Archive for November, 2015

6-åriga barn och Grotesco

Monday, November 30th, 2015

Veckan har gått, fredagsmyset varit och lördagen verkar innehålla mest regn.
Är rätt nöjd med planeringen, som gör att Erica rider Tindra, jag rider Exakt och tömkör Aldinrós och resten av hästarna har vilodag.
Söndagen innehöll lite mera regn, tömkörning och en uterittslektion.
Veckan har gått fint.
Läste en intressant artikel här om dagen.
Den här.

Citatet “En häst fungerar bäst om man bemöter honom som att han är ett 6 – årigt barn med grava koncentrationsproblem och taskig kroppsuppfattning. Då slipper man otroligt mycket konflikter.” fastnade. Det är väldigt väldigt sant.
OBS! Alla hästar är inte såhär – men om vi bemöter dom med den tanken så slipper vi många konflikter och kan nog vara trevligare mot dom!

När jag första gången red ut på Hrekkur satt jag och småfnissade, för citatet ovan stämde så bra in på honom. Oj, vad bakbenen kommer gående och oj – där var ett framben – vad skall jag göra av det?
Vi skrittar och växlar steglängd. Gör jättekorta övergångar skritt-trav-skritt. Många. Övergångar. Blir. Det.
Dock blev det en storskillnad på hans balans bara från början av passet till slutet.
Hrekkur är ju ung, 5 år, och väldigt ambitiös. Och när han blir trött är det som att slå “av” på en strömbrytare. Då är det bara att avsluta och sitta av. Han är inte mottaglig för inlärning längre där.

Aldinrós har jag börjat skritta igång.
Men första gången jag skrittade ut själv visade sig hennes humör. Det är tvärstopp och försöka vända om. Eftersom jag har träffat hennes stegringar och humör och inte känner för att ligga på rygg i diket med henne över mig eller riskera att åka av så stod vi still, och still och still tills hon gick fram fyra steg och då vände vi hem. Nästa dag fick vi draghjälp av kompis, vilket gick lite bättre, men inte mycket. Fortsatta försök att vända hem, hot och bock och stegring (men inget hände).
Så dagen efter det blev det tömkörning på samma vägsträcka.
Och där kom konflikten på riktigt. Tjong, rätt upp i luften, försök att vända hem, och en mycket förvånad häst när det inte lyckades.
Ca 30 minuters krig om att skritta rakt fram. Jag vann.
Dagen efter det vilade hon och idag när jag tömkörde var det ett litet lamm som så fromt skrittade fram utan antydan till stopp. Vi kunde till och med vända om på hemvägen och skritta bortåt förbi “det svåra stället” igen utan protester.
Bra! Då får vi se hur det går till häst imorgon.

I lördags var vi dessutom in till den Stora Staden, jag och maken.
Intog middag på Cloude Nine, vid Norra Bantorget och såg sedan föreställning på Scalateatern.
I mars (!) köpte vi biljetterna, för att få bra platser (det fanns inte vettiga platser innan 28/oktober alltså…). Men nu var det äntligen dax! Grotesco!
Och det var…HEEELT galet bra och underbart och urballat!

Rekommenderas åt det varmaste!
De kommer vara på turné under våren – så passa på om de kommer i närheten!

Nu – ridskoledags!

 

Friska tag

Monday, November 23rd, 2015

Fart på MalinS Islandshästar nu minsann!
Förutom Exakt, som är igång igen och jobbar tillbaka mera styrka, Brandi och Tindra så har vi ju Váli och Vísir som är lite i kulisserna på så vis att Britta mest jobbar dom själv, men ibland rider jag igenom dom och känner av (samt att jag ser dom på lektioner).
Idag började även Hrekkur från Kimstalund i skola här. En femårig femgångsvalack med mycket rörelser och gång, men lite svag kroppsuppfattning och balans. Jättesöt och väldigt fin, men måste hitta sin balans för att komma vidare!
Aldinrós, som jag skrev om i förra inlägget, är kvar och nu har vi gjort vårt återbesök på Evidensia. Vi använde Lameness Locator, en liten grej, som man fäster på ett hätta mellan hästens öron, mitt på korset och på ett ben som kan avläsa hur regelbundet (alt oreglebundet) hästen sätter ner sina ben och hjälpa till att hitta hälta, när den är lite diffus.

