Archive for June, 2014

In i kaklet

Monday, June 30th, 2014

Sista dagen innan semestern idag! Har jobbat hela helgen, kanske inte stenhårt, men dock.
Lektioner, rida hästar, avsluta för den här lilla vändan med Tyra.
Tyra har lärt sig så mycket nytt på de här 2,5 veckorna. Det är bland det roligaste med unghästar – de lär sig så väldigt mycket på så kort tid.
Tyra kan nu “kyssa stigbygeln”, gå fram för skänkeln, stanna, svänga, flytta ett bakben i taget för skänkeln (som ett steg framdelsvändning), öka och änka farten.
Och igår galopperade vi även lite i bägge varven. Hon är kvick på att lära sig. Jag har suttit på henne ca 10-15 minuter ungefär varannan dag (ibland har det gått 2 dagar emellan). Första veckan började jag varje gång med att jobba någon minut i repgrimma.
Nu får Tyra en paus på ca en månad innan vi börjar rida ut och lära henne mera om livet som ridhäst.

Exakt börjar kännas riktigt stark och hans kondition är bra. Trots att han går på betet är inte hullet annat än något kilo för mycket. Men inte tjock. Skönt!
Brandi har varit så himla duktig de senaste veckorna. Han utvecklas! Länger överlinjen så fint i trav och höger galoppen är mycket lättare att fatta nu. Det har blivit mycket skröltarbete med fokus på överlinjen och det börjar lossa fint nu! Är mycket nöjd med min lillkille!

Idag skall jag rida lite hästar, hålla tre lektioner och sedan loggar jag ut – mentalt alltså (logga ut från internet??? Det går ju bara inte, inte ens på semestern!).

Har ni semester i sommar? Eller sommarlov?
Eller är det jobb, jobb, jobb?

 

Gräsänksblogg

Monday, June 23rd, 2014

Sitter och lyssnar på Ridpodden på SRplay-appen och masserar mitt ben såhär mellan olika förehavanden under dagen.
Roligt och intressant med en podd om ridning och hästar, eller som i första avsnittet – om horsemanship och kontakt med hästen. Lyssnar nu på andra avsnittet (det kommer ett nytt avsnitt om dagen i sex dagar), som är om sitsen!

Jag är gräsänka den här veckan då maken, med min bil och min transport, är på Gotland och kör tvåhjuligt.
Jag har fått låna vår gamla bil – Polon, a.k.a. lilla röd – av dennes nya ägare (Pelle skänkte bort den till en händig kompis då den inte gick genom besiktningen längre och det var lite för många grejer att fixa och lite för många rostfläckar).
Igår spenderade jag nästan hela dagen i stallet med att först jobba med Tyra på Lillhästen och sedan med ridning av Brandi (som fick fokusera på grundläggande övningar på ridbanan och övergångar) och Exakt (som fick gå en längre sväng ut naturen främst i skritt och göra lite tempoväxlingar i tölt på vägen hem), en lektion för Sabine och Snjáll och så ett stallmöte. Cyklade hem vid 19-tiden.

