Archive for April, 2013

Uppstart av veckan

Monday, April 29th, 2013

Hemma igen efter två dagar dömande på Stormur vår.
Många rätt fina hästar, bra väder om än lite blåsigt. Och inte en enda varning, vilket var kul!
När jag kom hem igår eftermiddag bara kröööp det i kroppen på mig av att ha suttit /stått stilla i två dagar och dömt samt kört bil en massa, så jag drog resolut på mig joggingkläderna och stack ut och sprang 4 km innan (grill)middagen.
Middagen blev ännu godare och samvetet renare. Och jag lugnare.
Soffkväll med TV och dator avslutade veckan finfint.

Idag var det tidig igångsättning av dagen.
Vid 8 tog jag in Brandi och red honom på volten en stund. Styrning slalom mellan koner, start och stopp, samt trav och lite galopp.
Avslutade med att rida en lite sväng ut alldeles själva (första gången)! Liite försiktigt gick han över järnvägen, men sedan travade vi raskt på.
Han har ju gått vägen några gånger som handhäst vilket är bra.
Gick hur elegant som helst.
Stígur har fått en vilovecka efter tävlingarna. Han har inte vilat mera än enstaka dagar sedan årsskiftet, så det kändes som läge för en veckas semester nu.
Passade på att avmaska honom också, då träckprovet som togs i höstas visade att det var läge för det (dock blev det vinter innan vi hann få avmaskningsmedel utskrivet).
Idag red jag igen. Vi tog en tur längs Karlsrovägen och det var en pigg och i början en smula stel Stigur som joggade igång.
Stelheten släppte snabbt och piggheten var förståelig och inte ohanterbar på något vis! Kändes som om han var glad att vara igång igen!
Váli hade en lugn vecka förra veckan med lite löshoppning och arbete i repgrimma och så har han vilat över helgen.
Idag snörde vi på oss skorna (bootsen) red igenom på volten. Väldigt pigg till en början men sååå himla fin och duktigt efter en stund! Vi kom till ridning och tölt! Ren tölt rakt fram och Váli sökte sig fram till bägge tyglarna och jobbade ärligt och superbra genom hela kroppen! Det var så jag ropade på Britta, som gjorde i ordning Vísir i stallet så hon fick komma ut och se sin fina lilla häst!

Löshoppningen förresten!
Titta här skall ni se vad duktig jag är som fixat.
Ha överseende med den dåliga kvalitén. Mobilen filmar inte i HD, så att säga. Vi får ta och filma med GoPro-kameran någon gång!

httpv://youtu.be/KaRICV19bhE
Váli hoppar

httpv://youtu.be/oagUGsEx8UA
Vísir (först) och Brandi (bakom) hoppar. Lite suddigt, men ändå.
Har bytt ut ljudet då mig egen röst som ropar “Duuuktig!” inte är något ni skall tvingas lyssna på.

En bild på Váli också (rätt bra för en mobilkamera ändå va?)

vhoppar

Nu borde verkstaden ringt om Tigerns nya sommartassar för ett bra tag sen och jag börjar blir stressad.
Vill ju ha på däcken nu!

 

 

En halv Murphy

Thursday, April 25th, 2013

Ja de flesta känner ju herr Murphy. Han med sin lag om alltings djävlighet.
Han touchade förbi här igår. Kanske redan i förrgår egentligen.

Tigern, min älskade bil, är ju en rätt high tech typ. Den hojtar om något känns fel eller obekvämt.
I tisdags kväll när jag körde hem från Västergården sade Tigern plötsligt att det är lite svagt klös i en tass. Alltså varnade för att lufttycket är för lågt i ett däck.
Klockan var närmare 21 och macken i närheten stängd, så jag tänkte att jag får ta det på väg till stallet på onsdag morgon istället.
Igår morse syntes det tydligt att det var dåligt med luft i höger framdäck.
Iväg till Preem och fylla på och sen till stallet.
När jag steg ur bilen i stallet hörde jag hur det pös om höger framdäck. Iiik! Hittade hålet (!) och konstaterade att nu är det bara att ta sig till mack/verkstad innan bilen står på fälgen. Ringde maken för råd och åkte till Preem igen. Där finns en verkstad.
De lagade hålet med en plugg och jag konstaterade att det här påskyndade processen att köpa nya sommardäck, vilket ändå skulle göras i år. Verkstadsgubben höll med mig.
När de skulle kolla pluggen innan jag backade ut bilen pös det igen. Ja, just det. Större hål i däcket.
Så nu ser Tigern ut såhär:

