och Sóley mamma Sunna. Hur sött är de inte!!??

Exaktsomfol1

 

Nu har Exakt blivit 1,5 månad gammal. Han står till vänster.

 

ExaktoSoley0707

Exakt0707

 

Nästa bild är från juni 2008, då Exakt alltså är 1 år.
Här är hans huvud väldigt likt mamma Rosens!

Exaktjuni081

Exaktjuni082

Unghästbetet där de gick ligger i Tystberga.

Sedan går vi vidare till vintern 2009

Exaktjan091

 

Och mars 2009. Här börjar han se lite vuxnare ut.

Exaktmars09

 

Här, när Exakt är 2,5 år tar Sannes bilder slut.
Här kommer en liten kavalkad på bilder som jag har tagit:

4 år gammal (fått bilden av Ylva):

exakt4

Här är salubilderna Pelle hjälpte mig att ta 2012, när Exakt alltså var 5 år (fortfarande hingst här)
Redan då var jag tokförälskad i honom.
Och lade ner åtskilliga timmar med att stryka över och borsta hans ben, då mamma Rosen lärt honom allt hon kunde 😉
En stor del av tiden gick också åt till förtroendebyggande arbete i repgrimma i corallen och ridhuset då flykt finns i den här killen i massor!

Exakt5ar

Exakt09

Och avslutningsvis en bild som jag tog på Exakt igår!
Åtta år och en betydligt lugnare och tryggare valack på lösdrift. Nerv finns kvar i honom såklart, vilket jag vill – men med ett grundlugn jag också älskar!

Exakt8ar

Exakt ägs av Aktivera Stockholm och jag är så vanvettigt lycklig att få möjlighet att träna och utveckla den här killen!

IMG_3208

IMG_7296

Utveckling på bandet!

Sunday, October 11th, 2015

I måndags åkte jag till Karlslund med Exakt och Brandi för deras vattenbandsträning. De är friska och fina bägge två och tränas enbart för att bygga upp mera muskler.
Brandi jobbade svinduktigt och Ancan satte lite mera tyngdpunkt på att träna bärkraften, vilket innebär att man låter hästen gå i uppförsbacke och drar ner farten på bandet lite så det går långsammare. Jäklars var Brandi vinklade sitt bäcken och lyfte ryggen! Det här gör några minuter åt gången på bandet.
Exakt provade vi en ny variant med: Jag tömkörde honom på bandet!
Han är lite bekväm och blir lite lat på bandet och hänger i grimskaftet och fuskar lite. När man ber honom gå fram genom att smacka eller klappa lite i händerna spänner han sig och hoppar till och tappar rytmen.
Så jag tömkörde in honom på bandet och så stod jag på en pall bakom och kunde så få honom att jobba avspänt men ändå rejält hela passet och jag kunde påverka hans överlinje mycket mera!

tomkorn2

 

tomkorn3

tomkorn4

 

 

Det här är helt klart melodin för honom när jag är med. Vi hade på honom ett enkelt huvudlag utan nosgrimma och ett rakt gummibett. Det var väldigt lite som behövde pillas med, men det gjorde klar skillnad i hur jämt han jobbade framåt och hur överlinjen jobbade!
Mera info om Karlslunds Gård hittar ni här!

 

Höstkänsla

Wednesday, October 7th, 2015

Hösten är ju helt klart här även om den är varm i år. Och inte mig emot!
Vackert väder, klar luft, och vackra vyer.
Igår kväll blev det långkalsongspremiär då vi var ute sista lektionen. Och vad är mera höstkänsla än att snyta sig (det som är kvar av den kortlivade (tack och lov) förkylningen, dricka te och ha långkalsonger och mössa.

Höanalysen har kommit och med 7 kg/per häst samt 3 dl lusern så täcks deras behov. Bra så!