https://vimeo.com/143652648

Aldinrós skötte sig fint och efter lite bedövningar och en hel del longerande och springande i gången är hon nu behandlad i höger bakknä och höger hovled fram.
Hon har fått metacam och promenerats dagligen och idag fick hon på sig skor och brodd (kyla och halka attackerade i helgen) och imorgon skall jag börja jobba henne uppsuttet.
Ja, så ni förstår vad jag gör mest hela dagarna: rider, tömkör och promenerar. Samt fodrar, mockar, packar höpåsar och traskar fram och tillbaka mellan hagar och sadelkammare.
Not too bad. Speciellt i uppehållsväder.

Igår (söndag) dömde jag dessutom MöRS höstlätta på Fors Gård. Många anmälningar (90 starter från början!), men en del strykningar (säkert pga halka och kyla) gjorde det i alla fall hanterbart i storlek.
Inte varje dag man som domare för döma Mökkur frá Varmalæk förresten.
Underbara, fina kung Mökkur, snart 31 år, tävlade T8 med Ylvas barnbarn Alicia, 9 år.
Farbror är lite stel och även lite pigg, men tuffade på så fint och Alicia sitter mjukt och prydligt där och följer med. en 3:e placering töltade de sig till och det var nog rätt många blanka ögon som tittade på gammelgubben som verkligen levde upp när han kom in i ridhuset och hörde musiken och såg publiken!

Nollställning inför vintern

Wednesday, November 11th, 2015

Efter en tuff säsong med mycket träning och en del tävlande ville vi göra en rörelsekontroll av Exakt inför vinterträningen.
Så efter sista tävlingen för säsongen, den 18/10 på Häringe, så åkte vi till Evidensia Stav och lät fantastiska Maria Lendau klämma och känna igenom fina fuxen.
Vid böjproven så hade han 0,5 grads reaktion på högt bp höger bak.
Och vid longering var han något ojämn vänster bak, väldigt lite, men dock.
Efter ridprov och bedövningar i omgångar med idel lovord om hur elastiskt och fint han rör sig, speciellt i trav, var vi överens om att vänster bak blir lite obekvämt för honom i tölt på böjt spår och höger bak jobbade inte helt jämt när vänster bak var bedövat.
Men om och om igen poängterade Maria “men Malin det är alltså sååå lite!”
Vi valde att behandla Exakt i bägge bakknäna. 20 min skritt för hand/dag och återbesök om tre veckor.
När de tre veckorna gått och vi var på återbesök, men hos Izabella Granswed, som jag också har stort förtroende för, då Maria åkt till varmare land över vintern (åååh, är lite lätt avis!).
Omdömet blev: du skulle kunna tävla på det här Malin – ingen skulle säga något! Det lilla vi ser är för att vi är nördar och verkligen ser.
Höger bak var helt bra och vi såg en liten, liten ojämnhet på böjt spår på vänster bak.
För att vara helt säker på att det var knäet på vb som gav den lilla hältan så bedövade Izabella först hasen och lade sedan en ringblock ovanför kotan, vilket bedövar allt nedanför det, alltså kota, hovled och hov. Inget av detta gjorde någon skillnad.
Vb knä behandlades en gång till och nu har jag tömkört honom rakt fram i en vecka och idag satt jag upp och skrittade uppsuttet.
Nu skall han skrittas uppsuttet en vecka rakt fram (eller, tja, jag kommer växla mellan ridning och tömkörning) och sedan lägga in trav och tölt rakt fram och sedan öka på med galopp och böjda spår. Fullt igång vid jul.

En del tycker säkert att jag är lite överdrivet “noggrann” och petig. Kanske är jag det.
Vet inte.
Men varför inte behandla när en liten hälta faktiskt finns än att rycka på axlarna och säga “äh det är nog inget”. De är ändå vänster bak jag funderat lite över under hösten och tittat på om och om igen.
Och då känns också timingen bra nu inför vintern. Det skall ändå lugnas ner och jobbas grundarbete.