Reservdäck på till på måndag, då de nya sommardäcken kommer. De nya skitdyra sommardäcken.
Någon som behöver lektioner, hästen tränad eller massage? Jag måste jobba för att ha råd med de här jävlarna…

Extra lägligt med reservdäck som man får köra i max 80 km/tim med nu när vi imorgon skall till skogen 3 timmar bort på begravning.
Man kör inte E4:an i tre timmar i 80 km/tim. Man kommer liksom inte fram rätt dag då.
Så Tigern för stå hemma och tänka över sina handlingar och vi hyr bil imorgon istället.
Och så har jag bytlånat bil med snäll kompis över helgen då jag skall döma i Vallentuna och inte vill köra dit heller i 80.

Så det löser ju sig.

Förutom punka på bildäcket så lyckade jag även få punka på min ena gummistövel då jag gick med hästmatbytta i handen och inte såg utstickande plåtbitskant. Fu*k helt enkelt.
Det enda Herr Murphy inte lade sig i igår var ridningen och lektionerna.
Jag har Nykur två dagar i veckan en period nu och har hittills hunnit med två gånger. Han var jätteduktig igår .
Vi skrittar och travar på ridbanan och han lär sig, som unghästar gör, fort.
Att stanna för tryck på nosryggen (rider med Micklemtränset och tyglarna i nosgrimmans ringar+bettet, vilket mest ger tryck på nosryggen när man tar i tygeln) är svårt. Men att gå fram är desto lättare. Han har trav som ett halvblod och igår galopperade vi i bägge varven till och med.
Tyvärr ser han ut som en lite sönderälskad och sliten nallebjörn just nu, så vi väntar med bilder till sommarpälsen är framme.
Höll sedan lektioner på Eriksberg i Lissma och konstaterade att jag har så himla trevliga och duktiga elever!
Känns riktigt bra det här!

Brandi är nu av med sina stygn i pannan och det har läkt superbra.
Han är nu igång han med.
I måndags red jag en liten stund på volten, vilket gick bra. Han går fram, stannar och svänger bra. Lite bockbenägen i galopp, men rund och fin.
I tisdags löshoppade han för första gången! Vísir fick vara lekfarbror och läromästare åt honom.
Jag har nästan inte sett Brandi röra sig ordentligt i frihet (utan lina/rep). När vi skulle löslongera i höstas sprang han ut från volten och mot järnvägen och efter det har jag inte vågat ha honom lös. Nu är staketet bättre och Med Vísir med på volten kändes det säkrare.
Och jäklar vad trevlig han rör sig! *stolt*
Mjuk, lös och väldigt rörlig!
Brandi har hela tiden valt trav och töltar inte i frihet eller under ryttare (än). När jag bromsade upp honom ur galopp i en svag nedförsbacke i höstas kände jag att tölten finns nära och det kan även anas när han bromsar upp ibland i lina.
När han blev lite osäker på var han hade benen när han skulle hoppa – kom det samsidiga rörelsemönstret fram dock! Pass över hinder är inte snyggt! Men det blev bättre för varje hopp och han hoppade mjukt och smidigt de sista sprången. Hade  ca 60 cm sista gångerna.
Vísir fick hoppa lite till medan jag gick in med B och gav honom hans extramat.
Hullet börjar bli bättre nu på både Brandi och Nykur.

