Archive for July, 2011

Slowly getting back

Sunday, July 31st, 2011

Sakta drar jobbet igång igen. Det är bra, jag gillar mjukstarter!
Igår hämtade jag Seifur och Glitra i Grödinge. De skall vara hos mig i två månader, då ägarinnan är på praktik i Tyskland.
Seifur var hos mig även förra året och skall nu, som, då mest hållas igång och skötas eksem på.
Glitra är en elegant fuxsto på 6 år som skall sättas igång efter en skada (griffelbensfraktur efter spark) och sedan tränas. Mer om dessa senare.

seifur 047.JPG
Seifur och jag 2010.

Gårdagskvällen spenderades tillsammans med Adina på stan!
Adina bjöd på födelsedagsmiddag på mycket rekommenderbara Jimmys Steakhouse i Hammaby Sjöstad! Åh, vilken mat! Den bästa Toast Skagen jag ätit serveras där och oxfilén nästan smälter i munnen!
Och en cosmopolitan efter maten satt fint!
Efter middagen blev det en liten färd över vattnet och promenad till Skanstullbron, där ThaiBoat ligger. Mycket cool krogbåt med inbyggd (dock överfull) sandstrand och palmer. Häftig idé, tyvärr knökfullt med folk. Dyr, men god Strawberry Daiquiri. Vidare promenad in till Götgatan för avslutande vin.
Och hela tiden förstås mängder av prat! Adina och hennes Andreas drar till Lofoten och klättrar i berg imorgon och vi kommer inte ses på 3 veckor, och har inte sets på 3 veckor innan så det fanns en hel del att prata ikapp!

Idag är officiellt min sista semesterdag!
Vädret är gynnsamt för en sådan och jag njuter av stillsamheten. Tindra skall få sig en tur framåt kvällen och Så skall jag kolla till de andra så klart.
Imorgon börjar jobbandet igen med mest ridning och så planering.
Som vanligt är det mycket dömande, vilket är jättekul! Men som i viss mån går ut över det där man kallar fritid.
Höstens dömande:

20-21/8 Gneisti Regional, Wången
27-28/8 Gyða Höst, Sandviken
3-4/9 Midur Regional Höst, Boden
10-11/9 Framtid KM, Linköping
17-18/9 Eiðfaxi KM, Eskilstuna
1-2/10 Stenholmen Regional, Linköping
8/10 MöRS KM, Runsten
6/11 MöRS Höstlovslätta, Fors Gård

Ja ni ser själva.
Innan första tävlingen på Wången har jag kurs på Harby.
Den där en helgen i september då jag inte dömer (24-25/9) är jag dels domaransvarig och skall dels tävla Tindra på MöRS regionala SM-kval på Ensta (Här anmäler man sig till det!). Och så skall jag nog agera lite collecting ring-domare också.

På grund av alla dessa helger på resande fot och träningshästar hemma kommer jag dra ner lite på privatlektionerna ute på stallar i augusti och september!
Ni som vill rida: organisera er, boka i god tid och maila förfrågning om datum.
Bäst chans till lektioner är det om ni kommer till mig på Skogsäng! Där har vi en 20×50 m belyst ridbana.
(Jag kommer inte skicka ut mail i augusti och september med datum).

Från mitten på oktober framåt utökar jag lektionerna, men jag måste först och främst orka och hinna med allting!

 

@ Home!

Thursday, July 28th, 2011

Hemma igen! Dock inte helt utan komplikationer. Tydligen hade jag bokat fel på något vis när jag bokade resan på nätet så att jag inte bokat för ett tillräckligt högt släp.
När vi åket till Finland var det ju inget problem (tack och lov, det var ju en häst i släpet då) så jag hade ingen aning om detta. Men när vi (i god tid) checkade in i tisdags morse på Viking-terminalen så kom en hamngubbe och  mätte släpet och konstaterade att det var för högt så vi fick först betala mera och sedan fick vi stå i väntekö, för att få se om vi alls fick komma med på båten eller om vi måste boka om till kvällsbåten eller en annan dag.
Suck, och vad trevligt att fundera på vad man kan gör i Åbo en hel dag och ev. behöva köra tillbaka till V:fjärd för en natt till (vilket iofs skulle varit trevligt, men inte med stressen över att behöva åka så snart igen. Vägen mellan Kimito och Åbo är inte kul).

När nästan alla kört ombord kom hamngubben och sade att med 99% säkerhet kommer vi inte med och vi var rätt molokna och trötta. Men så visslade han till och vinkade fram oss i alla fall och vi fick åka på som nästsista ekipage (sist kom en Volvo inslirande på två hjul. Svenskar som inte ändrat klockan och hann för att båten var 25 minuter försenad ut, snacka om att de hade tur!).

