Archive for July, 2015

Hemmasemester

Wednesday, July 29th, 2015

Hemma igen!
Reste över pölen söndagkväll med Viking Grace. Som ju lätt är finaste Vikingbåten att åka till Åbo med (inte åkt Cinderella till Åland, men hört att den också är fin)! Stor skillnad från Marinella, Amorella och allt vad de nu heter.
Att resa ensam är ju per definition rätt boring, men jag beslöt mig att strunta i det och inte bara gå och äta och sedan läsa och sova.
Så jag struntade i att äta (precis innan jag åkte från Västanfjärd hade vi ätit en underbar middag, så hungersdelen av behovstrappan var täckt), och lade ungefär samma pengar på att gå på det fina SPA:et!
Och SPA-delen på Viking Grace är helt underbar. Ny, fräsch och bara jättefin helt enkelt! Skön handduk och badrock ingår och jag hyrde en baddräkt, då mina grejer låg nerpackade i bilen och det gick på 257 kr (alltså inträde + baddräkt).
Fräscha duschar, där det stod lyxigt shampoo, balsam och duschtvål och en bastu. Ute i själva SPA-delen var det två stora jacuzzin med utsikt genom panoramafönster mot Östersjön (såklart).

Jacuzzi-poolerna (bild från Vikingline.se)

En riktigt cool grej de hade var det som heter Snow Cave!
Ett litet rum med stenväggar (lite räfflade så det ser ut som typ svart tegel) där det är -2 grader och det blåste in fuktig luft som bildade snö. et lätt litet snöfall och snö på väggarna. Kallt, så klart (det är ju lite av idén) och så blir man ju som ett barn med snö. Det var så man kunde ta av det från väggen och göra en snöboll – en riktig en – och kasta. Riktigt häftigt och när man kan gå direkt därifrån till en ångbastu eller en 40-gradig jacuzzi gjorde ju inte kylan nått.
Jag låg i jacuzzin och tittade på skärgården som passerade och efter lite bastande så köpte jag ett glas cava och satte mig i en mysig soffgrupp och läste en stund.
Var väl i SPA:et ca 1,5 tim och hann fina med en vända i Taxfree-shoppen efter det.
Hytterna är också betydligt bättre på Grace än på de andra båtarna, sängarna skönare och kuddarna bättre.
Jaja, trevlig resa blev det helt enkelt och Harrys glädje var enorm när jag kom hem!

Här hemma har jag mest…slappat.
Städat, tvättat, plockat – ja ni vet det vanliga. I måndags när jag kommit hem åkte jag via stallet och hämtade sadel och träns och sedan till Karlslund och red Brandi och Exakt (avtalat om de innan så inte vattentränat den dagen).
När hästar vattentränat såpass intensivt som det blir när de bor där tre veckor så blir de starka, men också lite korta i musklerna (vilket är helt naturligt) och de behöver lösgöras lite och det tar ofta några gånger innan de hittar tillbaka till “ridbalans”. Inte så att de känns styva och stela, utan bara att de känns att de behöver lösgöras lite och hitta balansen lite. Bägge fick ett rät lugnt joggpass på ridbanan med mycket övergångar.

Imorgon åker jag och hämtar grabbarna tidigt på morgonen och åker till Sundbyholm och tränar på banan för Atli. Få se hur det känns.
Roligt skall det bli i alla fall.
I övrigt är jag ledig veckan ut. Eller till fredag faktiskt.
Börjar jobba den 1/8 – med en kurs för fina gänget i Umeå!

Semestrande MalinS

Friday, July 24th, 2015

Först och främst:
Jag lovar att återkomma med utlovad filmning av ryggstretchning!

Just nu är hästen på Karlslund och jag i Finland, så det får bli vid tillfälle.

Här på Bergdal lever livet sin gilla gång. Jag är i typiskt semester-mode: sover länge, läser massor och tittar på Netflix-serie. Och så cyklar och joggar jag. Först mitt korsbandslösa knä och sedan min hälsporre-fötter har i varsin tur hindrat löpträningen. Cykling har gått bra och, men inte jogg/löpning. Och jag börjar tröttna på att cykla, jag vill springa!
Knäet har jag inga som helt problem med, det känner jag inte av tänker inte på mera än att jag är lite försiktig med när jag går i ojämn terräng eller skall kliva/hoppa ner från något högt.
Nu har jag varit ute på tre joggingturer på mellan 5-6 km och till min enorma lycka så har min fötter inte smärtat varken efteråt eller nästa dag. Det är 1,5 ÅR sedan jag kunde stiga upp ur sängen på morgonen och bara gå direkt utan att halta, ha jätteont och ibland direkt behöva stöda mig mot något för att kunna ta mig fram. Såååå skönt!
Gissa om jag stretchar omsorgsfullt nu!