Idag red jag Brandi igen på volten och han lär sig så fort och utvecklas snabbt är det bara att konstatera!
Skritt – halt-skritt och styrning funkar väldigt bra. Trav på en, något ojämn men ändå, åtta över hela banan gick fint och hela varv galopp i bägge varven tog vi.
Och de första stegen ryggning från ryggen.

Nu vilar han tills på måndag.

 

 

Dyggur Regional Vår Söndag

Wednesday, April 24th, 2013

Efter en trevlig kväll med middag i Norrköping, kvällsfodring av två rätt ensamma hästar (vi var de enda som stod kvar på Himmelstalund över natten, vi hade ju el på hagen), och sängsurfande- och snackande var det dags för tävlingsdag  två!
Söndagen började med, förutom veterinärbesiktning, Tölt T4 på Stígur.
Valde att rida Stígur på stången igen, han funkar bäst på den i lösa-tyglar-momentet.
Det var attans blåsigt (men soligt!) och en ryttare hade inte kommit (men inte strukit sig heller) så det blev lite väntan och collectingring -utrop på henne innan vi kom igång.
Vi var bara två som red T4 och började i olika varv, så vi fick båda vara själv på banan.
När jag ropades inpå banan så började speakern ropa om totalpoäng och sladdning och jag fick aldrig något “varsågod att visa valfritt tempo tölt”, så efter ca ett halvt varv började jag rida som om jag fått det.
Det var ju bra, för efter ett varv var det “varsågod och visa långsam tölt”. I valfria tempot var det som två olika hästar på de två olika långsidorna. På långsidan mot passbanan en avslappnad häst som töltade mjukt och böljande och på den andra långsidan en häst som spände sig och rollade lite. Vet inte vad han reagerade på på den långsidan men det var genomgående i varje varv likadant. Något var det han spände sig för där.
Valfritt tempo fick poäng mellan 4,5- 5,5.
Långsamma tölten gick en aningens för fort och det tog ca ett halvt varv att komma ner i tempo. Lite tjafsig och mot handen. Och igen, olika på de olika långsidorna.
Poäng 5,0.
Varvbyte och dags för lösa tyglar. Här var Stígur mycket trevligare och lugnare än sist (då han bara sprang). Han var lite styv i ryggen i början, men blev bättre och bitvis var han inte jättehög i formen.
Det är hans stora problem i T4. När jag släpper tygeln spänner han nacken och blir hög och spänd i hållningen.
Det är som om han fått några riktiga ryck någon gång och verkligen fått lära sig att inte ens tänka tanken att fall mot trav. Och blivit lite spänd och rädd i stället.
Det har blivit bättre, men är lite svårtränat.
Behövde inte göra en enda korrigering med tygeln, och satt mest och gjorde halvhalter med sätet och pratade med honom om att slappna av.
Poäng mellan 4,5 (styv) – 5,5 (blir bättre, bra tygelfrihet).
Detta resulterade i poängen 4,9/ 5,1/ 5,1/ 5,4/ 4,9 = 5,03.
Styrmir Snorrasson och Undri hade en poäng på 5,47 och vann och vi fick blå roseflett.

img_0721

img_0695
Här har han börjat slappna av i formen.

Lunchpaus emellan och sedan dags för femgångsfinal där Stígur och jag gick in som fyror.
Red på Micklemtränset och tredelat bett. På uppvärmningen kändes Stickan bra. Han var framme, avspänd och mjuk. Roligt!
In på banan och tölt.
Igen var det två olika hästar på den olika långsidorna. Sökte efter en orsak till spänningarna, men såg inget.
Poängen varierade tydligtberoende på vilken långsida domarna tittat på oss på:  5,5 – 4,5 – 6,0 – 5,0 – 5,5.

img_0740

img_0777
Traven gick bra. Kändes som vi fick rätt bra tryck fram till bettet och på den “bra långsidan var han mjuk som smör! En liiiter rollning till galopp, men det var precis innan momentet var slut så jag tror inte alla hann se det. Poängen: 6,0 – 5,0 – 5,0 – 6,0 – 5,5.

