Archive for July, 2013

Tillbaka i sadeln

Wednesday, July 31st, 2013

Ja precis så är det! Jag är tillbaka i sadeln. Egentligen börjar jag jobba först på torsdag och har alltså semester ännu, men då maken börjat jobba igen så blir det ju så förbenat tråkigt hemma, så jag åkte till stallet. Där jag träffade Britta, som frågade om jag vill rida Váli, som hon precis stod och borstade.
Jajamen! Ett lösgörande pass på volten med upprepningar av övningarna från Atli-kursen. Litenvit har mått bra av vilan och jobbade jättefint!
Igår red jag ut på Váli och njöt av att känna att han längde sin lilla hals jättefint i alla gångarter ute också! Fick även i uppdrag att rida Vísir igår och även han kändes mjuk och trevlig. Och en mycket trevlig bieffekt av ridandet var de enorma mängder stora vildhallon som växer på träskvägen! Mums!

Att semestra är skönt, speciellt när jag inte är hemma och gör det. Men att ha semester och vara hemma, speciellt när maken jobbar, blir mest frustrerande. Visst, en ledig dag här och var, men annars föredrar jag att ha något att göra.
Idag är det min sista semesterdag och jag har nått att göra! Jag skall gå på Gröna Lund med Erica! Yay!
Åka roliga manicker och hoppas att vädret håller sig fint.

Imorgon börjar allvaret, höll jag på att kalla det. Men jobbet i alla fall.
Egentligen skulle en ny inridningshäst anlänt, men ägaren har fått bekymmer så de kommer antagligen i september istället. Så är det ju i det här yrket. Folk bokar och bokar av, bokar om och flyttar. Hit och dit.
Nåja, det skall bli en intressant häst att jobba med, när han kommer.
Brandi skall skos imorgon, men jag tror han får vila någon vecka till innan jag börjar rida. Eller så kan jag inte hålla mig och börjar markarbeta honom lite.
Stígur kommer åka hem till sin ägare då det i juni, efter ett klinikbesök med röntgen, visade sig att han har små pålagningar i bägge kotorna fram. Han visade inte initial hälta i longering (vilket är positivt), men vid böjprov reagerade han.
Efter lite efterforskning visade sig att han haft dessa pålagringar länge. Tyvärr!
Otroligt tråkigt och ledsamt. Fina, fina, dundersnälla Stígur, som ligger mig så varmt om hjärtat!
Han har verkligen känts superfin hela våren och bara gått från klarhet till klarhet både på tävlingar och träningar, men i början av juni då en som var lite intresserad av honom provred några gånger började han dra (igen, det har förekommit tidigare men försvunnit helt) och det helt blint. Och sedan hände det hände även med mig och helt oprovocerat.
Då kände jag att det var dags att gå igenom honom på klinik.
Stígur har nu vilat hela juli och skall lugnt sättas igång under augusti för ett återbesök i september. Pålagringarna är små och behöver inte vara något problem. Han kan fungerar bra för ridning och även tävling – men man måste vara medveten om problemet, lära sig tyda hans signaler och vara uppmärksam. Samt väldigt noggrann med skoning, uppvärmning, avskrittning och allt.
Så för tillfället är ha så klart inte till salu och vi får helt enkelt se hur det blir.
Men jag är otroligt ledsen över detta. Dock måste det ju erkännas att det var en liten lättnad då det uppdagades att pålagringarna funnits där länge. Självklart inte för hästens skull, men för min (helt egoistiskt). Han har inte fått skadorna hos mig. Självklart är det skönt att veta, även om jag verkligen känner att jag ridit och jobbat honom förståndigt och känt efter hela tiden så han inte visar tecken på smärta.

Tindra är kvar på Bärby hos Vaki.
Tydligen har hon varit helt ointresserad av att få flera barn, så hon blev i juli igångsprutad och sedan har jag inte hört nått mera. Enligt Islandshestkonsults hemsida ligger deras internet nere så de kan inte besvara mail, och på telefon har jag inte fått tag i dom.
Tar sig inte Tindra i år är det ingen kris. Hon får åka tillbaka nästa år i så fall. Dock undrar jag varför hon är så ointresserad då allt gick så väldigt smidigt och lätt förra gången (2008). Hon tog sig direkt, dräktigheten gick smärtfritt och fölningen likaså.
Well, well, time will tell.

Om någon därute råkar söka ett mycket fint ungsto till riding och avel vet jag förresten ett sådant! Född 2009 (4 år alltså) och e: Ómi från Stav. Fux och vacker som en dag.

