Archive for January, 2013

Asså ba’ sååå inne

Wednesday, January 30th, 2013

Ja det är vad jag är!

För vet ni vaad?? Jo detta blogginlägg skriver jag från min alldeles egna iPad! Jajamen! Jag har gått och blivit alldeles högteknologisk! Och inte bara så att jag har iPad, utan även en iPhone har jag nuförtiden! Och helt gratis har jag fått bägge grejerna.

Gratis? Låter skumt, som en person skrev på fejan. Jojomen förstår ni, with a little help from my friends säger jag då.

Det var så här nämligen: jag är på intet sätt mot smartfåner och paddor och sånt. Inte alls. Men jag har väldigt svårt att byta ut och kasta bort en helt hel och fungerande telefon, som jag dessutom trivs med. Och det var precis det jag hade; en fullt fungerande telefon. Halvsmart variant. Man kunde välja om man ville använda pekskärm ( jo förstår ni det är svenska för touchscreen) eller knappar i en del lägen och pekskärmen fungerade dessutom med vanliga vantar på (försök med det på iPhone…) . Telefonen, en Nokia x3, fungerade dessutom geschwint och hade en bra musikfunktion dessutom. Om jaghade velat hade jag kunnat surfa på den, men inga appar fanns och skärmen var lite för liten för att få ut något av surf. Så jag avstod, och tänkte att en vacker dag blir det nog en helsmart mobil ändå. I december ringde en telefon-sknubbe från Tele2 och jag undersökte möjligheterna att skaffa en ny “fån” av nått smartare slag. Eftersom min bindningstid inte gått ut så skulle jag då få betala för två abonnemang och till och med försäljaren lät som att han höll med om att det inte var så smart att göra det.

Men så hände det: Jills bindningstid gick ut på hennes abonnemang och då vill de tydligen kasta telefoner på en, för Jill skall vips ha ny(aste) iPhonen och frågar om jag vill ha ennes gamla, då den funkar prickfritt! Så nu är jag glad ägare av en iPhone 3G S!

Igår så gick Pelle första dagen på en utbildning via sitt jobb och istället för en pärm så fick varje kursdeltagare en iPad 2 med allt material på. Pelle har redan en iPad – så Tadaaa – hans fru fick den sprillans nya!

Ibland skall man bara ha lite tur!

 

 

 

 

 

 

 

Töltande vardag

Tuesday, January 29th, 2013

Från stänga minusgrader och torr kyla till någon enstaka minus och rått så in i bänken till några plusgrader på bara några dagar.
Under helgen har Erica och jag ridit ut tillsammans bägge dagarna och det är kul att se Tindra och Erica emellanåt! Greiði fick träna sitt tålamod i sällskap  ena dagen och Váli den andra.
Stigur har känts himla trevlig hela tiden nu och det är ju kul!
Måste bara komma ihåg själv att inte slarva med reglerna på honom. Igår red jag och Paulina ut en sväng och jag skulle visa hur Stigur är töltsäker i “T2-mode” (tölt på långa tyglar). För första gången töltade han riktigt avslappnat på hängande tygel! Töltat taktsäkert och bra har han hela tiden gjort, men på lång tygel har han känts som om han får lite ångest och spänner sig.
Jag har tränat väldigt lite på att släppa tyglarna i tölten utan fokuserat på att ha honom lugn, mjuk och trygg i olika tempon i tölt med kontakt, och bara då och då släppt tygeln ett ögonblick för att se hur ha reagerar.

I T2/T4 vill vi att hästen skall bära sig själv i en balanserad tölt. Men det är också en gren där vi väldigt långt tillåter att hästarna sänker ryggen och tappar sin överlinje bara de töltar hyfsat rent. Med väldigt långt menar jag att man på tävlingsbanan kan få rätt höga poäng i det här momentet utan att hästen egentligen bär sig själv och det går att träna hästarna till att spänna sig och “inte våga” falla i trav med hårda metoder och få “bra betalt” i poäng. Självklart gäller det här inte alla, men även på VM-nivå syns det här.
Stigur känns nu betydligt tryggare än tidigare, men det har tagit ett halvt år att uppnå det! Vi får se hur det utvecklar sig. Han har alla förutsättningar att lysa i den här grenen, om man som ryttare är intresserad av det.

