Archive for June, 2015

Märken hit och dit

Sunday, June 28th, 2015

Sara frågade i en kommentar om de 5 ryttarmärkena som man kan ta på islandshäst.
De är framtagna av Hólar, en högskola som ligger i Sauðarkróki på Island.
Det finns rätt lite att läsa om dom på svenska, men på isländska hittar man en hel den om man söker på Knapamerki.
Fenella har dock skrivit ett bra inlägg om dem!

På Fors har vi haft utbildning och examination i märke 1 och 2.
Det första och andra märket är väldigt basic grejer som att borsta och kratsa hovar samt sadla, tränsa och leda rätt (i skritt och trav/tölt). Men tror inte att du visste hur man kratsar hovar, nejdå – det skall göras på exakt ett visst sätt (inte som man lärt sig innan), men det är vettigt och har ett gott säkerhetstänk. Och så är det rakt igenom – stort säkerhetstänk och grundligt.
Det har varit roligt och intressant att undervisa i och även om det är lärorikt känner jag själv inget behov av att betala för de relativt sett dyra kurserna för att få ett märke för att bevisa att jag kan det jag vet att jag kan (och faktiskt jobbar med). Kan låta snorkigt, men det är inte så jag menar.
Jag är absolut ödmjuk för att jag verkligen inte kan allt, men märken är inte helt min grej och jag har ju fått allt utbildningsmaterial för märke 1 och 2 för att utbilda eleverna på ridskolan. Och på kuppen fått öva rätt mycket själv på de exakta greppen och sätten (en del precis så som jag redan gjort innan, t.ex. uppsittning på hästen (i hästens riktning, från bägge sidor om hästen, hållandes tyglarna som om jag redan red och ha bägge fötterna i stigbyglarna innan jag säter ner rumpan i sadeln).
Så att betala för att få ett diplom och en pin för detta är inte helt min grej personligen, men jag är absolut inte emot det – det är bra!

SIF har också ryttarmärken, som är efter Hólars modell men på svenska. Jag var för två år seden på en workshop på Stenholmen och vi jobbade och fick prova ryttarmärkena. De är bra, men det hörs inte så mycket om dom.
Jag vet inte varför Ylva valde de isländska istället för de svenska på Fors.

 

 

Skärp dig, fru Schön

Friday, June 19th, 2015

Men åh vad irriterande! Skrev ett inlägg igår och trodde att jag publicerat det, men  märkte nu attt jag inte gjort det. Och när jag skulle publicera det (bättre sent än aldrig tänkte jag) så lyckades jag radera det i stället. Blä ju!

Ger det ett nytt försök.
Hästarna och vi har landat på Vädersjö nu. Skönt!
Hästarna fick komma ut i sina lösdriftshagar idag och ropade lyckligt “GRÄS!”
Vi har även kommit till ordning. Vi har fått fina skåp.
Titta vad fint:

skapdorr.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dekalerna med hästarnas namn har jag fått av Åsa Myrsten för mååånga år sedan. Har haft dom på olika skåp, men fick ett helt gäng, så tack och lov var det några kvar!
Åsa har företaget Myrstens Grafik och undersidan klisterdekaler.se där man kan designa egna dekaler och få nästan vad man vill i dekal-väg. Samt TiH-merch!