Min cykel, en Tunturi som jag fick av mamma och pappa i början av 90-talet, är en kär gammal klenod. Men nu har det blivit lite skavanker på den; lyset har gått sönder, ringklocka saknas och de jobbiga delarna är att kedjan hoppar av 1-2 ggr/vända och 2:ans växel funkar inte, utan pedalen bara “släpper” och snurrar (vilket ju är rätt läskigt med mitt knä).
Så idag cyklade jag den till “Harrys cykel och motor” i Västerhaninge och lämnade in den för lite renovering.
Harry och hans fru är rätt speciella. De är en butik av det gamla slaget.
Man får gå in och ödmjukt skrapa med foten och be om hjälp.
Pelle blev en gång nekad att köpa ett kedjeskydd till sin cykel där, då han inte visste hur många kuggar drevet på cykeln hade. “Nej du får ta hit cykeln så får vi titta på det”:
Nu orkade inte Pelle göra det, utan köpte ett standard kedjeskydd i plast på Biltema istället.
När jag berättade om cykeln tittade Harry barskt på mig och undrade varför jag inte kommit in med “cykelstackaren” tidigare och sade “om du lämnar in den nu så får du tillbaka den tidigast i augusti”.
Men när jag förklarat hur det står till med mitt knä och att jag blivit ordinerad rehabilitering i form av cykling dagligen så muttrade han lite och tittade på den och petade lite. Så sa han “mjaa, om det är så enkelt som det ser ut så kan du få tillbaka den på onsdag” (alltså i övermorgon).
Sådärja – toppen! Promenerade hem och åt lunch och brummade med Polon till stallet.
Brandi och Exakt fick löslongeras på volten. Ställde upp ett lågt kryss på ena långsidan och så fick de välja om de ville hoppa eller inte. Och det ville de! Och bocka och tjoa och leka. Vad de for runt och hade sig!
Vísir, som ser lite lätt dräktig ut efter mysiga dagar (och nätter) på betet fick en tur ut i skogen och fick jobba med att gå stadigt fram till handen.

Skall avsluta dagen med några lektioner på Vädersjö och sedan se vad jag hittar på till middag.

Midsommarlugnet infinner sig

Thursday, June 19th, 2014

Uppladdning för midsommar här i soffan. Laddar upp för typ ledig midsommar med att streck-kolla på “Orphan Black” på Netflix (which I love). Andra säsongen av “Orange is the new Black” susade förbi.
Efter midsommar jobbar jag en vecka till och sedan är det den årliga semestern som hägrar! Jaaa!
Jag älskar verklige mitt jobb är är ju sällan ledig, ens då jag är ledig. Det är alltid hästar som skall kollas till/ridas eller så. Därför blir semestern då jag är i Finland så enormt viktig. För att å slappna av och släppa hästarna helt.
Nu brukar jag ju allt som oftast hålla någon enstaka lektioner och/eller hälsar på hästar och folk med hästar i Finland också, men jag har ju ändå valet att säga nej då.
Den härveckan har det varit lite lektioner i det lugna och så har jag börjat med Tyra igen.
Tyra är ett silversvart sto e: Seðill frá Hólum, som jag red in för lite över ett år sedan. Sedan har hon väntat och fått ett föl som nu avvants och skickats iväg och nu skall Tyras väg till ridhäst fortsätta. Just nu är det lite börja om från början med att jobba lite i repgrimma och sitta på henne ca 10 min/gång. En söt häst med maaassor tölt och lite humör som grädde på moset. Rolig häst att jobba med.

Exakt och Brandi har vilat på betet två dagar efter tävlingen. Ja för Brandi är det ju tre dagar eftersom han inte gjorde något på söndagen heller, mera än att stå i en hage på tävlingsplatsen (och glatt fråga “är det min tur nu då?” varje gång Exakt skulle ur hagen).
Igår red jag Exakt ut i naturen och mest njöt av den fina hästen.
Brandi fick också en sväng i samma skog och efter semestern skal jag börja sätta mera fokus på överlinjen på honom. Grundlydnaden är där, balansen börjar finnas och han är villig och framåt. Dags att börja jobba lite mera på riktigt. Självklart under lite lekfulla förhållanden och korta sekvenser, men ändå.

IMG_0809
Första ovalbaneträningen. Skolexempel av en ögonblicksbild 😉

Knäet och jag tränar. Stå på ett ben, stå på ett ben på flera kuddar. Vifta på armarna och vrida på huvudet. Stående på ett ben. Utmana balansen. Knäböj, på ett ben.
Och så cykla. Varje dag – cykla.
Jag är väldigt tacksam att den här rehaben är nu – mitt i sommaren och inte i vinter. Då hade jag med största sannolikhet tvingats sitta på ett gym på en motionscykel. Nu kan jag cykla ut i den grönskande naturen. Det är ju för tusan njutningsfyllt.

