Archive for October, 2011

Alla saliga i sin tro

Sunday, October 30th, 2011

Klockan är alltså 09.12. Inte 10.12. Det är ju trevligt.
Men Nej – jag är inte för vintertid. Varför inte ha sommartid året om? Ljusare på morgnarna – för vem? Ingen jag pratat med vill hellre ha en timme mera ljus på morgonen – utan det är ju på eftermiddagen man vill ha ljuset.
Well, well tror inte de kommer ändra det för att jag sitter här och klagar.

I fredags masserade jag några trevlig kunder i Tyresö och tog sedan en god lunch-sallad på Lilla Italien, som ligger precis bredvid kliniken.
Direkt vidarefärd till Fors därifrån och en ridtur ut på lilla Kelda. Hon får två dagar i veckan komma ut och jobba framåt samt gå lite i skogen och få bättre koll på sina bakben och en dag i veckan gå på ridbanan och lära sig mera om böjning och ridvägar.
Huginn jobbade så fint ute och gjorde klockrena övergångar.

Sedan var det duscha, byta om och fixa till sig lite som gällde och så hopp på pendeltåget in till staden.
Kl. 18 var Pelle och jag på Fasching och avnjöt där middag med goda vänner och sedan en konsert med Jasmine Kara!
Svängig soul!

Ni har kanske hört hennes otroligt svängiga “In the basement” på radio?

httpv://www.youtube.com/watch?v=1O9VDQjKwb8

Pelle filmade några klipp på konserten på Fasching:
Kolla in körkillen till vänster om Jasmine, han var störtskön och väldigt “med” hela tiden!

httpv://www.youtube.com/watch?v=noQctbAav4k

 

Igår var en riktigt härlig dag, inte bara vädermässigt.
Ett besök för Bauhaus för koll av golv och färg. Vårt sovrum behöver sig verkligen en uppfräschning!
En underbar skogstur på min Tindra. Hon jobbar fint och känns som hon mer och mer är min igen. Min Tindra!
Och så var en mycket trevlig dam och hennes dotter och provred Myrkva.  Tror det skulle blir en fin häst för dom. Den lilla dottern och Myrkva såg otroligt söta ut ihop och jag gillar damens tänk!
Så håll en tumme eller två för att dom vill fortsätta lära känna Myrkva!

Att ha bestämda åsikter och vad som är rätt och fel i hästvärlden är inte alltid lätt och man får navigera och vara beredd på att alla inte håller med en.
För ett tag sedan skrev jag lite upprört om en häst och dess tidigare träning.
“Som ett mail i inkorgen” vill nu ägaren prata med mig. Om det är om hästen och det jag skrev vet jag inte, men magkänslan säger det. Det är alltid knepigt att skriva om sådant här, men jag skrev för att jag var uppriktigt upprörd (är fortfarande btw) och tycker det är fel. Jag har inte namngett varesig tränare eller häst och tycker inte jag gjort fel. Det ÄR ett stort problem idag hur många hästar hanteras och rids in samt tränas för fort och för hetsigt med fokus på fel saker.
Ett statement: Jag är inte emot att hästar ha stora rörelser och att man sätter viss press på hästar i träning och tävling – MEN det måste ske i rätt ordning! Hästen måste få en korrekt grundutbildning och förberedas för uppgiften på ett schysst sätt!
Tecknen på en feltränad häst bör varje ryttare lära sig känna igen. Och ofta får jag känslan av att en del inte vill känna igen tecknen och ta till sig vad som kan ha hänt.
Svanhals, muskelknutor, snedmuskling och spändhet – bad things.
Att hästen “är spänd av naturen och alltid varit sådan” är ett rätt vanligt argument jag hört. Jaha? Men borde inte den biten jobbas med då? Lära hästen att jobba avspänt, inte pressa ihop den och ta tag i lösgjordheten före samlingen.