IMG_9210

En av sommarens alla ljuvliga mozzarellasallader

I måndags fyllde jag år, hela 36 sådana, och vi hade vår traditionsenliga fisksoppsfest här. Fisksoppa, vin, mycket prat om ditt och datt och marängtårta med kaffesmak till efterrätt – godare att äta än den var vacker att titta på. Fick fin skumpa och pengar till bra löpskor samt en vacker sjal och en rolig temugg. Och en väldig massa grattishälsningar på sociala medier (ca 400 st!), telefon och sms. Tack, tack , tack!

Så här sött var in plats vid frukostbordet arrangerad på min födelsedag!

Vi har även gjort en utflykt till Själö, som ligger utanför Nagu, som var ett Spetälskesjukhus (lepra-) från 1619- 1785 och sedan som mentalsjukhus fram till 1962 (senare delen som mentalsjukhus för kvinnor).
Då lepra tidigare var en sjukdom som inte gick att bota (de går det idag) så skapades ofta kolonier ute på öar där de infekterade fick leva och dö. Länge fanns ingen sjukvård utan bara en präst.
Intressant besök med en mycket bra guide, samt även en otroligt vacker träkyrka från 1730-talet, som bör vara lätt unik, då den aldrig brunnit.

IMG_9232

IMG_9235
Kyrkan inuti – omålat trä och mycket vacker!

IMG_9267
Blommor i sakristians fönster

Det enda hästiga jag gjort denna vecka är att direkt från båten då jag kom till Finland, åka och ta en morgonfika med Nona, som äger min gamla Gná. Dock inte i stallet, utan hemma hos henne, men jag fick se bilder på Gnun och vi pratade mycket häst. Och så här om dagen var jag och hälsade på Johanna, som är en gammal vän och elev och som även ägde Tindras mamma Sesselja i många år. Hon driver en liten verksamhet med främst ridskola/hästis och vi tittade på några av hennes hästar och nördade ihop på rörelser/hältor (tyvärr var en av hästarna halt) och behandlingar, träning, rehab och ja…sånt där som jag jobbar med.
Mycket trevligt att ses och nörda ihop!

Nu skall mamma och jag ta bilen upp till Kimito (ca 2 mil härifrån) och handla lite av det som inte finns i byn. Och semestra.
Ha det fint i sommar…ja om inte värmen så i alla fall inte kylan (om man jämför med vintern…)!
Hejs Svejs!

D0633391-6C1B-4D82-8424-E8C21DCE892E
En av byns många sötvattenfyllda gamla kalk/malmgruvor.

Kollat in mina kusar

Tuesday, July 14th, 2015

Igår var jag på Karlslund och checkade in mina/Brittas pållar!
Brandi börjar bli så himla fin och stark! Ancan har berömt honom hela tiden, men nu börjar han närma sig travarna som är starthästar i styrka!
(för de nördar som vet hur vattenbandsträning ser ut så går Brandi nu 30 min och som max i 12 graders backe  – 15 grader är max – i 5,4 km/tim. Han väljer till stor del själv att gå längst fram på bandet där backen är som brantast)
Skall bli mycket intressant att känna på hur han är att rida efter de här veckorna!
Exakt har ju inte gått på vattenträning regelbundet sedan i september, då han var på Karlslund medan vi var i New York, och så en gång i juni, då jag ville kolla upp honom innan vi lämnade honom där på träning.
Han får mycket beröm för att han blivit bitigare och starkare sedan förra året, men går inte i närheten av så tuffa pass som Brandi gör.
Exakt är ganska överrörlig (som många islandshästar) och det ger honom lät spänningar i länden och runt bakknäna då han måste spänna musklerna där för att stabilisera sig vid rörelse. Det gör att jag är väldigt noga med att stretcha speciellt hans rygg, (med en hovkrats under magen och hovkratsar i korsmuskulaturen, bredvid svansen ungefär. Är ni intresserade kan jag filma det) före och efter jobb med honom.
Ancan behandlar honom med UL innan han jobbar på bandet för att musklerna skall vara helt avslappnade innan träningen och han ser väldigt bra och jämn ut och lyfter ryggen finfint!

