Archive for June, 2010

Sköna dagar!

Tuesday, June 29th, 2010

Sommarväder och värme! Rätt lata dagar och lugnt tempo. Jätteskönt!

I söndags när jag red Glæsir var vi på volten och tränade på det här med att vända dit ryttaren vill, vilket inte är G’s favoritövning. Han vill bestämma själv när och hur och vart han vänder!
Men det gick rätt bra ändå. Och plötsligt mitt i en sväng fick spännet på tygeln av! “Klirr” sade det och där satt jag med en tygel i trav. Tack och lov hade jag min vara trogen lärt in att hästen bromsar/stannar på vissling och säte det första jag gjorde med den. Och nu fick jag prova det i “skarpt läge”.
Och det funkade utmärkt! Duktiga G. stannade och jag satt av och konstaterade att den där tygeln är det inget att göra nått åt. Så vi övade lite på att gå förbi den öppna grinden till volten utan att försöka springa över mig ut och när det gick bra gick vi hem.

Dagen efter jobbade vi vidare på volten med styrningen med ett par nya tyglar och gårdagens övningar hade visst tagit skruv på G. För nu blev det 100% rätt! Så himla duktig pålle!

Gná har (peppar,peppar) känts väldigt bra den senaste tiden och i söndags red jag och Adina en underbar barbackatur och böjde och töjde lite på stubbåkern. Och min vackra svarta häst var SÅ HIMLA FIN bara! Dansade fram i alla gångarter och böjde sig mjukt och fint. Det kändes som hon njöt av att jobba i det fria.
Adina börjar få riktigt bra form på Tindra i tölten nu och det är nog dags att tävla snart igen känner jag!
Vi avslutade barbackadressyren med en härlig galopp hemåt över åkern och kände oss som tonåringar!

060929_40.JPGSåhär, fast barbacka! (Tindra och jag i sept. 2006, foto: Erica Osterman)

Edda har idag avslutat sin vila och fått nya skor. Hon är inte jätteförtjust i att bli skodd, men Helena är underbart tålmodig med henne och så hittade jag en slicksten från Horse Lyx, som jag köpt åt Gná en gång (men hon gillade den aldrig helt).
Men Edda älskade den och fick stå och slicka på den medan Helena spikade i sömmen. Helt inne i sitt slickande märkte Edda knappt att hon blev skodd och slappnade av bra!

En sån här är det (doftar galet gott, men smakar inte så gott – om man inte frågar Edda):

Info om den

Edda fick sedan lite löslongering på volten, för att få ur sig lite energi. Och blåste ur lite vill jag lova att hon gjorde!
Tindra hade jag idag och vi tog ett rejält dressyrpass på volten. Och efter lite jobb kom hon igång i traven. “Där är min gamla Tindra” sade jag högt och log när hon slappnade av och började trava!

Marie och Hrókur, en ny trevlig bekantskap, har idag fått börja lära sig grunderna i skrölt och arbetsform! Jag tycker det är så himla kul att pilla med sådana små detaljer och se hur ekipaget utvecklas och börjar förstå så lektionerna blir oftast lite längre än de skall. till slut får jag hejda mig och säga att vi fortsätter nästa gång.

Vårt garagetak börjar arta sig. Pelle har varit så himla duktigt och jobbat där uppe och både igår kväll och idag har Stefan och Frez dykt upp efter jobbet och hjälpt till! Underlagspappen är på plats nu (jäkla pillgöra längs med kanterna kan jag berätta).
Lite ytpapp på det här så är det klart!

Och imorgon, efter lite masserande i Tyresö, rider vi över hästarna till Skogsäng!

Avslutningsvis – så här skönt är det att bli kliad tycker Gná:

kliiar.jpgkliar2.jpg

Humle

Sunday, June 27th, 2010

Vår humle slingrar sig runt allt!
Gräklipparen fick vi trassla ut ur den då den stått för nära i 3 dagar…

Och nu har humlen hittat ett nytt mål: Timotej!

humle

Och ja, vi har spaljé till den, den har bara växt utanför den.

Midsommardag

Saturday, June 26th, 2010

Midsommardagen grydde och vi var själva hemma. Något som nästan aldrig hänt efter en fest hos oss. Det brukar alltid vara några som sover över, men inte denna gång.
Lugn frukost och sedan bar det upp på garagetaket eftersom vi inte var vidare bakfulla (skönt det). Några timmars jobbande där innan regnet började hota. På med presenning då all takpapp är borta nu.
Sillunch och röja upp lite hemma.
Och så soffhäng!
Adina var aktiv och red på morgonen och kollade till hästarna. Jag skall åka ut lite senare och rida.

Några bilder från gårdagen:


Jag


Älskade maken


Adina


Emelie hade en fabulous new hat!


