Archive for June, 2016

Midsommar, paus, ridning, paus

Tuesday, June 28th, 2016

Midsommar kom och gick!
Rolig fest här hemma med massor kul vänner. Mycket kubbspel, bubbel, babbel och god mat och fantastiska tårtor!

Lördagen var jättevarm och det kändes jättefel att rida. Så jag fick med mig maken samt voffe och så tog vi Brandi med oss och traskade i den helt underbara skogen bakom vårt stall. En timme upp och ner och ut i blåbärsriset. Svettigt, men mysigt!
Dessutom åt vi en supergod middag inne på söder (Sthlms söder that is) på Texas Longhorn (jepp, de har öppet på midsommardagen!) och avslutade dagen med en skön promenad till runt fälten vi har här och kände oss så välsignade som kan åka in till storstaden för middag och sedan åka hem ut på landet och njuta av det enormt vackra omgivningarna!

IMG_6250

IMG_6251

På söndag morgon lastade Britta och jag in Vísir och Exakt tidigt på morgonen och åkte till Helene Blom och red kurs! Hon bor på sin helt underbart fina gård Västerboda i Björklinge utanför Uppsala.
Vi har ju ridit för Helene sedan februari var tredje vecka på Västergården och nu ville vi lyxa till det och rida två dagar för henne innan det är uppehåll t.o.m. hösten.

Exakt fick i början av juni sulor på sig fram då vi har rätt hårda och steniga vägar och han blev öm i sulorna fram och stel runt bogarna och väldigt försiktig i steget. Bästa hovisen Tobbe kom ut fort och skodde på fina fuxen sulor med lite silikon under.
Jag, som alltid snackar mig varm om normalskoning, inte några jättehovar och på sin höjd ser till så Váli kan ha 10 mm på sig fram över en tävling här och där, stod så här med häst med sulor och silikon fram. Silikonet sattes in under sulorna för att inte sand, lera och grus skulle kunna krypa in där och ställa till med fanskap (hovböld n´shit).

Med sulorna på andades Exakt liksom ut och blev mycket mera avspänd i hals och bogmuskulatur. Och var underbar!
Nu när det var skoningsdags i torsdags tog Tobbe av sulorna då Exakt under juli kommer gå på gräs och vattenband på Karlslund och det inte finns någon anledning att belasta honom med sulor då.
Så jag började med att säga till Helene att sänka förväntningarna på oss (då hon såg oss en vecka tidigare med sulor och Exakt gick helt fantastiskt!).
Men se på tusan. Killen gick s fint och bara var så enormt duktig hela kursen!
Vad roligt vi hade det!
Vi jobbade mycket med att han skulle slappna av och bara trivas i en lite djupare form i främst tölten och att han skall kunna “växa och krympa” på långsidor/kortsidor utan att tappa halslängd och bakbensaktivitet.
Och bitvis började han verkligen dansa. Så underbart kul och jag vidhåller att vi verkligen hittat en ny nivå i samarbetet!
Han är dessutom väldigt lugn och till och med gosig nuförtiden. Kommer ofta när man ropar och ja…jag är så kär i den här hästen!

Britta var en riktig darling och fotade oss så här kommer äntligen lite nya ridbilder på oss.
Lite gryninga är dock en del då det är mobilbilder.
Erica, vi måste ta en fotosession nått tag!

Klickbara – you know it!

Exaktjuni161

Exaktjuni163
Gillar hur Exakt trycker ifrån och sänker rumpan här (vi ökar precis och skall “växa” i galopp på långsidan)

Exaktjuni164

Exaktjuni166
Ibland blir det lite såhär en stund, då för fru Schön driva fram

 

Exaktjuni167

Exaktjuni165
Fin bild också va? Ni ser lite lite av den fina gården också. Och den fina hästen!

Exaktjuni162

exaktjuni168

Två ridpass på lördag och ett på söndag morgon, då vi mest mjukade upp och taggade ner. Bara ha honom mjuk som en gummiboll och glad och nöjd.

På söndagskvällen myste vi med ost, kex och vin samt senare grillning och massor snack!
Helt ljuvligt!

ostochkex

När Britta och jag kom tillbaka till Vädersjö vid 15-tiden på måndag lastade vi ut grabbarna, flyttade tillbaka Tindra, som gått med Brandi sönd. -månd.  som sällskap, till sin flock igen och släppte ut Exakt och Vísir i hagen.
In med alla saker i stallet och så in med Váli och Brandi och rida dom. Det gick sådär, det kändes att Brandi hade vilat (bortsett från en timmes prommis i skogen på lördag) sedan i fredags.
Han hängde sig lite i handen, var ofokuserad och lite flängig. Samt att det var riktigt jäkla varm och en del bromsar.
Men det kändes som vi redde ut det hyfsat mycket.

