Archive for August, 2015

Stretching av hästrygg

Wednesday, August 19th, 2015

Jo, för ett tag sen skrev jag om att jag stretchar ryggarna på hästarna, speciellt på Exakt, och fick en fråga om jag kunde beskriva det noggrannare eller lägga upp en film på det.
Sedan var jag på semester och hästarna på Karlslund, så jag hade ingen häst att visa det på.

Men nu!
Nu har jag varit duktig och bett om att bli filmad när jag gjorde det ombedda med Exakt.

Så håll till godo:

Jag har träffat endast någon enstaka häst som har tyckt att det är lite obehagligt när man petar med hovkratsen i magen/bröstbenet. De allra flesta verkar tycka det är rätt skönt eller i alla fall helt ok.
När man står bakom hästen och ber den lyfta ryggen kan däremot hästarna behöva vänjas lite vid, en del i alla fall.
Exakt tyckte det var lite konstigt och obehagligt att inte se mig och vad jag höll på med och valsade runt en del. Rekommenderas att då ha hästen uppbunden från bägge sidor på stallgången och stå lite vi sidan om så den ser en och så göra det varje dag. Gärna både före och efter ridning.

Exakt, och väldigt många islandshästar med honom, är överrörliga och han spänner lät ryggen  lite då för att stabilisera sig i rörelse (det är inget jag nödvändigtvis känner ens), därför behöver hans rygg stretchas för att behålla sin mjukhet och rörlighet.

Frågor?

Erlingur-lektion

Wednesday, August 19th, 2015

Jamen vad bra det går med bloggandet då…har förstått att det är några som var lie nyfikna på hur det var att rida för Elli!
Jo, det var bra!
Jag skall erkänna att det var inte en av mina bättre riddagar. Jag red helt enkelt inte vidare bra den här dagen. Blev bättre, men hade lite svårt att hålla mitt fokus och hitta min kropp helt.
Red Brandi först och fick börja med att presentera honom och sedan värma upp honom lite själv.
Elli sade att han tyckte var många fina bitar med, men att jag nog kunde börja be om lite mera. Ok, det är sant, men nu värmde jag upp hästen och då bad jag honom gå fram och sträcka överlinjen.
Well, vi fortsatte med att Elli provade honom och det var i skritt och tölt. Jag blir alltid lite förundrad över fenomenet med isländska (de flesta och en del svenska med förresten) instruktörer som bara verkar intresserade av hur hästarna är i tölt och ev skritt, men mest tölt.
Hur som helst fick jag sedan fortsätta med att börja samla upp Brandi i skritt. Mes med sätet, fokus på en mycket stilla hand. Eftergiven häst, samla med sätet och lååångsamt långsamt. Valsar hästens bak till höger – tryck då ner höger sittben, går den till vänster – tryck ner vänbster sittben. Spar ,på att använda skänkeln tills du behöver det på riktigt.
Det funkade fint.
Fick fortsätta samla ihop skritten och länga ut den för att sedan börja gå över till att samla ihop skritten, komma fram i tölt en liten bit och sedan direkt tillbaka till skritt och samla upp skritten på en gång för att sedan släppa ut hästen på fri tygel alt. “vanlig skritt”.
Brandi jobbade på bra och jag hade fullt sjå med att placera mina sittben här och där.
Exakt fick jobba med ungefär samma sak, men sedan gå vidare till steglängdsökningar i tölt. Noga i nedsaktningarna med att inte sitta för tungt i sadeln (för att inte trycka ner och blockera ryggen), utan nästan komma upp lite ur sadeln och sitta tillbaka utan att bli tung i rumpan.

Jag har under veckan som varit jobbat mycket med att samla upp och länga ut skritten och sedan komma fram i den gångart jag vill ur samlad skritt och det har känts rätt bra. Att ha en stilla hand är ju alltid bra att bli påmind om dessutom!

Elli pratar lite norsk skandinaviska och jag hade inga problem att förstå honom, dock lite svårt att rent volymmässigt höra honom emellanåt. Vi jobbade enbart på ovalbanan och allra mest i skritt som sagt. Han förklarade tydligt och lugnt om man inte förstod honom.
Skall nog prova rida några gånger till för honom om tillfälle ges, det vill säga om han kommer ut till oss en dag då jag kan!
Annars får jag väl packa mina pållar och åka till honom (han bor i Segersäng, så det är inte så långt från oss).

Full vecka!

Tuesday, August 11th, 2015

Ja kära nån då så det här jobbet drog igång!
Men det är ju så kul så jag är bara glad för det.

Igår hämtade jag hem Váli och Vísir från Karlslund och spenderade 4 timmar där i all hast. Först med att se när grabbarna jobbade på vattenbandet och diskutera hästar och anatomi/fysiologi med Ancan (outtömligt ämne!) och sedan med att jobba den lilla projekthästen – som utvecklas enormt och börjar förstå nya saker (åh vad det är givande och kul att få jobba med sådana hästar!).

