Archive for March, 2016

Tölt in Harmony på flera sätt

Monday, March 28th, 2016

Påskrapportering då:
Skärtorsdag innebar ridning av hästarna hemma som vanligt samt några lektioner på Västergården och som avslutning ritade Annika och jag upp banan för nästa dags TiH-tävling!
Banan för Nivå 1 och 2 i ett 20m x 60m ridhus tog två personer 45 min att rita upp.
Det är något mycket tillfredsställande med att se banan redo och “otrampad”:

Fil 2016-03-28 20 45 50

Långfredagens morgon grydde och det var dags att döma Tölt in Harmony!
Jag och Malin Stang dömde ihop och vi var mycket eniga i bedömningen och poängen. Det var 12 ryttare i nivå 1 (varav en utom tävlan, då hästen hade en skoning som inte är tillåten) och 8 av dom red även nivå 2 (varav en fortfarande utom tävlan) och det gick väldigt smidigt och elegant!
Västergården är jättebra som tävlingsplats, då ridhuset är stort och har bra underlag, ljudanläggningen hörs bra även ute på framridningen (utevolten), det finns gästhagar och även några gästboxar!
Erica var där och tog jättefina bilder!
Här kan ni se dom! Fina va?!

Efter tävlingen (som var slut vid 13) åkte jag via ICA och köpte mig en lunchsallad och sedan direkt till stallet. Åt och snackade lite med folk och sedan var det ridning av Garri och Brandi och Váli och Exakt fick löshoppa och jobba lite i repgrimma.
Förbi hemmet för ombyte och så vidare till min extrafamilj (make och hund var i Norrköping) coh slappna av med hjälp av bastu följt av god middag!

På lördag var det fullt upp med att fixa allt inför nästa dags tävling.
Garri tömkördes, Brandi vilade, men borstades igenom, Exakt reds en sväng och massor utrustning putsades och packades samt att jag och Jill hade insläpp i stallet.
Hem till en riktigt god påskmiddag med maken och så försökte jag sova.
Det bytte ju till sommartid natten mellan lördag och söndag och förutseende och duktigt gick jag och lade mig jättetidigt.
Och Kunde.Inte.Sova.
Jag var inte nervös för tävlandet (inte vad jag kände i alla fall), men jag har väldigt mycket att göra just nu och är nog rätt stressad. Tankarna bara flöt på och avlöste varann och ju mera jag försökte slappna av och sova desto mera kom jag på som jag måste komma ihåg att göra och ju mindre kunde jag sova. Somnade dock till slut men var rätt mosig i huvudet när jag steg upp vid 06 (sommartid, så alltså 05 i mitt huvud).
Orsaken till den tidiga uppstigningen var VallDís påsktävling på flådiga Runsten Equestrian.
Klubbarna Vallfari och Dís arrangerade tävlingen tillsammans och den var mycket välarrangerad!
Allt flöt superfint och det var bara små förseningar.
Några dagar innan kom jag ihåg att senast MöRS hade tävling där så hade de varit snälla (trodde de) och djupharvat ridhuset dagen innan tävlingen så det skulle vara fint åt oss.
Djupharvning och islandshästtävling går inte bra ihop. Det blir ett väldigt tungt underlag för våra små hästar och speciellt tölt och pass blir enormt svårt för hästarna om det är för mjukt.
Ett fast underlag med svikt önskas.
Så jag skickade ett meddelande och tipsade tävlingsledaren om detta och hon kontaktade genast Runsten och vilken tur! De stod precis i begrepp att åka in och djupharva ridhuset åt oss!
Hon hann stoppa dom! Puh!

Med oss till Runsten hade vi Vísir (som Britta tävlade), Tindra (som Erica tävlade), Brandi och Váli (som jag tävlade).
Exakt var anmäld från början, men då han är rakad lite här och var efter sitt ögonrelaterade äventyr och ser väldigt luggsliten ut även om han red medicinskt är helt frisk valde jag att stryka honom och byta till Váli, som förutom öltölten nu i februari, inte varit ute på 2 år på tävlingsbanan.

Dagen var lång och för det mesta lyckad!
Jag skriver ett eget inlägg om det när jag fått lite bilder och hunnit sova lite till – så rapport kommer, men kan bara säga att vinterns jobb verkligen gett resultat och det känns som vi är på väg uppåt.
Skön känsla!

Idag (annandag påsk) har maken bytt till sommardäck på min bil och mitt släp. Ett av däcken på bilden saknade luft och när vi fyllde på med det så tappade däcket den för fort igen.

Så jag pumpade upp däcket och körde till Däckspecialisten i Handen, som tack och lov hade öppet den röda dagen till trots.
Och de hittade inte bara en liten pyspunka. Han slutade leta när han hittat 6 små hål i däcket. Allt det här går inte att plugga, “du måste köpa ett nytt däck” sa han.
Jamen ja…precis vad stressade jag, som var på väg till stallet och skall köra hästar i veckan ville höra…NOT.
Fick tack och lov köpa ett par begagnade däck av dom, som ser fina ut, för 1200 kr så jag kan köra.
Men skit vad bilar kostar! Slutar aldrig förvånas över det!
Väl ute i stallet (med nya bakdäck och sommardäck på alla fordon) red My och jag ut på Nykur och Garri tillsammans. Perfekt att ha sällskap med rehabhästarna och My, som inte ridit så mycket sedan Nykur skaffade sig en gaffelbandsskada då han slirade runt i hagen och slet av sig en sko i oktober förra året, fick sig en riduppsträckning 😉
Exakt fick också en skogstur samt lite övergångar på volten.
Ridskolan är påsk-stängd idag, så en god grillmiddag med maken och gos med Harry har stått på schemat sedan jag kom hem vid 18.30

