Archive for August, 2010

Gyda dag två

Monday, August 30th, 2010

Söndag och finaldag igår!
Först av allt packa ihop allt i bilen (åh! det får PLATS så mycket i den!) och åka och ge hästarna frukost. De stod lugnt och halvsov i sina hagar. Praktiskt när hotellet är bara ca 300 m från tävlingsplatsen!
Sedan var det frukost för oss på Högbos fantastiska frukostbuffé! Det blev en riktigt stadig frukost med våfflor, youghurt och ägg&bacon (continental!).

Föst ut för dagen var Adina och Tindra i V5-finalen för vuxna. Tindra var på och fram, men lite ojämn.
Men en tredjeplacering blev det till slut och det är ju verkligen inte illa i en klass med 15 startande! Grattis Adi!

gyda10sond025.JPG

F2-final var nästa på schemat.
Gná kändes mera avslappnad än dagen innan och skötte sig bra!
Tölten kunde varit lite jämnare, men hon tog korrigeringar, och hade fin aktion och tidvis en trevlig form! (5,5-6,0)

gyda10sond043.JPG
Man ser hur jag sitter och visslar och ber damen ta det lite lugnt

gyda10sond048.JPG

Traven gick riktigt bra! I början av traven tappade jag dock ytter stigbygel och när jag skulle fånga den trodde Gná att hon skulle fatta galopp så det blev en lite ojämnhet där. Och så blir hon emellanåt lit fyrtaktig då hon vinklar sina bakben nästa för mycket (i alla fall i förhållande till frambenen).

Det blir såhär då (frambenet kommer landa före bakbenet):

gyda10sond074.JPG

Istället för helt jämn som här:

gyda10sond072.JPG

Skritten funkade riktigt trevligt och vi fick 5,5 rakt igenom på den. Hon kan länga steget grymt i skritt, men vi har inte riktigt kommit till att länga det när det verkligen räknas – på banan.
Galoppfattningen funkade utmärkt idag och galoppen kändes riktigt bra. Tills en annan ryttare skulle rida förbi p. “Så fan heller” sa Gná och drog. Men efter en långsida fick jag tag i henne och hon kom tillbaka till en riktigt trevlig galopp igen. När jag berättade de för mina kolleger som dömde så hade ingen sett att hon drog. 5,5/6,0/6,0 för galoppen blev det.
Passen då.
Den funkade hyfsat! tekniken börjar komma och Gná börjar vinkla bak och skjuta ifrån. Dock fattas styrkan och tempot lite än.
De två första läggningarna i finalen red jag på säkerhet och fick en hyfsad pass.
Den sista fattade jag avsiktligt “ytter” (vänster) galopp, då hon är lite lättare att lägga ur den, men sedan började jag själv tänka pass lite tidigt och tjo hopp blev det korsgsalopp i kurvan.
Jag lättade och klappade Gná och tänkte sakta av till trav och skita i läggningen. Men hejsan – Gná trampade om ett steg i ren galopp och lade sig själv och tjongade iväg i riktigt bra pass.
Jenny tyckte väl jag lade lite tidigt och att det var lite väl fyrtaktigt och gav 1,0 för pass. Malin och Kicki  såg inte läggningarna lika tydligt och såg passen bättre när jag fått upp farten gav 4,5 och 5,0!
Vi slutade totalt på 4,88 och en tredjeplats (efter Ida Göthe och Hjartangná från Musö, som ridit några SM i det här och Ivar Ambjörsson och Hraunar frá Kirkjuferjuhjáleigu, som är en förstaklasshingst, så det kändes ok).
Fick kommentarer om att det där nog blir bra med lite mera styrka i passen av domarna och passen i ärevarvet gick inte av för hackor faktiskt! Med lite draghjälp tog Gná i från hovspetsarna och drog på!

Några passbilder:

gyda10sond133.JPGLite sväv har vi i alla fall! (jäkla pinnar på Gydas bana som alltid är med på bilder liksom)

gyda10sond154.JPGgyda10sond160.JPG

Bilderna:
Kicki Flank, som inte dömde V5-finalen, fotade Adina och Adina fotade mig i F2 finalen.
Allt med Jenny Halds Canon 50D!

Sprang ju mellan att rida och döma hela helgen så det var toppen att ha Adina där som gjorde i ordning Gná och dessutom på lördag (när hon hade tid) promenerade Gná 10 minuter innan varje klass.
Jättetack!
Men faktiskt funkade det bra att både rida och döma! Och för första gången på länge tyckte jag det var roligt att tävla!

