Archive for June, 2013

Sommarkänsla i kroppen!

Tuesday, June 25th, 2013

Hittade dessa tre bilder på mig och Vísir från Vallfaris tävling på Häringe den 9/6.
My hade fotat med min kamera.
Ja ni, ser ju själva hur vädret var i fyrgångsuttagningen…

img_2220klicka på bilden för en större version

IMG_2221

 

 

 

 

 

 

 

 

img_2160

 

 

 

 

 

 

Töltuttagning

 

 

Nu skall en rätt uppiffad version av mig, som sitter med ett litet glas rosé, strax iväg in till stan på födelsedagsmiddag (förra årets egentligen) med Jill på Libanesisk Meze-restaurang!
Yay för sommaren!

Så här hög livskvalité var det på mitt jobb idag:


Söta Váli kollar in Vädersjös sommarbete.

 

Midsommarhäng och slappläge

Sunday, June 23rd, 2013

Midsommar kom och gick. Vi hade fest med tema 90-tal! Musiken, kläderna, håret, sminket och till viss del spriten -allt 90-tal.
Inte en enda vän som hade tolkat det som 1890-tal (kunde gott hända med våra vänner…) och en väldigt trevlig fest!
Traditionell sillunch på dagen och sedan snack och häng.
Grillmiddag och mera häng, kubbspel, bubbel och babbel till sena natten.

Vi tar lite bilder:

img_2267Fina Erica var en Spice Girl med chili i håret!

img_2270Knyt that jeansskjorta

img_2271Hemlige Arne var där!

img_2276My man! Yo! (T-shirten är äkta vara från -91)

Finns inte så mycket att tillägga.
Vi festade och åt massor. Och drack en del. Och spelade kubb, pratade.
Ni vet ju hur midsommarfirande går till, liksom.
Det blev inte jättejättesent, utan var rätt städat (inte som många tidigare Midsummarmeyham…). Avslutningsvis satt jag och Erica och tittade på sköna, lite skruvade serien Pushing Daisies missi nassen och Pelle och Frez rökte cigarr och hade manly times.

img_2280

img_2282Finaste vännen

img_2284Anna var glad!

Och så jag då:

 

img_2285Så här såg jag nog faktiskt ut på 90-talet (minus rosé-glaset).

img_2288

img_2316

Kommer ni ihåg den här då? Hot shot!

Helgen har varit lugnare än lugnast.
På midsommardagen sov vi halvlänge, slappade i otroliga mängder på altanen och städade undan miljoner flaskor och matrester. Trevlig lunch i gott sällskap och sedan en eftermiddagsjogg på 6 km (*stolt*).

På kvällskvisten åkte Adina, Andreas och jag till stallet och tog in Brandi. Adina har inte sett honom sedan i höstas då han var liten och vinglig.
Han har både vuxit till sig (141 cm utan skor tror jag vi fick honom till då vi mätte med mätstickan häromveckan). Jobbade några minuter i repgrimma, red en liten stund och sen fick Adina prova Brandi! Det är ingen annan än jag som suttit på Brandi och han blev lite förvånad när jag satt av och någon annan skulle upp.
Jätteroligt att se honom under ryttare dock! Jag har ju aldrig sett honom så, bara suttit på!
Så duktig så!

Nu skall Brandi få en längre vila. Ändå till augusti skall han vila, då han skall skos igen! Längtar redan efter att få fortsätta med honom!

Idag har dagen mest bestått av att Pelle packat, plockat och sånt. Och så åkt till Gotland för att där köra road racing (Motorcykel) på Gotland Ring tills på fredag. Så här sitter gräsänkan kvar och surfar.
Men jag skall nog så dagarna att gå. Har lite lektioner, hästar att rida och middagar med vänner att bevista!
Nu skall jag dra till stallet och rida Stígur och hämta en transport på Lillhästen (bra att man lånar ut sin transport så att man måste hyra en själv när man skall åka någonstans…).