Tant Brun (Tindra) drog av sig en sko i fredags kväll och det var så klart på det benet där hon hade senskadan. Of course!
Hon blev jääätteömfotad och Erica, som red henne då det hände ledde hem henne längs åkerkanter och dikesrenar där det var mjukt.
Hovslagaren kunde inte komma förrän på måndag.
På söndag em var tant halt. Stackaren!
Senan lite svullen (ej öm dock) men framför allt var hon ömfotad om tassen som fasen trots det mjuka underlaget i hagen. Under lördagen och även vid lunchfodringen på söndag hade hon sett ok ut.
Tog upp henne till stallet och ställde henne i en sjukhage och lade först på en engångs-kylklamp som kyler ca 30 min (köpt på Foderboden) och efter det kyllera som fick sitta över natten.
Senan var mycket bättre på måndag morgon och efter att skon var påslagen igen så gick hon 95% bättre. En liten orenhet syns dock ändå. Hon fick gå ut till sin kompis Jóga igen och Igår var hon helt ren i skritt och trav. Back to normal. Puh!
Hon har känts så väldigt trevlig senaste tiden. Fick arslet ur vagnen och köpte ett hackamoore (ponnyhack) vilket Tindra trivs utmärkt på (medan Exakt var rätt undrande till det).
Brandi fick hålla mamsen sällskap över natten uppe vid stallet då det ändå skulle tas träckprov på dom två på måndag. Praktiskt ändå.
Brandi har känts så trevlig de här senaste dagarna. Förra veckan (efter Atli-kursen) vilade han mest (red en gång).
I lördags var jag strukturerad och planerade exakt vad jag skulle göra och i vilken ordning.
Lätt skyddsboots på. Skritta till ovalen (vår ovalbanan är ca 130 m lång).
Jobba lite framåt-neråt, några halter och några galoppfattningar.
Samla ihop och länga ut skritten några gånger. Galoppera fram och göra lite explosiva ökningar på långsidorna. Skritta på lång tygel och pausa.
Samla ihop skritten och göra ngra korta tölt  (4-5 steg)- samlad skritt – tölt).
Skritta ut på vägen och bortåt.
Fånga upp tygeln – fram i trav – fram i galopp – öka galoppen – lägga pass! Tjong! Där satt passen! Snabb – taktsäker!
Lätta på tygeln och sakta av. Skritta. Samma sak igen – samma resultat!
Skritta en bit igen och vända hemåt. Galopp – öka! – Pass! Bäst hittills!
Sakta av – över i trav och länga överlinjen. Ner i skritt – sitta av och promenera hem en lite längre väg så han var nere i puls när vi var tillbaka vid stallet!
Jag borde vara mera strukturerad oftare. Sådär som man är så duktig på att lära ut. För det fungerar ju!

 

 

Brandiseptatli15
Brandi och jag på senaste Atli-kurs. Låånga bakbenssteg var det!

Brandijuli153
Brandi och jag på Sundbyholm i juli. Foto: Lena Stoehr

Upp som en sol…

Thursday, October 1st, 2015

…ner som en pannkaka.
Det har känts bra! Livet varit bra, hästarna känts bra, voffen och maken underbara.
Och nu låter det som något hemskt hänt, så är det inte alls. Men igår kväll gick jag från fullständigt friskt till pangförkyld på en halvtimme. Bara så! Poff!
Vi var på vardagslydnadskursen med Harry på underbara Hundläroverket och när vi kom hem kände jag mig lite ansträngd i svalget och en halvtimme senare kände jag mig fullkomligt däckad. Blä. Hästarna går det ingen nöd på, de får vila. Ridskolan på Fors var det bara att glömma idag. Jag har svag röst och visst kan jag få det att låta, men det gör ont hela tiden. Tack och lov kunde Lotta hoppa in och ta mina lektioner ikväll och privatlektionen efter ridskolan gick att omboka.
Plånboken kvider lite, men vad skall jag göra… det går inte att undervisa utan röst.
Jag gjorde ett ridprov på kliniken åt en elev som inte kan rida för tillfället och kände febern stiga medan jag jobbade (och då var det ju tack och lov inget tufft jobb, jag sprang inte ens på böjprovet utan red bara runt i ridhuset före och efter bedövning och sade hur det kändes).
Sedan har jag hämtat Jóga, min kompis Jills 3-åriga sto, och kört henne till Vädersjö, dit hon flyttar nu!
Till oss! På lösdriften! Yay!
Nu är gänget typ samlat igen! Jag, Britta, Jill och My står ihop med våra hästar! Så glad!
Och Tindra får sällskap – äntligen!
Tindra fick ju en senskada för nästan ett år sedan efter ett älgbesök i hagen och fick gå ensam först i decimerad hage (sjukhage) och sedan i fullstor hage. När vi flyttade till Vädersjö gick hon först själv på sin lösdriftsdel en stund och sedan har hon gått tillsammans med stoflocken, som inte gick på betet utan uppe vid stallet. De går i en gigantisk hage, men med rätt lite gräs.
Och nu börjar stoflocken gå in på nätterna igen och Då passar det perfekt att Tindra fick ett sällskap!

Nu är det soffan som gäller resten av kvällen. Min rygg och min plånbok surar och min hals och förkylning är nöjda!

Det som känns bra är att Brandi och Exakt går det ingen nöd på, de är i god kondis och inte mår dåligt alls av att vila några dagar. Brandi är dessuttom lite hösttröttt, så han skall nog faktiskt vila.

Uppdaterade inlägget från KM:et med bilder. Inga fantastiska bilder, men ändå.