img_0804

img_0789
I skritten var han avspänd men nästan lite loj i solen. Skrittade lugnt och trevlig, men lite mera energi hade inte gjort nått. Blir lite försiktig med drivningen i skritt då det lätt leder till tillfälliga spänningar.
Att istället smacka riiktigt lågt och tyst brukar bli bättre och ge lite mera energi utan spänningar. Det hjälpte bitvis idag.
Poäng: 6,0 – 6,0 – 6,0 – 6,0 – 5,5

img_0785
Galoppen gick fint. Bra fattning (han har verkligen blivit starkare där!) och sedan rida på. Svävet börjar infinna sig ordentligt nu!
Små formojämnheter här och var.
Poäng: 6,0 – 5,5 – 5,5 – 6,5 – 5,5

img_0843
Så kommer avgörandet i femgång: passen. Det är ju lite vinna eller försvinna med den.
För mig och Stígur gick de två första läggningarna ok. Han tar läggningen, men man får hela tiden se till så inte blir för tvåtaktig och slår upp. Han går dock att korrigera tempot på. När han blir för tvåtaktig duttar jag lite med spöet på bogen och han tar snällt ner tempot ett hack och håller passen, om än lite långsammare, istället för att tappa balansen och slå upp. Vilket ju gör skillnaden mellan ingen poäng als och poäng.
Eftersom jag hade två ok läggningar gav vi järnet i den sista (den sämsta av tre räknas bort) och det höll till precis innan slutet då han slog upp.
Poängen: 4,0 – 4,0 – 4,0 – 3,0 – 4,0

img_0905
Här ser man att Stígurs passgrepp med bakbenet börjar bli mycket bättre.
Hur tusan tränar man form i pass? Tips någon?
Det känns som om det kommer med styrkan.

Några av de riktig bra passhästarna misslyckades. Lykill låg som en målsökande missil i första läggningen med slog upp i andra och lade sig inte i tredje och Sprengja slog upp och korsade i nedtagningen.
Den enes död, den andres bröd liksom.

Alltihop slutade med att Stígur och jag kom 2:a på 5,12 och herr Mesch och Silfurfaxi vann med 5,19 (ingen stor marginal alltså).

Alla resultat från tävlingen går att läsa här!

Efter finalen fick Stígur varva ned, drick och pusta och sedan packade vi hop, lastade och åkte hem.
Mycket skönt att kunna åka från Norrköping redan vid 14.15!
Hemma på Skogsäng var jag 16.30 och när jag skulle lasta av hästarna var jag lite disträ efter ett telefonsamtal om en olycka som hänt på Fors under dagen (omkullridning med häst som slutade med sjukhus, vilken tur att ryttaren hade hjälm!!!).
Jag gick in fram och knäppte på hästarna grimskaften och knäppte loss transportgrimskaften så de var lösa.
Gick runt bak och öppnade luckan och kom sen på att jag borde ropat på Monica för hjälp, eller i alla fall inte knäppt loss hästarna från transportgrimskaften (de här är två otroligt lugna och orädda hästar i transport).
Så jag tog bort kedjorna bakom bägge, pratade med dom och så drog jag försiktigt Váli i svansen och sade “Varsågod”.
Lugnt och fick backade bägge hästarna rakt ut och jag kunde ta ett grimskaft i vardera handen. Imponerade killar vad duktiga ni var!
Av med skydd, borsta av och ääntligen fick de gå ut i hagen igen. Det var två mycket nöjda hästar som frustande och njutningsfyllt rullade sig.

Flera bilder på andra ekipage från tävlingen kan man skåda i det här albumet på facebook!

TACK! Britta för all fotografering och hjälp med hästarna och trevligt sällkap!

img_0724
(jag behöver en mindre kavaj, den här har blivit för stor…)

Dyggur Regional Vår Lördag

Tuesday, April 23rd, 2013

Jamen så!
Hemma igen och sitter och vaknar till med en latte (åh, äntligen decent kaffe!).
Vilken helg! Ah! Vad KUL jag haft med både hästar och sällskap!

