Archive for August, 2012

London´s calling

Friday, August 31st, 2012

Hemma var jag redan i måndags, men jobbet har kallat så bloggande har det inte varit tid för.
Men: torsd – sönd var Pelle och jag iväg på en city-weekend i London!
Vi hade egentligen tänkt åka till Gotland en helg, men först när det var aktuellt jobbade jag, nästa gång jag kunde var det Stockholmsveckan där (och då vill inte jag vara där) så då kollade vi på andra alternativ och valet föll på en fyradagarstripp till London!

Både Pelle och jag har varit i London tidigare, men i tonåren. Alltså för ett halvt liv sen.

Och vi har haft det så himla bra!
Vi fick turligt nog till det så vi flög dit tiiidigt på torsdagmorgon och hem sent söndagkväll. Så vi hade helt torsdagen och söndagen i denna huvudstad!
Jaha, vad har vi gjort då?
Jo, vi har myst, ätit gott, druckit ändlöst många Strabuckskaffe, några glas vin, vi har gått på bio, varit på teater och shoppat. Och så turistat och tittat på de vanligaste sevärdheterna.

Snabb resedagbok: (delvis för mig själv, men kul om någon annan också gillar att läsa 😉 )

Torsdag:
Vi steg upp 04.30 och ut efter en körtur genom ett morgontomt Stockholm till Arlanda flög vi till Gatwick på fina 2 timmar. Tåg in till metropolen och en paus på Victoria Station för att reda ut lite om hur tunnelbanan fungerade och få lite Londonkarta. Vi var ju där precis mitt emellan OS och Paralympics och informationstält om London, såväl som OS/Paralympics-stad som turiststad, fanns överallt och var bemannade med trevlig personal som så gärna förklarade både det ena och det andra!

Tunnelbana med utmärkta Oyster-cards (som vi dessutom fått låna av kompisar hemma, så vi behövde inte ens köpa dom) till Charing Cross och promenad till hotellet på The Strand.
Snabb dusch och ombyte och så ut på stan. Kaffe och lunch och promenad längs Southbank.

IMG_3987.JPGSt. Pauls Cathedral med typisk förgrund

IMG_3997.JPGUtsikten under Watarloo Bridge

IMG_4004.JPG

IMG_4024.JPG
Vi hittade en bokloppis under Waterloo Bridge! Yay!

IMG_3978.JPGWenlock, som var OS-maskot, var överallt

IMG_4037.JPGEtt (plast)glas vin på ett coolt litet café på Southbank efter lyckad bokloppisshopping!

Torsdagkväll ägnade vi åt en bit mat och sedan “The Bourne Legacy” på bio vid Leicester Square. Om ni gillade de andra Bourne-filmerna, så ödsla inte pengar på den här…
När vi staplade i säng på torsdagkväll kom vi fram till att vi varit uppe i lite över 20 timmar, inte konstigt att vi var toktrötta då alltså.

Fredag:
Fredagen började vi med ett besök på Camden Market.
Dit tar man tunnelbanan och sen gå man runt i ett oootal shoppar och salustånd där de säljer en massa…saker. Mycket skräp (fickspeglar, planscher, vykort, tändare osv.), T-shirts i oändligt många varianter, te i alla former och London-souvenirer.
Lite shopping blev det. En klänning att ha på ett bröllop senare i höst, några roliga t-shirts både till mig och vänner, fickspegel och te till den (hysteriskt) tedrickande väninnan. Nöjdast är jag med klänningen!

Camden Market är ett myller av salustånd, butiker, caféer och människor och rekommenderas verkligen för just det! Men: gör som vi och åk dit en vardagsförmiddag! Annars är det packat med folk!
Vi kom dit vid 11 och märkte tydligt hur det ökade på i folkmängd runt 13.30 och när vi åkte tillbaka till hotellet vid 15 var det packat med folk på gatorna!

