Archive for March, 2009

:'(

Tuesday, March 31st, 2009

Stora stora varma kramar till Sanne!
Hennes fina lilla Mysa fick idag tidigt på morgonen somna in på Ulltuna.
Skallröntgen visade inga frakturer, men skuggor på hjärnan (vätska). Det fanns även blod i lungorna.
Hon ville inte lyfta huvudet över huvudtaget och ingen vet vad som hänt.

Fruktansvärt tragiskt!

Tack alla världens hästar för den här tiden

Sunday, March 29th, 2009

Nej jag skall inte sluta med hästar – jag syftade på denh här artikeln i dagens DN.
6000 år i människans tjänst – inte illa!

Igår efter kursen på Fors var skutt i duschen, powernap och hem till Adina.
Tacos-middag med Adi och Netti, som gick på samma klass som A. på Brusaby. Vin, snacks och så var det ju Earth Hour. Så vi släckte och mös i ljuset av några stearinljus, som Adina till sin egen förvåning hittade undanstoppade.

ljus
Mysbelysning med sepia-filter på kameran

netti
Netti i något begränsad belysning

Så begav vi oss in till staden medelst pendeltåg (boooring, men vi e ju miljövänner) och började vår utekväll på Galway´s. Vi borde ha stannat kvar där. Det var ok med folk, helt ok musik och goda drinkar.
Men nej, vi hade ju bestämt oss för Fasching. Så vi stod i kö. Som vi stod. Och frös gjorde vi. Och Netti var så orolig för luggen. Den skulle ju vara rak och hotade (tydligen, men vi såg inget av det) att krulla sig i duggregnet.
Och när det började närma sig, precis när vi började känna ett hopp, då kommer vakten ut och säger att det är fullt.
Mäh! Nej!
Taxi till söder och där konstaterade vi att jamenvisst… jo det är så att det blev ju sommartid. Och det blev det just DÅ. Så kl. 02 sade alla vakter att “nu är klockan 03 och vi stänger!”
Eh? Skit!
Patricia är ju öppet. Vi går på värkande fötter dit och vid Katarinahissen konstaterar vi att det är såklart fler än vi som har kommit på att de vill dansa en och en halv timme till på en båt. Lååång kö.
Så vi ringde Pelle, som varit på Södra Teatern och sett nån på B som rappade eller spelade skivor eller på annat sätt uppträdde.
Vi kom överens att mötas på McDonalds Slussen för gemensam hemfärd.
Och in på McD trallade en myyycket full och väääldigt glad Pelle.
Ja, han verkligen trallade in. Och sen stod han och skrattade och fnissade. Han var faktiskt den största behållningen av kvällen för attans (underskattat uttryck!) var vi garvade åt honom.
Passade på att fota min gladfulle make:

fyllkaja
Han skojar inte, han såg ut såhär!

En till

Hem kom vi vid 04 och idag har dagen mest gått ut på att vara sur på/tycka synd om (jag kan inte riktigt bestämma mig som ni hör) Pelle.
Har tagit in hästarna och ridit Gná (som gick underbart bra!). Och handlat pizza i VH.
Now I´m done for today!

kurs

Saturday, March 28th, 2009

Igår var en, i min värld, lång arbetsdag.
Upp vid 7.30 och iväg och massera. Masserade till kl 14.15 oavbrutet. Trött i tassarna och huvudet efter  det.
Vidare ut till Lyckeby och så fyra lektioner. Precis då vi började första lektionen börja snöflingorna yra i luften. Sista lektionen fick vi förkorta lite då snön yrde och ven så kraftigt att det knappt gick att se ekipaget och ryttaren knappt såg något alls.
Åh, vad jag vill ha ett ridhus!
Var hemma vid 18 och låg i soffan och kollade med ett halvt öga Let´s Dance-finalen och med resten på dataskärmen.

Idag har jag hållit kurs i MöRS regi. 6 duktiga ekipage jobbade två pass var inne Fors ridhus (ja! Vad skönt det var att stå inne!).
Mycket roligt att se Fákur och Hanna igen. Det har verkligen lossnat för dom!
Naggur och Blá Nunna visade också framfötterna! Och några av mina duktiga ridskoleelever var med och jobbade mycket bra!

Så är ju frågan vad fan som händer med alla hästarna!??!
Först Sól, sedan Gála. Och nu idag Mysa!
Mysa stod i sin box på Fors och hade så uppenbart ont. Hon stod med hela huvudet vridet ner till höger och hängande. Bredbent och vinglig. Uppenbart yr.
Ett litet sår ovanför ögat.
Veterinären kom ut. Gav cortison.
Djurambulansen fick komma och hämta henne för vidare transport till Ulltuna några timmar senare. Utgången mycket osäker.
Älskade Sanne, jag tänker så mycket på dig och Mysa och håller tummarna hårt hårt för henne!
Kram!