Himmelstalund är en utmärkt tävlingsplats, speciellt när det är soligt och inte blåser storm. Dådet regnar eller blåser är det vidrigt, då det inte finns minsta skydd för vare sig hästar eller människor. Men banan är superbra och området fint! Tyvärr finns det inte någon som helst sittplats för publik längs med långsidorna på banan när det inte är mästerskap (VM 2005 och ett flertal SM har gått här. Även SM i år går på den här banan).
Britta och jag anlände lördag morgon och började efter incheckning med att göra i ordning hästarna inför femgången, som var första gren för dagen.
Váli var först ut, vilket var bra då han har längst uppvärmningstid och sedan var det bara två startgrupper emellan innan det var dags för Stígur.
Så vi gjorde i ordning bägge hästarna och Britta promenerade med Stickan (och fotade medan jag var på banan) medan jag red Váli. På uppvärmningen kändes Váli fin och takten i tölten helt ok. Lite styv men ändå påverkbar och med.
Så var det dags. In på banan. Passtakt!
Det var så jag ville be mina kolleger i mitten om ursäkt. Ojoj, vad stelt och styvt det blev och vi kom inte riktigt ur det heller.
Poängen blev mellan 2-3,5, helt rättmätigt.

img_9726
Det ser inte tvärtokigt ut på bild, men det var liksom så stabil passtakt. Welll, well.
Dags för trav.  Jag gjorde halt, bad V slappna av i nacken och fram i trav. Elegant och raskt gjorde han så.
Sen travade vi på och hade det trevligt i solen. Han var förvånansvärt lugn (jämför med hur det var senast) och jag satte ingen större press. Poäng mellan 5,5 – 6,0. En stabilare form önskvärt. Tyvärr blev det bara suddiga bilder på traven.
I skritten var han lugn! Ja lugn! Jag vågade knappt andas. Det är det som är så tokigt med lilla vit. När han är ok i skritten kan man inte röra en muskel. Bara följa med. Klia sig på näsan, andas ut ordentligt (som annars är ett bra knep för avslappning) eller röra en fot eller ett lillfinger går inte. Då blir det några spända steg på direkten.
Men vi fick poäng som jag nästan inte vågat drömma om i skritt på Váli: 4,0/ 4,5/ 4,5/5,0/5,5! Jaaa!

img_9758

Dags för galopp. Halt, korta upp tygeln, andas, fattning. SÅ!
I galoppen var han väldigt lugn och ridbar också. Jag provade att rida hans riktigt korta galopp för att se vad domarna tyckte om den. Formen blev dock lite öppen och mot slutet blev det lite energifattigt. Poäng mellan 5,5 – 6,5 med kommentarerna energifattigt mot slutet.

img_9771

Så var det passen kvar.
Váli låg elegant i samtliga tre läggningar. Själva läggningarna var dock det som drog ner lite. Han var lite försiktig och seg i dom och tog dom inte riktigt så rappt som han brukar (sköt inte iväg). Men själva passen var ok och nedtagningarna ok. Ingen korsgalopp, men han dyker lite på bettet.
Poäng 5,0 – 5,5.

img_9843

Iom att tölten och passen räknas dubbelt i femgång och tölten är ett svagt kort för oss. Så vi kom ut på 4,4/ 4,7 / 4,9 / 4,4 /4,7 = 4,60.
Men 4,60 är en enorm förbättring (senast var uttagningspoängen 3,9). Så jag är supernöjd! Och framför allt: Vi hade kul på banan! Det kändes verkligen så!