IMG_6556.jpg
Ni har sett den förr, men vi tar den igen, då den passar in i sammanhanget

Igår rann bara hästarna på!
Sparkade igång veckan på gymmet på morgonen (tar ag stallet före en sån dag som igår kommer jag mig inte till gymmet sen) och sedan raskt till stallet.
Váli fick ett lösgörande pass på volten, med mycket sidförande, skröltande och längande av halsen. Kändes mjukare än förra gången jag red honom!
Vísir red jag en sväng ut på Karlsrovägen och mest bara fram.Sista snutten på vägen hem släppte han helt och var underbart mjuk och följsam och bar sig mycket trevligt på lätt kontakt!
Greiði och jag jobbade på till Hemfosa och tillbaka och växlade mellan att gasa på lite i tölt och tagga ner och sänka sig i skritt. Samt att trava längre sträckor i balans. Lilla krutpaketet!
Efter lite lektioner på ridskolan på Forsred jag en sväng på vårt nytillskott på ridskolan, Fjöður (ett fint femgångssto med bra bedömning som min kollega Molle tränat och tävlat lite tidigare) och så en sväng på Valtyr från Fors, en 5 ½- årig hingst e: Hrannar v Svada-Kol-Kir och u: Vepja från Fors Gård (alltså en halvbror till Vísir!). En sista lektion på för dagen-alla elever har fått öva på styrning och även med enhandsfattning och lite stafetter i öl-töltsanda!
Öl-tölten är ju på Fors nu på söndag! Ni kommer väl och kollar eller tävlar? Opretentiöst och kul brukar det vara och alla nivåer blandade!

Idag blir det ridning av Tindra, Stígur, Váli och Vísir och sedan en radda lektioner i Västergårdens fina ridhus (lyx!).
Men först dagens andra kopp kaffe!

Klippning vintertid, vem mår bäst av det?

Thursday, January 24th, 2013

Det här med att klippa hästarna på vintern är ju alltid ett populärt samtalsämne och likaså det här med att täcka eller inte täcka hästen.
Väldigt vanligt är att vi lägger täcken på hästarna för att vi själva mår bättre då.
Likaså användning av ridtäcken, ländtäcken osv.
Och att vi klipper hästarna för att “alla” gör det och att vi klipper hästarna lite väl mycket (helrakning t.ex.) för att det är snyggt. Inte för att det är det bästa för hästen.

Anna skrev ett mycket bra och informativt inlägg om klippning kontra täcka hästen:

Läs det HÄR!

Jo, läs det.

Och halstäcken?
Why?

 

Kylslaget

Thursday, January 24th, 2013

Veckan hittills har varit kall och vacker och rätt skön att jobba i. Nu är ju iofs inte “kyla” mitt favoritelement, men det slår definitivt “väta” med hästlängder. Kyla går det att klä sig mot, vilket är svårt när man jobbar utomhus på pållar i väta. Självklart kan man ha massor galonkläder på sig, men i ihållande hällregn i flera timmar så spelar det ingen roll hur bra regnställ man har när man rider – man blir blöt i alla fall.
Men min uuunderbara overall, som förvisso är lite lätt sliten efter digert användande i många år (det är en Icestar, helskodd overall i bretex som jag köpte när vi var på Landsmót 2000), över rejäla lager med underställ, fleecetröjor och dunväst håller en varm länge. Speciellt när man rider. Att stå och hålla lektioner är betydligt kyligare. I fredags var jag ute i Tyresta By och instruerade och trots att det bara var 3 lektioner var jag rejält kall då det var -18 grader.

