Archive for September, 2016

Höst!

Wednesday, September 28th, 2016

Och där kom hösten.
Det regnar. Massor. Men det är en bra dag för regn, för hästarna vilar och jag skall, för en gångs skull jobba inomhus – men massage (remember, jag är massageterapeut också, jag bara inte jobbar massor med det).
Jag är obloggintresserad för tillfället. Det blir så när det är mycket jobb.
När jag slänger mig ner i soffan på kvällskvisten, eller som nu, på morgonkvisten, är det så mycket annat jag vill göra än blogga.
Så jag bloggar lite då och då när det känns ok.
Tävlade Distriktsmästerskapen i helgen på Ensta i Grödinge. Var energisk dagen då jag anmälde mig – för jag anmälde mig på 3 pållar. Vilket resulterade i att jag red 6 uttagningar i lördags, två i T8, en i T3, en i V2 och två i F2. Varierande resultat.
Det känns jättetydligt att det är höst och med det pälssättning och hösttrötthet. På alla utom Váli. som förvisso sätter lite päls han med, men inte någon trötthet. Han jobbar på, lika piggt och glatt som tidigare.
Snabba resultat:
Brandi – Hemsk T8-uttagning, seg och lång, typ 14:de plats. Taggade till i  F2 och var ok. Kom till B-final (8:de i uttagn. med 4,53.). I B-finalen slutade vi 2:a på 4,88 (tot. 7:a).
Váli – Startade en töltgren för första gången någonsin, T8. Inte så lös och fin som han kan vara, men slutade på 4,60, vilket är jättebra för att vara den lilla vita, som inte kunde tölta alls. Femgången gick ok. A-final på 5,17 (5,3/ 4,9/ 5,3)
I A-finalen kom vi 3:a med en bättre känsla (framför allt passen och en 5,5:a på skritt!), men exakt samma poäng.
Exakt – Bra ridkänsla i V2, men poängen var 5,2. Kändes lite bättre. Men det är ju svårt det där. Han är seg, förutom när vi bli omridna i galopp. a-final där vi kom 3:a på 5,30. Trött. T3 uttagningen kändes inge bra så den glömmer vi. Kom till a-final där också men strök mig då T3 och V2-finalen låg precis efter varandra.

Exaktsept16 (22)på träning för någon vecka sedan

Exaktsept16 (44)

 

Höst?

Wednesday, September 14th, 2016

Sade någon höst? Nej, det gjorde nog ingen här i alla fall. Speciell inte vädret. Det sade inte höst.
Det sade låt sommaren fortsätta tydligen. För det är baske mig sommar ute, i typ allt förutom de allt mörkare kvällarna. 20-25 grader på dagen, solen steker och hästarna, som enligt sitt inre schema börjat sätta päls, svettas.

Exakt klättrar allt högre upp på utbildningsstegen och bitvis tror jag hans ryttare hänger med och utvecklas. Ibland r jag osäker på den biten. Men mest av allt är jag tacksam över att få ha Exakt! Gud vad jag älskar den hästen. I med- och motgång.
Här om sistens var vi och red kurs för Heléne Blom (igen!) och detta på Västergården den här gången. Där de haft ett helt underbart fint underlag i ridhuset. Fibersand (ni vet sant med hackad filt i) som satt sig fint. Fast med svikt och stadigt. Inte för mjukt och inte för hårt.
Men nu har de fyllt på underlaget. Eller hur skall man säga – de har lagt jättemjuk, väldigt finkornig sand ovanpå det befintliga underlaget. Vilket dessutom inte var helt jämt utspritt.
Så på kortsidorna var det superdjupt och tungt. Det kändes som att rida på en beachvollyplan.
På stora mittvolten gick det att vara, men det var lite halt (jag provade gå på underlagen själv och det var halt att gå på…lite obehagligt). Brandi, som inte bryr sig så mycket om underlag, jobbade på och var duktig. Lite segare än vanligt, men det skyller jag på underlaget.
Exakt däremot, som är väldigt kräsen med underlag, blev helt olycklig.
Första passet gick helt ok, men andra passet var hemskt. Han kändes bara olycklig och seg och “avstängd”. Efter en stund stannade jag och bara släppte tyglarna och sade “det här går inte”. Helene satt upp en stund och konstaterade att nej, det här känns inge bra (det såg inte bra ut heller).
Vi avbröt där och jag gick ut och red sedan en liten stund på utebanan. Efter några minuter där slappnade Exakt av och var sitt vanliga, fina jag. Jag andades ut och skrittade av honom.

Dagen efter åkte vi till Ensta med Erica/Tindra och Brittas samtliga hästar samt dotter.
Och Exakt var underbar! Vilket var jätteskönt att känna.
Passade även på att rida Váli på Ensta. Skall tävla femgång med honom på Stockholms-DM:et på Ensta den 24-25/9. Så det kan ju vara bra att känna på honom på en bana.

