Archive for December, 2014

Gott Nytt År!

Wednesday, December 31st, 2014

Men hörrni – ett tips i all välmening:
Skaffa er inte maginfluensa de sista dagarna på det gamla året. Jag har nämligen provat nu – så ni slipper. Snällt va?
All vet väl hur äckligt maginfluensa är, så vi skiter (hahaha) i att prata mera om det.

Idag var jag åter i stallet efter två dagar borta (på alla plan), vilket faktiskt har känts konstigt. På fortfarande lite lätt svaga och dehydrerade ben skrittade jag Tindra från ryggen 40 min. Pigg. glad tant (den lurvigare av dom alltså) som skröltade lite och faktiskt tog vi en kort trav (typ 20 meter) för att bli av med några styltor och hästatösen var ohalt då i alla fall!
Mera än så pallade jag inte. Gick ut i hagen och tittade på de andra och sade “vad fina ni är, här får ni lite lusern mina vänner”.
Men hunden (vi har Mini, sötaste minischnauzern över nyår) har fått vara ute en del idag. Först på sorkjakt på fältet med Pelle och sedan ute och lekte med grannens cavalier king charles Freja och mig. Så skönt att orka vara ute lite igen! I måndags tyckte Mini nog att Pelle och jag var tråkigast i stan då det var två spöken som mest låg ner hela dagen och bara släpade sig ut på de nödvändigaste nödig-turerna med henne.
men vi skulle ju inte prata mera om det!

Äh, jag bara babblar. När jag egentligen bara ville skriva:

 

Gott Nytt 2015 på er där ute!

girlanger_01.gif

 

 

 

 

Årsredovisning 2014

Sunday, December 28th, 2014

Precis då jag sitter här och skriver att jag inte har blogginspiration så läser jag Elinors inlägg på Raggsockorna om hennes år och blir vips lite inspirerad. Ba så där ba!
Så jag snor idén och gör typ likadant:

(Vill man läsa mera så finns det ju arkiv att klicka på i högermenyn av bloggens startsida!)

Januari: Det var grått och lerigt och mera lerigt. Satte igång Exakt, som flyttade till mig i november året innan. Jag var på domarseminariet på Strömsholm, som dominerades av genomgång och diskussioner runt den nya domarhandledningen.
Jag, Pelle och min syster Pia åkte till Rom och överraskade min mor, som fyllde 70 år och inte skulle fira och därför drog till Rom med en väninna. Snacka om överraskad mor! Tror aldrig jag sett någon så överraskad som henne när vi knackade på rumsdörren med champagne i handen och ropade “surpriiise” när hon öppnade!

20140127-174934.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Tog den här bilden av den berömda trappan i Vatikanmuséet (*stolt*)

Februari: var uppe i Umeå och undervisade, köpte en ny sadel (Draupnir), som passar både Tindra och Brandi. Jag deltar i Tölt in Harmony-dagen (och blir godkänd TiH-instruktör nivå 1).
Jag och Malin Stang åker ner till Östergötland (eller var det ännu längre ner?) och red Tölt in Harmony-kurs för Trausti Thór G. på Exakt och Assa. Lång körning, men intressant kurs.
Började åka till Karlslunds Gård regelbundet med Brandi och Exakt på vattenbandsträning.

traustikurs1

Mars: Skadar knäet då Exakt blir rädd och kastar sig iväg i grimskaftet och jag inte slpper utan följer med utan att flytta fötterna.
Är på ovalbaneträningar med Exakt och Brandi, samt vattenbandsträningar med de samma. Exakt och jag rider även för Atli.
Exakt och jag debuterar på tävlingsbanan i T8 och V2 med poäng över 5 i bägge och har framförallt kul ihop.

IMG_1630
Exakt och jag på Ensta på träning

IMG_5263
Exakt och jag tävlar på Örnäs.

April: Hästarna jobbar på Karlslund en dag i veckan, vi blir starkare och Exakt och jag lär känna varandra bättre. Lite mera ovalbaneträning, den här gången på Häringe.
Påsken spenderar jag med att rida Atli-kurs och har för första gången med mig Brandi, som inte helt sköter sig ypperligt, men har väldigt kul!
Är i Umeå igen och har en mycket rolig kurs som inkluderar passridning i solen.