Nu är det nog dags att blunda lite mera!
Återkommer, som sagt, med tävlingsrapport

Långa dagar

Friday, March 18th, 2016

Många hästar och mycket lektioner innebär långa dagar. Men just nu – när det är ljusare längre och längre på kvällarna och det börjar vara lite fågelkvitter i luften och några enstaka snödroppar och tussilago i backen såå känns det inte vidare tungt.
Är i en period när jag vaknar väldigt tidigt, vilket är lite irriterande de dagar jag egentligen kunde ta lite sovmorgon, men å andra sidan får jag ju lite mera morgon.

Garri jobbar på och börjar hitta grundtölten riktigt fint och här om dagen tömkörde jag honom och han jobbade så himla bra. Till och med travade fint och fram till handen. Det märks hur mycket lättare han får a jobba med sin trav utan belastning på ryggen. Men svettigt för mig blir det att jobba så (nu gör ju inte det så mycket – utan är snarare bra).
Exakt känns väldigt fräsch och vi hade ett riktigt halleluja-ridpass på volten här om dagen.
I söndags var det dags för heldagskurs för Helene Blom igen, vilket var trevligt.
Hade Brandi med mig även den här gången och vi jobbade vidare på att få honom mera mellan hjälperna och att hans matte inte skall gulla runt för mycket i grundform. Och så började vi ta tag i galoppen, som jag lite slarvat med och låtit förfalla lite när passen kommit mera fram.
Nyttigt, nyttigt och ååh vad glad jag blir över att få jobba för instruktör med annat än tölt (vad jag tjatar om det, men jag tycker verkligen det)!

På fredag nästa vecka är det dags för något väldigt kul!
Tölt in Harmony-tävling på Västergården!!! En av de första tävlingarna i Sverige.
Det finns platser kvar om någon av er skulle vara intresserad av att komma och rida program och få en bedömning!
Här finns anmälningsinfo!
Kom igen! Det är kul och inte vidare svårt! I nivå 1 kan man dessutom välja att trava i de första två momenten!

Nu är det dags att väcka hunden och åka ut till stallet!

Vårkänslor

Thursday, March 10th, 2016

Solsken, takdropp, 5 plusgrader och skuttande, fällande hästar! Got to love våren!
(Men mig lurar ni icke – det kommer komma minst en vända snö till även om den smälter fort).
Exakt är ju hemma, sedan två veckor och känns oförskämt fräsch. Men ser ju ut som ett lapptäcke/sönderälskad nalle med alla sina rakade fläckar (se förrförra inlägget om ni missat det)
Så vi har strukit honom från vårens tävlingar och låter pälsen växa ut och tränar styrkan hemma.

 

En ny träningshäst står hos mig en månad. Eller träning/rehab/uppbyggnad. Garri är hos mig för att sättas igång och få börja trava/tölta och bygga upp muskler. Igår tog jag Garri och Harry (hur sött låter det inte?) och traskade ut i skogen. Mys!
Fram över stock och sten, upp och ner för backar (långsamt) och ut i blåbärsriset.

Fil 2016-03-10 15 36 01

 

Harry1ar
(Harry smått skeptisk till att sitta bredvid en häst sådär, Garri nyfiken)
Plötsligt öppnade sig skogen och jag kom fram till en väg. Överraskande då jag traskade ditåt i tron att jag var på väg hem mot stallet och inte hade en aning om vad för väg och hus jag hade framför mig.
Tog till slut upp Google maps i telefonen och kollade var jag var och hoppsan – hade traskat ända ut till Sorundavägen.

Fil 2016-03-10 15 44 06
Den röda pricken är stallet och den blåa pricken var där jag var – hejsan vilken promenad jag tagit.

Så det blev en smula längre promenad än jag tänkt mig, men vädret var fint och Garri och Harry var nog nöjda. Jämt en timme blev det, så sååå fruktansvärt långt blev det inte.
Men inte helt som planerat bara 😉

Idag skjutsade jag Nykur till Karlslund på rehab och stärkning. Han har stått med en gaffelbandsskada sedan i november, men var mycket mycket bättre på senaste återbesök och nu är det rehab och stärkning inför nästa återbesök!
Váli går på Karlslund i två veckor för att boosta styrkan och jag passade på att pussa på honom och säga hej.
Eftersom Exakt är struken från vårens tävlingar får jag se om jag tar Váli med på lite femgång istället. Skall bli kul att se om vi får bättre kontakt på banan nu. Det gick ju inte helt oävet för två år sedan, men det var rätt ojämnt och när vi började spänna bågen visade sig gamla skador och problem. Nu känns han starkare än någonsin och väldigt trevlig. Inte så att det inte finns saker att förbättra och liten vit kommer alltid vara en het häst på tävlingsbanan och spänningar leder lätt till passtakt hos honom, men tja – vi gör det för att det är kul och så får vi se hur det går!

180513-2046
Váli och jag i solljus på Sundbyholm (foto: Zanna Hofvander)