Archive for April, 2014

Micklemträns och kursande

Wednesday, April 30th, 2014

Puh och huh vad mycket jobb det är i den härliga vårsolen!Massor elever som tittar ut ur vinterdvalan och hästar som hårar i mängder!

Börjar först med att svara på Silkes fråga (kommentar i förra inlägget):
Silke frågade om var man kan köpa Micklemtränset och om det går att rida bettlöst på competition-modellen.

Jag har köpt mitt Micklem Multibridle på Stenholmen, men det finns ju lite här och där. Tror även det finns på Hööks. Och Strömbergs Gård.
När man köper multibridle (alltså orginalmodellen) får man med clipsen och lite extradelar som ger möjligheten att rida på bettlöst på 3 olika sätt.
Antingen kan man sätta tyglarna i “nosgrimmeringarna” och då blir det som ett “vanligt sidepull”.
Eller så kan man (med hjälp av en extradel) sätta tygeln genom nosgrimmeringarna och under hakan (förstärkt sidepull) eller så från nackstycket i kors under huvudet och genom nosgrimmeringarna  (crossunder).
De här extradelarna får man inte med när man köper competition-modellen (då tror jag bara ett par tyglar kommer med), men man kan på den så klart knäppa tyglarna i nosgrimmeringarna och rida på ett sidepull på det sättet.

Jamen EDIT:
Tydligen får man med clipsen och extra-delarna till competition-modellen också!

Och det ÄR tillåtet att tävla på Micklem – både med och utan bett!

(Silke äger Exakts mamma Eyrarrós – passa på och kolla in hur lika de är på hennes blogg)

******************

Den här helgen har spenderats inne i ridhus.Vädret utanför var alldeles strålande, men det gick ju inte att förutspå och speciellt upp i norr kan ju vädret vara lite kallare ända in i maj.
Så det var ju helt legitimt att boka ridhus! Underbart trevliga och gulliga Umeågänget där alla gjort sina hemläxor och utvecklats! Åh vad det är kul att få följa dom och se ekipage utvecklas! Och som de utvecklas!
Iih – vad kul vi har!
Dalla bjöd på en aning mera spänning än nödvändigt när hon bjöd på fantastisk pass – åt fel håll (mot en 70 väg), men vi lyckades avstyra värre äventyr genom att få stopp och hitta en liten väg att vända in på.
Móeiðurs pass är också grym och bara mattarna (mor och dotter) tuffar till sig lite och ber som pass och inte tölt kommer de också att få smaka på kraften i passen!
Grymt kul också att komma så långt att vi kan börja leka lite med pass och schwung, rakriktning och samling!
Lördagen bestod mest av att lösgöra, länga halsen och checka av vad ekipagen var.
På söndagen kollade vi förstås av lösgjordheten först, men på de flesta ekipage fortsatte vi med lite “in i ramen”-arbete. Inte på alla, då alla hästar inte var redo för det, men på flera!
Och så lite pass på två pigga femgångsdamer (hästarna alltså – ryttarna behöver nog växla om lite mera för att bli “femgångare” 😉 ).

Här är några bilder på Stormur, hingsten som jag skrivit om tidigare, som är med på kurserna och som utvecklats så otroligt fint, genom att få tid på sig! (klicka på bilderna för att se större version!)
Superjobbat Linn!

Stormurapril4
Här provar jag Stormur

Och här rider matte Linn på honom! Amanda Bergmark fotade.

Stormurapril3

Stormurapril2

Maffig, eller hur!

