Archive for September, 2015

Nämen se på fasen!?

Thursday, September 24th, 2015

Ett blogginlägg – bara sådär – BAM!

Exakt har jobbat SÅ fint senaste veckan!
Efter MöRS KM fick han vila 2 dagar och sedan har jag fokuserat mycket på grunderna. Skritta fram till handen och halt, mjuka ryggningar med lång hals, lugna övergångar i balans. Mycket skritt. Vi har även varit på Karlslund och trampat vatten och vad beröm han får  – finfuxen. Stark och jämn. Nästan alltid lite öm om sin ländrygg, så ultraljud och stretch på den. Exakt är, som många islandshästar överrörlig, vilket gör att han lät sätter spänningar i ryggen för att hitta stabilitet. Något vi hela tider håller koll på.

I förrgår började rida lite mera i tempo och fokuserade på lite av en favoritövning just nu:
Hästen (uppvärmd och framme) ihopsamlad i kort, samlad skritt. Ridfram i tölt 4-5 steg och så tillbaka till samlad skritt (hur samlad beror på hästens ålder och utbildningsgrad) och så fram i tölt 4-5 steg igen. Och igen. Och igen. Och pausa.
Går ju lika väl att göra med övergångar till trav eller galopp, det beror på hur balanserad, lösgjord och begåvad häst man har, och ryttare man är.

Idag red jag fuxen på volten och ovalen med lite mera vikt och fokus på lite längre sträckor i tölt emellanåt.
Jessus vad fin han var! Bara log trots regnet 😀

Imorgon lastar vi på morgonkvisten och åker till Skärmarö och rider för Atli i två dagar!
Med mig och Britta är Vísir och Brandi samt Harry.
Ser fram emot detta!

IMG_5263
Fina Fuxen och jag på Örnäs

MöRS och Dis KM 2015

Monday, September 21st, 2015

Börjar med svar på kommentaren på förra inlägget av Kameratrollet:
Jo men det är klart det går om man vill. Men jag vill även att det skall vara enkelt. Att “redigera via öppen källkod” är grekiska för mig – jag vet inte vad det betyder.
Och det är inte kul att fota med kit-objektivet på en skakig gammal kamera där de flesta bilderna ändå bli sämre än mobil-bilder.
Därför är det färre bilder än tidigare i inläggen.
Det här är inte kritik på din kommentar – bara en förklaring 🙂

I helgen som var var det tävlingsdags!
Mökkur Ryttarsällskap och Dís Islandshästförening ordnade KM tillsammans på Ensta i Grödinge och det var ca 80 anmälda ekipage. De allra flesta var i V5 och T8 och i de “öppna” klasserna (V2,T3,T4 och F2) var det lite tunnare i startfältet. Endast i F2 (av de klasserna) var det finaler.
Jag red Exakt i V2 och T3 och Brandi i F2 och T8!
Börjar med Brandi:

_DSC1357
Han har skött sig mycket väl på träning och kännas stark och utvecklas bra.
MEN: Han blir nått så in i bomben trött av tävling. Mentalt alltså.
Vi har varit på Atli-träning på Sundbyholm och åkte och tränat på både Ensta och Häringe vid flera tillfällen. Jag kan värma som vanligt och rida program på banan och när vi är klara är han jobbad men inte slut och framförallt mentalt med.
Men på en tävling kan han ridas hälften så mycket som på en träning (typ) och ändå vara helt färdig mentalt efter ritten. Alla intryck med musik, speaker, massor hästar och människor och den underbyggda stress som lätt uppstår tar väldigt mycket kraft.
Jag har ju ridit V5 med hyfsade resultat förra året (3 ggr) och i vår, men tyckte det var dags att avancera till femgång nu. För att börja träna.
Att det inte skulle bli någon pass var jag rätt säker på från början. Och då kan man ju fråga sig varför jag väljer att ställa upp upp i femgång. Jo, som jag skrev – just för att träna.
Hur gick det då? Jomen jag är nöjd!
Brandi är lite tunn (han växer) och jag öser på med extra grovfoder varje dag samt lusernhack och krafft muskel. Han är även en smula bakhög för tillfället. Han har heller inte gått så mycket, då det inte riktigt i min värld funkar att träna en häst som tunnat ur lite och växer vidare mycket.
Hur som helt gick allt utom passen riktigt bra.
Kul att se på kommentarerna och siffrorna att att allt är på rätt väg. 5,0 – 5,5 på allt utom passen, som ju blev 0 som jag förutspådde.
Skritten var inte helt så avslappnad som vi kan ha den hemma och formen var generellt inte heller så trevlig som vi kan ha den. Men han var jämn, gick fram och hade ett trevligt flyt. I “passläggningarna” så lade han sig samtliga tre försök, men sedan blev det fyrtaktigt, och rollande och lite galoppinslag  i en. Så inget som går att kalla flygande pass. (men på rätt väg – för det var inte galopp).
3,6/ 3,7 /3,8 = 3,7 blev slutpoängen på femgångsdebuten. Ungefär som jag förväntat mig.
I slutet av dagen var det dags för T8.
Jag tog ut Brandi och kände efter hur han kändes och valde att rid T8: an.
Vi gick ut på 4,8 av alla domare. 4,5 för första momentet (rollade lite och ville se sig omkring) och 5,0 för andra momentet där han flöt på rent i öppen form.
Vi slutade som första ekipage utanför final på det. Av lite över 30 startande. Nöjd med min sena, lite långbenta kille!