I will not back down – det är för hästarnas skull.
Hästen har aldrig bett om att bli riden på och det glömmer väldigt många ryttare!
Vi människor har kommit på idén att rida hästar och då är det vår förbannade plikt och skyldighet att lära oss rida hästen så mjukt och fint och avspänt som möjligt, så det är en trevlig upplevelse för hästen att bli riden.
Vi rider aldrig någonsin en häst “för hästens skull” – det är alltid i grunden för vår egen skull vi rider hästen. På sätt eller annat.

Men alla är saliga i sin tro och jag i min!

Nu skall jag få i mig lite frukost innan det är dags att döma en liten inomhustävling på Stadsberga, Västergården och sedan rida hästarna hemma (med långa halsar och långa bakbenssteg).

Höstsol och lera

Wednesday, October 26th, 2011

Lera, lera, lera. Suck. Överallt.
Men vackra höstdagar med klar luft (då det inte regnar) och bra jobb med hästarna gör att hösten inte känns så farlig än i alla fall.
Huginn har verkligen börjat lossna och de senaste gångerna har vi utan problem kunnat växla fritt mellan gångarterna utan spänningar. Han är en häst, som så många, som måste lära sig att använda bakbenen rätt och våga ta i utan att spänna sig.
Myrkva jobbar på och är alltid en liten raring att rida. Skrölt börjar bli hennes paradgren och hon verkar gilla att länga på halsen och frustar alltid förnöjt efter jobbet.
Tindra har känts fin efter Hinni-kursen i fredags. Hon är pigg och arbetsvillig och ger ofta matte ett stort leende på läpparna.
Som vanligt är det mycket lektioner. Ridskolan på Fors, Harby, Lyckeby, hemma på Skogsäng, Eriksberg, Eknäs och då och då även andra ställen.
Ofta är dagarna lite som idag; upp och gymma eller ha en mysig frukost med datorjobb, ut och jobba med hästarna, hem för lunch/middag och sedan ridskolan eller lektioner på annat ställe.

På fredag skall Pelle och jag inta middag och se Jasmine Kara på Fasching! Yay!
Skön musik!

Nu skall jag ta mig en kaffe till och sedan bege mig till Fors och rida raringen Kelda (till salu! Sötaste 4-åringen i stan med bra stam!) och sedan undervisa mina gulliga ungdomar!

 

 

Myrkva

Sunday, October 23rd, 2011

När Sara ändå var rar och fotade i fredags efter kursen så passade vi på att plåta Myrkva också!
Myrkva är ett så himla trevlig litet sto! Hoppas rätt köpare ser annonserna och förstår hennes guld-potential snart!
Sådana här hästar växer inte på träd och de är värda sin vikt i guld: ren fyrgångare, som går att rida i samtliga gångarter på 10 m volt i balans, men ändå har bra med tempo ute om man vill det!
Otroligt okomplicerad och snäll och lätt att ha att göra med. Lugn, utan att vara tråkig!

Myrkva från Onödan
f 1995

e: Samherji frá Sauðarkróki
u: Móra frá Hala

myrkva21okt77.JPG

Myrkva är en perfekt förstahäst för den som vill titta in i islandshästvärlden och lära sig rida tölt, och även komma ut och tävla lite.
Hon är underbar att rida dressyr på och hoppar glatt över mindre hinder.
Eller om man söker en trevlig kompis i skog och mark, på kurser och lektioner och på tävlingsbanan om man vill det.
Att Myrkva dessutom är skadefri, fullförsäkrad och inte har eksem gör ju bara saken bättre!

myrkva21okt01.JPG

myrkva21okt06.JPG

myrkva21okt11.JPG

myrkva21okt20.JPG

myrkva21okt57.JPG

Myrkva är alla gånger värd de 55 000 kr som hon är utannonserad för, men dock är ett gott och varaktigt hem viktigare än priset!
Sadel går att köpa med för en billig peng och tränset följer med i köpet!

Men idag så!