 

Mycket kul helg!
Måndagar är som alltid en riktig maraton dag då hästarna hemma skall jobbas och det dessutom är 5 timmar på Fors som skall göras. Alltihopa är kul, men jag är ofta rätt slut på måndagskvällarna.
Den här måndagen packade Britta och jag in Váli Och Vísir i låddan och åkte till Ensta och red på ovalen.
Provade passen på Váli och han känns bra och G i den, liksom i övrigt. Tryckte inte på fullt i speed utan bad honom bara ligga kvar och han lade sig fint i bägge varv och låg stadigt. Känns bra! Britta och Vísir hade fin kontakt hela vägen och tiden på ovalen!
Hemma igen red jag Brandi, som inte är riden sedan Atli-kursen för en vecka sedan. Han har vilat, gått på vattenbandet, vilat och löshoppat.
Han sprattlar som vanligt runt de första 15 minuterna och sedan är han jättetrevlig och går att växla gångarter fint på och även länga överlinjen lite på. Jag låter honom “vifta runt lite” den där först kvarten och få ur sig energi och välja gångart fritt. Fast skritta fram på lös tygel och sedan vänta på signal att få springa måste han, sen får han välja gångart. Det blir oftast galopp, men rätt lugn sådan om ja inte ber honom öka!).

Exakt är inte heller riden sedan Atli-kursen.
Vila, tömkörning, vattenband, vila, löshoppning har han gjort istället.
Och herre du min skapare (nej, jag är inte religiös, det är bara ett uttryck) vad det har gjort honom gott! SÅ fin, ridbar och rolig!!!

På lördag är det dags att åka till Strömsholm och tävla på Sleipnirs vårtävling!
Exakt skall gå V2 och T5 och Brandi skall få springa en liten V5 – hur nu det skall gå.
Sleipnir har ett helt utmärkt system som gör att jag redan checkat in på tävlingen och inte behöver vara på plats aaastidigt!
Man fotar förstasidan på hästpasset, vaccinationssidorna, hästägarförsäkran och ryttarlicensen och e-postar alla bilder till angiven e-postadress och VIPS ä man incheckad!
HA! Vad smidigt och enkelt!

Mera sånt!

 

Nu måste jag iväg och jobba igen!
Horses to ride, people to teach!

 

Svar på fråga om ovillig häst

Wednesday, April 23rd, 2014

Elin kommenterade förra inlägget med en fråga om hur jag skulle jobba en häst med lite svag vilja och “jag gör det imorgon-attityd”.
Jag skrev några inlägg om hästens vilja för nått år sen!
Här kan ni läsa dom:

Villig eller lat?

Medel-Meistur, Villiga Vera eller Hyper-Hilda?

 

I det första inlägget jag länkar till här ovan så tipsar jag om övningen jag kallar “hus i helvete”. Klistrar in texten här också (men läs gärna hela inlägget!)

På en lat/ovillig häst börjar jag ofta med en övning som jag kallar “hus i helvete” (många av mina Fors-elever känner igen den här):
Bör jobbas med på inhängnat område/i ridhus.
Tänk er att drivningen är en skala från 1-10. En 1:a är när man nästan bara tänker skänkel och släpper fram hästen med sätet och en 10 är när man sparkar och använder spöet hårt samt smackar/hojtar högljutt.

Jag börjar med att be hästen gå fram med en 1-2 på skalan. Om inget alls händer kan jag uppmärksamma hästen med en lite smackning och en 2:a till.
Händer det fortfarande ingenting eller att hästen tveksamt tar nått steg framåt så går jag direkt upp till en 7-8:a på skalan (“gör hus i helvete”). Rejäl skänkel och eventuellt ett spörapp! De flesta hästar skuttar iväg i trav/tölt/galopp då.
Då är det jätteviktigt att inte bromsa på minsta vis! Var beredd på reaktionen och ha ett mantag!
Man får absolut inte ta i tyglarna när hästen går fram! Oavsett tempo! Låt hästen springa ca 20-30 m och beröm. Sakta sedan lugnt av till skritt, beröm och gör halt.
Gör om övningen. De allra flesta hästar reagerar betydligt bättre för små hjälper efter bara 1-3 upprepningar! Målet är att hästen piggt och raskt går fram i en aktiv skritt för en 1-2:a på skalan.
Samma övning kan naturligtvis göras med att bromsa.
En 1:a på skalan är då att man genom att suga in naveln till ryggraden och spänna rumpan (och därmed vinkla sitt bäcken) kan göra halt och en 10:a är när man med höjd hand rycker i tyglarna och sitter emot allt man kan och verkligen säger till (bör inte behöva användas någonsin, men hey IRL har väl vi alla någon gång tvingats ta i så, tyvärr?).