Murphy´s law

Thursday, March 26th, 2009

Hittade på Maddis Blogg denna Murphys lag för hästfolk.
Kul!

Murphys hästlagar

1. Om du kollar släpet ordentligt, så kommer bilen att få nåt fel.
2. Det finns inget sånt som en steril stallkatt.
3. Ingen märker nånsin hur du rider, förrän du faller av.
4. Den häst som gör minst nytta och är minst användbar i ditt stall äter mest, behöver nya skor var fjärde vecka och veterinär åtminstone en gång i månaden.
5. En hästs olydighet står i direkt proportion till antalet personer som ser på.
6. Sadlar du hatar blir aldrig förstörda, täcken du hatar kan inte förstöras, hästar du hatar blir aldrig sålda och lever längre än du själv.
7. Klippmaskinsbett blir slut enbart då när hästen är halvklippt. Klippmaskinsmotorer ger upp enbart då när du enbart har hästens huvud kvar att klippa.
8. Om du funderar om du glömde att stänga av vattenkranen i stallet så gjorde du det. Om du undrar om du band fast grinden till hagen, så gjorde du det inte. Men åker du och kollar, ja då gjorde du det.
9. En häst är inte tillräckligt, två är för många.
10. Om du rör dig 50 meter från stallet i dina finkläder så blir du smutsig.
11. Om en häst säljs för 5 000 €, då är det egentliga värdet inte mer än 3 000 €.
12. En okomplicerad häst kan förstöras med tillräckligt mycket skolning.
13. Man kan inte driva ett stall utan balband.
14. Hovkratsar emigrerar.
15. Vindstyrkan står i direkt proportion till hur bra din mössa är.
16. Det finns inget sånt som “den rätta fodergivan”.
17. Om du ramlar av, så kommer du att falla precis på din senaste skada.

Ridning och tömkörning

Thursday, March 26th, 2009

Veckan har gått bra. Många lektioner och lite kyligt ute. Det kom ju lite lägligt en vända snö till…

Gná har gått bra och varit ren. Har jobbat mycket med övergångar och att gå fram i tölt eller trav i låg, rund form.  Och det går riktigt bra.

Idag har jag ridit Vindur själv. Alltså utan att ägaren var med. Lite undrande var han när jag kom själv och fixade honom. Lite stressad vid uppsittningen. Med en bomlös sadel är det ju bra om någon håller emot, men jag hade ju ingen som kunde göra det och det var lite läskigt tyckte han. Men det gick bra ändå. Red på volten och jobbade med böjning och sidförnade. Det gick mycket bra och jag blir så imponerad av honom. Han vill så väldigt gärna gör rätt och samarbeta och är bra på att lösa de problem han ställs inför!
Guldkillen!

Diddi och jag har idag  jobbat med att böja korrekt i skritt och trav. Han är väldigt duktig, men lite egensinnig och testar gärna gång på gång om han inte kan smita lite. Formen i traven börjar lossa lite nu!

Bella och Lykta jobbade jätteduktigt på volter idag och till min stora glädje töltade Lykta flera sekvenser riktigt rent. Viktigt är att hon inte hänger sig i handen och att Bella inte heller hänger i henne. Lykta måste bära sig själv i en relativt låg form. Spänner hon sig i överlinjen är det kört direkt.
I traven ser hur trevlig som helst ut. Skall ta med mig kamera nån dag och se om jag kan föreviga dom!
Efter lektionen var det fortfarande ljust och underlaget på volten var riktigt bra, så jag tömkörde Gná! Och hon var så duktig!!
Vi jobbade med att lugnt gå fram i trav och mjukt ner i skritt igen. Och så fram igen. Töltade korta sträckor och hon har blivit så myclet starkare, Hon faller inte i trav så fort man inte stödjer henne varenda sekund, utan bär sig och töltar vidare stabilt! Blir så glad!

Stora blå är hemma igen efter några dagar hos Peter på fix.
Skitbil att vara dyr!
Bromsbeläggen bak var helt slut och så har jag fått nya backspeglar. Den ena backspegeln sprack glaset på när jag och en annan bil körde lite för nära varann på en hysteriskt smal väg. Bådas backspegelglas sprack och vi konstaterade att ingen av oss ville göra någon skadeanmälan på det.
Den andra backspegeln var glaset helt på men själva kåpan gick av och sprack då jag var stressad och skulle hämta mamma vid tåget i höstas och kom lite nära soptunnan…man lär sig nya saker hela tiden . Och så fick Peter göra service samtidigt så jag slipper köra dit bilen om några månader igen.

Men nu är den hemma och hel! Yay!

Nu skall jag läsa ut “Luftslottet som sprängdes”!