IMG_9112.jpg
Vacker liten blomma utanför vår bastu

Resan gick väldigt fort och enkelt. Vi satt på soldäck och läste i solen i några timmar, åt lunch och sedan sov/läste vi någon timme i hytten (vi bodde på däck 9! Tror aldrig jag bott så högt upp).
Sedan åt vi en lättare måltid till och tittade på en film på Pelles dator och vips så var vi framme!
Förstår att ni är rysligt intresserade av vår båtresa…

Igår var det åter till stallet för hälsning på hästar och Adina passade på att ta ett pass på volten med Tindra.
Se vad glada de ser ut:

IMG_9451.JPG

En bild till på dom (klickbar):

IMG_9437.JPG

Nu är det strax Adinas tur att åka på semester, så då har jag T på heltid.
Började idag med en ridtur i värmen som var mycket trevlig och bitvis även med riktigt lång hals.

Här hemma är det det vanliga efter-semstern-fixandet.
Packa upp, tvätta, och så har vi börjat renovera våra fönster. Oh, vilket kul jobb det inte är. Usch och ursäkta – jag är en urdålig husägare. Hatar allt fixande med hus och trädgård, men det är ju skönt och blir fint när man är klar. Och i sanningens namn är det Pelle som gör det mesta jobbet med huset. Lagar förråd, klipper gräsmatta, renoverar lite här och där och drar igång mig ibland.
Jag hjälper behjälpligt till där jag har tid och kan, men vill – nej helst inte.

Nu avslutar vi för idag med lite bilder från semestern!
Vi börjar med det sjuka åskvädret då det hällde vatten överallt:

IMG_9316.JPG

Några Helsingfors-bilder:

IMG_9245.JPG
Utsikt från Domkyrkans trappa mot hamnen

IMG_9285.JPG
Jag på domakyrketrappen

IMG_9303.JPG
Den härliga lilla glassbilden som dyker upp då och då! Bilen är ryskreggad, glassarnas namn står på svenska, priserna står i kopek och gubben som säljer det pratar engelska!

IMG_9266.JPG
Pelle på trappen

Och så lite blandat från Västanfjärd:

IMG_9104.jpgKejsarlilja i regn

IMG_9094.jpg

IMG_9086.jpg
Make i svartvitt

 

IMG_9085.jpg
Pelle framför huset på Bergdal

 

Semesteravslut

Monday, July 25th, 2011

Sista dagen här i paradiset. Lite sorgligt, men visst skall det bli skönt att komma hem igen. Men kommer nog kännas lite tomt när Gnu inte står i hagen hemma.
I lördags var vi på besök hos Nona och Gnun mår utmärkt! Nona litade på mig och köpte en sadel jag rekommenderqde och den låg finfint på damen. Trots envis och äcklig hetta och en nästan-panik-känsla av att kränga på sig ridbyxorna red jag Gnu en sista gång på Nonas uppmaning. Gnu kändes pigg, mjuk och glad över att komma ut och tölta lite! Nonas kommetar var “det ser ut som om hon ler”.

Annars har tankar, diskutioner och läsande mest, så klart, kretsat kring det fruktansvärda händelserna i Oslo och på Utøya. Jag har två syskon, sammanlagt fyra syskonbarn, en morbror och två kusiner i Oslo. En av kusinerna var på Utøya och överlevda, tack och lov – men mår så klart fruktansvärt dåligt. Han kastade sig i vattnet och simmade undan den skjutande gärningsmannen. Många av hans vänner skjöts ihjäl, men han klarade sig.
Även resten av den Norge-baserade familjen mår bra och är hela.
När vi de första bilderna från det av bomben söndertrasade regeringshögkvarteret var det lite av samma känsla i kroppen som när flygplanen kraschade in i WTC i New York i livesändning. Det här är en film! det här händer inte i verkligheten!
Och här fortsätter sommaren och livet, som om inget hänt.
Vi har inhandlat material och skruvat ihop en ny trappa till bastun. Fin som bara den!
Solat, läst böcker och umgåtts med härliga människor. Gått i skogen, hittat lite kantareller, klippt och färgat håret, läst lite mera och druckit vin.

Idag packar vi ihop våra saker och beger oss på en sommarfest ikväll. Tidigt imorgon åker vi till Åbo och tar dagbåten hem.
Så snart får ni lite bildbevis på den här semestern!