Så nu är hela ligan hemma och igång!
Brandi, Tindra, Exakt, Váli och Vísir – det gäller att planera vad de skall göra för att få ihop det den här veckan.
Idag var det synnerligen lätt: Brandi och Exakt skulle markarbeta idag så de fick först lösjogga på banan i lugnt tempo 10 min och sedan jobbade jag Exakt i repgrimma 15 min (mycket tempoförändringar i skritt; jääättelångsamt och upp till grundtölt (skrölt), galoppfattningar och öppna i skritt) och sedan 10 min i repgrimma med Brandi (samma skrittövningar, lite öppna och så travigångsättningar och trava lång och låg långsamt korta stunder) och sen 5 min jogg lösa tillsammans.
(De skall båda gå lektion imorgon så det här jobbet var utmärkt för dom idag.
Erlingur Erlingsson (Elli) kommer ut till oss på Vädersjö imorgon och jag skall prova rida för honom – hört mycket gott om honom och hans egen ridning är det då sannerligen inget fel på!)

Váli och jag jobbade lite med Aktivera Sthlms verksamhet på det utmärkta sätt bara den lilla vita kan göra och sedan red jag Tindra ut med Vísir som handhäst.
Efter en lunchpaus hemma med make och hundar åkte jag till Karlslund och jobbade med projekt-damen och hennes matte.

Imorgon är det som sagt dags att prova rida för ny instruktör.
Skall bli skoj!

IMG_3260
Exakt och jag på lektion för Atli (foto: Erica as usual)

Igångjobbad

Friday, August 7th, 2015

Ja då var det dags att jobba igen – och kanske blogga lite igen också!
Började jobba precis den 1/8 (som vanligt – jag har alltid semester hela juli månad) och det var en lördag och jobbet började med en kurs i Umeå.
Härlig helg med oväntat bra väder (prognosen sa regn, regn, regn, men vi fick uppehåll, hyfsat varmt och på söndagen till och med SOL och riktigt hett!). Eleverna och deras hästar var duktiga och det var även två unghästar med och lekte lite (alltid lika kul att få jobba med “barn”).
Upplivad och energitankad kom jag hem och rev igång med det vanliga jobbet hemma.
Ridskolan på Fors börjar inte förrän v 34 så de här två veckorna fram till dess är fortfarande lite lugnare och friare i tider.
Exakt, Brandi och Tindra är igång hemma och jobbas. Exakt och Brandi har båda hittat tillbaka till sin ridbalans och känns starka och fina. Exakts ökade tölt har fått sig ett lyft, vilket känns bra!
Tindra är lite smalare (bra!) än tidigare, går med 3 andra ston (jättebra!) och känns balanserad i huvudet och i kroppen. Hon jobbas  i princip helt som vanligt nu, men vi är (och kommer säkert alltid vara) lite extra noga med framskrittning och nedvarvning.

Haft några privatlektioner, bl.a. för en tjej som jag var god vän med och umgicks en hel del med för 14 år sedan när hon hade en hingst och stod på Fors. Underbara Thor från Lyraninge, som jag fick rida en del och goa Jenny som ägde honom.
Hon har varit borta från hästandet i massa och år men nu skaffat sig en fin liten häst och det var så kul att ses igen och få undervisa!

På Karlslund jobbar jag med en ny projekthäst, ett 5-årigt sto som nog tyvärr fått en lite för snabb inridning och “kraschat” psykiskt (och lite även kroppsligt) som behöver en nystart och att man lugnt får henne att förstå grundsakerna. Vi jobbar för tillfället enbart från marken med repgrimma och ibland ett huvudlag utan nosgrimma och med ett novabett.
Idag gjorde hon stora framsteg!

Och så har jag masserat lite och lyckats boka tid på verkstaden åt min bil, som behöver fräschas upp.
Och sist, men inte minst, har jag varit på Löplabbet och fått utprovat (och inköpt) ett par nya skor att springa i. Mycket intressant att få se i slow motion hur jag sätter ner och belastar fötterna vid gång och löpning!
Nu skall vi se om fötterna blir gladare och dessutom kan hållas glada!

IMG_7843-small
Brandi förra sommaren, skall se om jag kan gulla med Erica om att fota oss lite snart igen!

Den här arbetsvecka avslutas (nästan) med lektioner på Västergården och så kommer Britttas underbara lilla dvärgschnauzer Mini hit. Hon skall bo här en vecka då hennes familj är utomlands.
Jätteskoj då hon dels är helt ljuvlig och dessutom är halvsyster med vår Harry (som nu är 5 månader bara heeeelt underbar)!
I helgen skall jag rida lite (som vanligt, ingen rast ingen ro där) och hämta hem Brittas grabbar (Váli och Vísir) från Karlslund.

Tjing på er i sommarvärmen (som äntligen är här!)