BrandiKarlslundjuli15_1

BrandiKarlslundjulli15_2
Brandi på bandet i sin jättebacke.

Det var skönt att hänga på Karlslund utan att ha bråttom därifrån och hinna sitta och ta några koppar kaffe och snacka med Ancan och fnula runt olika hästar och problematik utan stress.
Idag har jag gjort mitt sista lilla avbrott (tror jag) i semestern och varit på Evisdensia Stav med en kund vars lilla, unga häst har ont i ryggen och är himmelens spänd vid ridning. Intressant utredning och jag tror vi kom nått på spåren där. Vi ser i augusti hur det utvecklat sig.

Imorgon kväll åker jag över till semesterparadiset Bergdal och andas uuuut!

Dömmen om SM!

Saturday, July 11th, 2015

Onsdagen grydde och jag åkte till SM på Strömsholm.
Lite spänd, men mest förväntansfull.
Domarmöte och sedan drog vi igång kl 10.
Dömde V5, V1U och T1U och var sedan ledig resten av dagen. Satt och kollade på läktaren och åkte sedan omgående till vandrarhemmet där jag bodde och sov. Var jättetrött då jag inte sovit vidare bra natten innan.
På torsdag morgon började dagen med femgången för seniorerna och det var skönt att ha dömt några grenar dagen innan och det kändes stabilt och bra att döma. Vi låg jämt och bra alla domare och det var endast på Vaki, som gjorde en väldigt ojämn visning som vi var ojämna. Och det är ju så det blir. Ojämn visning – ojämn bedömning.
Och så kommer han in på banan: Óliver frá Kvistum! 
Det är länge sedan jag såg nått så vackert i tölt! Och jag tror aldrig jag fått tårar i ögonen av att döma en häst. Ståpäls var bara förnamnet!
Helt otroligt vacker dansade han fram! Och dansade ut på 8,0 i slutpoäng! Jag gav 9,0 för både tölten och traven…

HÄR och HÄR är han!

Dömde även lite andra grenar den dagen och flaggade i stilpassen och åkte sedan hem på kvällen.
Hade självklart kunnat stanna kvar och jag hade fått döma finalerna av de jag dömt uttagningarna på, men jag har valt att tacka nej, då jag helt enkelt vill vara hemma. Det är svårt att hitta boende alla dagar på Strömsholm och dyrt samt att jag inte vill hänga där hela veckan.
Jag åker dit imorgon men dömer inget då, då det är bättre att samma domare dömer både B – och A-finalerna.
Men det var fantastiskt kul att få möjligheten att döma och att kunna säga att jag faktiskt dömt SM!

Semestern slår till

Sunday, July 5th, 2015

Semesterläge och slapp och slö…typ…ish
Den 1/7 började semestern, men lite glatt hade jag lovat Britta att jag visst kunde ta hennes hästar den 1-2/7. Hettan och sommaren slog också till från första semesterdagen så det var rätt svettigt ridande och jobbande av hästar, men jag hade å andra sidan inga andra åtaganden de dagarna.

På fredag morgon lastade Britta och jag in Vísir och Exakt och åkte, semestern till ära och red kurs för Atli på trevliga Stall Lundh på Saltarö. Stekhett och mycket skritt blev det. Men nyttigt och roligt! Exakt och jag fick jobba med sluta i skritt, mera skritt, grundtölt (skrölt) och sedan i långsam tölt.
Idag har jag fikat med de härliga människorna på stallet (Vädersjö) och sedan kört iväg Brandi och Exakt till Karlslund dr de får vattenbandsträna (och beta) medan jag semestrar!

Nu i veckan som kommer är det ju som bekant SM för islandshästar på Strömsholm. Jag hade nog tänkt åka och titta lite, men så för någon  vecka sedan fick jag frågan – “vill du döma några klasser på SM?”.
!!!
Ja! Det är klart jag vill! Det är rekordmånga anmälda till SM i år så det behöver vara flera domare så de ordinarie (FEIF-) domarna kan få pauser.
Kommer döma en del på onsdag och torsdag (juniorerna och ungdomarna gissar jag) och jag får döma finalerna på de uttagningar jag dömt om jag vill.
Jättekul bara att bli tillfrågad!

Har fixat boende onsd-torsd och är redo! Skall bli jättekul! Kan vi gemensamt hålla tummarna för uppehåll?!
Sedan, nästa vecka åker jag till mamma i Finland och slappar (och cyklar) i vackraste Västanfjärd!