 

OBS! Mycket viktigt är att reda ut om en häst inte går fram (allt springer som fan) för att den har ont! Måste kollas först!

 

Påskkursad

Tuesday, April 22nd, 2014

Lördag kväll, alltså påskafton, åkte jag till Skebokvarn och Furulandet för att rida för Atli.
Med mig i transporten hade jag Exakt och Brandi.
Perfekt att kunna åka kvällen innan så slapp hästarna åka två timmar transport och så gå lektioner samma dag. Speciellt Brandi som inte åkt så här långt tidigare.
Väl framme fick hästarna installera sig i sin hage och fick kvällsmat och jag fick lite trevlig umgänge och ett glad vin.
På söndagen var det dags för ridning. Solen sken från en blå himmel och det blev snabbt varmt.
Första passet var Exakt lite ofokuserad och en smula stel. Vi lade allt fokus på lösgörande arbete och att få honom att länga ut sin överlinje helt och sträcka sig framåt neråt. Mycket skrölt och skritt och göra halt där Exakt fick sträcka sig neråt då med. Och i slutet av lektionen var han dansande lös och mjuk.
Raskt byte till Brandi för hans första lektion.
Precis som när jag i december red för Hinni så försvann det Brandi är rätt duktig på hemma (och även på senaste ovalbaneträningen) och fram tittade en skuttig, pipig unghäst som småbockade och fick oss att skratta.
Så vi fick börja jobba in mellan hjälperna och börja på lite skänkelvikning men mycket vikthjälper och tydlig tygel och skänkelhjälp och jätte stora eftergifter och massor beröm när det blir lite rätt.
“Beröm mycket när hästen gör lite rätt, då kommer det du berömmer att växa”
Så vi fick flytta ömsom höger ömsom vänster och sen köra lite hopp och lek emellan och pauser. Och varje gång Atli sa “hopp och lek” for Brandi iväg i galopp nästan innan jag han be honom och pep och småbockade.
Men det blev bättre och så fort han fokuserade duktigt en stund så avbröt vi och lät det vara för dagen.

IMG_5966

IMG_5964

Andra passet med Exakt så värmde jag upp med att lösgöra ordentligt i skritt. Och Lektionen gick jättebra! Vi fick jobba med att, efter uppvärmningen där jag bara fick kolla så jag kunde kontrollera överlinjen, göra halt, rygga med lång hals och fort berömma mycket när han tänkte rätt. Efter några upprepningar så kunde jag bara göra halt, vinkla bäckenet och lägga vikten lite tillbaka (utan att sitt tungt) och Exakt följde med bakåt så många steg jag ville med halsen lång rund.
Så började vi höra samma övning i kort skritt, men utan att hästen skulle rygga.
Alltså riktigt kort skritt med lång hals och så “tänka ryggning” ett steg med sitsen, men lätta och fortsätta fram när hästen följde vikten tillbaka bara lite och på så vis få en halvhalt och mera samling i skritten (viktigt att inte tappa energin och framåtbjudningen och så klart inte halslängden). När det funkade, och vi gjort en liten paus, Började vi samla upp skritten ännu mera på samma sätt och sedan över i tölt. Kort tölt med lång hals och halvhalter genom samma system med vikten. Jättefint och Exakt jobbade på superfint och fick massor beröm.
Nedvarvning med trav lång och låg på spåret och sedan lite på volt.

IMG_6012
Ni ser ju hur varmt det var! red i kortärmat för första gången i år! (här stryker jag precis Exakt över halsen med ytterhanden)

 

IMG_6035

Mysig kväll med supergod middag och prat och diskussioner och en god natts sömn.
Dags för dag två!