NU – midsommarfrid.
Have a good one and be safe!

 

Stormur Vår 2014

Tuesday, June 17th, 2014

Puh – intensiv helg!
I fredags dömde jag Eiðfaxis nationella tävling på Sundbyholm i Eskilstuna. Det betyder upp tidigt, före 07 (det är jättetidigt i min värld), och sedan en stor dos koncentration. Eiðfaxi hade ett mycket ambitiöst upplägg med uttagningar på två ovaler samtidigt och det flöt mycket bra.
Vid 17 var jag klar för dagen och 18.30 var jag i stallet och kollade till Brandi och Exakt, som Britta hade löslongerat på dagen. Puts och koll av Exakts sparksår, som läkt fint och svullnaden var nästan helt borta. Han är ju lite av en fjant (ganska mycket av en fjant faktiskt) så det skulle lyftas och viftas lite på benet innan jag fick klämma och känna ordentligt, men när jag fick känna så var han inte öm det minsta. Skönt.
Packade, men hjälp av Erica som råkade vara i stallet, in det mesta i bilen och förberedde allt så gott det gick.

Lördag upp kl 05 (“hur fan är vi funtade, vi hästmänniskor?” var min första tanke när klockjäveln började låta) och vid 08.40 var vi i Vallentuna på Husbyön med Brandi och Exakt i lådan.
Britta var inte med den här gången då en fästing som velat smaka lite väl mycket på henne satte stopp för sådana utflykter. Men Erica var med och när man tävlar såhär med två hästar (och dessutom inte får springa, något som krävs vid veterinärbesiktningar) är det ett måste att ha hjälp med sig. Och så är det ju väldigt trevligt med sällskap också!
Det här inlägget blir en flerårig historia och jag skall vara noggrann och ta allt, så det blir en kortare variant den här gången med.
Erica är den som fotat alla bilderna också med den äran!
(som vanligt, klicka på bilderna för att se större version av dom!)

Exakt tävlade T8 och V2, varav tölten var först ut.
Det är bra som uppvärmningsklass för honom, som kan bli lite spänd.
Den här gången var speakerbåset och musiken därifrån läskig och han spände sig och rollade rätt mycket. På den andra kortsidan satt det folk och var lite småläskiga. Så där rollade han också.
Emellan rollningarna var han riktigt fin, bitvis jättefin! Poängen blev ojämn, då visningen var dito. Mellan 3,8 och 5,8. Men jag förstår fullkomligt 3,8: an då den var av domaren på speaker-kortsidan. Hon fick nog inte se så mycket annat än rollningar.
Slutade på 5,10 och en 6:te plats, alltså ledande in i B-final.

IMG_3044
Bitvis kommer överlinjen så fint och han känns bara så med, mjuk och härlig att rida.

Sedan var det dags för den pedagogiska grenen T8 unghäst för hästar födda 2008 eller senare.
Brandi, född 2009 och alltså fem år i år, fick tölta här.
Domarna sade efteråt att det var den gulligaste grenen på länge med söta unghästar med sina öppna anletsdrag och lite ryckiga visningar.
Brandi skötte sig jättefint. Superpositiv och glad på banan!
Bitvis flöt han på fint och bitvis blir han lite styv och när han börjar jobba med att länga överlinjen blev han lite travtaktig några steg här och där (joobbigt ju att tölta så där länge!). Poäng mellan 4,3/ 4,3/ 4,0/ 4,8/4,8 = 4,47
I den här grenen var det prisutdelning direkt efter (bra tänkt!) och Brandi och jag kom 3:a av 6 startande. Fina gubben, jag är så nöjd med honom!