Jag har en tid funderat på om Exakt är helt hundra fräsch. Oroat mig och funderat, tittat, tittat igen och känt efter.
Så jag pratade med Ancan på Karlslund och så, förra veckan, tog jag med Exakt till Karlslund då jag ändå åkte dit med Brandi för hans vanliga veckoträning.
Ancan tittade lite på Exakten och sade att “ok, då ger vi honom ett rejält pass då han inte gåt på länge för att verkligen se om han är ok”.
Exakt gick senast på vattenbandet i september förra året och fick nu gå i 5 graders backe med rätt rejält med vatten.
Och han rörde sig så jämt och fint! Stadigt genom kroppen och väldigt jämn, både fram och bak! Ancan fnysskrattade åt min oro och sade “ja den där är det inga fel på!”
Puh! vilken lättnad! Finaste fuxen fick även väldigt mycket beröm för hur mycket bättre musklad han blivit och vad jämn han såg ut! Roligt att höra!
Brandi råkade få ett väldigt tufft pass, men klarade det galant även om han var trött efteråt.
När bägge grabbarna vilat i dagarna tvenne i hagen tog jag ut och red igenom dom och med nytt självförtroende satt jag mig på Exakt och red ut och jäklars vad han gick fint bitvis.
Piloten behöver bara skärpa sig – varje ridpass!
Brandi nådde och en ny nivå i tölten härom dagen. Bra grundtakt och flyt har han alltid haft (även om om han kan bli såväl lite travtakig när han blir trött som lite styv nr han spänner sig), men han samlade på eget bevåg ihop sina långa lemmar och lyfte sin manke och bröstkorg och hoppsan så fin han kändes. Avbröt rätt snart och gjorde om några gånger.

Igår jobbade jag både B och E från marken på ett mycket behändigt vis:
Hänga fram tömkörningsgjord, tömmar och ett träns på staketet till ridbanan. Hämta Brandi coh Exakt och borsta och kratsa dom.
Släppa dom i grimma på banan och löslongera dom ihop i 10 min. Sakta ner dom och kalla in dom för lite gos.
Sedan tog jag Exakt och klädde på honom tömkörningsutrustning och tömkörde 20 min. Klädde sedan av honom och klädde på Brandi och tömkörde honom 15 min.
Avslutade med att de fick jogga tillsammans 5 min på slutet och ledde sedan ut dom igen i hagen.
Medan jag tömkörde en häst gick den andra och betade lite i kanterna av banan och höll sig fridfullt undan.
Exakt småtravade undan några gånger då jag kom i tölt eller trav med Brandi längs spåret, men lugnade sig snabbt då både Brandi och jag bara ignorerade honom.

Tindra har idag fått sällskap av Alfa i en ny gräshage och det kändes jättefin att hon fick sällskap igen! Hon är ju väldigt ranglåg och nosade försiktigt på Alfa en gång och A hytte lite med ett bakben och Tindra backade av direkt och gick iväg och käkade ca 10 m bort.

De hälsade lite mera en stund senare (då jag red på ovalen, som ligger bredvid hagen), men inte ett pip har yttrats
Tindras sena han känts mycket bra de senaste veckorna (månaderna faktiskt) och hon är nästan helt och hållet i gång igen. Vi är fortfarande lite nojiga (känner på benet ofta) och skrittar alltid rejält länge innan hon får gör något annat, och det skadar ju aldrig!

Harry då?
Jo, vår lilla dvärgschnauzer är nu 3,5 månader och ett ofantligt charmtroll!
Han “jobbar heltid” med mig, vilket innebär att han är med mig hela dagarna på vad det nu är jag gör. En valp sover ju väldigt mycket och det gör han tryggt i sin bilbur. Där emellan tar vi rast- och lekpauser och hälsar lite på hästarna, charmar alla i hans omgivning och tränar lite grundsaker.
Igår var sista gången på valpkursen vi gått på underbart proffsiga Hundläroverket och lilla rektorn (som vi kallar honom, så schnauzrar ser ut som små farbröder – eller rektorer) excellerar i alla övningar och har charmat brallorna av alla, inklusive läraren!
I höst blir det vardagslydnad!

14veckor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Glad Midsommar på er där ute!

Utflyttad – inflyttad!

Wednesday, June 10th, 2015

Nu har jag nyheter här för er som inte redan vet:

Företaget, jag, mina hästar och Britta med sina hästar har flyttat.
Ja. Igen.
Det blev så då ekonomin inte gick ihop på Gårdslöt. Inget annat är orsaken och vi har verkligen trivts där; både i stallet, med ridvägarna (helt otroligt bra!) och närheten till Evidensia (där jag ju är en del) och med Sara (som jag ju faktiskt fick kontakt med genom bloggen!).