Hoppas er midsommar var fin allihopa!

 

 

Strax halvvägs genom året

Wednesday, June 19th, 2013

Onsdag idag och halva dagen har gått till massager av patienter i Tyresö. Sista massagedagen inför semestern var det.
En fantastiskt trevlig stund här hemma men bl.a. detta:

Jordgubbslunch!

Snart är dock stunden över och jag laddar för sista kvällslektionerna innan semestern. Tyresta By med ardennern Wilmer, Welshstoet Stardust och så isisen Glóssa väntar. Skall bli trevligt att återse dom.
Nästa vecka är det sista vecka innan semestern (mycket sånt nu) och jag jobbar, men bara hemma på Skogsäng och i huset (bokföringen måste blir klar) och bara på dagtid, alltså har jag lediga kvällar.
Då maken är på Gotland och bombar med Doris så skall jag umgås med vänner, läsa böcker, se TV-serier och allmänt ha det somrigt!

P.S.
Om någon missat det så har jag köpt bilder från Vallfaris tävling är hyperduktiga Erica och uppdaterat inlägget från den tävlingen! D.S.

Ticks och tankar

Thursday, June 13th, 2013

Alla har väl små ticks och tankar för sig. Tvångsmässiga eller annat.
Jag brukar “rida tölt på Váli” medan jag joggar. Jag tänker mig ofta att jag skall rida ett helt femgångsprogram, men kommer aldrig längre än till tölten. Fastnar i känslan, tankarna och funderingarna kring den.
Medan jag rider kommer jag ofta på jättebra funderingar och tankar som jag tänker att jag skall blogga om. När jag kommer hem är de borta.
Jag kan sällan gå upp för vår trappa till övre våningen, jag måste springa upp fort,fort. Och så pratar jag jättemycket för mig själv…och med mig själv. Och påpekar det ofta för mig själv i mina konversationer.
Vad har ni för egenheter och ticks?
Joggandet ja. Den minnesgoda läsaren kommer ihåg sade jag upp mitt gymkort i mars och valde att inte byta till det lokalare, lite billigare gymmet nu, utan att istället springa utomhus över sommaren och låta styrketräningen stå på “hold” (lite situps och så gör jag hemma för ryggens välbefinnande).
Vill egentligen springa tre gånger i veckan, men realiteten och jobbet och emellanåt vädret, gör att det i praktiken oftast är två gånger i veckan jag kommer ut. Men det har funnits veckor med fyra gånger på en vecka också. Lite över 5 km per löptur blir det.
Stolt – nöjd med mig själv! På Strömsholm fick jag många kommentarer och beröm för min figur och hur välmående jag såg ut och det piggar upp och peppar.

Sedan tävlingen i helgen har jag hållit lektioner på Eknäs, Nästet och på Eriksberg, ridit Váli, Vísir (efter någon vilodag efter helgens prestationer), Krás, Stígur, Brandi och Tindra.
Tindra debuterade som barnhäst idag. Brittas dotter fick sin första ridlektion på henne. Lektion i att grai ordning hästen höll vi på Váli, då tant Tindra är så väldigt kittlig och inte alls njuter av att borstas och bli iordninggjord. Själva lektionen försiggick i hällande regn (vilket verkar vara ett tema denna vecka), men gick utmärkt. Tindra skötte sig galant, liksom den lilla damen på hennes rygg.
Efter lektionen red jag en sista sväng på T själv och sedan kom Helena och skodde av Tindra.
Avelsåret börjar nu!

Krás har under de senaste gångerna utvecklats bra. Hon börjar ta hjälperna på ett sansat och lugnt sätt och jobba mot att förstå istället för att bli upprörd. Kommer bli en fin töltare bara hon får lite tid på sig att förstå vad som önskas av henne.