T2-finalen red jag på stången med Gná.
Tänkte först att jag värmer på den och känner hur det känns och byter till tränsbettet om det känns fel med stången. Men det kändes superbra!
I valfritt tempo tölt fick vi 5,5/5,5/6,0, i långsamt tempo tölt blev det samma: 5,5/5,5/6,0: I bägge momenten gick Gná stadigt, men hon blir liiite lite styv i länden. Formen kändes bra nästan hela tiden. Någon liten ojämhet i någon kurva blev det nog också.
I momentet med enhandsfattning och lösa tyglar, var Gná trött men gjorde så gott hon kunde. Men lite okoncentrerat blev det.
Men vi fick ändå 5,0 av alla domarna och det är jag nöjd (och lite förvånad) med!
5,34 och en tredjeplats här med!
Ett resultat jag är mycket nöjd med på vår första T2-start! Jag hade inga förväntningar alls med T2:n!

I T2 finalen var det dock ingen som kunde fota mig, då Adina red T8-finalen direkt efter och alla domarna jobbade med att döma:
Så här är några bilder från uttagningen då Adina fotade mig:

gyda10lord48.JPGgyda10lord57.JPG

Sist ut för dagen var T8 senior A-final, där Adina red.
Tindra var taggad till tusen innan, men på banan var nog krafterna slut lite. Lite rollningar i hörnen, lite travtakt här och var.
Men 5,09 och en femteplats blev det ändå!
BRA jobbat! Andra tävlingen tillsammans och ni skall veta att Tindra inte är helt lätt att få att funka på banan!
Stolt över Adina!

När vi åkte hem klav Gná, som alltid, snällt rakt på. När Adi skulle stänga bakom Gná gick Tindra, som kan vara lite trög att lasta, bara rakt förbi Adina och in! Adina hann inte med utan ropade åt mig att fånga grimskaftet inne i transporten.
Som vi skrattade. Tindra är inte jätteförtjust i all åka transport, men med Gná bredvid sig var det inga problem.
Hemresan gick bra och lugnt. Middag på ett crowded McD i Valbo och sedan E4:an hem.

Det som var absolut skönast med helgen var att Tindra funkade så bra på tävlingsplatsen.
Hon har seriös klaustrofobi och har det väldigt jobbig i box. När vi varit iväg på tävlingar där det inte finns hagar har hon joggat/hoppat runt i boxen och sparkat och skrikit. Och de tävlingar där hon fått stå i box över natten så har hon flippat i transporten på väg hem och stått på bakbenen och sparkat och levt rövare hela vägen hem.
(Jag trodde länge att det var “bara att träna” tills jag fick veta vad som hänt henne som unghäst. Då förstod jag. Hon får ångest – på riktigt! Nu slipper hon boxar i största möjliga mån).
Men vid Hölgbobanan är det fasta hagar med el och Tindra stod avslappnat och sov och var lugn hela tiden. Till och med när Gná var iväg var hon lugn. Hon åt bra (hon äter knappt i box)!
Kändes underbart att se!

Nu är det dags att ta tag i den här dagen och börja med att rida Edda och Seifur!

Gyda dag ett

Saturday, August 28th, 2010

Åh vad trevligt här är!
Ni måste prova på att tävla hos Gyda hörrni! Härlig stämning, vi-löser-allt-mentalitet och alltid trevligt bemötande!

Vi kom fram i fredagskväll vid 21 och installerade hästarna i fasta hagar med el.
Toppen då Tindra, med sin klaustrofobi (på riktigt), har svårt att stå i box. Men en hage, lika liten som en box, funkar utmärkt! För att slippa öppna en hel silagebal hemma på stallet har vi köpt med oss en lusernhack-bal med oss.
Lite nattmat och vatten till hästarna och sedan incheckning på hotellet.

Idag har jag delat dagen mellan dömande och tävlande.
Debuterade Gná i både F2 (femgång) och T2.
Inför femgången kändes hon bra på uppvärmningen, men rätt “på”. På banan kändes tölten bra, förutom att hon inte riktigt tog inner skänkel i kurvorna och därmed drog på sig några enstaka rollningar (5,0-6,0).
Traven gick ok, lite orolig i formen och lite rollningar, men hyfsad (5,0-5,5).
Skritten gick förhållandevis bra, hon slappnade av helt ok (5,5)
Galoppfattningen, som aldrig brukar vara något problem strulade till sig rejält. De andra två hästarna på banan kom farande bakom Gná, som blev stressad och for iväg i fel galopp och det tog ett kvarts varv att få henne att lyssna till så länge att hon kunde “höra” vilken galopp jag bad om.(avdrag på – 1, 0 -1,5) (fick 5,5 för galoppkvalitén – 1-1,5 = 4,0 -4,5)
Första passläggningen gick åt skogen då hon ville lägga sig lite tidigt och jag drev vidare i galopp och vi hamnade på innerkanten där underlaget var halt och djupt. Hon slog upp i korsgalopp och vi saktade ner till trav. Andra läggningen funkade bra, även om jag inte vågade driva på ordentligt. (1,0-5,0 för andra läggningen, jag vet hur det är att döma pass så det är ok).
Totalt fick vi 3,5/4,5/4,7 = 4,23.
En fjärdeplats och därmed final! Skall bli kul att få en ny chans imorgon att rida!