IMG_3371

IMG_3388

IMG_3557

Efter lunch var det dags för V5 för Brandi och V2 för Exakt.
Brandis andra V5 i livet gick utmärkt.
4,5 – 5,o för tölt där han blev lite styv mellan varven
4,5 – 5,0 för trav där jag tyckte han skötte sig ypperligt och kändes jämn och var framför allt stabilt avslappnad i formen, men han har inget tryck alls i traven än, utan det är bara avslappnad och rätt gångart.
5,0-5,5 på skritt. duktig och slappnade av helt ok, men det ääär ju så spännande att se sig omkring och koncentrationen försvinner lite då och då.
3,0-5,0 på galoppen. fick 1-2 poängs avdrag för felfattning. Minus 2 poängs avdrag var helt korrekt, då vi tog nästan ett halvt varv på oss att hitta rätt galopp. Det var olika hur mycket domarna såg av det. Men hade fått 5,0 av alla utan avdrag.
Det hela slutade med 5,0/ 4,8/ 4,5 /4,5/ 4,5 = 4,60. Och det blev en 14:de plats av 33 i uttagningen.
Oavsett poäng och placering är jag störtnöjd med min lilla kille! Han jobbar ambitiöst och är så glad på banan och verkar tycka det är kul att vara ute på tävling och få vara med (equus socialus)!
Tyvärr kunde inte Erica fota den här uttagningen då hon gjorde i ordning Exakt för fyrgången.
Men här är två bilder från avslutningen på T8:an som jag tycker är väldigt söta:

IMG_3542
Koncentrerad och jobbar

IMG_3544
Sekunden efter när jag släpper tyglarna och kramar honom ser man att han blev trött av denna koncentration!
Sötnosen!

Fyrgång med Exakt så.
Han börjar känns mycket stabilare på banan. Just nu är skritten den gångart som är knepigast att få till. Han kan stega på underbart bra hemma, men på banan blir han lite för på och får svårt att slappna av. Försöker återskapa känslan från kvällskvalet på Ensta då vi fick 5,5 och 6,0 för skritten. Andas, följ. Nu var han lite ojämn i energin och blir lite kort i steget.
Men förutom skritten börjar det bli jämnade och stabilare, vilket känns bra!
Korta tölten han vi höjt oss i (från tidigare 4,5 – 5) till 5,5 av alla domare. Bitvis är han jättefin, men han orkar inte bära sig hela vägen. Traven får mycket beröm, men att hålla balansen på banan och slappna av är svårt. 5,5- 6,5.
Skritten 4,5 – 5,0 och galoppen 6,0
Ökade tölten börjar blir stabilare, men tempot är lite försiktigt. Men bättre det än att han rollar och galopperar.
5,5/ 5,3/ 5,2/ 5,4/ 5,2 = 5,30 och en 2:a plats i uttagningen. A-final alltså. Bra så!

IMG_3745

IMG_3683

 

Hästarna fick sova hos Nina och Thomas på Annero, bara 15 min från banan. Mycket gulligt av dom!
Stooort tack!

Eftersom det går avsevärt fortare att ta sig till Vallentuna utan att lasta hästar och ha transport med så var det uppstigning 05.45påsöndag (fortfarande undrar man ju lite vad man håller på med när man ser den bättre hälften snusa sött bredvid en…).
Hämta Erica, vrooom till Vallentuna och ge hästarna lite frukost och koppla på släpet och mocka efter hästarna. Lasta och åka till banan och vet.besikta (som Erica får göra då jag inte får springa).

B-final i T8 för Exakt först ut.
Den vann vi behändigt på 5,42 och tackade ja till A-final.
Andas ut, äta lite glass och snacka med folk.

Efter lunch var det dags för två finaler på raken. T8 A-final och V2 A-final.
Värmde upp nästan enbart i skritt med att mjuka upp, kontrollera halsen och flytta för skänkeln. Lite, lite trav och tölt.
In på banan i T8 och rida så stabilt och mjukt som möjligt.