IMG_3975.JPG
Trött duva som vilade

IMG_4064.JPG
I kanalerna i Camden kom och gick kanalbåtarna, som är kända i England

IMG_4075.JPG
Fyndiga sittplatser på matserveringen på Camden Lock Market

Efter en lite vilostund på hotellet var det dags för middag och sedan kvällens begivenhet: Teater!
Vi gick och såg “The 39 steps” på Criterion Picadilly Circus och hujeda mig vad rolig den var! Pjäsen är en omgjord version av en bok och film (Hitchcock-film dessutom!). Men den var omgjord till en engelsk fars där 4 skådespelare gjorde samtliga roller. Och det var rätt många roller…
Och var gör sig en engelsk fars bäst om inte i mitten av London?! Snabb, rolig dialog (på välutbildad teater-engelska, inget sluddrande här inte!). Lovley!

Lördag:
vigde vi åt Oxford Street och Regent Street. Shopping och fika m.a.o.!
Ett häftigt åskregn attackerade och höll oss fångna inne på en bar i några timmar, men vi överlevde detta trots svåra kval och några mojito. Det var hårt.
His Masters Voice-butikerna är gaaalet stora kan vi konstatera och HM-butikerna i London är individuella! Snyggare kläder, olika plagg i olika butiker och billigare än hemma! Esprit och Top Shop är gigantiska…och helt helt underbara!
Och så Starbucks! Överallt i varenda gathörn och på varenda sidogata. Och deras Strawberrie Frappachino är baske mig en efterrätt som heter duga! Ah!

IMG_4089.JPG

IMG_4092.JPG
Latte och Frappachino på Starbucks

IMG_4097.JPG
Gratis Wi-fi på ovan nämnda ställe

IMG_4104.JPGEfter regn kommer – regnbåge!

IMG_4128.JPG

IMG_4131.JPG
Pelle vid Trafalgar Square

När fötterna var slut av allt promenerande blev det en film till: Ted!
Gillar man “Family Guy” och har en lite skruvad humor och inte dör av svordomar och sånt så är den här filmen något för en!
En kille önskar sig som barn att hans nallebjörn skal kunna prata så de kan bli bästa vänner på riktigt. Guess what? Önskan slår in och allt är gulligt och all dandy. Till de är i 30-årsåldern och björnen är som vilken barnslig ungkarl som helst. Svär, ligger runt och röker på. Medan killen försöker ha ett förhållande med sin tjej…

Söndag:
Dags för hemfärd, men först vid 20-tiden på kvällen.
Packa, konstatera att väskan krympt sedan ankomst. Svära och tvinga ihop väsk-helvetet. Checka ut från det utmärkta hotellet vid 11.30 och låta väskorna bo kvar till eftermiddagen.
Och så iväg ut på stan igen.
Denna gång tog vi tuben ut till Towern och tittade på detta enorma byggnadsverk, som startades vid ca år 1066!Det är väldigt länge sen, va.
En söndag förmiddag i augusti var köerna till både Towern och Tower Bridge löjligt långa, så nöjde oss med att titta utifrån denna gång och promenerade tillbaka mot stan sen.

IMG_4189.JPG

IMG_4191.JPG

IMG_4197.JPG

Tittade på Houses of Parliament, Westminster Abbey och Big Ben.
Förundrades över dessa byggnadsverk och njöt av solen.

IMG_4132.JPGNågon som vet vad det står?

IMG_4136.JPGBig Ben från Trafalgar Square, i en typisk London-smog och med en typisk Londonbus i förgrunden

IMG_4158.JPG

IMG_4164.JPG

IMG_4183.JPG

IMG_4186.JPGThe subway

IMG_4223.JPGMoi, utanför ett av dessa miljoner Starbucks

Vid eftermiddagens slut tog vi tåget ut till Gatwick, där vi fick vet att det var ett sånt otroligt åskväder på Arlanda att all trafik stod still där. Så vårt plan var försenat.
02.30 svensk tid kom vi hem.
Men det var värt det!

^^^^

Nu är det hög tid att dra på sig regnkläderna och bege sig ut för att fortsätta inridningen av liten silvrsvart 3-åring, träna Greiði och Vísir samt ta emot ny träningshäst!