Igår var Per-Martin Andrén ute hos oss och vaccinerade hela ligan hästar och kollade även munnarna på 14 hästar. Jag gillar hans opretentiösa framtoning, snabba, effektiva arbetssätt och förmågan att snabbt kolla av och avgöra om något behöver göras eller inte.
Brandi och Exakt fick MVG på munhålan vilket ju känns bra så klart!
väldigt lugn vecka nu för hästarna då de är vaccinerade.

Förra veckan kom en ny häst hem.
Aldinrós är ett femårigt sto, e: Háleggur från Oskarslund. Ägaren kontaktade mig för att få hjälp med utbildning av hästen och sig själv. Jag var och tittade och provade hästen och hon visade lite irrationell ilska och stegrade så till den milda grad att jag vill kolla upp så hon inte har ont innan vi fortsätter med henne.

aldinros1
Nu har hon varit på kliniken en gång och förutom en lite för hög spänningsgrad i ryggen och ett bakben som inte helt rör sig som det skall hittade vi inget.
Hon behandlades i en kota bak, och har promenerats dagligen sedan dess och jag har tömkört henne lite.
Longerade henne här om dagen och det är något som inte helt stämmer i hennes rörelsemönster, men det är väldigt svårt med en  något överbyggd häst med mycket tölt, som växlar lite mellan gångarterna och dessutom inte kommit så långt i sin utbildning. Är det dålig balans enbart?
Jag tror faktiskt inte det. Vänster bakben rör sig annorlunda och “fel” i bägge varven och i ena varvet har hon tydligt svårare för trav.
Ägaren skall åka i väg på en resa, så Aldinrós bor hos mig på Vädersjö en månad. På tisdag skall vi på återbesök på kliniken så vi får se vad som tycks. Kanske är hon bara svag och har dålig balans?
Fortsättning följer.

aldinros2

 

Harry the Headmaster

Saturday, November 7th, 2015

Nu är det ju inte bara hästar i mitt liv.
Vi har ju också min TASSISTENT – Harry!
Kommer ni ihåg Harry? (klicka på länken oavsett för dödligt söta valp-bilder!)
Föddes 3/3 2015 och 3/5 hämtade vi honom i Vimmerby.

nioveckor2

Lilla Rumskulla Björkängs Leon, aka. Harry har nu blivit 8 månader.
Vi har gått valpkurs och Vardagslydnad 1 på fantastiska Hundläroverket och Harry är en följsam och lättlärd typ. Han vill göra rätt och älskar att vara med! Och Gud vad jagg är kär i den här lilla krabaten!
Så följsam, så rolig, så lätt!

Några bilder (click ’em!) på honom från början på oktober, då han alltså är 7 månader:

H7mnd1
Notera de snygga halsbandet från Hansbo av Tärnsjöläder (hittade det i Finland och köpte det för lite saftiga 30€, men det kommer funka hela livet för honom!)

H7mnd2

H7mnd3

H7manfart

jagokt15
Så här såg tydligen jag ut i oktober

Igår blev lille herrn av med lite av stoltheten tyvärr, han kastrerades.
Lite ynklig, trött och moloken sov han mest hela dagen igår och nu skall det fortsättas att ta det lugnt i 9 dagar till.
Sedan får han fortsätta att hämta hästarna med mig, leka på fälten och busa med husse!

Smeknamnet – Harry the Headmaster – kommer av att dvärgschnauzrar ser ut som små farbröder eller rektorer med sina ögonbryn och sitt skägg. Rektor = headmaster.
Simple as that.

