Archive for December, 2009

Helsingforshelg

Monday, December 28th, 2009

En lugn och julig julhelg har tillbringats i Helsingfors.
Mycket god mat och läsning och helt traditionell återhämtning i form av sovande!
I lördags gick Ansku och jag ut och åt en god middag och drack vin och sedan fortsatte vi på den alkoholitära banan på först Corona och sedan Ahjo. Mycket djupt samtal och många skålar för livet senare sov vi hos Ansku och tillbringade gårdagen hemma hos mamma med att se hela första säsongen av underbara Smack the pony som A har på dvd.
Skön slöardag!

Nu skall jag precis byta om för att åka och hämta den efterlängtade maken på flygplatsen!

Hoppas ni alla har en skön julefrid hemma/borta/whereever

inte dan före dan – men DAGEN

Thursday, December 24th, 2009

Riktigt God Jul på er allihopa!!!


Lunchade hästarna igår som sista åtgärd innan avgång och när jag kom med stora höpåsen kommer de alla vackert traskande på led genom snön. Sága och Hjärta kastade sig över sina höhögar, men Gná kom rakt fram till mig och bara stod vid mig och vi pratade lite och kliade lite i mankammen.

klappade och kliade lite i pannan och sade “God Jul och vi ses nästa år,vännen” och så gick jag ut ur hagen och Gná gick och flyttade i tur och ordning lite på Sága och Hjärta och valde den bästa höhögen.

Sedan drog jag å stad till stora röd-vita båten och uthärdade en otroligt tråkig resa över Östersjön alldeles ensam.
Åt en väldigt god middag på Food Garden, men ack så tråkigt det är att äta ensam 🙁
Efter lite Tax Free shopping lade jag mig i hytten och läste Stephanie Myers “the Host”. Och läste och läste och läste.
vid 03 gick det till slut att få någon sömn till stånd.

Anlöpte den finska Hufvudstaden vid pass kl 10 i morse och körde stora blå, som fick komma med över pölen, hem till mor på Topeliusgatan. Efter lite muttrande om hur f*n man gör för att få en P-biljett på julafton och om det är betalplikt en sådan helig dag och så lite last minute-shopping i mataffären har mamma och jag intagit julgröt tillsammans medan julfreden traditionsenligt rings in i Åbo kyrka (på radio då alltså).
Nu dricker vi kaffe och tar oss en calvados (ja Pelle, du läste rätt 😉 ) och njuter av julfriden.

Då Pelle och jag inte är tillsammans på julafton bytte vi klappar i tisdags kväll.
Jag har köpt biljetter till oss. Vi skall i april gå och se The Umbilical Brothers på Södra teatern!
Vi råkade se en av deras shower på TV för ett tag sedan och blev “blown away”. De gör…inte komedi, inte stand up…men preformance! Det går inte riktigt att beskriva om man inte sett det. Men det är kul, häftigt och otroligt underhållande!

Häår är ett klipp med dom (se det!!) :

httpv://www.youtube.com/watch?v=bNgjd9mhM4o

Av Pelle fick jag biljetter (för oss två då) till I väntan på Godot på Stockholms Stadsteater med mikael Persbrandt och Johan Rabeus i huvudrollerna! (Yes! Den vill jag verkligen se!)

Nu skall jag återgå till julefriden!

Ha en riktigt lugn och skön julafton allihopa!

Solfenomen

Monday, December 21st, 2009

Var ute på Fors idag och red Nunna.
Solen sken från en blå himmel och det var -8 grader så jag beslöt mig att rida ut.
På väg hem, efter en mycket trevlig ridtur på en duktig liten grå såg jag något udda på himlen. Solen stod rätt lågt och det såg ut som den liksom speglade sig i två moln, ett på vardera sida om den. Det gnistrade från molnen och det blev nästan en tunn regnbåge högt över solen.
Luften var fylld av pyttesmå – inte snöflingor – men kristaller så jag antar att de medverkade till detta.
Men det såg nästan ut som tre solar ur en del vinklar. Mycket vackert!

Efter lite stirrande och funderande stannade jag Nunna och tog upp mobilen och fotade. Tyvärr är det ju inte en kameramobil jag har utan en musikmobil så kvalitén är inte briljant direkt.

Men bättre än inget:

solfenomen1.jpg

solfenomen2.jpg

solfenomen3.jpg

solfenomen4.jpg

Faktiskt så är bilderna inte manipulerade och det blänker inte i linsen heller – det så ut såhär. Fast klarare färger. Kameran klarar inte helt av det.

Någon som vet vad det är och hur det uppstår?