 

 

 

 

Måste lämna landet

Wednesday, August 22nd, 2012

Nä nu har jag ju jobbat en hel vecka.
Dags för lite semester 😉

Tillbaka på måndag (27/8) i verkligheten!

Tjing!

Go kväll i stugan

Tuesday, August 21st, 2012

Men hallå där ute!
Nu har ridskolan på Fors dragit igång för terminen och vad kul det var att se sina kollegor (hästarna) och eleverna igen! Inspirationen flödar och i.o.m. hästar som dessutom var sommarrunda och goa (vilket är bra!) blev det mycket skrittövningar. Det var nog bra för både elever och hästar.
En liten ridtur på min älskling Exakt blev det också på måndagskvällen. Åh, den lilla (nja, rätt stora) killen skulle så gärna så få bo hos mig! Tänk om man bara kunde köpa alla hästar man stöter på som man får en sån där “ah”-känsla med. Men det går ju inte. Hagen skulle svämma över av fina hästar, plånboken sina och tiden att rida dom alla finns ändå inte…så Exakt står kvar på Fors och är kvar för någon lycklig som får fortsätta utvecklas med den här otroligt elastiska valack, som dessutom hittat ett helt annat lugn i sin vardag efter att ha blivit kastrerad och gått på ett gott sommarbete.
Min egen älskling Brandi kommer ju dessutom snart hem för inridning snart 🙂

Hemma på Skogsäng börjar det bli mera att göra också. Träningshästar bokas in, en saluhäst droppar snart in och Sága är ju, som den skarpsynte sett på hemsidan, till salu.
Det skulle egentligen vara saluvisning på den damen idag, men lite lägligt gick hon och blev sparkad i hagen i torsdags. Lite elakt sår på hasens utsida och vila med penicillin en vecka för henne.
Men nästa vecka kör vi igång igen.


Sága löslongeras som 5-åring (foto: duktiga Erica)

Idag har jag ägnat kvällen åt, förutom att gymma, att titta på de två avsnitt som sänts av serien “Lilyhammer” som går på SVT (eller snarare svt.play för min del). Vilken härlig serie!
Vilken idé! Se den!

 

Vardag, ljuva (?) vardag

Thursday, August 16th, 2012

Vardagen smyger på lite. Ganska lite faktiskt, men ändå.
Lektoner på Eriksberg igår och vad kul det är att vara igång igen! Och vad kl det var att vara nyinspirerad!
Jo, ser ni, jag var ju iväg på en fortbildningskurs för aktiva instruktörer (vilket jag kategoriserar mig under).
Kursen ordnades i privat regi (alltså inte av SIF) av Stenholmen. Den gick ut på att flera instruktörer samlades på Stenholmen och:
Red lektioner för mästare þórarinn Eymindsson, kallad Toti. Två stycken privatlektioner.
Tittade på clinics med Toti
Höll vanliga ridlektioner med vanliga ridskolehästar och vanliga ridskoleelever (tack vare Stenholmens ridskola)
Var på en sitsclinic/föreläsning
Videofilmades med fokus på instruerande
Diskuterade, gav varandra feedback och pratade!
I fyra dagar!

Åh vad bra och roligt det var!
Med mig till Stenholmen hade jag Tindra och det var himla kul att vara iväg med bara henne! Bara vi två liksom. Det var rätt länge sen.
Lektionerna för Toti var jättebra och väldigt nyttiga. Sits och skritt, små hjälper, mera sits, andning osv.
På söndagen red vi även grupplektioner för Toti. Tre stycken samtidigt fick vi prova på att bl.a. ledas runt av assistenter och blunda i ca 15 min. Det är jättelänge att blunda på hästryggen i ett streck! Och hur ofta blir man omkringledd på sin egen häst? Ah, vad nyttigt!
Och det var nästan lite läskigt att öppna ögonen efter så länge. Creepy, nästan.