Utbildning i Harmoni

Friday, November 6th, 2015

17/10 var det Tölt in Harmonys Utbildningsseminarium!
Det placerades i år i Malmköping, där den praktiska delen var hos Ia och Denni på Lindnäs och den teoretiska och gastronomiska delen på Plevnagården.
Egentligen behövde jag inte vara där på morgonen, då startföreläsningen är den samma som förra året, men det är ju klart man vill vara med från början och så samåkte Annika, Dísa och jag och de skulle vara med från början. Så vi åkte så vi var på Plevnagården vid 09.15
Föreläsningen var först Ia Lindholm, som pratade om utbildningsskalan och ryttarens utbildning.
Här är några anteckningsnoteringar (vad är det för ord?):

Börja med att ta fram Utbildningsskalan i ett separat fönster, genom att klicka på ordet.

-Alla delarna av utbildningsskalan är beroende av varandra och fungerar i samspel.

-Ridbarhet före gångart (genomsläpplighet -> Ridbarhet)

-Tigg aldrig om traven! Om du uppnår ridbarhet kommer du kunna välja gångart!

-Takt är lite olika saker på “storhäst” och islandshäst. “Hästen går i för snabb takt” betyder ofta på storhäst “den går för fort”. Det kallar vi tempo (vilket eg. är mera korrekt).

– Sexigt med grundarbete! (Pether Markne)

– En het häst måste läras att ridas med skänkeln, en lat häst måste läras att ridas utan skänkeln.

– Eftergift i bakbenen ger eftergift i nacken

-schwung – > resultatet av ryttarens arbete med hästens naturliga rörelser i lösgjordhet.
Elasticitet och muskelkraft i samverkan.

-En rakriktad häst  kan spåra på böjt spår i bägge varven.

Efter god lunch åkte vi allihopa över till Lindnäs, som ligger sagolikt vackert!
Jag är en av de där som aldrig varit hos Ia och Denni ttidigare. Det har bara inte fallit sig så.
Mycket imponerad av gården och vilket fantastiskt läge!
I deras vackra ridhus var banor för alla tre nivåer i TiH uppritade. Ett gäng duktiga och mycket modiga ryttare ställde upp och red programmen för oss och lät och döma, dissekera, diskutera, vrida och vända på deras ritter. Inför öronen på dom. Det är modigt och väldigt snällt att ställa upp på!

Som TiH-domare får man i dagsläget väldigt få tillfällen att döma. Jag har blivit tillfrågad att döma en tävling (på Kalvefalls), men ttyvärr låg det så väldigt långt bort så det blir ogörligt att åka dit enbart för att döma för mig.
Så det här var ett gyllene tillfälle att få öva att döma flera ekipage på de olika nivåerna och sedan få diskutera igenom bedömningen med andra domare. Liksom kalibrera domarögonen.
Blev väldigt nöjd med min egen bedömning då jag upplevde att den gick i linje med Lenas och även med diskussionen.
Nu påpekade Lena om och om igen att hon inte är facit, utan liksom vi andra inte dömt så mycket av detta, då väldigt få tävlingar genomförts!
Diskussionen  var väldigt öppen och det var högt till tak.
Efter varje ritt gick vi igenom ryttarens program domarmässigt med Lena L och sedan ryttar-/instruktörsmässigt med Ia L.
Ryttaren fick lite tips och fick även prova rida lite till med tipsen i bakhuvudet.
Otroligt konstruktiv och positivt!

Sedan avslutades den praktiska delen med domarexamination. Två sportdomare gick upp till examination och vi andra fick sitta tysta och övningsdöma eller titta.
Återfärd till Plevnagården för fika och genomgång.
De examinerades “prov” rättades i fikapausen (då de vara endast två gick det ju rätt fort) och sedan gjorde vi en genomgång av just examinationsritterna och diskuterade vidare i allmänhet.
Bägge domarna som examinerades klarade sig och Grattis till min vän Malin Stang, som gjorde examinationen och nu är TiH-domare.
Grattis så klart även till Sophia Olander, som även hon är TiH-domare!

Vid 17 var vi klara och hemfärd skedde genom alldeles hiskelig dimma och trevligt snackande!

Jag tog inga bilder alls, men det gjorde Herdís och Denni har lagt upp dom på TiH’s fb-sida (den 25/10, så scrolla ner lite)!
Här är också en artikel om det!


Denni och Sjór