Nu skall jag piffa till mig lite och cykla till VH för avfärd. Tjing!

Hemgång

Friday, July 26th, 2013

Jaha,så var det sista dagen här på Bergdal. Ljuvliga långa sommardagar med mycket läsande till ända.
Förvisso börjar jag inte jobba på riktigt förrän på torsdag, så nästan en vecka semester är kvar. Men jag vet ju själv hur det är när jag är hemma. Lite småjobb smyger på. Börja rida igång hästarna lite, skriva ihop kontrakt. Ja, sånt där småjobb.
Men här i Finland har det varit underbart fint, är tokvarmt (28 grader i skuggan nu) och vi har ätit helt fantastiskt gott och badat några gånger i gruvan (när till och med badkrukan Malin är i och simmar är det VARMT!) och solat.
I förrgår var jag hos Fia och höll en liten lektion för henne och stoet Eir. Kompenserade genast tiden jag jobbat med att köpa glass och åka och bada och sola på en klippa.

Några sammanfattande bilder:


kortspel


Utsikt på joggingtur


Gruvan


Hälsat på Gná!

Mera bilder, som inte legat på fb och instagram, kommer. Men, ni vet, det är lite jobb som behöver göras med dom. Läggas över på datorn, redigeras, beskäras, förminskas…och läggas upp på nätet.
Nu är det dags att packa väskorna och intensivumgås med mor innan det är dags att åka tillÅbo och Viking Grace.
Tjilevipp!

Sommarstiltje i bloggen

Thursday, July 18th, 2013

Hej hej i sommarvärmen!
För det är mest det vi haft här i Västanfjärd, på den finska landsbygden – sommarvärme!
Vilket är helt underbart!
Sol, läsa massor, äta och dricka otroligt gott och lite för mycket av allt, titta av TV-serier på Netflix (älska att ha Netflix på iPaden!), cykla med mor i vackra landskap, jogga på mina gamla ridvägar (oh, vad jag ler när jag tänker på alla galopper upp för den där backen, ridande längs de här stubbåkrarna osv.), och allmänt slappande.
Jag trivs, helt enkelt!

Så mycket mera är det inte att rapportera.
Ansku har varit här några dagar och idag skall vi åka och hälsa på Nona och Gná!

Och imorgon kommer Erica hit!
Tjohoo!

Sommarlov!

 

Hot, hot, hot på SM

Tuesday, July 9th, 2013

Och semestern vandrar på. Och jag njuter.
Nu senast har jag njutit av SM på Himmelstalund i två dagar. Vi valde att “bara” åka dit över helgen och inte bevittna uttagningarna. Lite för att det som publik blir lite segt i dagarna tre till fem, men även dyrt (inträdet var iofs gratis onsdag och torsdag, men man skall äta, fika och shoppa också). Så vi kom dit på lördag morgon och kollade på B-finaler hela dagen lång. I B-finalerna var det faktisk rätt lite som imponerade. Visst, absolut det är fina hästar, men det var mycket som misslyckades för dagen och många ryttare det inte gick helt som planerat för. Och en del riktigt otrevlig ridning här och var.
Det är mycket som gäller när det är SM och allt och jag tror och hoppas verkligen inte att det ser ut så här hemma.
Men solen sken och shoppingen var bra och rätt trötta och solbrända (trots hög spf och många smörjningar) anlände vi till Pelles syrra där vi fick sova (underbart rart av dom!). Middag inne i Norrköping och sedan nått glas vin och pratande till sena kvällen/natten.

Söndagens A-finaler bjöd på bättre visningar och ytterligare en dag med väldigt fint väder. Jag hade gjort tabben att jag glömt kameran,vilket ju känns konstigt, den är ju liksom alltid med.
Men så är det.
Erica hade sin kamera med och fotade en del, så om hon vill kan jag kanske uppdatera det här inlägget med några bilder senare.