IMG_3984

IMG_3888
Ena bootset snurrade i första momentet. Fick hjälp av en domare att sätta fast det mellan momenten (tillåtet).
Positivt var att Exakt inte verkade bry sig om att det dinglade på tassen.

IMG_3866

Fick 5,5 rakt igenom av samtliga domare i båda varven och vi kom tvåa på stabila 5,50 (efter Louise Sieka och hennes Dimma på 5,75).
Direkt från hovbeslagskontrollen in i collectin ring och få nya band på armarna och så in på banan igen för A-final i V2.
Som gick rätt bra. Första halva varvet i korta tölten kändes Exakt så himla trevlig. Sen klantade jag mig och tryckte till med ytterskänkel lite väl häftigt och han hoppade till. Vi kom inte riktigt tillbaka till samma känsla som innan, men ok ändå (5,0 -5,5)
Traven var stabil och jämn, men inte helt eftergiven och formad (här började han kännas en smula trött) (5,0 -6,5). Skritten var lite ojämn och poängen var därefter.(4,5 – 5,5).
I galoppen hade vi en felfattning som ju drog lite poäng, annars var den väl helt ok, trycket var lite borta i honom nu. (5,5 -6,0).
Ökade tölten gick bra – på den nivån han är nu! Stabil, medeltempo och utan hopp, galopp och rollningar. (4,5  5,5).
Vi slutade på 5,33 och en tredjeplacering!

prisbild2

 

 

 

 

 

 

 

 
En söt Exakt och en svettig Malin

Med detta avslutas vårsäsongen för Exakt!
Jag är nöjd med hur han utvecklats med tävlingarna och hur han känts lite starkare och stabilare för varje tävling.
Det kändes bra att avsluta våren här på Stormur och Exakt var varken flåsig eller svettig efter två finaler på raken, dock märktes det att krutet i musklerna tog slut på slutet. Men han gav det han hade och jag är mycket nöjd!
Nu fortsätter vi träna och i juli blir det någon vecka vila för oss. Sen kör vi igen!

Det var två mycket nöjda och glada grabbar som fick lufsa ut på betet när vi kom hem!
Brandi hade ju inte gjort något annat än stått i den lilla provisoriska hagen hela dagen och idogt frågat om inte han fick komma med ut och leka när vi hämtade Exakt.
Så han ville nog mest röra på sig. Och Exakt ville mest äta. Och pipa åt Snjáll!

 

 

Dags för sjukgymnastik och tävling, fast i omvänd ordning

Wednesday, June 11th, 2014

Ja just nu handlar den här bloggen kanske lite väl mycket om mitt skadade knä.
Förlåt. Det är det som påverkar mitt liv rätt mycket nu.
Igår var det äntligen dags för besök hos ortopeden.
Blev remitterad till Ortopedmottagningen på Nacka sjukhus. Vilket verkar vara ett bra ställe!
Läkaren frågade ut om vad som hänt och i vilken ordning allt skett. Tyckte det var lite dumt och fel att jag inte fått remiss till sjukgymnast för stabiliseringsträning och rehab direkt i mars när den första olyckan hände. Men nu var det som det var. Han drog och klämde på knäet. Tyckte inte det verkade så farligt.
Sedan tittade vi på MR-bilderna och han pekade och berättade vad vi såg.
ACL (främre korsbandet) är alltså av. Det är lite svullnad på bägge sidorna av knäet, men inte farligt mycket. Den laterala menisken är skadad (spricka) samt en misstanke om osteochondral skada på femur (alltså en liten skada på lårbenets inre sida).
SÅ: remiss till sjukgymnast (en jag själv får välja) för rehab och stabilitetsträning.
“Ge det sommaren och om du om tre månader fortfarande upplever knäet instabilt så kontakta mig igen så får vi se om vi måste fundera på operation”.
I morse ringde jag runt till sjukgymnaster (förlåt: fysioterapeuter!) och på måndag morgon har jag min första session hos Haninge Sjukgymnastik!