Här är förresten något ni inte fått se på riktigt länge:
Ridbilder på mig och Tindra. Bilderna tog Erica den 27/7, alltså före kursen. Det syns på min sits. Gosh, vad jag tänker på den nu. Alldeles fixerad nästan.

Tridpass27071201.jpg

Tridpass27071204.jpg

Tridpass27071208.jpg

Tridpass27071218.jpg

Tridpass27071225.jpg

Kursens bas var att håla lektioner, dela med sig av övningar och tips och utbyta idéer.
Vanliga elever med vanliga hästar. Feedback från kollegorna.
Ah vad bra!
Och som grädde på moset, nästan bäst av allt: Kvällssnacket! Ni vet när 5-6 tjejer sitter med lite(r) vin och diskuterar och bollar världsproblemen.
“Hur gör ni med försäkringar?”
“Hur funkar det hos er med saluhästar?”
“Hur ser era kontrakt ut?”
Sådant.
Och en sann ridlägeranda!

Och så en stor fördel på Stenholmen: Brandi!
Min valack har blivit 3 år nu och självklart kollade jag in honom:

IMG_3798.JPG

IMG_3794.JPG

Rund och go efter sommarens bete:

IMG_3823.JPG

IMG_3832.JPG

Och fortfarande så otroligt lik mamma sin!
30/9 kommer Brandi och Nykur hem! Yay!

Sist, men inte minst så vill jag påminna/uppmärksamma er alla på att i övermorgon – LÖRDAG – så har vi stor LOPPIS på Skogsäng!
Maaassor med grejer, begagnade, nya och en del helt oanvända saker till kanonpriser!
Allt från sadlar, träna och täcken till ridkläder, hjälmar och skor!
Mellan kl. 10 -14 hos oss på Skogsäng i Tungelsta!
Hitta till oss!

Välkomna!!!

 

NM fredag -söndag del 2

Wednesday, August 15th, 2012

Pass, pass, pass! Flygande sådan!
Svenskarna regerar på detta område. Jäklars vilka passhästar “vi” har! (Känn här hur jag seglar mellan att vara finländare och svensk. Jag har faktiskt dubbla medborgarskap så jag kan vara bägge helt officiellt nu)

Fantastisk fint red Jessica Rydin, efter 6 års frånvaro från banorna då henne fina hingst Jórik varit skadad och nästan utdömd, säkert, snyggt och snabbt hem ett guld i stilpass. Boom! Så bara!
8,34 är en poäng som står sig stadigt i världseliten. Jag har för mig att det är den högsta stilpasspoängen i världen i år!
Snyggt jobbat! Grattis tjejen! (såg att jag skrivit om det i förra inlägget också – men det får stå kvar ändå)
Ett guld även i Speedpass på söndagen satt fint dessutom. Vilket NM det ekipaget hade!

IMG_2382.JPGJessica och Jórik i femgången, där de kom till B-final

Sedan är det ju ett riktigt guld”barn” till – Albin af Klintberg. Bang! Boom! Silver i stillpass och gul och ev. världsrekord i 250m pass. Nitroglússerin (grymt coolt namn) från Hella springer fortare än fortast!
Albin verkar dessutom ha en skön inställning och en riktig vinnarskalle!

IMG_2989.JPGLovisa Enblom och Töfrar från Boladet

IMG_2994.JPGAnnie Ivarsdottir och Drifa från Myre (gillar Annies blick på sin motståndare)

IMG_3005.JPGToti Arnarson på Spira från Lars-Eriks

IMG_3045.JPGGummi Einarsson och Flugar frá Hotsmúla (t.v.) mot Tania Højvang Olsen och Sólon fra Strø

IMG_3086.JPGAlbin och Nitro

Under lördagen avlöste B-finalerna varann.
I T2 hade vinnaren av B-finalen, Reynir Örn Pálmason och Tór frá Auðsholtshjáleigu en högre poäng (7,96) än ledare av A-finalen (7,90)! Inte illa!
Tokbra faktiskt.

I femgångsfinalen gick Divar och intresserat tittade jag på. Det som slår mig är att Divar ser glad ut på banan!

