Archive for May, 2011

Sommardax och saludax!

Tuesday, May 31st, 2011

Sommaren är här med besked känns det som!
Hästarna går på grönt och myser och frodas. Vi mockar och mockar i hagarna och fixar med staket (en del mera än andra).

Perla har kommit till mig på träning för att matte ville “uppdatera programvaran” och hon verkar trivas bra både i hagen och i ridningen. Hon stannar till början av juli.
Min riktiga raring Fína är också tillbaka. Och nu är hon till salu då hennes matte tyvärr inte har tid med henne.
Så om någon av er där ute själva söker, eller vet någon som söker, ett underbart litet (132 cm i mkh.) silverbrunskäck-sto till avel och ridning – hojta till vettja! Världen finaste Fína söker ett hem!

vem vill inte ha en sån här:

Finafeb201173.JPG

aprildag2011_16.JPG

Fína kostar 45.000 kr.

Om inte ett sto är det ni är ute efter så han jag en utmärkt valack på lager också!

Introducing:
Gosi från Bobäcken!
En cool, snäll och helt enkelt mycket trevlig fyrgångsvalack.
Killar som Gosi växer inte på träd och skulle jag vara ute efter en fin läromästare som trivs både på ridbana, i skogen och på tävlingsbanan skulle jag slå till direkt!
Svenskfödd och eksemfri!
55.000 kr men BVSA (Billigare Vid Snabb Affär). Enda orsaken till att Gosi säljs är tidsbrist!

Öppna käften

Sunday, May 29th, 2011

En tråkig sak när man är ute och dömer är den stora andelen hästar med sår i munnen!
Det är sällan jättestora eller blödande sår – tack och lov – men ofta, ofta är det mindre sår/skav eller blodfyllda blåsor. Många ägare ser lite oförstående på en när de får en varning “för det där lilla”, men när de får förklarat för sig hur det kommit dit (ofta är det en led på ett två- eller tredelat bett som hamnar precis där och kniper lite när ryttaren tar i tygeln) eller att det här faktiskt gör ont på hästen blir de oroade.
Men en förvånande stor del av ryttarna verkar inte ta på allvar att de har åsamkat sin häst smärta och sår i munnen, oavsett om  de är stora eller små.
Om jag skulle upptäcka ett sår i munnen skulle jag definitivt inte rida med bett på någon vecka, eller tills det läkt. Och framför allt fundera på varför hästen fått såret/blåsan!
Men en förvånande stor del av ryttarna jag träffar ute i collecting ring rycker på axlarna och frågar om de kan rida nästa final. Rida igen?
Som domare kan man aldrig ge en ryttare startförbud. Det kan endast en veterinär ge.
Men man kan rekommendera att de inte rider, alt. att de rider på bettlöst träns (om det inte är lättklass), och varna (för sår i munnen och/eller osportsligt uppträdande mot hästen).
Men hur tänker ryttarna som rider igen när de vet att deras häst har ett/flera sår i munnen?

Detta inlägg är inte riktat mot någon enskild ryttare, utan är mera tankar runt detta ämne.
Och en uppmaning att titta era hästar i munnen själva så ni vet hur där ser ut!

Rid väl och växla mellan såväl olika bett/bettlöst som olika nosgrimmor!

vallfariopen 031.jpg

infastn.JPG

Ett tips om du har lätt att bli hård i handen eller “skakig”/ryckig i handen! Fast tygeln i en repgrimma genom bettringen. Ger en mjukare kontakt och lättare tryck i munnen när du tar i tygeln!

Update

Wednesday, May 25th, 2011

jamen hej på er igen!
Nu är jag tillbaka lite bättre.

Jobba hela veckan (efter dömnings-helgen på Eidfaxi) och så tre intensiva 12-timmarsdagar i Norrköping. Och så jobba må-onsd. (och idag har inte varit nådig…). Det tar ut sin rätt på huvudet – även när man älskar sitt jobb.
Men nu sitter jag här i lugn och ro och imorgon är jag ledig!

Så, vad har jag gjort?
Dömt utav bara tusan, mest känns det som. Men vad jag gillar det! Åh, det blir bara mer och mer kul!
Gná jobbar på bra och känns fin. Hon är väldigt kul att rida nu och det känns verkligen att allt slit och jobb med henne gett resultat. Dock går hästarna på bete nu och gräset…syns så att säga.
Greiði är igång igen och verkar glad åt det! Igår var han så glad så han inte hade tid att trava riktigt. Jag red in i skogen och på den lite knöliga, men mjuka skogsstigen travade han så fint så – tills stigen delade på sig och ett stort träd som stod i mitten kom liksom väldigt fort mot oss.
Rackarns vad fort vi väjde och Greiði stod förvirrat stilla och bara stirrade på trädet med lång överläpp (ni vet – unghästminen). “Oj, vart kom det ifrån?”, såg han ut att tänka.

vastergarden27.JPG
Greiði (t.v.) handhästas första gången och gör “unghästminen”. Söt va?

Idag har Greiði jobbar otroligt duktigt i tömkörning och impat på mig!

Eftersom jag är så nördig som jag är så passade jag på att fota så fort jag hade en paus från dömandet  helgen.
Här är lite resultat:

ari.JPGAri från Stora Öllstorp, F.1.u  A-final.

 

ardurtrav.jpgArður frá Lundum II i V.1.-uttagning

spoi.JPGSpoi från Häringe, V.1. uttagning
sigurros.JPGSigurrós från Lilla Årnebo i V.1.uttagning

 

lenja.JPGLenja frá Stykkishólmi i V.1. uttganing

leiknir.JPGLeiknir från Lappdal F.1.u uttagning

Är rätt nöjd med bilderna själv! Vad tycker ni?