Nu sitter jag semi-djupt försjunken i “Sons of Anarchy”, som jag börjar fastna i. Yay för Netflix!
Skall fortsätta vara et ett ögonblick till innan sängdags.
Imorgon är det en ride-all-day-dag med trevligt samkväm på kvällen och på lördag är det dags för heldagskurs hemma på Skogsäng!

Får man rekommendera något så här på kvällskvisten?
Då vill jag rekommendera den här boken:

Bara LÄS DEN!

Vallfaris invigningstävling på Häringe

Sunday, June 9th, 2013

OBS! Inlägget uppdaterat inlägget med bilder av hovfotografen (Götebooorrrg) Erica Osterman!
Klicka på bilderna för att få upp dom i större format!

Hemma, mätt och varm. Äntligen!
Vilken lång dag det blev!
Den började så fint med att en lite hispig Vísir blev rädd för stallkatten Sune medan jag kratsade pålles bakhov. Han hoppade till och smällde ner hoven med tån först rakt på min lilltå. Aaaaj!

Vallfari ordnade lättklasstävling för att (åter)inviga Häringebanan, som klubben fått kommunalt stöd för att restaurera och återföra Häringebanan till sin forna glans.
Banan var för ca 15 år sen en riktigt bra bana, där bl.a. Nordiska Mästerskapen 1996 gick.
Sedan fick man plötsligt inte längre komma och träna på banan, det ordnandes inte längre tävlingar där och den sköttes inte om. Vad och varför som hände vet jag inte.
Nu har det dock byggts domarbås och den gamla läktaren är riven och ersatt med en ny, gräset i mitten och runt omkring är nyklippt och staketet är lagat. Och underlaget på banan var bra!

Vi kom till Häringe vid lite över 8 och checkade in och kollade läget.
Ganska omgående var det dags för Vísir och Tölt T7 (långsam tölt, varvbyte, valfritt tempo tölt). Vädret var vackert, men i skogsbrynet hängde svarta, tunga moln och per sms kom rapporter om hagelskurar hemmavid.
Red fram en mycket taggad och spänd Vísir. Det började med en avslappnad Vísir på volten. Rund och fin och mellan hjälperna. Och sen råkade ett av fåren, som fridfullt betade i hagen bredvid volten bräka. “Bäää” rakt i örat på känslig brun, som nog inte sett ett får i sitt liv tidigare (och varit så koncentrerad så han missat dessa). Jag kan lova att det gick fort till andra ändan banan. “Fly för ditt liv” ropade Visirs flyktinstinkt.
Efter det var allt läskigt. Rishögar attackerade, tre chihuahuor förvandlades till dreglande vargar som fick Vísir att frysa fast i marken och skaka.
Så när vi kom in på banan var vi inte optimalt avspända. Dessutom var grinden nått så in i friden läskig så när jag skulle tölta in på banan så tvärnitade han och hoppade sen in på banan i korsgalopp och gick över i trav.
Vinkade lite ursäktande till domarna och tog ner i skritt och samlade om.
T7:an gick riktigt trevligt till. Lugn och stadig i korta tölten och bar sig bitvis ok. Poäng 5,0 / 5,0 / 5,5.

img_4370

img_4356
Valfritt tempo blev lite skakigt pga åsksmällar. Jag tror domarna bortsåg från ett litet galoppuppslag som var en direkt följd av en åsksmäll bakom oss som Vísir hoppade iväg för. Poäng 5,5/ 5,5 / 6,0.
Slutpoäng 5,3 / 5,3 /5,8 = 5,47 och en delad 5:te plats (delad med Carro och Kelda! Duktig elev!). Även en plats i A-finalen!

img_4392

Efter den här uttagningen åkte fotografen hem då det inte riktigt går att fota i hällregn. Har full förståelse för det. Vi frågade oss både en och två gånger vad vi höll på med egentligen mellan blixtarna och åsksmällarna.
Hon återvände dock när vädret blev fint igen på eftermiddagen och fotade finaler!