Men så är det, nu har vi flyttat och det känns också bra – JÄTTEBRA!
Vi står nu och förhoppningsvis för en lång, lång tid framöver på Vädersjö Gård i Tungelsta!
Hästarna går fortfarande på lösdrift, det vill vi inte ändra på och för Tindra finns inget alternativ.
På gården finns ett stort, luftigt stall, spolspilta med varm- och kallvatten (när stod jag så senast?), uppvärmd sadelkammare, fikarum, toalett, ridbana och en liten ovalbana (ca 120-140 m).
Ridvägarna är fina och det finns även planer på en rundcorall.
Det är skönt både för oss och för stallägaren Malin (ja, vi är många i den här branschen som heter det) att vi kommer med en helt färdig flock. Det blir inga ihopsläpp med nya hästar och oron som följer med det, utan det är liksom ett färdigt koncept som flyttar in.

De senaste dagarna har går åt till packande, urmockande av hagar och så fraktande av hästar. Vädersjö ligger bara 15 min med bil från Gårdslöt och vi valde att ta alla med transport, även om det går att rida emellan gårdarna.
Och sedan , mest idag har det variut uppackande och installerande i sadelkammare och skåp. Och det ständiga “herrejösses vad mycket grejer jag har”-ångesten.
Har faktiskt slängt en del saker idag.
Tindra har stått i en egen hage vid stallet och varit rät orolig och sprungit en hel del idag. orolig matte har varit inne och klämt på benet många gånger och det känns faktiskt bra det där benet!
Och så fick vi henne flyttad så hon går bredvid valackerna och håller sig lugn i väntan på att deras riktiga lösdriftshagar blir helt klara.
Så fr.o.m. nu är ni välkomna till mig på Vädersjö Gård!
Välkomna!

Skåne blows…

Monday, June 1st, 2015

(Skrev det här inlägget i lördags kväll på Ängshyddan i Yngsjö, Skåne. mend et gick inte att publicera av någon orsak, så jag gör det nu, då jag är hemma igen…)

…nej det gör Skåne såklart inte! Men det blååååser enormt mycket här, eller i alla fall i mitten av Margaretehofs ovalbana. Där blåser det ohämmat hela tiden, non-stop. Både igår och idag dessutom saltat med lute regnskurar.

Men jag skall inte klaga. Jag är här och dömer SSM (Sydsvenska Mästerskapen). Vi bor på ett helt underbart mysigt och fint Bed&Breakfast (Ängshyddan) och får härlig hotellfrukost. Fredagskvällens middag här var också helt fantastisk. 

Ekipagen har varit fina och kämpat väl i blåst och regn och idag livades stämningen upp extra av att herr från Lönneberga fick oss att vakna rejält med en livlig inridning på sitt F1-program (hans matte var väl mindre imponerad av det påhittet) och sedan gick strömmen, inte bara på anläggningen utan i hela Everöd, under V2 (typiskt nog en gren med flera ryttare på banan). Men det löste sig med förenade krafter. Dagarna blir rätt långa och jag hoppas verkligen alla ekipage har fått rättvisa poäng, då man till slut är så urblåst i hjärnan så man knappt vet vad vare sig man själv, en gångart eller färger heter. Och trots det är det ju så kul att döma! Så fort ett riktigt fint ekipage äntrar banan och flyger fram så glöms all blåst och regn bort och livet (eller i alla fall jag) ler!

En jätteeloge till alla funktionärer också, som skriver kommentarer, räknar, öppnar grindar och står i kafeterior. Vilka människor vi har i vår värld!

Och det nästan bästa av allt: jag blir så inspirerad och ridsugen av att döma! Nu vill jag hem och rida mina fina hästar! 

Men först skall ajg sova så jag orkar hålla reda på ekipagen och poängen i morgondagens finaler!

Natti på er! 

(Exakt och jag på Sundbyholm förra helgen, tack Britta för bilden!)