Brandi var lite uttråkad i den lilla hagen utan nått att göra så jag började dagen med en 20 minuters promenad med B och provade även försiktigt att jogga lite med honom. Försiktigt för mitt knäs skull alltså, inte för hästens – han springer så fint vid min sida.
Knäet klagade inte nämnvärt – skönt.
Sedan fick Brandi beta och jag passade på att skala av honom ett kilo vinterpäls.
Första ridpasset för mig valde jag Brandi. Mycket mera fokuserad pålle nu. Flyttade sig bättre för hjälperna och följde tydligare.
Vi höll på kanske 20 minuter och sen avbröt vi då han var så duktig.
Exakt var så fin på sitt pass! Mjuk och lösgjord, tog hjälperna galant och töltade i vacker hållning med bitvis jättefin bärighet och överlinje! Massor beröm. Det känns så tydligt när han lyfter upp halsroten och börjar röra bogarna – det är läckert!

Ett pass räckte för honom! Kändes helt onödigt att ta ut honom ett pass till efter den fina prestationen.
Så dagens andra pass gjorde vi så att Atli red Brandi ca 10-15 minuter.
Det är skönt med en instruktör som inte försöker flasha och visa upp hästen för ryttaren och andra utan verkligen går in för att känna var den är och utbilda den därifrån!
Så tycker jag en hjälm hade varit på sin plats. Men det är ju jag det.

AtliB

 

 

 

 

 

 

 

AtliB2

 

 

 

 

 

 

 

 

Mycket nöjd med Baby B och X:et!
Lite beta gräs, mocka hage, packa in grejer i bilen och vinka hejdå till de som var kvar.
Och sen bar det av hem till Tungelsta.
Väl hemma var det lite moiga pållar jag lastade av. Ut i hagen där de först stod och hängde lite vid grinden och sen började Brandi knuffa på Exakt, som tydligt visade att “nu snorvalpen är du inte önskvärd här!”.
Brandi stod och tänkte över meddelande han precis fått och sen var det som han fick syn på Nykur, som gick betade längre bort i hagen och så satt han av i sporrsträck och formligen överföll sin bror och buffade och knuffade och såg ut som om han behövde berätta om allt han varit med om. Säkerligen förmänskligat – men väldigt roligt att titta på!

IMG_5819

 

Påsk”ledigt”

Saturday, April 19th, 2014

Påskvecka har det varit. Lektioner, lektoner, lktioner för mig. Vilket är trevligt!
Speciellt som vädret varit väldigt skönt. Till och med valackernas hage har börja torka upp.
Brandi är skodd den här veckan och efter de senste två gångerna då vi valt att ge honom Domosedan så han slappnar av och står still så tog vi nu och skodde honom fram på tisdag med en dos Ventraquil innan (som bara är milt lugnande) och på torsdag skoddes han bak utan något lugnande alls. Vilket gick utmärkt.
Han är som mor sin, gillar inte att stå fast och blir lätt uttråkad.
Nästa gång tar vi honom på samma sätt, halva pålle per gång (stor fördel när hovslagaren bor nästan granne med stallet!), och utan något lugnande alls.
Brandi har för övrigt mest vilat den här veckan då jag inte vill att han skall få overload på hårddisken.
Måndag red jag 15 min på volten och gjorde några små, lätt grundövningar och torsdag red jag ut en liten snabb sväng och red egentligen bara fram och lät honom flyta mellan gångarterna ganska fritt.
Exakt har också fått en relativt lugn vecka, med ett lösgörande ridpass på volten i måndags, en lite längre (och mycket trevlig!) uteritt på onsdag och en vända på vattenbandet på Karlslund i torsdags.
Och i eftermiddag packar jag in bägge grabbarna i transporten och åker till Skebokvarn och rider kurs för mäster Atli söndag-måndag!
Brandi får gå ett pass per dag då det lär vara mycket nog för honom att åka lite längre och “sova borta hemifrån” (första gången!) och Exakt får gå lite mera.
Vad kul det skall bli att träffa gamla och nya bekantskaper, äta gott (alltid bra mat på Furulandet!) och så klart lektioner för Atli!Dessutom är väderprognosen väldigt trevlig!

Avslutad helg, nu igen!