Nunna traskade så snällt på i snön medan jag pillade med kameran:

nunna.jpg
Blá Nunna

måndag i snön

Monday, December 21st, 2009

Idag är jag i stort sett ledig. Nästan.
Skall rida Sága, Nunna och Gná och lunchfodra och ta in hästarna. Och så boorde jag verkligen till gymmet. Och måste börja packa.
Packningen blir lite knepigt. Måste ha med mig kläder för stan (Helsningfors), landet (Västanfjärd), bröllop och vardag.
Tur att jag tar bilen över!

I lördags var Adina och jag ute hos Skrámur igen och jobbade med förtroendet.
Jag kunde gå in till honom (han står kvar i den lilla hagen) och lugnt gå fram till honom och klia honom på bogen med en gång. Kändes bra!

Sedan jobbade Adina honom i join-up och jag stod och pratade med ägaren och fotade lite.

skramur03.JPG

skramur04.JPG

skramur08.JPG

Efter ganska jämt en timme (igen) följde Skrámur, något tveksamt men dock, efter Adina lös och hon fick klia honom i pannan.

skramur17.JPG

skramur22.JPGskramur21.JPGskramur20.JPG

Slutligen fick hans ägare jobba med att få klia honom i pannan och att han skulle följa henne på slakt rep och även lite lös.

skramur29.JPGskramur27.JPG

Imorgon skall jag ut igen och jobba lite till med ekipaget.
Det är roligt att se framsteg!

Igår gick större delen av dagen åt till helddagskurs i MöRS regi på Fors.
sex stycken duktiga ekipage jobbade två pass var inne i ridhuset (som vi älskar intensivt i dessa kalla, snöiga tider!).
Det är så himla kul att jobba med ambitiösa ryttare!
Och alla var så himla duktiga! För mig personligen var det allra roligast att se att Furða gått ner så fint i vikt och jobbade så bra med sim ryttare Madde och att Nunna, som jag rider två gånger i veckan, är så duktig med sin ägare Suzanne! Travtakten är ett (otrevligt) minne blott på henne!

På kvällen åkte Pelle och jag iväg till Heron City och åt middag och såg “Luftslottet som sprängdes” på bio.
Jag gillar Noomi Rapace! Väldigt mycket! Filmen är lång (2,5 tim), men intressant. Och bra!
Det som dock är lite synd med alla tre filmerna är att de förutsätter lite att man läst böckerna. Visst kan man se dom utan att ha läst serien, men man får ju ut väldigt mycket mera och förstår hela sammanhanget bättre när man läst böckerna innan.
Och alla gånger: Böckerna är bättre än filmerna!

Våra grannar håller på att få bergvärme installerat. Kul – mitt i snön.
Dessutom har någon från jobbteamet parkerat en stor bil precis bakom min bil så jag inte kommer ut. Dags att gå ut och be dom flytta på den snart.

Snö och därmed vinter!

Friday, December 18th, 2009

Börjar med den här lilla dagboken, som jag snodde av Maddi:

Är det såhär Pelle? 😉

11:e December
Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn! Finns det något finare ställe i hela världen? Att flytta hit var det bästa idé jag någonsin haft. Jag skottade för första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren med snö igen och blockerade uppfarten, så jag fick skotta igen. Vilket underbart liv.

12:e December
Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse. Min granne säger att jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul. Ingen snö på julen skulle vara förskräckligt! Bob säger att i slutet på vintern kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen. Jag tror inte att det är möjligt. Bob är en trevlig människa. Jag är glad att han är vår granne.

14:e December
Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra så. Vinden gjorde mig lite kall, men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet! Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen. Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket, men jag kommer verkligen i form på det här viset.

15:e December
50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället. Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera. Jag tycker det är löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.

16:e December
Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade. Ont som fan. Frugan skrattade i en timme, vilket jag tycker var väldigt elakt.

17:e December
Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Inget att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne. Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte för henne. Jag hatar när hon har rätt. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.

20:e December
Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två gånger. Försökte hitta en grannunge som kunde skotta, men dom var upptagna med att spela hockey sa dom. Jag tror dom ljuger. Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga, men dom var slut. Dom får kanske hem fler i mars. Jag tror dom ljuger. Bob säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och sedan skicka mig en räkning för jobbet. Jag tror han ljuger.

22:a December
Bob hade rätt om att det blir en vit jul därför att det föll 32 cm till av den där vita skiten, och det är så kallt att det nog inte smälter förrän i augusti. Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta, sedan blev jag tvungen att pissa. När jag klätt av mig, pissat och klätt på mig igen var jag för trött för att skotta. Försökte hyra Bob att ta hand om snöröjningen resten av vintern eftersom han har en plog på sin lastbil, men han säger att han inte har tid. Jag tror att den skitstöveln ljuger.

23:e December
Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle juldekorera huset i morse. Är hon knäpp eller? Varför sa hon inte det för en månad sen? Hon säger att hon gjorde det, men jag tror ta mig fan att hon ljuger.