IMG_3240.JPGDet är inte så att jag längtar mindre efter Brandi när jag ser Divar tölta!

IMG_3272.JPG

Vädret var fint och några kompisar från stallet var där, så jag hängde lite med dom (mitt jobb bestod mest i att vara tillgänglig på telefon under helgen), gick på shoppinggatan, som till min fröjd var mycket bra och drack lite för många koppar kaffe.
Och fotade. Massor. Galet vad mycket bilder det var att rensa, redigera, vrida, sätta vattenstämpel på och lägga upp på fb.

Vi tar lite stämningsbilder till (det är så kul att visa bilder, speciellt de jag är nöjd med):

IMG_2712.JPGIn på banan (Emma W och Orri)

IMG_2961.JPGSöötaste lilla valpen underhåller sig själv innan passlöpen!

IMG_2969.JPGDe här snyggingarna stod vid passbanan (bland annat) och diskuterade taktik (?)

IMG_3106.JPG

IMG_3113.JPG

IMG_3237.JPG

IMG_3306.JPG
Förlåt Ia, men bilden blev så kul!

IMG_3378.JPGAskur från Håkansgården, 20 år under avelsshow.

Ryttarfesten på lördagkväll var bra – riktigt bra!
Många var lite oroliga efter förra årets riktigt dåliga ryttarfest (SM 2011, hörsägen- jag var inte där) i samma lokaler. Men tjo, vilken fest det blev! P-a-a-a-r-t-y! Bra artister som underhöll, jättegod mat och riktigt drag på dansgolvet. När bussen gick vid 24 och jag hoppade på den ville jag egentligen dansa vidare med vännerna, men väl i sängen kändes det som ett bra beslut ändå!
Som sagt så bodde vi funktionärer “inte så pjåkigt” heller 😉

Söndagen, A-finaldagen var fin och solig.
Finalerna rann på. Folk vann och medaljer och rosetter delades ut.
Fina hästar, glada ryttare, stora känslor. En del mindre nöjda.
T1-finalen var spännande. Alla undrade var som hände när Móli (“sprattelgubben”) mitt i ökade tölten saktade av och skrittade i ytterkanten. Tappad sko?Nej, han slog på sig själv på armbågarna så han blödde. Fint (och helt rätt) av ryttaren att sakta ner och skritta.
Men där är det igen. Skall de verkligen röra sig så? Vi har ett det förr. Berserkur gjorde samma sak för något år sen på SM.
Inte kul och även säkerligen lite svårhanterligt som ryttare.

T2-finalen var fin. Helt fantastisk.
Och otippad! Efter två moment ledde Viðar Ingólfsson på Skvísa stor med en helt drös 9: or. Men när Viðar släpper tyglarna är Skvísa lite väl taggad och först blir det pass och sedan många galoppuppslag.
Och plupp så var han sist i finalen. Nu är det inte kattskit att komma 6:a på NM, men just då var inte minerna de gladaste där. Guldet gick till Agnar Snorri Stéfansson på Fengur på finfina 8,54.
Det ekipaget tog även hem femgången!

IMG_3781.JPGSegerintervju efter femgången

IMG_3784.JPGAgnar Snorri Stefansson hyllas av sina lagkamrater.

Jaha, det var alltså det NM: et det…
Det var, efter en hel vecka på Sundbyholms travbana (samt inte att förglömma dito slott) lite sorgset att packa ihop. Vad många roliga minnen, goda skratt och trevliga samtal det blev!
Tack Annika, Karin, Lotta, Brita och Lollo!Bättre värdinnekolleger får man baske mig söka efter!
Tack Ulrika för alla sms (det tog en halv evighet att radera alla ur telefonen när veckan var över) och ett oändligt glatt humör (och humor!)!
Tack Lotta P. för festen och många skratt!
Tack Timo, Kia och alla jag glömt namnet på för en kanonvecka!
Bästa Nordiska någonsin!

Åååh vad trött jag var på vägen hem och herre-jävla-gud vad jag sov gott hemma i min egen säng den natten!