IMG_2752
Brandi på ovalbanan

Maj: Börjar månaden med att tävla Brandi för första gången på Strömsholm. Vi går till final och kommer 3:a i V5 med en poäng strax under 5. Är mycket nöjd med hur positiv han känns och hur kul vi har. Med är också Exakt, som inte har sin bästa dag. Vi kommer 3:a i T5 (en gren vi inte alls är klara för) och vi kallar det träning helt enkelt.
Det här inlägget om hästens biomekanik blir mycket läst och gillat (en tackar så gott för berömmet).
Jag skadar knäet igen och det redan skadade främre korsbandet går av. Obeskrivlig smärta, ilska och besvikelse.
Tävlar dagen efter trots det och gör personbästa med Exakt i V2 på 5,53. Tävlar även femgång på Váli, vilket går helt ok.
Dömer Stormurs Nationella tävling på Toftinge och tävlar Exakt och Váli på Gydas vårtävling med en 2:a plats i V2

IMG_6243
Brandi på sin första prisutdelning

Juni: Börjar månaden med en käck matförgiftning efter ett lunchbesök på Nancy´s fresh food (not so fresh if you ask me) och det tar 4 dagar att fungera igen. Rekommenderas inte!
Tävlar Brandi och Exakt på Stormurs vårtävling med bra resultat (för Exakts del. Brandi sköter sig fint med en 3:e plac i T8 för unghästar).
Jag påbörjar rehabiliteringen av mitt jävla knä (som det nu heter) och cyklar massor.

IMG_3044

Juli: Semestermånaden börjar med en mini-semester i Göteborg där Pelle och jag äter skaldjursplatå, går på Liseberg och åker Helix, ser på jagaren Småland och har det allmänt mysigt.
Tindra passar på att få en rejäl skada på hasspetsen och får penicillin i 10 dagar och läker fint sedan.
Hemma i några dagar och rider och sedan bär det av till Finland och älskade Bergdal! Exakt och Vísir bor på Karlslund och vattentränar medan jag är borta.
Börjar Finlands-semestern med att avra brudtärna på min bästa väns bröllop – åh, vad vackert det var!

Där cyklar jag massor (30 mil under juli månad), läser massor, sover massor och badar bastu i moderata mängder. Och dricker vin. Och så cyklar jag lite till.
Foten gör ont (hälsporre som började i februari…), men knäet blir starkare.

Exakt och jag leker utan träns

IMG_8066-small
Brandi utvecklas


Vyer under en cykeltur


Jag i Dalsbruk

Augusti: Semestern tar slut och hästarna kommer hem från Karlslund, ridskolan fortsätter och jag är i Umeå i dagarna tre och håller kurs för underbara gänget. Rider kurs för Atli med Exakt och Brandi och så fyller maken 40 och firas med stor och underbart rolig fest!


Jills söta myskanka med sin ellingar

September: Månaden domineras av vår resa till New York, som Pelle fick av mig (med benägen hjälp av mamma och ett helt gäng vänner!) i 40-årspresent! Underbar resa till en underbar stad som gav mersmak!
Brandi och Exakt bor på Karlslund medan jag är borta och jobbar på styrkan.
I övrigt är det ridning, lektioner och i slutet av september håller jag min första renodlade TiH-kurs på Vädersjö Gård.

IMG_2344.JPG

9/11 Memorial


Brooklyn Bridge i motljus (photo by: ME *humblebrag*)

Oktober: Vi flyttar från älskade Skogsäng, som läggs ner, till Gårdslöt i Stav med 6 hästar och flyttar ligghallar (galet tungt!). Det är tungt både fysiskt och psykiskt då vi trivts så otroligt bra på Skogsäng. Vi rider Atli-kurs igen.
Är hundvakt åt först 30 kg schäfer (Ada) och sedan 5 kg minischnauzer (Mini). Är uppe i Umeå och håller kurs och min älskade Tindra blir halt. OCH skaffar sig en senskada efter ett älgbesök i hagen.
Ledsamt och tråkigt.


Mini med boll i mun och bus i blick


Brandi i stallet på Gårdslöt

November: Tindra promeneras och har återbesök på Evidensia. Hältan bak bra, men senan oförändrad. Mera promenader.
Rider Atlikurs och tränar hästar och håller lektioner. Svår över leran. Åker till Umeå för sista gången det här året. Visir får rejäl kolik och är tre dagar på klinik, men tillfrisknar tack och lov!