24:e December
15 cm. Snön har blivit så hårt packad av snöplogen att jag bröt av snöskyffeln. Tror jag fick en hjärtattack. Om jag får tag på den djäkeln som kör snöplogen ska jag dra honom i hans kulor genom snön. Jag vet att han gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag har skottat färdigt sedan kommer han längs gatan i 100 km i timmen och plogar igen det jag nyss skottat! Frugan vill att vi ska sjunga julsånger i kväll när vi öppnar julklapparna men jag är för upptagen med att kolla efter snöplogen.

25:e December
God jul. 50 cm till av den jävla skitsnön. Blev insöad. Tanken på att skotta gör att mitt blod börjar koka. Gud vad jag hatar snön! Snöplogsföraren kom förbi och frågade om en donation. Jag slog honom i huvudet med snöskyffeln.

26:e December
Fortfarande insnöad. Vad fan flyttade jag hit för? Alltihop var HENNES ide. Hon går mig på nerverna.

28:e December
Fortfarande insöad. Satmaran gör mig galen.

29:e December
25 cm till. Bob säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in. Det var det löjligaste jag har hört. Hur dum tror han att jag är?

30:e December
Taket rasade in. Snöplogsföraren stämmer mig på en miljon kronor för att jag slog honom i huvudet. Frugan åkte till sin mamma.

31:a December
Eldade upp det som var kvar av huset. Ingen mer skottning.

8:e Januari
Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig. Varför är jag fastbunden i sängen?

Hahaha, jag tyder det var riktigt rolig!
Antingen för att jag har sådan humor eller för att jag sitter här med mitt rödvinsglas och njuter av att det är fredag!

Började dagen tidigt med McDfrukost (får bli så när jag börjar i Tyresö kl 08, så kan jag sova 20 min längre) och massage i Tyresö.
När jag precis var klar där ringde Furdas ägare Monica och undrade om jag kunde komma ut till dom och hjälpa med en häst “som  inte går att fånga”. Ägaren började känna sig het knäckt och hästen är bara så spänd.
“Ok, ja inte vet jag om jag får tag i den, men kan ni få in den i en mindre hage, så kan jag försöka” sade jag.

Åkte hem och lunchade våra hästar och red Sága och Gná. Vilket väder! Vilka hästar!
-11 grader, massor med snö och sol! Jag dog en smula av lycka!
Asfaltsvägarna här är perfekt underlag. De är plogade och släta med hårt packad snö. Svikt och bra grepp i ett!
Sága fick öva på att tölta längs vägen och sedan galoppera och trava lite i djupsnön (som är rejält djup och överallt, förutom på de plogade vägarna). Hon är så ambitiös och duktig!

Gná och jag red bort till Stav och använde travcampens slinga och bara njööt! Fantastiskt, underlag, sol och en superpigg och glad häst – som dessutom är hur fin som helst! Man kan inte klaga!

Sedan åkte jag ut till Skrámur, han som inte gick att fånga.
Det är en valack, född 2005, e: Glær från Honeröd (e:Litur frá Kletti), som är rätt lite hanterad och hans ägare har haft honom i ca två månader.
Det har gått att få fast honom, även om det inte varit helt lätt, fram till för 10 dagar sedan.
De hade byggt upp en liten hage i lösdriftshagen (som är jättestor), stor som en longervolt. Där stod en spänd skimmelskäck (reggad som “silvergulbrunskäck med snp” enligt WF) och såg avvaktande på mig. Han hade grimma på sig, så jag hängde undan min repgrimma och använde bara repet.

Eftersom det var -13 grader vid det här laget och hästen går på lösdrift ville jag inte göra honom svettig och istället för en helt join-up lät jag honom löpa lite och fick in så jag kunde byta varv på honom hyfsat lätt och varvade med att han fick stå och bara acceptera att ha mig nära sig. Satt mest på huk bredvid honom.
Skrámur är nyfiken och kontaktsökande, men väldigt avvaktande och spänd. Första 35 minuterna skakade han i hela kroppen så fort jag stod/satt bredvid honom. Jobbade hela tiden med att inte titta på honom utan bredvid honom och låta honom nosa på min hand utan att försöka röra honom alls.
Och resa mig (långsamt) och gå ifrån honom innan han gick ifrån mig.
Och efter 1 timme ganska jämt fick jag klia honom på bogen, manken och sedan försiktigt på halsen.
Sedan kunde jag lugn koppla fast repet i grimman och fick honom att följa mig.

Avslutade med att jag kunde koppla loss Srámur, låta honom trava ett varv, stanna honom och koppla fast honom igen.
Mycket nöjd med dagens övningar!

Några bilder från igår, då det snöade så dant:

_MG_0170.JPGBaksidan av huset ut mot vägen

_MG_0169.JPGGrannens enbuske

_MG_0165.JPGFramsidan

_MG_0162.JPGGaragetaket