Hur som helst har det ridits mycket i veckan. Greiði hittar mer och mer tillbaka till lösgjordheten och sinnesfriden och börjar ha tid att stanna upp och lyssna på vad jag bad om innan han hastar iväg. Stígur och jag hade vårt bästa ridpass någonsin igår. Allt bara föll på plats och det kändes som om vi verkligen fick kontakt. I tisdags då både G och S skoddes passade jag på att handhästa. Då det var svinkallt så red jag över hästarna till vår hovslagare Helenas stall (hon bor bara 700 m från oss) och då red jag Stigur och hade Greiði som handhäst. Medan Helena skodde (inne i sitt varmstall) så var jag med My och Lukka på kliniken, ett återbesök.
När vi kom hem från kliniken så hämtade jag färdigskodda hästar och passade på att rida en tur med G som handhäst. Mycket nyttigt för honom att få trava på ordentligt utan ryttare!
Jag måste komma ihåg att göra det här oftare!
Vår ridbana på Skogsäng blev tyvärr inte plogad när det första stora snöfallet kom och nu har vi ett brett spår plogat runt (fyrkantsspåret), men i mitten är det snö, som dessutom blivit lite hård och “knögglig” av det lite växlande vädret och att rida effektivt på volt går inte. Så det gäller att hitta andra ställen att böja på. Vilket finns (även kallade vägkorsningar), man måste bara komma ihåg att stanna kvar där och böja i olika gångarter då och då på vägen.
Váli och Vísir fick sig var sin genomridning under veckan och medföljande utvärdering av läget och åtgärdsplan.

Ridskolan på Fors rullar på och jag är väldigt tacksam för ridhuset, det är väldigt tacksamt att få instruera inne!

hastarnajan_10_78.JPGTindra, min vackraste!

hastarnajan_10_43.JPG
Tindra och jag pratar över Brandis rygg, vintern 2009 (undrar vart den där mössan tog vägen? Jag saknar den! Och där är overallen med)

 

Kofötter, töltfimi och lite FIPO

Tuesday, January 22nd, 2013

Upp i, den mycket kalla skall sägas, ottan och iväg till ett ännu något kallare Strömsholm.
minus tjugotre grader celsius stod termometern på när jag steg ur bilen vid Knytpunkten på nämnda anläggning.

Seminariet började med att den utskickade dagordningen ströks och vi sattes i grupper för att diskutera den föregående tävlingssäsongen.
Det var både bra och dåligt. Många frågor och funderingar kom upp, men tiden rann iväg och det kändes istället som vi inte hann med allt vi skulle. Dessutom skulle mera tid ha behövts för den mycket nyttiga och behövliga videobedömningen vi gjorde gemensamt.
Skall domarkåren vara enad, vilket vi ju måste utgå från att vara, så behövs just sådan här sambedömning!

Denni Hauksson, som i Ia och Denni, höll ett långt och mycket tänkvärt föredrag om hur illa han tycker det är ställt med ridningen av islandshäst. Vi har i mångt och mycket tappat den klassiska utbildningsskalan, som gäller oavsett hästras. Det finns många hästar, som tävlar och har tävlats på absolut högsta nivå utan att någonsin gått lösgjorda på banan. Vi marknadsför vår ras, speciellt som tävlingshäst, genom hög aktion och fart och fläkt – men oftast med bilder av hästar helt utan lösgjordhet och i en spänd form och ryttare som inte sällan sitter spända och spjärnar i stigbyglarna.
Efter den mycket upprörande och tråkiga nyheten om skaderapporten på Island är den så kallade “kofoten”, oledad islandsstång med tungfrihet (en bild på bettet här), under granskning och jag håller helt och fullt med Denni om den borde förbjudas.
Jag tror ytterst få ryttare är kapabla att rida på det här bettet på rätt sätt och hästen som har det i munnen måste vara så otroligt välutbildad och “färdig”. Om ens någon verkligen kan rida bra på det. För vi har ju faktorn med att hästar faktiskt är levande varelser och även om de i träning är förutsägbara, så kan de bli rädda eller göra något oförutsägbart.

