Archive for February, 2010

Ponnyakuten

Sunday, February 28th, 2010

Men OMG, har ni tittat på Ponnyakuten!
Inte? Vafalls!

Ojojoj – se det!!!
8 ungar mellan 9 och 11 år, som har problem med sin ponny, är utvalda på en öppen casting och får åka på ridläger till Tobbe Larsson.
Där får de hjälp av Tobbe och gästtränare som Maria Gretzer, Jan Brink och Lisen&Peder .

Alla avsnitt ligger kvar på svt.play och ett nytt i veckan kommer.

Kolla in serien HÄR!
(hittills har 8 avsnitt sänts av 16).

julia och jambaMin favorit är lillgamla och oftast lite bekymrade Julia med sin ponny Jamba!

FIPO-nörderi

Sunday, February 28th, 2010

För alla som tävlar islandshäst:
Här är ändringarna i FIPO per den 1/4 2010:

– Antalet starter en häst får göra på en dag begränsas efter följande:
En 5-åring får starta 2 gånger/dag, en 6-åring 3 ggr./dag och en en 7-åring eller äldre 4 ggr./dag.
Såväl uttagningar och finaler anses som en start.

– Hovens längd får vara max 9,5 cm (tidigare max 10 cm) om hästen är under 145 cm i mkh. Är den över 145 cm i mkh. är 10 cm hovlängd tillåten.

– OBS! Maxvikt på allt skyddsmaterial per ben (boots, lindor, skydd) är 250 gr.

– F.1. och F.2. kommer bara få ridas på banor som är minst 250 m. Detta börjar dock inte gälla förrän 2014.

– V.3. (där man tidigare fick välja mellan att visa ökad tölt eller ökad trav i sista momentet) ändras till:
1. Arbets- till mellantempo tölt
2. Arbets- till mellantempo trav
3. Mellanskritt
4. Arbets- till mellantempo galopp
5. Mellan- till ökat tempo tölt

– Grenen F.3. tas bort ur FIPO.

Det är några ändringar till men de rör främst arrangörer, domarna eller om man tävlar internationellt.

HÄR kan den som vill läsa alla ändringar.

VGná och jag på Örnäs. Foto: Anna Helgesson

Helg igen

Sunday, February 28th, 2010

Söndag igen. Tyckte det nyss var helg. Men inte mig emot.

Plusgrader och snön smälter och rasar från taken. Vi skottar som tokar på vårt garagetak, som valde att börja läcka så vi har lätt duggregn i garage och förråd. Och på altanen som skottades med inslag av takgenomtramp för Per.
Stefan och Frez var här och hjälpte till med skottandet igår, stort tack.
Emelie, jag och Adina stod för inhandlandet av ingredienseroch lagandet av maten. Vadå könsroller? Men det kändes helt ok att inte skotta snö på taket. Jag har gjort det en hel del också.
Emelie var dessutom gullig och toppade mitt och Adinas hår, det var liksom dags.

Igår började jag dock med morgonfodring, som gick väldigt smidigt.
Lät Furða stå inne och äta och när jag släppt ut och mockat till de som inte stod inne hade hon ätit klart och kl var 07.10 när jag red ut. Tidigt, ja. Dimmigt – jätte. Och helt tyst och trafikfritt!
Furða var jätteduktig och fin från börja och så himla trevlig i tölten. Nu släpper hon så fort och trevligt. Nu börjar det mera vara att hon skall orka gå rent även när hon blir lite trött. Hon tar i så dant när hon går bra så det blir lite “allt eller inget “. Antingen fin ren tölt med aktion och form eller passtakt i lång form och slänger sig fram i handen. Men det blir bättre! Det går att påverka henne och hitta tillbaka till ren takt när hon kastar sig på framdelen, det gick inte tidigare.

Och förutom lite snösjok, som fallit ut på vägen från en granhäck och faktiskt höll på att äta lite grå häst, gick den här ridturen väldigt bra!
Hem och ut med F.
Mocka åt henne och Gná och ut och gå 25 min med en rätt sprallig Gná med vårkänslor. Bortåt längs vägen (måste ju hålla mig på bra underlag på våra promenader så det blir mest Stavsvägen) går det lite segt och det skall stannas och tittas och nosas i snön och fixas och grejas. Hemåt går det i rask skritt med huvudskakningar och små önskemål om snabbare gångart. Men hon är snäll och håller sig ni skinnet.

Efter en snabbvisit på Fors var det lite massage och sedan ledig!
Middag med tjejerna, snöskottningssvärnade och melodifestival.

Idag lugn dag med mera snöskottning. Det är +4 grader så det töar rätt rejält.
Och strax skall jag iväg till stallet och ta hand om djuren.

Snötur

Wednesday, February 24th, 2010

Adina och jag gav oss ut i snön med Tindra och Furða idag. Mystur med hög kvalité!
Furða var riktigt trevlig! Hon spände sig lite emellanåt, men var trevlig i takten hela tiden och bit vis gick det att påverka henne i tölten ordentligt och växla tempo och form! Man blir ju bara glad!
Adina hade dessutom kameran med sig:

mysdag09.JPG

mysdag01.jpg
Furða och jag ute i snön!