Imorgon skall jag skritta Gná, som rök ihop med lite desorienterad Sandy idag, rida Tindran och jobba Greiði.
Och gymma. En  – typ – ledig dag alltså!
Men först av allt skall jag sova! Och klämma på min armbåge som är lite ledsen efter att ha masserat ett gäng patienter idag.

 

Alltså ursäkta!

Sunday, May 22nd, 2011

Men förlåt hörrni.
Med jag orkar inte blogga just nu!
Kom för någon timme sedan hem från Norrköping där jag dömt min första nationella tävling, Dyggur Nationella.
Det har varit väldigt trevligt och attans lärorikt och nyttigt!
Underbart domargäng!
Tre mycket långa dagar med många fina prestationer och en del riktigt höga poäng är till ända och jag har även hunnit fota lite och har några riktigt fina bilder!
Men orken finns inte just nu att redigera och lägga upp dom.

Det kommer!

Men Gud vad ridsugen man blir av att se fina hästar i dagarna tre!


Ok, en bild då från fejjan. Johan och Árgeisli i V.1. uttagning.

Mastodonttävling!

Wednesday, May 18th, 2011

Eskilstuna och Eiðfaxi vår i helgen. Gigantisk tävling. Hur många startande som helst.
Sundbyholm är en väldigt bra tävlingsanläggning med två ovalbanor, passbana och i sommar går SM där. Och nästa år går Nordiska Mästerskapen av stapeln där!
Som sagt – bra anläggning!
Klubben Eiðfaxi är vana arrangörer av tävlingar och allt funkar och flyter på.
En stor miss dock! Redan i tidsprogrammet hade man räknat med övertid för domarna. (snabb förklaring: allt över 8 timmar räknas som övertid som debiteras extra). En timme övertid här och var är ingen fara alls och helt ok för man får mera betalt.
MEN att i ursprungsprogrammet räkna med 3 timmar övertid på lördag och 2 på söndag. Är. Inte. Ok.
Eller jo, det kan vara det om man har så många domare så samma domare inte dömer hela dagen, utan man dömer några klasser och sedan har en paus på 2 timmar eller så.
Nu dömde samma 5 domare i nästan 12 timmar (det blev 4 timmars övertid) på lördagen. 40 minuters lunch (det är väldigt kort lunch, vi fick springa upp till restaurangen, kasta i oss maten och dricka kaffe på banan) ger tyvärr inte mycket återhämtning.
Vi blev erbjudna att byta av med Ida (också domare), som satt i collecting ring och hjälte med banden och gjorde hovbeslagskontroller, men det hjälper inte. Att sitta i  CR är inte att få ett break och vila. Och då dömer jag hellre.

Att döma så intensivt gör en nästan sinnessvag.
Mycket kaffe, många dålig skämt och en del hjärnsläpp förekom.
Exempel på hjärnsläpp: Står och tittar stint på en häst, med kommentarerna klara i huvudet. Men kan inte säga kommentarerna till sekreteraren, för jag kan för mitt liv inte komma på vad färgen på ryttarens band på hjälmen heter (ryttarna rider med rött/ blått/ gult osv. band på hjälmen för att vi skall kunna skilja dem åt på banan). Om jag börjar säga kommentarerna kommer sekreteraren att fråga vilken häst jag pratar om och jag kan inte säga det  – för jag hittar inte ordet för te.x. “Blå”.
Sånt händer när man koncentrerat sig hårt länge.

Något som dock piggade upp!
Viggi fick för sig att kvala denna dag. Något han kommit på sent (han fanns inte med på startlistorna), men som så klart inte nekades honom.
In på banan dansade, och då menar jag dansade!, Kraftur frá Bringu, men Viggi i sadeln och rev av ett femgångprogram som hette duga.
Viggi visar fram Kraftur enormt bra och pulsen var hög på många av oss domare. Det är, som nybliven nationell domare (vilket 3 av oss var, en var mångårig nationell domare och en lokaldomare) inte helt vant och rätt nervöst att döma en häst och visning av den kalibern!
Men vi var eniga! Ekipaget gick ut på: 7,6/ 7,6/ 7,6/ 7,5/ 7,3 = 7,57.
Låt oss säga att de kvalade.
Vilken kick det var att döma dom!

När vi kl 20.15, helt sladdriga i skallen, åkte till boendet – underbart fantastiska Sundbyholms Slott, var det först lite knöligt att checka in, för receptionen hade stängt klockan åtta och ingen information fanns om hur man skulle göra om man kom senare.
Vi hittade till slut en dam som hade våra rumsnycklar och kastade på oss andra kläder och möttes i matsalen på slottet. God middag avnjöts och vi var rätt fnissiga och trötta.
Somnade gott till Eurovision-omröstnngen (not true: det var så spännande så jag inte kunde somna. Såg hela och somnade som klubbad när det stod klart att Azebavadenuheter vann).

Söndagen avlöpte med 19 finaler och speedpass. Nu blev det ju lite vilsammare för huvudet då man inte behöver ge kommentarer utan “bara” poäng och så är det ju prisutdelning och sladdning av banan titt som tätt.
Två timmars övertid och 10 timmars dömning. Med en längre lunch dock.
Att köra hem från Eskilstuna var en otrevlig upplevelse som krävde ännu mer kaffe och några stopp på vägen för att inte somna bakom ratten.

Detta var en domares klagan, men jag vill ändå framhålla att förutom det mastiga tidsschemat/bristen på återhämtning så var det en mycket trevlig helg med trevliga funktionärer, endast två diskningar och bra väder.
Så slutet gott allting gott!