Stígur hade jag velat hinna värma mera, men nu var det som det var.
Under träning har han trivts väldigt bra på stången, därför valde jag att rida på den. Under uppvärmningen var han dock plötsligt tjafsig på den i tölten och vi var lite oense om både form och tempo.
Här borde jag ha hojtat på Britta och bytt till Micklemtränset med det tredelade bettet.
Men det gjorde jag inte.
In på banan.
Tölten växlade mellan ok och lite styv och tjafsig. Han rollade lite också, vilket var nytt. Poäng mellan 4,0 – 5,0 beroende på hur mycket tjafs domaren sett.

img_0656

Traven gick ok. Här märks det att han fått betydligt mera styrka. Han orkar bära sig längre stunder och är mycket stabilare. Dock hängde han sig lite på stången och blev lite tung.
Poäng mellan 4,5 – 5,5.

img_9938

img_9979<
Han hänger sig lite på stången här, men kolla vad sväv han har!

Skritt så. Och det gick fint. Avslappnad och lugn. Som han skall vara. Jag får passa vänsterbogen lite, men i övrigt kändes det bra! Poäng mellan 5,5 – 6,5. Får vi lite mera energi utan att tappa mjukheten blir det bra!

Galoppfattningen gick elegant och galoppen bra! Han blev mjuk och ridbar och kändes riktigt bra!
Jag satte mig ner och red!
Poäng mellan 5,0 – 6,5!

img_0004

Och så var det passdags!
I första försöket tog Stígr läggning bra, men blev lite för på och överambitiös och slog upp i korsgalopp efter halva långsidan.
De två andra gick ok. Det stora problemet i passen för tillfället är att han blir så lång och hög i formen.
Jag tror och hoppas att det kommer med styrkan. Han tycker passen är kul och försöker verkligen! Och bättre blir det ju!
Poäng mellan 4,0 -5,0.
Med detta kom vi ut på 4,9/ 4,8 / 5,1 /4,9 / 5,2 = 4,97.

Stígur och jag kom på en 4: de plats i uttagningen och Váli och jag på en 6:te. Via att en strök sig i finalen så hamnade även Váli där.
Efter att ha läst domarkommentarerna och funderat lite så valde jag att rida Stígur i finalen nästa dag.
Váli har sitt töltproblem samt att han gick tre grenar på lördag.
Så på söndag mysred hans matte honom istället.

Nästa gren denna dag (lördag) var Stilpass med Váli.
Jag tänkte att jag skulle vara lite “snäll” och inte ha tunga bots på honom utan bara lätt skyddsbots.
Första försöket tog han inte läggningen så snabbt, utan det blev lugnt och iofs fint, men utan tyck. I passen gick det undan, men plötsligt slog han upp i galopp.
Det händer så klart alla i pass då och då, men det brukar kännas innan när det är på väg att hända och det gjorde det inte nu, så jag blev lite förvånad.
Britta fångade uppslaget på bild, och det såg lite kul ut så ni får se det:

img_0261
Här kommer vi i stadig pass

img_0263
Och här gick det fel…

img_0264…och studs med bakbenen…

img_0266
…så är vi i ren galopp.

Andra löpet red jag på säkerhet och då låg han hela vägen, men tiden blev inte så bra.
Och därmed inte poängen heller. (4,5 rakt igenom på andra, 5,0 och 5,5 i första förutom på nedtagning och tid). Jättelåg totalpoäng såklart.
Kom näst sist.
Konstaterade att lätta boot nog inte var en hit på en pålle som är van vid att gå med sina tunga boots.

Sist för dagen var Speedpass.
(Hade jag vetat hur passgrenarna låg hade jag anmält oss till 150 m pass istället, som gick nästa dag).
Nu fick Váli ha sina tunga boots igen och första löpet red jag på säkerhet och då gick det inte så fort. 11,98 sek (100 m).
Andra löpet var jag mera säker själv och Váli varpå hugget och sköt iväg och fram mot bettet. 10,47 sek. blev det istället.
Mycket bättre! Kändes som det hade kunna gå ännu fortare om vi fått ett löp till. Men så kan man ju alltid resonera.
Nu tror jag vi kom precis utanför prisutdelning (5:a eller 6:a).
Kändes i alla fall som ett bra sätt att avsluta dagen på! Bra känsla.

img_0599

img_0476

img_0478
Ibland ärdet svårt att hinna zooma ut kameran när det går fort 😉
Tycker Britta fick en bra bild ändå!

