Archive for February, 2008

Och nu är det fredag

Friday, February 29th, 2008

Shit vad veckorna rullar på fort. Jag kom ju hem från kursen i Finland och nu är det helg igen.
Gänget i Finland bokade förrästen in en kurs till i april! Kul att få följa upp dom!

I veckan har allt rullat på. Början av veckan var lugn. Red Tindra, lektioner på Fors måndag och onsdag som vanligt och endel privaltlektioner och på onsdag red jag Mozart och Netti var med och övade på att använda sin nya kamera så endera dagen får jag väl lite bilder 🙂 Kul, då Mozart är en av de hästar jag aldrig fått bilder på förr. Nu är han sjukt svår att få att slappna av, men några bra bilder blev det i alla fall (såg jag i displayen på kameran efter ridningen). Har spenderat avsevärt med timmar på att fundera på hur man får Mozart att funka och vad som är fel med honom.
Få hästar i Sverige är så genomkollade som denna häst. Och inte hittar något direkt fel, mer än att han är känslig och spänd. Han får massage, kollas regelbundetav kiropraktor/ET och tänderna kollas varje år.
Endel av problemet är nog hans exteriör . Han ser ut lite som en tax i hästform; lång rygg och korta ben (som han kan lyfta mycket på iofs). Han kan vara hur avslappnad och mjuk som helst och plöstligt rycker han till och far iväg tre meter. I traven är det i princip omöjligt att räta upp sitt överliv när man travar honom – då ökar han farten, rejält med ett ryck. Varje gång. Tro mig. Har hållit på med den här hästen sedan 2002 (2001?) och provat ALLT.

Igår hade jag massor lektioner. Först i Stav, sedan i Vändelsö och sist på Årsta Säteri. Sista lektionen blev jag yr så fort eleven började rida på volt runt mig. Måste lära mig att stå utanför volten då eleverna rider på sådan 😉

Idag har jag ridit igenom Tindra på volten! Hon var jättefin! Fan vad glad jag blir av henne! 😀
Hon var lite “seg” för hjälperna de första varven, men snappade snabbt upp exakt vad vi skulle göra (halva framdelsvändningarna och sedan halva bakdelsvändningar). Senare under passet gjorde vi så fina åttor i galopp så jag blev alldelses kär. Höger galopp på en ca 15 meters volt, nedtagning till skritt några steg och så vänster galopp på 15 meters volt osv 4-5 gånger. En enda gång fattade hon fel ur skritten och då var det matte som var lite slarvig.

Pratade med Jill och Mona och vi beslöt att Tindra och Kengan får gå ute till kvällsfodringen. Naggur flyttar idag så det är bara Jill, jag och Mona i stallet (som fodrar i alla fall), så den av oss som har kvällsfodringen tar in Tindra och Kengan. De får fri tillgång på silage så hungriga lär de inte vara i alla fall.

Nu kom Pelle hem och vi skall vara fredagsaktiga och åka in till Tungelsta och käka middag på Elly´s!

tjingeling!

27/2

Wednesday, February 27th, 2008

Har haft en rätt skön dag. Började däremot med att jag sov så himskans dåligt i natt och vaknade trött…
Lektion i Stav, och sedan träffa Netti, som gick på samma klass som Adina på hästskötarskolan för jättemånga år sedan.

Adina och jag lärde känna varann 1996 på Brusaby, hästskötarskolan vi gick på i Finland (jag gick där 1995-1997 och Adi 1996-1998). Adi gick en klass under mig och vi blev ganska direkt goda vänner. På olika omvägar hamnade vi i Haninge (och i Sverige!) båda två och är bästa vänner fortfarande. Våra kompisar Sanna (som nu bor på Gotland) och Netti (bor i österbotten) gick båda på samma klass som Adi och det är så himla roligt att fortfarande kunna träffas och ha kontakt!

Netti och jag red red ut på Tindra och Kengála. Trevligt värre. Känner dock att jag måste vara lite seriös och rida igenom min häst på volten någon dag (typ imorgon). Hon behöver jobbas igenom. En bog faller ut här och ett bakben går på eget spår där. Och när man rider ut tillsammans tenderar det att inte bli så nogsmt ridet alla gånger. Mera skratt och prat (och lite instruktioner när kompisen inte alltid ridit islandshäst så mycket). Kengan var glad att få komma ut och röra på tassarna!