Linda och “Bullen”, och alla de andra eleverna, lyser upp i novembermörkret

December: Tindra promeneras och tömkörs 2ggr/dag. I mitten av december konstateras senan så pass mycket bättre att vi (jag och Erica) börjar skritta henne från ryggen varann dag.
Brandi är halt en liten sväng då han stukat sig vid bockande (lös) på ridbanan, men är helt bra efter 5 dagar i sjukhage. Kylan kommer äntligen mot slutet av månaden och den senaste veckan har bjudit på strålande väder och underbara ridturer längs med fältet för mig och min syster och mycket motion för hennes hund!


Pias hund Tinka fångar sork till frukost


Julaftonsritt med syster och hund


Brandi (t.v.) och Vísir mysbusar i solen på lösdriften

*******************

Oj, vad långt inlägget blev!
Men det var roligt att läsa igenom ett års “dagbok” själv också! Ett rätt långt, omväxlande och lärorikt år har det varit!
Medgångar och motgångar. Underbara hästar och hemska knäskador. Goda vänner och lera från helvetet. Stora förändringar och nya tider!

Hur som helst!
Ett riktigt riktigt GOTT NYTT ÅR på er där ute!
Hoppas vi ses, hörs, fejsbuckas eller bara förjer varandras liv på bloggar även nästa år!

 

Julefrid, även här

Saturday, December 27th, 2014

Julen kom och gick i lugn och frid!
Har tagit det lugnt. Min mamma, min syster och hennes dotter samt deras hund har varit här en knapp vecka och vi har…myst!
Ätit jättegott, läst mycket och ätit ännu mera. Varit på bio (Hallonbåtsflyktingen – rekommenderas!) en dag och så har min syster Pia och jag varit i stallet. Promenerat med Tindra och Tinka (hunden, en snart 10-årig norsk älghund/golden retriever) och sedan ridit en sväng dagligen. Underbara dagar med strålande väder; sol, mellan fem och tio minusgrader och bara…jätteskönt! Skritt på de härda vägarna och så ut i kanten av fälten och rida på. Fantastiska vyer och pigga hästar har vi njutit av.
Tindras ben känns bättre. Trycksåren av lindorna (som var ett måste då det var så lerigt) har börjat läka och svullnaden är bättre och framför allt finns det lite svikt i senan.
Ungefär varannan dag skrittas hon från ryggen en av vändorna. Resten går eller tömkör vi.
Har även några av “ridvändorna” haft med Brandi som handhäst, vilket gått utmärkt. Han skrittar tålmodigt bredvid och slänger emellanåt frågande blickar på mig, som om han undrar om vi inte kan springa snart.

Värmebaljan (typ thermobar) är installerad och det känns skönt att valackerna har frostfritt vatten. Vindskyddet står där. Ibland ligger de och myser där, oftast använder de det som toalett.

Väntar lite på att blogginspirationen skall återvända.
Men livet kommer liksom emellan. Vilket ändå inte känns så fel.

 

Men om ni tjatar så…

Tuesday, December 16th, 2014

Hej igen.
Ser fortfarande på Netflix. Inte sovit i natt. Eller jo, typ 3,5 h, men det räcker tyvärr inte långt.
Leran består där ute. Nu med lite is på som topping. Sån där is som spricker när man trampar på den och så skvätter det upp iskallt lervatten  i
stället.