Det jag gör fram till på måndag är cyklar! Och är lycklig över det!
När jag kom hem från sjukhuset stack direkt ut och cyklade lite över en mil och ville inte komma in! Det var underbart att röra på sig utan att de gjorde ont i fötterna och få jobba med kroppen! Och varmt och skönt var det.
Idag cyklade jag till stallet på förmiddagen!
Det om knäet!

Hästarna då?
Jo det går bra. I helgen är det tävlingsdags igen.
Exakt och Brandi skall med till Stormur Vår i Vallentuna! Brandi skallfå gå V5 och T8 Unghäst (mycket sympatiskt att ha e egen unghästgren för hästar födda 2008 eller senare!) och Exakt skall gå T8 och V2.
Exakt har lyckats få ett litet sparksår ca 5 cm ovanför knäet. Det är lite svullet och ömt, men han visar inget i rörelserna. Efter ridning/jobb är han inte svullen.
Nu är ju Exakt en riktigt fjant så hur ömt det faktiskt är är det ju lite svårt att veta. Han rycker och ser lidande ut bara man tittar på hans ben.
Efter som Váli har synat och höjt Exakts giv genom att ha fixat ett lite större sår på en bakbenet och dessutom är halt av det så står killarna i varsin liten paddock vid stallet och blir ompysslade.
Exakt har jag ridit/jobbat varje dag och börjat med att longera för att kolla så han inte visar någon ojämnhet/hälta på benet med sår.
Ser ingenting alls hur mycket jag än nojar.
Så jag har jobbat på med honom och han känns onekligt fin!
Blir precis lagom med en start till innan sommaruppehållet tar vid.

Exaktkvaltravliten
En bild på Exakt och mig på MöRS kvällskval. Foto: Michaela Bång

Brandi är PIGG och väldigt arbetsglad! Helst vill han galoppera fort genom skogarna, men om inte det är ok (matte verkar inte tycka det helt?) så kan han tölta rätt fort också och till och med trava om sådant skulle behövas. Men helt galopp ändå! Snälla?
Skrattar mest och njuter av min fina unghäst.

IMG_2846
Brandi och jag galopperar i maj på Häringe!
Tindra rider jag väldigt sällan själv längre.
Erica sköter henne så fint och har fria händer att göra vad hon vill med henne. De gånger jag rider henne (som härom vecka då Adina och jag red ut och Adina fick prova Brandi på hemvägen) känns hon väldigt pigg och fin!
Tyvärr går Tindra helt själv i hagen nu.
Krás har åkt hem till Skåne för att bli betäckt, Nunna har flyttat (tillsammans med Nykur, tyvärr) och här om kvällen fick Röskva vandra vidare till evigt gröna ängar pga gamla skador så svåra att det inte går att göra ridhäst av henne. Hon haltade även i hagen sista veckan.
Tindra verkar inte berörd alls av att gå själv. Hon har valackflocken som granne, men bryr sig inte om dom.
Vi har sagt att vekar hon ledsen av att vara själv kan Brandi få gå med henne. Det är den enda valacken jag inte tror skulle försöka betäcka henne vid brunst. Å andra sidan hatar Tindra sin son grundligt (säkert något naturen gjort för att undvika inavel, för hon hyser verkligen agg mot honom utan synbar förklaring) så hur gärna hon skulle gå med honom vete tusan.
Men hittills verkar hon inte bry sig överhuvudtaget.
Sedan Kengan försvann har Tindra ingen bästa kompis och bryr sig inte så mycket om andra hästar över huvud taget. Hon bara är.
Tycker lite synd om henne, men vet inte riktigt vad jag skall göra.

Nu skall jag fortsätta lyssna på utmärkta Satsommar i P3 och äta lite innan kvällens lektioner!