Jag fotade Adina lite också:

mysdag04.JPG

Tindra kollar in vad som är under snön

mysdag06.JPGmysdag05.JPG

…och såg ut därefter

mysdag07.jpg

Promenad med Gná, mockning (tack för hjälpen Adi!)  och rykt och sedan en trevlig lunch!
Nu är det strax dax för ridskolan på Fors.
Ser på ett avsnitt är underbara Blackadder! Bästa serien någonsin! Tänk om man hade hans snabba (orm)tunga ibland.

Promenaddags

Tuesday, February 23rd, 2010

I går, då Gná var fjärde dagen utan Metacam och var finfin i benet (ingen värme, noll reaktion på hård palpaion och torr och fin sena) ringde jag veterinären Marianne igen. Vårt veckosamtal kan man säga.
Hon tyckte inte det verkade vara onödigt att komma och gör ultraljud på senan eftersom den var så bra. Så nu är det dags att gå – promenera.
Vi har i fyra dagar gått 10 min/dag.
Nu skall jag öka på med 5 minuter varannan dag till vi är uppe i en halvtimme och sedan promenera en halvtimmer/dag i en vecka.
Sedan sitta upp och börja skritta uppsuttet.
Tyvärr är det djupsnö i varenda hage, så det är boxvistelse som gäller för stackaren. Det vore vansinne att släppa ut henne i en hage med djupsnö nu. Jag gjorde ju som jag tidigare skrivit ett försök med att skotta sjukhagen, men det går helt enkelt inte. Det är hårt och knöligt under och jääääkligt mycket snö helt enkelt.
Som tur är så är det lite rulljans i stallet så hon inte blir allt för uttråkad. Travhästen kommer in tidigare än de andra så hon har sällskap och folk är där och rider och lunchar och fixar.
Jag ryktar igenom henne varje dag och gosar.

Jag börjar bli småirriterad på att rutinerna i stallet förändras.
Inte för hästarna, de har det bra, men för oss inackorderade.
Mockningen, som vi nu gör själva, har aldrig egentligen ingått. Den har dock sköts ändå, vilket har varit skönt. Jag har personligen inte så mycket emot att mocka själv. MEN: 1) Jag vill veta om att jag förväntas göra det varje dag, så jag kan tidsplanera min dag och 2) vi har alltid tidigare fått välja vad för strö vi vill ha i boxarna.
Då det var dålig hövärden frågade vi i höstas om hästarna kunde få lite halm i boxen för att uppfylla tuggbehovet och räta upp intaget. Vi hade då torv i våra boxar.
Halmen blev successivt mera och mera och plötsligt stod hästarna på en halmbädd istället för på torv med lite halm i boxen. Tyvärr inte en riktigt halmbädd heller, utan bara halm direkt på betongen. Ingen torv under. Torven under en halmbädd är där för att ta upp urinen, så den inte fräter på betongen och förstör den, och ta upp ammoniaklukten.
Det är alltid rejält med halm, så det är inte hårt för hästarna.
Någon torv gick inte att få då vi frågade om det.
När Gná skadade sig pratade jag med Marianne om halmbädden och hon höll med om att det vore bättre med en torvbädd som är fastare och inte blir så djup och “gungig” att stå på för henne.
Jag tar upp det med stallägaren och får svaret att ja, men då får jag köpa torven själv så länge. När jag idag frågade om det påverkar stallhyran att jag köper eget underlag till boxen fick jag svaret att nu är det halm som finns i stallet till alla hästarna. Torv kommer inte köpas in.
Men Gná har ju skäl till att stå på torv, svarade jag. Ja, och det är ok, men du får köpa den själv var svaret.

Jag får inte riktigt ihop det.
Jag tar ju inget av halmen till Gná när hon står på torv och dessutom köper vi till eget lusern till våra hästar då hövärdena är låga. Det har inget med ströet i boxen att göra, men det kostar och vi fick dessutom tjata rätt rejält för att få se höanalysen.
Så nu börjar det vara en rätt rejäl stallhyra i förhållande till hur mycket vi skall göra själva och extrautgifter för tillskottsfoder och strö.
Vad vi förväntas göra i stallet är fortfarande inte helt klart. Vatten är sällan påfyllt i boxarna (det slutade tydligen samtidigt som mockningen) heller och jag får dagligen kolla så mina hästar har rätt kraftfoder upplagt.
Huvudsaken är och förblir att hästarna har det bra och det har de! Vilket känns jättebra.

En torvbal står och tinar i förrådet hemma.

Hur som helst har jag idag promenerat med Gná 15 min, ridit Furða som var het som en potatis men bitvis riktigt duktig och ridit Tindra.
Den sistnämnda fick ett pass på ovalen där vi jobbade mycket med att går fram för små signaler och gör övergångar. Hon är för go min Tindra! Hon får mig att le!

Skulle egentligen masserat idag, men samtliga tre massager blir avbokade. Två pga av förkylningar och en pga ihopkört schema. Sånt händer.
Jag fick mera tid i stallet och hann dessutom med ett rejält pass på gymmet!