Frez inviger sommaren officiellt!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Som svar på Ericas frågor i kommentaren till förra inlägget:

Jag satt och läste eksemtrådar på forum på nätet i vintras och hittade en på SIFs forum om Benzylbensoat. Flera som var positiva och tyckte det fungerat jättebra. Jag sparade tråden och läste den igen i april och beställde medlet från England.
Konsistensen är som yoghurt, men på inrådan har jag spätt ut det lite med vatten så det blir lite drygare. Någon minskning av effekten har jag inte hört om/märkt.
Jag har hällt över någon deciliter åt gången i en sportvattenflaska och spätt ut med lite vatten. Sedan skakar man flaskan före varje användning och smörjer hästen 1-4 ggr/dag där det behövs.
Det skall enligt beskrivningen mjuka upp huden, läka sår och även dämpa klåda och till viss del hålla insekter på avstånd.
Och det verkar fungera rätt bra. Sår läker fort och Gná kliar sig ingenting.
Det enda ställena hon får lite sår/skorvar på är runt juvret och precis i armhålorna.

Nice Life

Thursday, June 24th, 2010

Jag lever ett så himla skönt och okomplicerat liv just nu så det är sanslöst!
Sover i lugn och ro på morgnarna, äter mysfrukostar på altanen och rider, tränar och masserar lite. De flesta träningshästar går ut på bete nu och deras mattar och hussar med.

Pelle börjar med att fira sin semester (som börjar idag) med att lägga om vårt garagetak, som har läkt i vinter. Dels tack vare sanslösa mängder snö och dels tack vare att det är gammalt.
träet under verkar dock friskt, tack och lov, så det är bara takpappen som behöver läggas om.

Glæsir jobbar snällt tre dagar i veckan. Vi har ridit ut första vändan och det gick utmärkt! Några unghästskutt åt sidan för läskiga jordhögar, hästtransporter som stod sådär läskigt vid sidan av vägen och något får i en inhägnad.
men styrningen funkade super och han tuffade snällt på.
Tölten ligger nära och löst och kommer inte vara några större problem att plocka fram.

Har precis skickat iväg min transport till Gotland, vända två, med Suz och ett gäng som skall ha en ridsemester där. Passade på att gå ut och smörja Gná också. Kan bara konstatera att Bezylbensoat är grejen för eksem! I alla fall för Gná. Det och Boett!
Gnun, som såg rätt risig ut förra sommaren då hon skaffade sig sitt eksem hej hopp mitt i juli, är så fin nu! Man skulle inte tro att hon har eksem när man ser henne “opåklädd”! Lite biten runt juvret och lite skorvig i armhålorna är hon, men ansikte, öron, man och svans är helt bra. Manen till och med växer!
Boetts täcke och huva är något av det bästa som uppfunnits för eksemhästar!

Beställde ju först Benzylbensoat från Chemist Direct i England, men när jag skulle hjälpa en kompis att beställa därifrån en månad senare fick vi meddelandet att de inte längre säljer till Sverige.
Undrar om det är så att det inför eksemsäsongen vällde in beställningar på Killitch, benzyl och liknande produkter (som är sjukt mycket billigare där), och de blev osäkra på hur man får sälja sånt till Sverige utan recept?
Som tur är har jag ju släkt, en faster och två kusiner, i England. Så min faster har varit jättegullig och köpt en flaska åt mig och skickat. Så nu har jag på lager så det borde räcka till den här säsongen och nästa, eller i alla fall halva nästa!

hjalp.JPG
Brandi råkar komma för när Julia förra sommaren och visar genast sin underkastelse.

Nu skall jag ta mig iväg och handla det sista inför midsommarfirandet imorgon!
Det är traditionsenliget fest hos oss och vi blir ca 15 pers. i år! Skall bli jättekul! Vin och sprit är inhandlat. Kvar är salladsingredienser, potatis och bröd. Och så vad som skall läggas på grillen.

Kvällen bjuder på ridning av Glæsir, lektion i Tullinge och stallmöte på Skogsäng!

På Åland…

Monday, June 21st, 2010

…gör man det ända rätta:

koaland.jpg

Man hänger en ko i taket på stormarknaden.

Igår var det då alltså söndag och jag åkte runt lite och höll lektioner.
Anna och Suz på Vädersjö jobbade Fleygur och Nunna i värmen. Tova och Jocke jobbade Dögun och Ella. jag stod i mitten och kunde inte bestämma mig för om det varm eller kallt.

Och så fick Glæsir en join up i korallen på St. Ekeby.
G. är lite av en Maria Montazami. Det händer inte så fort i hans värld.
Min visst händer det. men han behöver då och då en paus och då står han eller skrittar och blinkar och blinkar och slickar och funderar.
Sen tar man ny tag och då funkar det man vill uppnå för det mesta.

glaesir1.jpgGlæsir i korallen

glaesir2.jpg
Vill man inte joina får man springa lite till.

Jo, join up:en gick bra, enligt textboken (av Monty Roberts).

Idag är det en spekulant som skall se på Furða, Sága och Kengála skall få sig en sväng om, ett par nya bekantskaper skall få lektion på Gudö, Gná skall få lufta fötterna och sadelkammaren fortsätta röjas ut.
Så jag har att göra.

Tjilevipp!