Lite vila emellan och sedan var det dags för lätt fyrgång (V5) för Vísir. Nu hade de hotande mörka molnen övergått till ett rejält åskväder, med hällregn och helvetes många blixtar och åsksmällar rakt ovanför oss. Blev genomblöt på 3 sekunder efter att överdragsbyxorna åkte av och jag satt upp.Vattnet rann ner för insidan av benen och ner i skrevet i sadeln och det började kännas lite blött och kallt om ena foten också.
Vísir kändes dock lite lugnare och koncentrerade sig ok.
Jag hade anmält mig i höger varv, men i colleting ring meddelandes jag att det här var vänster varv. Jaha? Eh..okej. Vi provar, jag orkar inte bråka och Vísir är inte omöjlig i vänster varv, det är bara att vänstergaloppen är lite svagare.
Tölten, som är i valfritt tempo, funkade ok. Litet galopp uppslag.
Poäng 5,0 / 5,5 / 5,5.
Traven gick elegant. Lite stabilare än tidigare. 6,0 rakt igenom.
I skritten slappnade han av riktigt trevligt! Bra där! 5,5 /5,5 /5,0.
Galoppen tog han fint och direkt och var helt ok för att vara den svagare galoppen.
Vísir har stor potential i sin galopp, men den kräver styrka. Det är på g, men kommer ta nått år till innan den är på topp! 5,5 /5,0/ 5,5.
Allt detta springande runt en banan resulterade i slutpoängen 5,5 / 5,5 /5,4 = 5,47. Och en A-finalplats till!

Så var det dags att, genomvåt, sitta upp på den lilla vita springaren och femgång. Han kändes fin och tölten lossnade ganska omgående.
Regnet strilade, byxorna klibbade mot sadeln och skinnet och det var inte bekvämt någonstans.
Kom in i collecting ring och ding! Váli var spänd och tappade tölten förutom på volt.
Vi kom in på banan och liten vit var taggad till tusen! Övertaggad faktiskt. Inte jättekontaktbar. Töltade bitvis rent, bitvis passtaktigt. Man får tacka och ta emot när renheten erbjuds. Poäng mellan 4,5 -5,0 (kändes sämre, men tack ändå)
I traven var det lite bråttom. Slog upp i galopp en gång och fick göra halt och börja om. Poäng runt 5,5. Lite bråttom i skritten (som vanligt då). Poäng runt 4,5.
Galoppen var det enda som gick enligt planen. Bra fattning, trevlig form och bra sväv. Poäng mellan 6,0 – 6,5.
Passdags. Först läggningen gick bra. Snabb och säker. De två sista var han alldeles uppåt väggarna övertaggad. Ingen galopp, toksnabb, men slog upp och sedan  försök att springa iväg, men jag gjorde halt och fattade galopp och lade.Då fick han kramp i örat under passen. Örat vek sig i en konstig vinkel och han lade huvudet på sned och ruskade på det. Stackaren.
Jag har sett öronkramper förr (Freyr fick det då och då), men aldrig mitt i en passträcka.
Poängen var bättre än känslan. Fick 5,0 för passen och totalt 5,2 /4,9 /4,5 = 4,87. Och A-finalplats.
Direkt när jag kom till gräsplanen stannade Váli och kissade! Stackaren. Kissnödig och kram i örat, tro fan att det är svårt att koncentrera sig på tölt och pass.

Lunchpaus, då det tydligen var lite ont om mat, så alla funkisar och domare måste få innan vi andra fick köpa (självklart!), men det ordnade sig och för att vara en tävlingsplats var det ovanligt bra mat (wok m. nudlar).
Det var hällregn i olika grader, åskan började dock avta. (Puh!)

Så slutade äntligen regnet någonstans inne i den första finalen och efterhand sprack det upp och solen kom fram!
Ljuva tid vad skönt! Alla blev lite gladare, lite roligare och lite finare. Hästar som folk.