Kenganwfbild.jpg
Kengálas World fengur-bild från 2006

Nu skall jag åka och ta in djuren och sedan vidare till ridskolan på Fors.

Tataa!

“Söndag”

Tuesday, February 26th, 2008

Idag har jag söndag! Är helt ledig! det enda åtagande jag hade var att rida Svarten.

Sov rejält och låg och slöade i soffan och kollade på gamla avsnitt av “TV-stjärnan” på svt.se (mitt sätt att koppla bort verkligeheten).
Vid 12 käkade Adina, Netti (på besök i Sverige), Marianne, Madde, Sussie och jag lunch på Paus i VH. Sedan blev det kaffe at my casa! Det beundrades och pratades hus och sedan gick vi över till vårt favvoämne…häst, häst, lite hus och häst!

Marianne var gulleguld och höll i snöret när jag red Svarten idag! Longerade honom i bägge varv och satt sedan upp. Marianne höll i snöret och Svart och jag både travade, skrittade och kunde svänga. Vi vågade oss till och med utanför longervolten och styrde höger-vänster på volten. Avslutade med att trava i bägge varaven på volten (fortfarande longerade av Marianne) och sedan red jag till stallet! Är så impad av hur otroligt lätt denna häst är!
Mockade och tog in hästarna och åkte hem.

Nu ligger jag i soffan och torkar upp. Det regnar rätt rejält ute och dt blev blött att rida.
Pelle är hemma och vi är äntligen hemma samtidigt! Yes! Det var en stund sedan sist… så vi skall vara romantiska och åka och handla på ICA. Har betällt några böcker från adlibris, minns inte vad faktiskt.Fick ett sms-avi om att de kommit och kan hämtas ut på ICA…

Jag älskar böcker och köper lätt massor av dom. Massor. Tror jag har det lite”i blodet”. Min mamma var bibliotekarie och vi hade massor böcker hemma. Avskrivna böcker från bibblan hamnade liksom hos oss. Senare blev mamma översättare och sedan bibliotekschef på Svenska Littaratursällskapet i Finland. Böcker har alltid naturligt funnits i mängder hemma. Och jag har alltid läst mycket. Massor.
För tillfället är problemet att vi inte har tillräckligt med bokhylla för böckerna, så rätt många ligger i högar på golvet. Hur jag löser problemet? Genom att beställa mer böcker  😉

Nehej…om jag skulle ta mig upp ur soffan och åka och handla. Skall bara se “Simpsons” klart och väcka Pelle.

Tjing!

är jag dum…

Monday, February 25th, 2008

…som blev lättad då en elevs mamma ringde och avbokade lektionen idag?

Skulle hålla lektion i Grödinge för rara och duktiga Sophia på Gladur kl 14.
För en stund  sedan ringde  “mamma Gladur” och sade att de väntat in i det sista med att avboka då Sophia verkligen ville rida, men nej, som var för föryld för att rida, tyvärr.

Och jag kände…åh! Jag hinner slappa mera (shame on me!) och rida min häst i lugn och ro! 🙂

Inte så att jag ijte vill hålla lektion för Sophia, verkligen inte! Sophia är otroligt ambitiös och Gladur är en liten pärla till häst, men jag är trött efter helgens kursen i helgen… Borde inte boka in lektioner sådär dagen efter en jobbhelg.

Nu skall jag  käka lunch och sedan cykla till stallet och rida ut på min underbara häst (eller rida…eh, hålla i mig när hon springer. Tant har ju stått i två veckor).

Tjing!

hemma igen

Monday, February 25th, 2008

Puh! hemma igen efter en helg i Finland som gick rasade fort!

Tog lilla röd (vår underbara lilla Polo från -98) till VH på fredag morgon och åkte pendeln till centralen och så tåget till Arlanda (dyyyrt, men så mycket bekvämare och snabbare än bussen).
PÅ Arlanda var avgångshallen nästan helt tom, förutom en lång ringlande kö. Kollade in på köns monitor och det var Malaysa Air. Åh, jag vill också dit!
Checkade in och traskade mot Sky City för att få ite mat i mig. Förbi Malaysa-kön igen. Mummlande för mig själv att “kan man få en enkelbiljett dit?”. Då såg jag att en tjej i kön kollade på mig väldigt och så steg hon ur kön och hojtade “Malin, hej!”.
Det var Ingalill Olovsdotter! En domar- och instruktörskollega, som dessutom importerade Jills Kengála för länge sedan!
Hon skulle till Kuala Lumpur på bröllopsresa! ÅH! Vadå avis… (Alltså, jo jag vet, jag har varit på en sådan men ändå).
Men ett stort grattis till dig Ingalill och hoppas du får en fantastisk resa!