Friday, October 21st, 2011

Idag var det åter dags för Hinni-kurs!
Länge sedan för mig nu, då en kurs blev inställd i våras och jag inte var med på kursen i september då det vara samma dag som The Arks sista konsert.
Tindra var den som fick följa med till Jursta och jobba.
Och det gjorde hon riktigt bra!
Vi jobbade med att flytta in framdelen lite innanför spåret så inner bakben måste bära lite mer och att matte skall låta henne vara i fred när hon gör rätt. Och, som alltid, med att länga halsen – men det har Tindran faktiskt blivit riktigt duktig på!
Det var det där med att vara tyst när man inte har något att säga till hästen.
Det är så himla nyttigt som instruktör att någon påminner mig om att jag skall vara noggrann med precis samma saker som jag ropar till mina elever om!
För mig och Sara, från samma stall som jag, var kursen färdigriden redan vid 13.30 och vi åkte tillbaka till härliga Skogsäng.
Sara var då en riktigt gullig en och fotade mig lite.
Så; äntligen:
Huginn frá Prestsbæ
Huginn är född 2002 och är e: Sveinn-Hervar frá Þúfu (e:Orri) och ue: Hrafn frá Holtsmúla.

huginn21okt09.JPG

huginn21okt13.JPG

huginn21okt14.JPG

huginn21okt15.JPG

huginn21okt40.JPG

huginn21okt56.JPG

Huginn jobbar stadigt med att länga sin hals och gå fram till bettet samt slappna av i rygg och länd.

Som om världsalltet inte vill

Thursday, October 20th, 2011

…att vi skall få några bilder av Myrkva och Huginn!
Idag tog jag med kameran ut till stallet. Först var ingen annan där så jag tog tag i mockningen av valackernas hage och tog fyrhjulingen och vagnen och mockade i en timme i solen.
Huginn  låg och sov i halmen i ligghallen och såg så härligt avslappnad ut så jag smög fram och tog en bild och mms:ade hans matte. Dock vaknade han till lite när jag gick fram:

huginnmys.jpg

När jag vände mig om och mockade igen så lade han sig helt på sida igen och storsnarkade högt.
När jag senare red Huninn var han riktigt kanonduktig.
Hugge har en lite lång rygg och har lätt att blir stel och en smula styv i ryggen, vilket lätt ger lite passtakt i tölten. Han har en himla trevlig trav, bara han slappnar av och faktiskt travar, och inte bara spänner ryggen och springer iväg i tölt.
På volten funkar han utmärkt och övergångarna till trav från såväl skritt som tölt sitter 98% av gångerna, men ute har vi haft lite diskussioner om det här med att länga halsen och spänna av. Idag red jag ut mot Hemfosa efter att ha ridit på en 8:a och böjt igenom Hugge på volten ca 5 min.
Och allt bara funkade. Avspänt, taktrent och trevligt. Jag galopperar honom rätt mycket och gör rätt mycket övergångar och det känns verkligen som om det lossnar mer och mer.

Här är två bilder jag tog på Hugge härom dagen:

IMG_1418.JPG

Duktig på att posera i “kolla vad jag är söt”-läge!

IMG_1414.JPG

Men det är ju bra, för söt är han!

Nina var i stallet och jag frågade om hon kunde fota Myrkva när jag red och visst, det kunde hon!
Toppen! Gjorde i ordning och skrittade fram. När jag skulle visa Nina kameran så började det med att det stod “Byt batteri” i displayen. Great. Nina var gullig och lade batteriet på laddning i sadelkammaren och gick och mockade hage.
10 minuter senare började det regna. Och det ökade i styrka.
Suck. Bara att rida klart utan fotograf då.
Men Myrkva är en riktigt liten guldtjej! Härligt ärlig och försöker verkligen göra allt man ber henne om. Och lyckas riktigt bra. Halsen blir längre. Skrölten blir starkare. Och det finns bra med tempo i henne i ökad tölt! Mer än jag trodde!
Och en vacker dag skall vi även få bilder på det!