Visir skötte sig fint och vi slutade på en tredjeplacering i T7 på 5,34 och likaså i V5 på fina 5,50! Två gula rosefletter och lite blommor, en termos och fina servetthållare med Vallfaris hästsiluett.
Britta promenderade och snurrade/flyttade på Váli och jag hann rida fram honom några minuter mellan två av Vísirs finaler.
Blandade finalbilder på Vísir:

img_4819

img_4877

img_4831

img_4842

img_4923 Britta och Vísir på prisutdelning, jag värmer Váli för femgång.

 

Femgångsfinalen gick inte i vårt favoritvarv (höger) utan i vänster. Har aldrig ridit Váli i vänster på tävling tidigare.
Men någon gång måste bli den första.
I den här finalen var vi 8 ryttare. Det är liksom många på banan det. Fördelen var att jag red in som tredje ryttare av åtta och jag hann tölta nästan ett och ett halvt varv innan alla var inne, vilket var enbart v godo för vite prinsen. För när vi satt igång så töltade han! Rent, mjukt och mot slutet kunde jag verkligen sitta ner och driva i tölten. En helt ny upplevelse på banan!

img_4991

img_4965

img_4984
5,0/5,0 och herrejösses – 5,5 av en domare. I tölt! På Váli! Glädjen var stor!
I traven var han stabil och jag nöjde mig där och satte inte något tryck i honom. Tids nog kommer han ha styrkan att gå med mera tryck och förhoppningsvis kunna hålla huvudet i schack (det är ju så himla kul att springa lite fortare!).
6,0 av samtliga domare.

img_5001

img_4996

img_5012
Efter traven började jag arbetet med att få honom lugn till skritten medan poängen delades ut till samtliga 8 ryttare. Igen en fördel med mängden ryttare i finalen.
För när det var dags för skritten så skrittade han! Och han fortsatte! Poängen var mer an vi någonsin kunnat tro att vi kunde åstadkomma på bana: 5,5/ 6,0/5,0. Började nästan gråta av lycka!

img_5024

img_5023
Vänstergaloppen är lite sämre än den högra dito på Váli. Han är inte lika stark i den diagonalen och blir lätt lite fyrtaktig och har inte lika bra sväv som i häger galopp).  Men han var stabil och kändes bitvis riktigt bra. 5,5 i poäng.

img_5074

img_5062

img_5061

img_5076

img_5084
Och så slutligen flygande pass!
Att lägga pass ur vänstergalopp är svårt på Váli, men jag provade första läggningen. Men det gick inte. Blev bara galopp, så efter en tredjedel av långsidan släppte jag och lät honom galoppera.
De två följande passläggningarna fick jag till högergalopp och han lade sig snabbt och snällt, om en en smula tidigt, och låg stadigt.
5,5 och 5,0 i poäng (som sagt, lite tidigare läggningar).

img_5090_0

img_5087

img_5093

 

Tittar på andras passläggningar

img_5119

På väg till hovbeslagskontroll

img_5122

Vi slutade på hela 5,33 (nytt personbästa!) och en 2:a placering!

Är han söt eller?

img_5141

img_5148

Duktigaste finaste lilla vita, som bara levererar!
Vísir utvecklad stadigt och är också så kul att rida! Så ett stort, stort TACK till Britta,som låter mig och killarna utvecklas ihop och som dessutom är med på alla tävlingar och stöttar, promenerar och servar i största allmänhet!
Ett jättetack till mina kompisar som fotar, hejar (tyst enligt order, de är vettiga) och stöttar och hjälper hemmavid också.

img_5183

Min tå är svullen och lite blåröd, jag har blåmärken på insidan av bägge knäna an blöta ridbyxor mot styv stövelkant (aj!) och är trött som ett as.
Men så lycklig över mitt jobb som ger mig de här möjligheterna! 😀

img_5180

img_4843 Tack för idag, slut för idag!