Denni presenterade också den nya tävlingsgrenen Töltfimi, vilket betyder töltgymnastik. Här kan man se en skiss av töltfimibanan.

Vi går igenom hur det går till!
Sadel och och träns med nosgrimma.Endast tränsbett är tillåtet.
Hästen får inte ha boots och man får inte ha spö.

Tävlingen har tre moment som görs flytande i en ström:


1. ett varv (C -X – A-C)  på en stor 8:a över hela banan i arbets- till mellantempo tölt, jämt tempo.
2. tölt från C via voltpunkten ut på diagonalen. Vid X går man in på den ena av de två 8-metersvolterna (obs! storleken på volten) och rider två varv på den och går sedan över till den andra 8-metersvolten och rider två varv på den. Sedan fortsätter man på diagonalen och följer den till voltpunkten och vidare till A.
3. ett varv där man rider kort/lugn tölt från A till voltpunkten och sedan medlan voltpunkten och X (halva diagonalen) för en steglängdsökning och från X till voltpunkten gör en nedtagning till kort tölt igen och samma sak en gång till. När man kommer tillbaka till A gör man halt.
Poäng på en skala från 0 – 10 ges för varje moment samt en poäng för ryttarens sits och inverkan och det är inte enligt FIPO men dömer, utan enligt utbildningsskalan (se nedan).

Allt skall ridas i en tölt enligt utbildningsskalan med hästen fullständigt lösgjord med en lång hals.

Just utbildningsskalan är inte bara vi inom islandshästvärlden lite dåliga på att följa -även inom storhästvärlden höjs röster om att unga hästar forceras för snabbt genom skalan och steg hoppas över. Stora rörelser går ofta före rätt utbildning och att hästen får bygga styrka i lugn och ro.

Låt oss titta på den dära skalan:


Notera hur alla faser i skalan är sammankopplade! Samt hur många år skalan skall ta! Någon här som börjat samla hästen innan den är 8-10 år? *räcker upp en hand*

Låt oss säga som det är: Töltfimi är SVÅRT! Ur de flesta perspektiv. Det var svårt att döma för oss men fiposkalan i förlängda ryggmärgen. Man måste tänka bort och tänka om och att vara genuint intresserad av ridning och att vara instruktör/ha instruktörvana hjälper, förde är de glasögonen man måste sätta på sig. Det är helt uppenbart svårt att rida.
Vi hade ett gäng mycket modiga (eller visste de bara inte vad de gav sig in på) ryttare som red för oss. Modiga då de verkligen fick höra sanningen om sin ridning (sin ridning där och då, under programmet), och det var inte alltid helt rosaluddiga sanningar.
Även ryttare i eliten, men mycket fina och välridna hästar fick riktigt låga poäng. Vi pratar mellan 2,5 och 4,0.
En 7:a var den högsta poängen vi delade ut.

Suget efter Töltfimi i Sverige är stort. Många klubbar vill arrangera denna gren – helst nu med det samma.
Men vi har inga domare som är färdigutbildade att döma det, någon egentlig domarhandledning finns inte programmet är svårt då grenen är en mästargren.
Vi diskuterade vidare och kom fram till att vi i Sverige i alla fall bör skapa program med samma grundidé, men med olika svårighetsgrader i genomförande. Och så får man som ryttare överleva att kanske få låga poäng, och ack så många av oss får gå tillbaka till skolbänken och lära oss utbilda och rida bättre!
Många kan säkert rida programmet rätt tillfredsställande hemma i lugn och ro. Att kunna prestera det  vid ett tävlingstillfälle, men allt vad det innebär (speaker, publik och domare samt inte minst nerver) är en annan femma.

Resten av seminariet diskuterade vi typiska nörderi-grejer.
Bedömningar, kritik från ryttare, kommentarer, utbildning, fortbildning och “vart är vi på väg”.

Inte hitåt, hoppas jag:

IMG_7863.JPG

 

edit: Lade till en bild av alla moment i Töltfimi