Blixt, dunder och frisör

Thursday, July 21st, 2011

Vi är tillbaka i Västanfjärd nu och det är skönt!
Helsingfors är en fantastisk sommarstad, men det är dyrt att vara där. Det är naturligtvis dels för att det finns möjlighet til en massa shopping där, men också för att man måste äta och det är trevligt att äta bra och med sina vänner. För sådana har jag kvar i Helsingfors, en del. Så vi har ätit gott och unnat oss detta. Trevligt, men kostsamt.
Min mamma bor vinterhalvåret i Helsingfors, så vi bor i hennes underbara lägenhet (inte den jag är uppvuxen i dock, mina föräldrar flyttade efter att jag flyttade hemifrån…till större).
Fyllt år har jag också gjort! Hela 30+ år har jag fyllt och som present till mig själv inhandlade jag två par skor på rea. Båda från Ecco – ett par jooggingskor och ett par finare “inne i staden-skor”.
Och idag fick jag även ett frisörbesök av mig själv. Lite kortare och lite mörkare (rödbrunt) blev det! Riktigt bra om jag själv får säga det!
Men det var först frågan om det alls skulle bli något frisörbesök. Kl. 04.30 imorse vaknade Pelle och jag av en smäll som hette duga. Sängen skackade (och det vill inte säga lite, då den är fastbyggd i golvet, min pappa har själv byggt dit den och den är delvis gjord av stockar som sparades ur huset då vinden inreddes). Det åskade och vräkte ner regn. Och det fortsatte det med i flera timmar. Åskan rullade liksom runt på hela ön och kom om och om igen över byn. Mellan kl. 05 – 14 åskade det och regnade det i princip oavbrutet. 70 mm regn kom det. Vår gårdsplan såg ut som ett risfält under vattning och det fullkommligt strömmade floder över gårdsplanen. Vi fotade, men kan inte lägga upp bilder på nätet då iPaden inte har något usb-uttag. Så ni får se när jag kommit hem till Svedala igen.
Jag hade tid hos frisören kl 14.30 och funderade på hur jag skulle ta mig dit och om de öht. gick då vi inte hade någon ström. Frisören ligger inne i byn, 500-600 m från oss. Så har vi strömavbrott är det mycket troligt att de också har det. Men ganska exakt 14.00 slutade rätt tvärt att regna och åskan drog bort. Och in trädde hettan – med stort H! Ca 30 grader och vääääldigt fuktigt. Ungefär som att gå utanför dörren i Thailand.

Efter ett lyckat frisörbesök åkte jag till min kompis Johanna. Hon äger bl.a. Tindras mamma Sesselja (klicka in Sesselja i sökrutan till höger om inläggen så hittar ni bilder och fler inlägg om denna underbara häst!). Sesselja har hunnit bli 21 år men är väldigt fräsch och i fint hull! Hon är dock under igångsättning efter en sparkskada och skrittas bara. Johanna och jag hade tänkt oss en liten ridtur, men det var så olidligt hett så vi avstod och tog bara in hästarna och klappade om dom. Och satt och pratade.

Nu skall jag återgå till herr Nesser och hans mord(?)mysterier. Sommarmys!

Morgonfunderingar

Tuesday, July 19th, 2011

Tidig morgon i Helsingfors.
Vi kom hit på söndag kväll och gårdagen har gått åt till att försöka fixa saker. Passfoton, ett nytt pass (inte lyckats där än), bankärenden och presenter. Så vi har gått – jättemycket.
Kvällen avslutades med några trevliga timmar i Munksnäs hos H&K!

Har märkt att Finland är ett otroligt fettskrämt land! ALLT är kevyt och rasvaton – alltså lätt/light och fettfritt! (Allt är dessutom laktosfritt på köpet). SVårt att hitta en youghurt som inte är fettfri. Jag har hittat en – och den har 2,5% fetthalt.
Vet att Matrevolutionen är utgiven på finska och vän sade att det är liksom på uppgång här, men butikerna har inte riktigt förstått det än.
Till vår förskräckelse så finns bearnaisesås inte på burk här, alltså inte färdig. Pulversås är det som erbjuds och det är inte direkt låg på kolhydratfronten. Finnarna äter inte speciellt mycket feta såser. Det ända vi hittat är (svenska) Kavlis Aioli på tub.

 

En annan sak här är matpriserna – det är DYRT att köpa mat i Finland!
Ett paket bacon kostar – håll i er – nästan exakt det dubbla mot i Sverige!
Suck. Dr. Eenfeldt – du behövs här!
Så det blir lite kolhydrater (pasta, ris och potatis går ju fortfarande lätt att undvika, men resten är lite svårt).
Och så är det finska rågbrödet gott! Så gott. So I let myself go där lite.
Uppstyrning när vi kommer hem.
Annars äter vi gott här (middagswise). Grillar mycket kött, skall bli lite fisk med har jag bestämt, äter mammas enormt goda sallader och njuter!
Och läser!

Nu är det frukostdags och sedan skall jag in till stan och ge passansökan en ny omgång (dags att skaffa dubbla medborgarskap?). Svalt och mulet idag till skillnad från igår.