Idag har jag haft en ledig dag och njutit av mitt hem!

Oj, vilken respons!

Tuesday, June 21st, 2016

Hej på er!
Oj, vilken överväldigande respons på förra inlägget – om Micklemträns!
Inlägget är i dagsläget läst över 5000 gånger!!! TACK! för alla delningar och all respons och allt beröm! Blir verkligen jätteglad!

Jag har uppdaterat inlägget två gånger efter att jag fått frågor i kommentarerna, som känts relevanta att reda ut. Så kolla gärna in det igen.

I söndags var det åter dags för träning för Helene Blom på Västergården.
Britta och Vísir och jag med Brandi och Exakt var med . Och ooooh – vad BRA det gick! Vad duktiga mina fina hästar var!
Brandi börjar äntligen vara stark nog att bära upp sig på sina långa bakben och göra övergångar till tölt med avslappnad nacke och vinklat bäcken! Det har verkligen tagit tid på honom, men ååh vad värt det när man känner att det sätter sig, han förstår och han arbetsvilligt tar i och gör det som man ber av honom!
Och Exakt – åååh, jag ler bara jag börjar skriva om honom!
Jag har ju skrivit här tidigare att jag upplever att vi hittat till en ny nivå i kommunikationen och speciellt i tölten har det hänt nått! Och ja! Det har verkligen det!
När vi, efter noggrant längande, rundande, och flyttande i skritt, trav och galopp (han är så sanslöst ridbar där!) började tölta var Helene bara tyst ett ögonblick och så nästan ropade hon “men Malin han är jättefin här!”
Helt ljuvligt var det och andra passet var nog bland det bästa jag ridit på honom. Dels red jag faktiskt aktivt, men lugnt och bra hela passet och dels så gick han så vanvettigt bra! Avspänd, uppe och faktiskt dansade!
Åh vad jag hade velat ha någon där som fotade eller filmade.

Här om dagen såg jag lite bra övningar på Hippson, som jag tog med mig i huvudet ut till stallet och red med Exakt (skall göra dom i veckan med Brandi också!).
Dessa var det:

Började med att värma upp med den här:

Men i den här övningen lade jag ut bommarna som är på nedanstående övning färdigt och skrittade och sedan travade över mitten av bommarna på medellinjen, som ett led i att ha hästen helt rak på medellinjen.
Då behövde jag inte sitta av och dra fram bommarna till nästa övning, som var denna:

 

Den här övningen var jättenyttig!
Gjorde den först i skritt, med att ställa hästen inåt och utåt. Sedan i trav och så lade jag in galoppfattningar på volterna, men gick över i trav för att byta varv och gjorde sedan en ny fattning direkt efter varvbytet.
Galopperade sedan några varv på samma volt och jobbade med att pricka in oss mellan bommarna även där (i bägge varven).
Pausade en stund och jobbade sedan en liten stund med olika tempon i tölt på ovalen, mest för att inte ligga på volter hela ridpasset. Och avslutade sedan med att göra övningen i tölt.
Det gick väldigt bra och övningen är i sin enkelhet väldigt bra! Den avslöjar snabbt svagheter och styrkor och ger en bra struktur i ridpasset.Bommarna ger en en tydlig punkt att relatera till och rakrikta hästen på mellan volterna.
Rekommenderas. Den går ju dessutom att göra på så många olika nivåer!

 

Micklemträns

Friday, June 17th, 2016

Micklemtränsen har blivit väldigt populära och det är ju trevlig då många hästar trivs på dom och de är anatomiskt utformade för att undvika tryck på känsliga nervbanor.
MEN – i islandshästvärlden ser jag, när jag är ute och instruerar, tävlar och dömer, väldigt många, nästan en majoritet, som anpassat tränset fel.
Troligen är vi så vana vid att ha/se remontnosgrimma på våra hästar så vi tror att Micklemtränset skall sitta så.
Idén med det, bland annat, är just att få upp nosgrimman högt utan att den sitter fast som en engelsk nosgrimma.