_DSC1278

 Exakt gick V2 och T3. Det var förvånansvärt få startande i de grenarna och inga finaler utan bara uttagningar.
Fyrgången låg på lördag och tölten på söndag, vilket var rätt skönt (speciellt som jag red både F2 och T8 också på lördag).
Korta tölten kändes helt ok. Lite kort i halsen och ine helt lösgjord, men stabil och lugn – det gick att komma fram till honom. Poängen 6,0/5,5/5,5 med kommentarer om bra takt, stabil, fin hållning.

_DSC4385
Traven gick ok. Inte helt den energi han kan ha, med stabil och utan uppslag. Poäng 6,0/6,0/6,0.
Skritten var sämst för dagen. Han gick inte helt fram, men slappnade ändå inte av helt. Och gick inte fram till handen. Poäng 5,0/4,0/5,5
Galoppen då. Fattningen bra, stabil och jämn, inte helt framme vid handen. Poäng: 6,0/6,0/6,0
Och ökade tölten där tempot börjar finnas och han var hyfsat stabil. Någon enstaka rollning och en rätt öppen form. Poäng 6,0/ 5,5/6,0.
Detta slutade med 5,8/5,4/5,8 = 5,67 och en tredjeplacering.

_DSC0297
På söndag var det dags för T3 och där gick korta tölten obra (ofokuserad ryttare som byter taktik mitt i och rör ihop det…) (5,0/5,5/5,0), steglängdsökningarna ok, någon riktigt trevlig nedtagning, en rollning (5,5/6,0/5,0) och en ok ökad tölt (6,0/6,0/5,0) vilket resulterade i 5,2/5,8/5,0 = 5,33 och en andraplacering.
Det riktigt roliga för helgen var dock att Exakt och jag blev klubbmästare i fyrgång!
Högsta totalpoäng i en fyrgångs- och en töltgren (av MöRS:are) ledde till detta,
Jättekul!

IMG_0297
Fint värre med täcke, jätterosett, blommor och en pokal som får SM-priserna att blekna!

IMG_0296
Britta, Exakt och jag

Jamen hej

Thursday, September 10th, 2015

Jo…jag veeet.
Jag glömmer helt enkelt att blogga. Det är så mycket annat i livet. Kurser som hålls, hästar som rids, elever som undervisas och hund som…är underbar. Och så det där lilla enkla med ett “vanligt liv” (fat chance) utanför stall- och hästvärlden.
Så nu är vi lite tacksamma och glada här, va? 😀
(så, så ingen tog väl det där på allvar?)

Nu är jag här! För tillfället.
Så vad har hänt sen sist? Vänta jag måste gå tillbaka och kolla vad jag skrivit senast… Så, klar nu.
Ok. Sen sist har jag varit i Umeå en gång till, på en annan gård än “den vanliga” och hållit kurs. Vanvettigt kul som vanligt! Även 3-åringa, knappt inridna fjordningen Devin och så fina halvblodet Accent (som jag är lite extra svag för) var med!

Accent
“Acke” och jag

Hästarna är i full gång och jobbar rätt bra. De börjar göra sig redo för vinter (redan! känns det som varje år, fast det är likadant jämnt) med att lägg lite päls och kännas en aning segare.
Ridskolan är i full gång på Fors och grupperna är fulla och det känns kul.
Igår kväll red jag lektion för Elli “igen” och jobbade med yttersida raka vägar på Exakt.
Britta och jag har varit på Ensta och tränat på banan en gång och både Exakt och Brandi gick alldeles otroligt bra!
Bilder? nej sånt hade vi inte tid med. Tyvärr.
Jag vet – förr fotade jag mycket och hade mycket ridbilder att visa. Min kamera har blivit gammal och lite trög, teleobjektivet har gått sönder och jag har inget bra program i datorn att redigera och förminska bilder med (jag vägrar köpa ett program för massa pengar *tjurig*).
Så det blir ju mest mobilbilder. När det blir. Om det blir.
Och att köpa bilder från tävlingar.

4-6/9 var Pelle och jag i London en sväng!
Jag fick det i födelsedagspresent av honom (uppskattat, minst sagt!). Underbara, älskade London! Vad mycket man hinner med på 3 ynka dagar!
Vi förenklade det hela för oss själva genom att bo på samma hotell som senast (för 3 år sen) och flyga till samma flygplats. Minimalt med tid behövde då avsättas för att hitta.
Älskar dessutom Londons tunnelbana! Lättnavigerad, går hela tiden och bra system med Oystercards!
På tre dagar (vi kom vid lunch på fredag och åkte på söndag sent på kvällen) hann vi med att gå på teater, går på bio, äta massor god mat och shoppa och promenera i mängder!
Vi såg hysteriskt roliga pjäsen The play that goes wrong , som är bland det roligaste jag sett på scen! Herre Jösses så vi skrattade. Helt fantastiskt!
På lördagkväll (efter ändlöst promenerade i St. James’ Park och hysteriskt god middag och drinkar på ett av våra favoritställen Chiqito) såg vi nya Pixar-filmen Inside out på bio och på söndag åkte vi upp i London Eye och åkte ut till Notting Hill Gate och så gick vi – massor och drack massor latte på Starbucks!
Vilken helg! Snacka om att ladda batterierna.
(Harry var hos sin syster med familj och lekte i mängder)

london154
Hööögt upp i London Eye

london156
Sån här bara måste man göra när tillfälle ges #playingwithlondon

london151
En svart svan i St. James’ Park

london152
 Snygg meta-bild eller hur? Pelle fotar mig som fotar Big Ben

Välbehövlig paus i vardagen!

Nu har jag precis kommit hem från ridskolan på Fors och duschat och försöker avvärja Harrys idoga försök att trycka upp en vältuggad IKEA-råtta i mitt ansikte för att få mothugg i lek.
Måste.lyda.honom.nu.

Over and out