Hrafndynur och Unn var underbara att se, speciellt ökade tölten! Unn strålade och hästen är stor och maffig och samtidigt mjuk och smidig. En annan riktig favorit var Stormur frá Svalbarðseyri med Caspar Hegart i sadeln. Den hästen reds fantastiskt fint, gick med lång hals och stor aktion och längde halsen i steglängdsökningarna (det är inte alltid man ser…). Ett silver i T.1. satt fint på 7,50.
Bragi frá Kópavogi har en otrolig rörelsemekanik,men håller inte ihop. Det är lite Móli frá Skriðu-problematiken där. Han fick 9,5 av en domare för skritten vilket jag aldrig skulle gett. Hästen var inte i närheten av tillräckligt avslappnad för det. jag hade nog nöjd mej med 7,5 – 8,0 för det. Otroligt bra steglängd och uttrycksfulla rörelser, men Viggi fick sitta och hålla tillbakahela tiden.
Jag tycker det är lite skrämmande när de har helt extrema individerna får så otroligt höga poäng- för vad signalerar det?
Är det så där vi vill att hästarna skall se ut och röra sig? Nej tack, inte inte i min värld. To much. Bragi blir ihopdragen och bakom han i galoppen och skulle behöva länga halsen. Men om han tillåts göra det kommer han slå knock out på sig själv med framknäna.
Bragi (och Móli) är dock exceptionella individer och garanterat inte ett dugg lättridna. Viggi rider Bragi med den äran.
En som jag inte för så hårt för som jag trodde att jag skulle var Óliver frá Kvistum. Uttagningen såg jag bara på film på Ishesnews.se och den är mycket bättre än finalen:

httpv://www.youtube.com/watch?v=75cl1Z_6PEE

Baserat på den här uttagningen tror jag att vi här ser den blivande världsmästaren i femgång.
Men som vi såg i A-finalen på SM- så kan det hända mycket. Óliver blev väldigt het, gapade mycket och tappade traven några gånger. Och Magnús och fantastiskt vackra Hraunar tog helt rättmätigt hem guldet och kan nog gott försvara det i Berlin. Allt kan hända.

Många hästar reds på den förhatliga odelade stången med tungfrihet. Det är prat om att förbjuda den då den dokumenterat ger allt mellan små-medelstora sår i munnen och upp till käkbensskador. Och hästarna gapar. Att se en vacker häst med stora uttrycksfulla rörelser knappt stänga munnen på en hel final gör mig riktigt riktigt ledsen. Hur tänker man när man rider på det bettet? Kommer inte hästens hälsa före lite extra aktion och/eller hållning? Bettet ger ett mycket stort utslag och tryck på lanerna och bakom öronen vid redan en lite kramning och i en final med flera hästar på banan är det inga små kramningar i bettet vi snackar om. Det såg rent ut sagt hemskt ut!
Ett sådant bett skulle jag aldrig drömma om att sätta i munnen på mina hästar! Punktum!

Shoppingen då?
Jo, det blev flughuvor, svansskydd till transport, ett bomberbett (tvådelat med lock-up) och underbara träningskläder från KeepitUp. Sedan hittade jag inte mera faktiskt. Elelr jo, det finns alltid massor fina saker jag vill köra, men veredus-bootsen är så himskans dyra och det finns ju gränser för hur många tröjor man kan ha och träns har jag liksom så det räcker…
Solbrända och nöjda återvände vi hem.

Om några timmar åker maken och jag till Begdal och då är det ytterligare ett snäpp semester! Läsa, dricka och äta gott, jogga i skogen, cykla med mor och äta de godaste glassarna. Åh vad jag ser fram emot detta!

Hoppas ni där ute har det lika bra!

Brandi och Benke

Thursday, July 4th, 2013

Ytterligare en semesterdag avverkad. Lugn och fin med sova länge (anpassade mig snabbt genom att sitta upp sent och kolla på film med den lika semestrande maken).
Lite handlande och ärenden uträttade. Lite middag äten och en Woody Allen-film avverkad med Erica. Och min systers goda vattenmelon-sallad (vattenmelon, fetaost, basilika och rostade pinjenötter i en skål!).
Och så är dagen snart all.

Igår när Pelle och jag var i stallet fotade vi Brandi lite.
Så här är då herr Brandi från Bergdal, 4 år (e: Ómi från Stav)
Click ’em for bigger versions!

img_2476

img_2482Vi skulle väl bett Nykur flytta lite på  sig lite,men det tänkte jag inte på.

img_2460

img_2467Mysigt att bli kliad!

img_2490Husse var också populär när det kom till kliandet

img_2504Även Nykur tyckte det var lite mysigt med kliandet.

Sedan gick vi in hos Monica och hälsade på Skogsängs nyaste och för tillfället sötaste invånare: Benke!
Detta är Benke:

benke1

benke2

benkedexterBenke skall bli Border Collie när han blir stor, men just nu är han lagom storlek för att leka med Dexter (som här gör skäl för sitt serial killer-name), som är dvärgpinscher.
Söta va?