Sunday, April 13th, 2014

Helg. Och så är den strax slut igen. Hur fan nu det går till (ett av de eviga mysterierna).
Lördagen bjöd på fantastiskt väder och 12 plusgrader. Och nästan ännu bättre – sovmorgon och mysfrukost med maken!
Vid 11 var jag ute i stallet och vid 12 ganska precis körde jag in på gården på Häringe.
Med mig hade jag Brandi och Exakt och även Erica, som var gullig nog att komma med och hålla i häst.
Ovalbaneträning igen alltså. Ah, det har känts så bra att kunna åka iväg till bana så här frekvent de senaste månaderna!

Började med Exakt som ganska direkt kändes väldigt ridbar och trevlig. Kunde jogga runt ovalen i trav med halsen lååång och nosen nästan i backen som uppvärmning. Frust, frust.
Joggade mellan gångarterna och växlade varv en del.
Han känns både starkare och mera ridbar än tidigare gånger. Så kul!
Pelle tog sitt tvåhjuliga åk och anslöt vid banan efter en stund och då höll han i Brandi och Erica fotade Exakt och mig lite (så snällt!)

IMG_2302

IMG_2306
Skönt att bli kliad av husse!

Exakt den 12/4 2014 alltså. Fotograf Erica Osterman.
As usual: klicka på bilderna för större version!

IMG_2247

IMG_2035

IMG_2039

IMG_2284

IMG_2015

Specielllt i tölten har Exakt blivit starkare och framför allt mera ridbar och lättare att kommunicera med, även om han är relativt lättstressad fortfarande.

IMG_2106
Den här bilden gillar jag!

IMG_2173

IMG_2178

IMG_2182
den här gillar jag för överlinjen och känslan av att han kommer upp fint här!

 

Tredje gången han går på ovalbana.
Han var studsig och pigg till en början och helt okoncentrerad. Gångarterna var en enda röra av ben och jag satt mest och skrattade.
Men när han tänkte stick efter en kurva, tog vi och stoppade upp rejält och tog ett snack.
Sen gick det mycket bättre.
Red igenom ett V5-program eftersom: Iiiik, jag har anmält Brandi till en tävling!!! Aargh! Alldeles nervöst ju – min lilla bebis, som jag såg någon minut gammal första gången och varit med genom hela uppväxten och ridit in och tränat själv! Iiih!
Den 3/5 skall vi gå en V5 på Sleipnirs tävling på Strömsholm! Hur det går poängmässigt är rätt ointressant, det är hela upplevelsen med att åka iväg och vara på ett evenemang med många andra och hela den grejen är det som skall tränas och provas på.
Och här är lite bilder från igår då när vi gick igenom programmet:

Tölt:
Han har blivit stabilare och starkare, men även lite villigare och spänner sig lite emellanåt och kan då och då bli lite passaktig.

IMG_2427

IMG_2432

IMG_2615

trav:
Här har han utvecklats mest de senaste veckorna. Kanske för att jag lagt lite mera krut på traven och tömkört lite mera.

IMG_2701
fortfarande lite fyrtaktig ibland

IMG_2752

IMG_2754

IMG_2800
länger halsen fint!

IMG_2766

 

Skritten:
För det mesta bra, men han har lätt att bli lite okoncentrerad (livet är ju så fyllt av saker att titta på!)

IMG_2810
Bra skrittbild va? 😉
Nja, kanske inte, men fin bild ändå!
Och den enda skrittbilden jag har.

Galopp:
Högergaloppen är stark och mjuk och smidig.
Vänstergaloppen är ok, han bryter inte och det blir inte korsgalopp men den är inte lika smidig och mjuk som den andra.

IMG_2846
Så söt när han koncentrerar sig!

IMG_2404

 

Lugn och trevlig lördagskväll med middag och film och idag var vi inne i stan och gick på Moderna Muséet, tittade på körsbärsblommen i Kungsträdgården och åt lite gott på Harry B James.
Killarna (fux och brun) fick löshoppa lite lågt och ja – nu är helgen som sagt snart slut.

Och jag med.