Gná och jag i tölten i F2. Inte helt samspelta för ögonblicket. Men hon kändes mycket mera kontaktbar på banan än tidigare!

I uppvärmningen inför T2:n kändes Gná underbart fin! Lös, lätt och lydig!
Inne på banan var hon lydigare för skänkeln än i femgången.
I valfria tempo fick vi 5,0 och 5,5
I långsamma tempot kändes hon riktigt trevlig! Liiite styv i länden bitvis då hon inte slappnade av i nacken (5,5-6,0).
När det var dags att släppa tyglarna startade jag upp lite slarvigt och släppte tygeln lite för fort och Gná gick över i trav. Snabb korrigering och sedan gick det…varierande.
Kicki (Flank, som dömde) sade efteråt att det var som att tänka “6,0, ner förresten 3,0. nej men 5,0…). Gná tyckte några koner utanför banan var läskiga och tittade på dom och vid utgången tänkte hon helt sonika vända ut!
Så det blev alltså lite vingligt. Men vi slutande på 4,5-5,0.
Totalt blev det 5,4/5,1/5,0 = 5,17. Vilket jag tycker är riktigt bra för en T2-debut utan förhoppningar!
Vi var bara 4 st i grenen och de valde att i alla fall köra final imorgon, så då skall jag rida den alltså. Roligt!

Adina och Tindra har presterat bra!
Adinas nervositet var förkortad och hon såg ut att ha bättre självförtroende på banan.
5,17 i både V5 och T8 och A-final i bägge grenarna resulterade det i! *Stolt kompis/hästägare/instruktör*


Seifur

Friday, August 27th, 2010

Nu skall jag strax åka iväg och lasta hästarna och så åka vidare till Högbo. Sitter och väntar på att Adina skall komma hit bara.

Lisa var en darling och fotade mig och Seifur igår!
Så jag lämnar er för helgen med lite bilder på en trevlig herre på 18 år:

seifur 007.JPG
Seifurs uttrycksfulla ansikte med de stooora ögonen (den här bilden tog jag själv)

Lisa Lindström står för resten av bilderna:

seifur 008.JPGSträcker lite på halsen och joggar igång efter skritten (som inte fotades)

seifur 010.JPG

seifur 013.JPG

seifur 017.JPGBöj-och töj-jobb i trav

Seifur känns mjukare för varje gång jag rider honom och det har säkert del att göra med att han lär känna mig och slappnar av mera och med ett idogt böjande och flyttande så väl inne på volten som ut i naturen.

seifur 038.JPG

seifur 035.JPG

seifur 034.JPGLite töltarbete, här i en tempoökning (och tempo – det har han!)

seifur 041.JPGseifur 047.JPGseifur 051.JPGOch så avslutar vi med några galoppbilder!
Bilderna i inlägget är inte i kronologisk ordning utan lite hipp som happ.

Ha en fin helg där ute!

Dags för avfärd

Friday, August 27th, 2010

Sitter och skall precis åka iväg till Tyresö och massera patienter hela förmiddagen.
Sedan blir det en liten ridtur på Glæsir och sedan är det dags att packa in Tindra och Gná i transporten (som då hänger vackert fast på Tigern!) och en jävla massa prylar plus Adina och mig i Tigern och åka till Sandviken och Gydas hösttävlingar!
Destination Sandviken alltså!
Jag skall döma lite och tävla F2 och T2! Får se hur det går!
Såg på deltagarlistorna att det var många riktigt bra ekipage i F2, men känner att jag inte har varken förväntningar eller press på mig själv. Gná och jag skall ha en trevlig helg med lite banridning.
Adina skall tävla V5 och T8!

Vi får bo på fina Högbo brukshotell och det skall jag njuta av!

Håll tummarna – framför allt för vädret!