Rätt ofta ser det tyvärr ut såhär:

micklemfel
Här sitter nosgrimman dels för långt ner och är dels för hårt spänd (se på nosborrarna).
Nosgrimman skall sitta så högt upp att det inte finns någon risk för att andningsvägarna täpps. Bågen från sidostycket till nosgrimman skall precis runda kindbenet.
Nosgrimman skall sitta relativt löst – man skall få in två fingrar vid nosryggen.
Här kommer ett problem för oss islandshästfolk. Vi har ofta bett med små ringar.
Så små att det inte går att få upp nosgrimman på micklemträns tillräckligt högt utan att hästen ler som en clown. Så: Börja med att köpa ett bett med stora ringar.
Jag har två olika som hästarna verkar trivas bra med:

Hrimnir Volcano:
bit3piecevolcano

Och Stübben Golden wings snaffle:

golden-wings-snaffle-2262-1_1

Bägge är rätt dyra, men håller ju å andra sidan länge. Hrimnirbettet köpte jag dessutom begagnat på en salusida på facebook för 600 kr inkl. frakt.
Bägge betten finns bl.a. på Horsemeup.se där bilderna kommer ifrån.

Jag har dessutom köpt strapsen, som bettet sitter fast i tränset med, i stl. full (tränset är i stl.small horse/cob). De kostade 69 kr hos Ninas häst och hund (superbra service där!).

Här är några bilder på när Micklemtränset sitter korrekt:

Fil 2016-05-11 17 42 12
Klicka för större bild, man måste inte rida med rosett – men det blir glamourösare så 😉

 

Aldinros (4)

 

Tränset är lite stelt i början. Smörj det ofta och använd det om möjligt på flera olika hästar så du tvingas ändra sidostyckena i höjd lite så mjuknar det.
Jag har haft mitt ca 4 år och älskar det. Mycket hög kvalité!

Här går det att läsa typ allt om micklemtränset (på engelska)!

Tillägg 20/6
Anna kommenterade om att nosgrimman blir och ligga på bettet, vilket syns på bilderna ovan.
Ja, det blir den, men dock bara när man inte har kontakt i tygeln, bettet dras ju (hur lätt man än tar) lite bakåt i munnen vid kontakt.

_DSC0297
Klicka på bilden för att se större
Jag har aldrig upplevt att någon häst skulle få skav eller kläm av det. Nosgrimman sitter ju, som sagt rätt löst.

 

En annan sak med Micklemtränset är att det går att rida bettlöst på! På tre olika sätt.
Micklemträns är godkänt att tävla på, men “clipsen” i plast som man kan ha mellan bettet och ringen strax ovanför bettet är inte tillåtna då.
Inom FEIF får man tävla med originalvarianten (den med kapsonring på nosen), men inom storhästvärlden är kapsonringen förbjuden vad jag förstått, men “competition-modellen” är tillåten.

Jag fortsätter uppdatera det här inlägget, som har blivit otroligt delat (tack – jag blir superglad över all respons!).
Gerd frågade om de känsliga nervbanorna. Här är lite bilder:

 

Micklem_Bridle_skull_large

Det går, självklart, en massa nerver under huden på hästens skalle. Här måste vi komma ihåg att hästen inte är gjord för att ha ett träns på huvudet.
På bilden ovan syns de större nervbanorna rätt bra.
De flesta hästar vänjer sig vid trycket av ett “vanligt” träns. En del trivs aldrig riktigt bra med nosgrimmor alls, andra verkar inte ha några problem med det.
Jag tänker att varför inte göra det så bekvämt som möjligt för hästen, när vi nu en gång valt att tämja den och ha remmar på dess huvud.
På de allra flesta hästar är det ingen revolutionerande skillnad sådär med micklemtränset. På en del kan det dock vara skillnad som mellan natt och dag!
Hästar som är känsliga runt öronen, ofta ruskar på huvudet eller har svårt att sänka halsen kan många gånger bli mycket mera avslappnade på Micklemträns (samma gäller PS-tränsen, men jag har personligen ingen erfarenhet av dom och kan inte riktigt uttala mig).
Váli, känd som “liten vit”, som jag rider och har tävlat en hel del under åren är en häst där tränset gjorde en enorm skillnad. Han blev mera avslappnad, fick lättare att länga sig och började faktiskt skritta mycket bättre redan första gången med Micklemträns. När jag ridit två gånger med (mitt) Micklem ringde jag ägaren och bad henne beställa ett eget åt honom.
Jag har själv inte träffat en enda häst som gått sämre på Micklem än på vanligt träns, men hört om en häst som blev väldigt “upprörd” av det och ogillade det. Har ingen aning om bakgrunden på den hästen eller om de provade rida flera gånger på det.

180513-1990
Váli och jag tävlar.