För övrigt såg det ut såhär i hagen typ hela helgen:

img_0212
Det gäller att ligga och sola när tillfälle ges.
Stígur låg också ner och sov mycket. Livsnjutarna var inte stressade i alla fall.

Britta och jag bodde hos min svägerska och hennes familj, som behändigt nog bor 10 minuter från Himmlstalund.
Mycket skönt med så nära!
Váli och Stígur bodde i sin hage (med el) på Himmelstalund och verkar haft en bra natt.

Vi tar söndagen i ett eget inlägg.
Blir så långt annars.

 

 

 

Stenholmsdagar

Friday, April 19th, 2013

Såå, dags att slå sig ner vid datorn och summera gårdagen och dagen!
Igår var det aptidig uppstigning och kl 07.00 lastade jag hästarna och åkte från Skogsäng. Ett helvetesregnväder gjorde körningen ner till Linköping och Stenholmen jobbig och tröttsam, men det gick bra och lite över 10 var jag framme.
Installera hästar i paddock, spån i boxar, mig i rummet och sedan var det direkt avfärd till Flygvapenmuseet där SIFs Workshop för Ryttarmärkena började med lunch.
Workshopen fortsatte sedan med en genomgång av vad de nya ryttarmärkena är och hur tanken är kring dom.
Sedan var det först premiär av nivå 1 och 2 av Tölt in Harmony i ridhuset. Tre ryttare visade oss programmen och vi diskuterade runt hur det kändes, vad som gick att förbättra och vad vi kunde konstatera genom att se programmen ridna.
Nivå 1 r gjord som väldigt basic just för att ala skall kunna börja tävla i det här och blir intresserade och sporrade (hahaha) att träna för att bli bättre på det.
Som det ser ut i dagsläget ser Nivå 1- programmet ut som följer:
1 Åttvolten i ett jämnt tempo i tölt (som i alla nivåerna)
2. Ett varv på åttvolten, med en stor (14 m på 20×40-bana och 18 m på 20×60-bana) volt på vardera kortsidan (vid A och C)
3 nedtagning till skritt och diagonalt över banan i avslappnad skritt med tygelkontakt. (alltså ett halvt varv).

Vi har stött och blött det här med skritt i slutet av programmet. Jag är för det. I de andra nivåerna består sista momentet av steglängdsökningar, men jag tror det är för svårt i nivå 1. Jag tror det leder till mer spända hästar och gapande munnar. Bättre att ha något lugnare och mjukare.
Ryttarna och de andra deltagarna i Workshopen (som alltså inte ingår i TiH-gruppen och inte sett det här förr) var positiva till skritten.
Vi får se hur det blir med den. Kändes bra hur som helst!

Workshopen runt ryttarmärkena gick vidare och de är bra! De kommer bli bra. Ännu bättre!
Genomtänkta, roliga för eleven/ryttaren och kommer gå att genomföra på de flesta verksamhetshästar såväl som privata hästar.
Jag vill göra dom här! 🙂
I högsta märket (märke 4) sätter ryttaren själv ihop ett kürprogram där obligatoriska rörelser/övergångar finns med och det visades otroligt fint här av Moa Runnquist på förstaklass-stoet Perla från Karlsro. Det var så fint och bra ihopsatt så jag helt på riktigt var alldeles tårögd när hon red! Mycket väl genomfört!

stenholmen
Stenholmens allé och ovalbana i gårdagens solsken!

workshopdeltagare
Deltagarna på workshopen!