Mamma mötte mig på Helsingfors-Vanda flygplats och vi åkte hem til henne och åt middag! Jag passade på att bada (hon har badkar och det har inte vi för tillfället!) och tvätta håret och så.
På kvällen kom Annas sambo Henrik och hämtade mig och vi åkte hem till dom.

Sedan var det kurs! Hela helgen!
Och det var jättekul!

Mötte flera hästar som var dels, så fina och som jag dels träffat för länge sedan:

In i ridhuset kom en liiiten valack med en fantastisk naturlig form och klockrena gångarter. Frågade vad han heter; Ásathor.
Det var Ása! Hos Veronica, där jag första gångerna kom i kontakt med islandshästar och fick min första instruktioner i töltridning fanns Ása! Han var då dottern Linnéas nya fina tävlingshäst. 9 år gammal och med trevliga, helt rena gångarter och en fallenhet för (inte alltid helt äkta, men ändå) form!
Underbara, fina Ásathor, som jag var så avudsjuk på “Liisi” för! Nu är han 21 år (fatta vad gammal jag känner mig!) och en helt underbar verksamhetshäst hos Veronica! Ett härligt möte!
En av de somrar jag var hos Veronica födde hennes fina sto Gjöf ett litet hingstföl , som fick namnet Ófeigur. “Offe” Har denna helg, 11 år gammal, visat vilken fin häst han blev!
Och underbara gamla Geisla frá Medafellis avkomma Selur. Underbar! Mjuk, snygg, välriden!

Och Annas nya häst Sámur frá Hemlu är helt underbar! 5 år i år, stor (säkert ca 145 cm) och med enorma steg! Anna hade hamnat under hans hovar för ca en vecka sedan (ett missförstånd och skutt) och hade ont i ryggen så på lördagen red jag honom två korta pass och på söndagen kände Anna sig bättre och red ett kort pass själv! Underbar häst!

samur1.JPG
Sámur hemma hos Annas föräldrar (med åsnan Putrik!)

Har även sett en riktig “diamond in the rough” denna helg! En 11-årig tjej som ridit i 3 år. Helt självlärd, aldrig får instruktioner, speciellt inte i töltridning. Kommer dit med Selur, en 11-årig fyrgångsvalack, som ägs av en dam som lånar ut honom til henne (och skjutsar dit henne). Alexandra rider så otroligt mjukt, vackert, harmoniskt och fint! Hästen går mjukt och lösgjort runt , trevligt format och växlar gångarter lätt! Tölten fungerar ok på lördag och på söndag bara sitter den som en smäck! Tjejen tar kritik och instruktion som en proffsryttare och bara gör precis som hon skall! Jag blev fan tårögd! Och Så sitter hon i en nät inteill perfekt lodrät sits och som gjuten på hästen.
Och så får jag efteråt veta att den här tjejen har föräldrar som inte ställer upp på henne ett jävla dugg. Hon får låna och rida hästen gratis och så länge det är gratis är det ok för föräldrarna, men att rida kurser, tävla, rida på ridskola eller få en häst är det inte tal och – för det kostar pengar!
Denna kurs var första gången på 3 år föräldrarna betalade något och de hade tydligt sagt ifrån att det skulle då inte upprepas!

Jag vet självklart inte vad för hemförhållanden hon har, men på damen som äger hästen lät det mest som om de inte hade något intresse av att stötta dottern och hennes intresse. De var inte heller där och hade aldrig – inte en enda gång – varit i stallet där tjeje var. Suck!
Alexandra är en sådan råtalang!

Jag kom hem igårkväll. Planet var 15 min försenat (det kunde ju varit värre) och jag var inne i Sthlm vid 22.35.
Pelle, som jobbat helg, hade lämnat lilla röd vid Bolinders Plan och jag körde hem henne. Pelle har jobbat 07-19 lörd-sönd och började jobba kl 07.00 idag så jag hr full förståelse ör att han inte kom och hämtade mig! han vaknade dock när jag kom hem och vi låg i sängen och snackade en stund innan vi somnade!