 

 

 

Jomen

Thursday, June 16th, 2016

Jorrå, soffan kom, men de missade att skicka med klädseln…kul va?
Maken ringde det stora varuhuset och de lovade kolla ifall klädseln låg kvar i bilen annars beställa klädseln och skicka den per post till oss. Vilket tar 7-10 dagar och skall hämtas ut på ICA. Ja. Just det…en dag extra på avin och så är det midsommar.
Då det kommer massor folk hit. Då kan inte vårt vardagsrum se ut som det gör nu, då vi knappt själva kan ta oss fram.
Så jag ringde upp smålänningarna igen och frågade om inte jag kunde få komma till stora huset i Kungens kurva och hämta ett stycke klädsel. Jo, det kunde jag få.
Så efter två lektioner igår förmiddags så körde jag de 45 minutrarna det tar till Kungasvängen och spenderade 45 minuter på att få tillgodokort, hämta klädseln och köööa.
Och så 45 minuter hem. Blä, men nu har vi klädsel till soff-fan…

Ganska mycket lektioner nu innan semestern. Vilket är både kul och bra!
Lösgjordhet, ytterhjälper och då och då lite samling.
De egna pållarna rids FRAM och mest ut (som alltid). Brandi och Tindra går lite lektioner med elever utifrån.

Tindra, ja!
I början på maj var jag lite orolig då hon inte gick upp i vikt.
Hon trivs inte helt i flocken då ett annat sto vallar henne lite. Inget bråk (Tindra är så lågrangad så hon gå alltid undan), men hon får inte helt vara med och då tenderar att sluta äta.
Hon har tagits ut ur hagen och fått frukost och eftermiddagsmat ensam och ätit massor extra, men gick inte upp nämnvärt ändå.
Men pigg och glad i övrigt.
Så i början av maj så fick jag flytta ner henne med en unghäst, ett fyraårigt sto, till det stora sommarbete (hon var bra inbetad då redan). Där fick hon gå i nästan 6 veckor upp i vikt gick hon!
Nu har hon över sommaren fått flytta över till den stora stoflocken (den som vintertid går in på stall men nu går ute dygnet runt). Den går på en stooor yta med bete, som dock är lite mindre och magrare än det på sommarbetet. Skönt att ha henne lite närmare stallet (sommarbetet är ca 10 minuters skritt/15 min promenad från stallet.
Rund och go är hon i alla fall och väldigt pigg att rida!

Exakt, han har musklat om och breddat på sig rejält under senaste halvåret. bitvis är han så jäkla fin – men så spänner han sig bitvis och blir mindre fin.
Men mindre och mindre upplever jag att det är med spänningen.
Idag skall vi ut och gör “Roadwork” dvs skritta på grus och asfaltsväg och lite trav.

 

IMG_3208

Fast hemma

Monday, June 13th, 2016

Idag sitter jag fast här hemma.
IKEA skall leverera vår nya soffa (yay!). Någon gång mellan 12-16 skall de komma.
Trodde att jag skulle vara på Karlslund med pållarna idag kl 17, så tog det soft på morgonen. men så messade Ancan och ville byta dag, så nu skall jag dit imorgon fm istället.
Men messet kom lite för sent för att jag skulle hinna rida innan så Harry och jag tog en prommis istället.
Och nu sitter jag här och väntar på att Nokkeby med schäslong höger skall anlända.

null
Sån här blir det.

Hörrni – dags för lite reklam nu.
Jag är rätt dålig på att göra reklam för vad jag pysslar  med för ut över att hålla lektioner.
Men den 20/6, alltså på måndag nästa vecka, håller jag en clinic i Tölt in Harmony.
Det är Mökkur Ryttarsällskap som ordnar den, och vi är på Satdsberga Västergård i Österhaninge.
Det kostar 200 kr/pers och vi kommer gå igenom vad TiH är, hur man gör, hur det bedöms och det kommer vara fina ekipage där och visa hur det går till och rids!
Passa på att komma och titta på hur denna gren går till, få svaret på eventuella frågor och se fina hästar!
Anmäler sig gör man per mail till aasa.karlberg@gmail.com och betalning sker på MöRS pg 392670-6 (helst) eller med Swish till 070-7374157.
Välkomna!

Igår hade MöRS familjedag på Västergården med lätta tävlingar och fiskdamm, fika och annat mys.
Då hade vi en lite uppvisning i TiH på lunchen vilket gick mycket fint!

Vet ni vad? Nu kom soffan!
Så nu skuttar jag i ridkläderna och drar till stallet och rider Exakt och Brandi så kan maken och jag fixa soffbygge med ett glas rosé ikväll (älska sommaren, då ridskolan inte ta upp mina kvällar, trots att den är väldigt kul att jobba på är det sååå skönt med lite lediga kvällar!).