Ny mobil och bil

Thursday, August 26th, 2010

De flesta vet ju redan om, vi facebook, samtal eller mail, att jag bytt ut stora blå.
Jag bestämde mig för att sälja stora blå medan det ännu gick att få något för den. Men man kan, i mitt yrke, inte sälja en bil utan att ha något annat att åka runt i.
Så Pelle och jag åkte till Olofsson Bil i Haninge och tittade och pratade lite bil. Ibakhuvudet (och inte så himla långt bak ens) funderade jag på en likadan bil som Anneli har. Vi åkte i hennes bil till Dille gård på domarseminariet i februari och den var ju heaven, hennes bil.

Och nu har jag en sån!
Låt mig introducera:


Min nya Volkswagen Tiguan aka “Tigern”!
(Nej den är inte sprillans ny, den är beg., men årsmodell 09)
Kostade pengar – ja! (jag har LÅN nu), men är förhoppningsvis värd det!

Stora blå fick jag rådet att sälja privat (av bilhandlaren, som nog tyckte en -02:a var för gammal att att i inbyte), så jag lade ut den på Blocket och lade en länk till annonsen på Fb.
Och vips, på en dag, var den såld!
Karin, som har det trevliga företaget (kolla in smyckena!) Isirider köpte den och hämtade den på Fors på måndag kväll.

Och igår hämtade jag ut Tigern!
Yay!

Tack stora blå för den här tiden! Jag gillade dig verkligen!

Även min nya mobil, en Nokia XpressMusic 5310, fick ajg igår – äntligen!
Lite tunt med nummer i fortfarande, men det ger sig! Om ni messar mig och inte vet att jag har ert nummer – skriv gärna från vem messet är! Har varit lite förvirrat nu i några dagar.

På hästfronten då?
Greiði har klarat av “förskolan” nu och vilar! I tisdags red matte Marianne honom första gången! Vi var i Västergårdens nya rundcorall och Marianne fick, under mitt överseende, rida framåt i skritt och trav, bromsa, stanna och styra på en åtta. Det gick galant och det kändes bra att se G. från sidan och se hur lugn, villig och avspänd han var under ryttare!
Vi fortsätter i slutet på okt. -början på nov.!

Glæsir töltar ur galopp och i ett högre tempo, men har det jobbigt med att komma igång i tölt ur skritt (om vi inte kör iväg i race-tempo direkt). Han är dock rätt överbyggd för tillfället och har inte riktigt koll på sina bakben. Jag tror det ger sig när han växer ikapp med framdelen och är inte så hårt på honom heller nu. Styrningen känns inte som något som helst problem längre!
Han har lärt sig att böja sig och att börja flytta sig för skänkeln.
Här är en väldigt trevlig och i framtiden säkerligen fin ridhäst om någon är intresserad!

Gná känns bra! Pigg och alert, men mera harmonisk nu än för några veckor sedan. Hon börjar förstå (på det sätt hästar nu gör) att det inte hjälper att stressa i stallet och ridningen. Det går inte fortare att komma ut till flocken då.
Hon och Tindra går i en egen hage, med lite mindre mat, nu fram till helgen då de skall tävla.

Seifur verkar trivas bra i sin flock. han går lugnt och betar och kommer glatt fram till mig när jag kommer ut till honom.
Ägarna sade att jag behöver smörja honom endast när jag tar in honom och rider (va 4 dagar/vecka), men jag har tagit som vana att gå ut och smörja honom lite i hagen varje dag i alla fall. När jag ändå är vid hagen mitt emot hans så är det ju inget direkt extrajobb att gå in till honom och gosa och smörja och mygg-spraya lite. Samt att då blir han ju inte fångad och arbetad varje gång jag kommer.
han har eksemtäcken från TopReiter och de är i ett lite häftigt, väldigt lätt, tyg. Men spännena som man fäster magplattan vid överdelen (mellan frambenen) i är det nått knas med. De bara inte GICK att få i! Två spännen sprack och ett är halv-i nu. Så jag har sytt med nål och tråd så magplattan sitter kvar (efter att ha kollat med ägarna så klart)!
När vi red ut i förrgår red jag mot Hemfosa och där man korsar järnvägen och kan rida mot Vädersjöö frågade Herr Seifur artigt, men tydligt om vi inte kan gå ditåt, tack?
Han känner säkert igen sig, då han med tidigare ägare stått på Vädersjöö! Jag får ta och rida dit någon dag!

Nu skall jag börja flytta in i min  nya bil!
Det är så mycket som inte är i den så där automatiskt! Typ parkeringsskiva, startkablar, boots, ridhjälm, spön och sånt skrafs!