Well.
Snabb recap. Tindra (bra med sammanfattning för mig själv, och om det någon som inte tagit noggranna anteckningar under tidigare inlägg):
22/10 konstaterade jag att Tindra var halt, efter att Erica bad mig kolla henne. Främst i tölt, men även i trav, på vänster bak.
Benen torra och kalla dock.
23/10 gick Tindra i hagen. Jag fick en rapport om att det varit älgar i hagen och hästarna varit “bananas”. Alltså måste hon halkat i leran och sträckt senan då.
24/10 var vi på Evidensia Stav hos Maria Lendau.
Tindra visade lite hälta i longering och hade några små böjreaktioner. Tydligt bakhalt vänster vid ridprov. Vid bedövning vänster bakknä visade hon hälta även höger bakknä.
När jag skulle flytta ett ben kände jag att hon var svullen om senan på höger fram. Tindra har aldrig varit svullen eller varm i ett ben någonsin, så jag reagerade så klart starkt på detta. Senan ultraljudades och en skada på förstärkningsbandet konstaterades, men inget annat. Bägge bakknäna behandlades.
Hem med order om promenad på 15-20 min varje dag och återbesök 2-3 veckor senare.
11/11 var vi på återbesök. Senans status oförändrad, ultraljudades inte. Näst in till helt ohalt bak, men visade hälta på höger fram i höger varv. En bedövning på höger framknä lades och då försvann 95% av hältan på h.f. (så senan bör inte ha orsakat den hältan alltså). Dock kom en liiiten hälta på höger bak fram. Bägge bakknäna behandlades (då hon ändå skulle stå) och höger framknä behandlades. Mera promenader, gärna så många som möjligt och återbesök om 4-6 veckor.
Tindra skulle haft återbesök på Stav idag egentligen, men jag har valt att avboka det.
Hon fick för en vecka sedan ett trycksår på benet som varit lindat. Såret gör helt klart ont och troligtvis därför har hon varit lite halt på det benet i trav/skrölt rakt fram. Hon har varit ohalt på det innan såret uppstod.
Bakknäna bör ju vara helt bra nu, det är senan på höger fram som är problemet (ev. assisterat av höger framknä). Senans status har varit alldeles för dålig för att vara “bara” en skada på förstärkningsbandet. Men skadan var väldigt färsk när den ultraljudades och det har förmodligen fortsatt blöda efter det. Det här är en senskada. Ancan på Karlslund har varit otroligt hjälpsam och snäll och både kollat på senan, ultraljudsbehandlat den och varit ett underbart stöd och bollplank!
Erica har varit ett enormt stöd och en ofantlig hjälp då Tindra skall promenera så mycket som bara möjligt. Och raskt!
Så oftast har jag tömkört henne (lite roligare än att bara gå i grimma) 30-50 min på förmiddagen och Erica gjort det samma på eftermiddagen/kvällen. På helgerna har vi ofta bytt. De (få) dagar Erica inte kunnat har jag gått två gånger och ibland har Britta varit såå söt och hjälpt mig! Är så enormt tacksam för all hjälp!
Den senaste vecka har senan faktiskt börjat kännas bättre, speciellt efter tömkörning/promenad. Och även innan.
Idag när jag tömkört i solen (! nästan lite skrämmande och förvirrande) var Ancan på kliniken och jag tömkörde dit och lät henne känna på benet och diskutera. Och åh, vad beröm vi fick för senan. Såå mycket bättre och helt annorlunda att känna på! Det finns ju svikt i den här! Åh vad skönt att höra! Jag blir lite hemmablind när jag känner på senan 3-5 ggr/dag.
Tillsammans beslöt vi att fortsätta promenera/tömköra, men lite mera i skrölt/tölt/trav och att varannan dag skritta uppsuttet ett av passen!
Så ikväll satt jag äntligen på älskade tant brun igen! 30 min skritt barbacka på en piiiigg tant!
Återbesök är bokat i slutet på januari.

Förra veckan var lite tung. Brandi skuttade och bockade (lös på ridbanan) och lyckades stuka sig fram – på bägge fram i samband med att han trampade av sig en sko. Halt på bägge fram (en i skritt och i trav växlade han mellan vilket ben han var halt på), men inte varm, svullen eller öm och ingen böjprovsreaktion (alltså inte ont i någon led). Han fick stå i liten sjukhage lindad ner över hovleden i fem dagar. När jag tog ut och kollade honom efter det var han helt ren igen! Skönt det i alla fall. Han fick vila ute i flocken några dagar till (då han dessutom inte är broddad än och det var halt utanför hagen) och igår red jag en sväng och han kändes fullkomligt normal!
Tyvärr missade vi Vallfaris luciatölt på Västergården pga av detta – men det viktigaste är så klart att han är ohalt och mår bra!

Exakt mår finfint och går som tåget!
Visir är i helträning hos mig ett tag då matte behöver avlastning och han kändes väldigt trevlig idag!
I övrigt har jag spenderat tid på kliniken med kund/vän och dennes häst under dagen och lämnat in min transport på lagning då frambommen har gått av(! – inne i släpet alltså).

Så nu vet ni.
Blä.

Men jag mår bra och det går ju åt rätt håll!

 

Meddelande till allmänheten

Friday, December 12th, 2014

Orkar inte blogga. Vill bara sitta i soffan och titta på “American Horror Story” och “Under the Dome” när jag inte är i stalllet eller jobbar på annat vis.
Så skyll inte på mig – skyll på:

 

(Jag har börjat på inlägget om töltsättning, Sara 🙂 )