När Workshopen var slut vid 17 jobbade jag Váli och Stígur i repgrimma i ett av Stenholmens tre ridhus (huur lyxigt är inte det?? Det här, minsta ridhuset kalas “longerhallen, men det skulle funka att rida där!).
Båda var duktiga och jag tror det var bra att de fick jogga ordentligt utan ryttare efter en natt på box, 3 timmar transport och liten hage (de som är vana vid lösdriften).
Váli fick också visa Jonaz, min kompis, sina trix.
Jag snodde helt kallt den här bilden som Jonaz tog på oss:

cirkusponny
Liten vit cirkusponny bugar!

Kvällen avslutades för hästarna i boxar med hö och för mig och Jonaz med en mycket trevlig middag på utmärkte Kniv&Gaffel i Linköping (som jag ätit på och rekommenderat här tidigare. Dessutom hittade jag dit och kunde guida Jonaz till restaurangen! OMG,det som om jag varit i Lkp massor!)
Härligt med quality time med kompis! vi träffas alldeles för sällan. Kan bero på att han bor i Mjölby och jag i Tungelsta…

Idag har varit en konstigt ledig-men-ändå-inte-dag.
Upp vid 07 och mata hästar och sedan slöa i sägen till 08. Frukost med trevliga människor och så släppa ut hästarna och bära vatten och mocka.
Red Váli och lade stor noggrannhet på lösgjordheten. Att rida i serpentiner och snirklar och volter runt domarbåsen i mitten av ovalen var effektivt.
Red sedan lite på ovalen och fokuserade på att han skulle vara lugn, skritta och ta övergången från tölt till trav. Det gick bra. Jag måste bara vara noga med att nästan stanna honom och se till så han är avslappnad i nacken och så igång i trav. Att “bara” göra en halvhalt och lätta/slappna av leder bara till mera tölt, eventuellt bara av sämre kvalité.
Men jag är mycket nöjd med hur han kändes idag.
Tittade sedan lite på när Anton Páll Nielsen höll kurs i stora ridhuset och var iväg och intog lunch på Max i det närliggande köpcentret.
När jag kom ut ur ridhuset och skulle åka och äta tittade jag mot rasthage Váli och Stickan stod i och så den här synen:

img_9682

img_9688
Ibland har man tur som som har kameran i handen!
Busgrabbarna leker och leker.
Nu på kvällen hade de dock lekt sönder ett fleectäcke. Sånt händer.

Efter lunchen var det dags för Stígur som också fick snirkla mellan domarbåsen och jobba med lösgjordhet och sidvärtsrörelser. Mycket duktig, speciellt i trav- och galopparbetet!
Ute på ovalen passade jag på att låna Ulrika Backans domarögon och få lite feedback på tempo och form i de olika gångarterna. Mycket bra när man kan hjälpa varandra så!
När Stigur var iordninggjord och ute igen hade jag en grej kvar att pricka av på listan. Jonaz, som var uppe i Sthlm över dagen (typisk, när jag var här!) hade erbjudit mig att rida hans sto Ára, vilket jag gladeligen gjorde.
Ett tämligen piggt och lite spänt sto men en stooor fördel: enormt bra pass! Herreduminjävlar vad det gick undan!
I övrigt tyckte Ára att det var en synnerligen dålig idé att jag skulle rida henne precis vid insläpp, då det egentligen var matdags, i blåsten med gnäggande hästar runt om i hagarna. Vi fick fokusera mycket på avslappning och koncentration. Men riktigt trevlig både tölt och trav fick vi till på volterna så småningom!

Middag på Pizza Hut, där det går utmärkt att äta LCHF om man vill nuförtiden.
Jag åt en “comboplatter” med kycklingvingar och revbensspjäll. När jag bad om att inte få potatis till frågade vad jag ville ha istälelt och var mycket tillmötesgående. Jag fick en skål till sallad och fick ta så mycket jag ville från salladsbuffén. Där det även fanns kokt broccoli, mera coleslaw, ägg och what not! Toppen!

 

Nu skall jag krypa till kojs och sussa inför morgondagen, som också startar obehagligt tidigt med avfärd till Norrköping!