Och kolla! Jag fick lite bilder från det tillfället också:
Underbara Erica Osterman fotade!

Valisept16 (74)Visst har han blivit lite fin, älskade vit!

Valisept16 (67)Vi tar i i pass

Valisept16 (38)trava kan vi

Valisept16 (27)Den här lilla hästen alltså. Är så kär!

Valisept16 (15)

Ja ni, ser. Váli är i bra form (eller alltså han är lite rund runt ekvatorn, men ridmässigt går han bra).
Glad är vad man blir!

Lagens Långa Arm slår till

Wednesday, September 7th, 2016

I helgen var det äntligen dags för en väääldigt kul grej jag sett fram emot!
Ända sedan i mars har vi planerat, haft möten, snickrat, handlat och peppat. Nu var det äntligen dags!
Freyfaxis årliga Lagtävling!

12 lag gör upp i ovalbanegrenarna i maskeradkostymer. Allt som betyder något är lagets prestation och placeringar (inte poäng, bara placering).
4-6 deltagare per lag skall täcka in alla grenar och alla får rida final andra dagen, då hela laget skall täcka upp finalerna i alla grenar (vilket gör att man kanske inte nödvändigtvis rider final i samma gren som man red uttagning i). De lag som placerar sig på plats 6-12 täcker upp i b-finalerna och de som har lagplacering 1-5 tävlar i a-finaler.
Tyvärr var det ett helt lag som fick stryka sig jättesent så i år var det 11 lag.

Vårt lag, bestående av Malin Stang, Marie S., Evelin S, jag, Britta och Terese H., samt reserven Susan S och vår underbara sekreterare och sömmerska/ allmänna fixare Annika W.
Laget hette Lagens Långa Arm och vi var 4 st poliser samt 2 tjuvar, som vi jagade!

Brandi och jag var med som polis och polishäst och tävlade F2 och T3. Tölt T3 är ingen gren Brandi och jag tävlat i någonsin då den innehåller långsam tölt, steglängdsökningar och ökad tölt.
Inget vi tränat massor (men ändå nu lite pga denna tävling).
Brandi och jag börjar vara i läget att han går riktigt bra på Helene-träningarna, oftast riktigt trevligt hemma, bra på framridningen och så inte så bra på banan. Men bättre blir det.
I femgångsuttagningen blev han lite seg och tung på banan, men gjorde alla moment. Inklusive att lägga sig i pass samtliga 3 läggningar. Svävet lite svagt och mera tempot behöver också stärkas. Just nu rätt stor skillnad på Brandis pass på rak väg kontra på ovalen.
Poängen mellan 3,9 – 4,7. I T3 gick det över förväntan. Gick ut på 4,5 tot. och var framförallt nöjd med att Brandi ändå kändes så mjuk. Även om Jonas Brings kommentar i steglängdsökningarna – “stillsamma ökningar” – var sann. Och tempot i ökade tölten var precis lite under ok tempo.

Lite bilder, va?
Klickbara, som vanligt.

Blag2
(foto: Emelie Tallén)

Bfemangsfinal2liten

Bfemgangpassliten
Pass i uttagningen, foto: Malin Stang

Bfemgangsfinal5
Brandi och jag i T3, foto: Malin Stang

En annan kul grej med den här tävlingen är att domarmutor uppskattas och uppmuntras (“de påverkar natuuurligtvis inte poängen, men får domarna på gott humör!”).
På lördagen serverade vi domarna en mojito, men färsk mynta och allt. Vi förklarade att vi självklart hade alkoholtillstånd för den och de andra drinkarna på domarnas bord inte hade de och därmed var svartsprit. Tjuvarna stack även till domarna en flaska “svartsprit” – snaps.
På söndagen, dagen efter en galet kul ryttarfest (återkommer till den), bjöd vi domarna på donuts, “vilket vi inom kåren vet hur väl det kan behövas dagen efter en stor insats”.Mycket nöjda!

lagenlangarm.jpg
Hela laget, inklusive tjuvarnas byte

konstaplar.jpg
Kommisarie Stang med tjänstehunden Fokus och konstapel Stugemo

Efter första dagens slut låg vårt lag 4:de (av 11 då som sagt). Mycket nöjda åkte vi till vårt underbara boende, efter att vi naturligtvis tagit hand om hästarna, på Kroksta Gård. Heeelt underbart ställe – rekommenderas varmt!
Där tog vi ett glas vin på balkongen, åt lite snacks och tog en bastu (Ja! Brittas och mitt rum hade bastu, balkong och bubbelbad!).
Sedan var det ryttarfest på Agersta (inkl. snabbtitt i butiken). Jättegod mat och så många kul “uppträdande”/sketcher från de olika lagen.
Vårt bidrag var ett polisförhör med domarna där vi förhörde dom på Lagen! Som alla vet i tävlingssammanhang så är FIPO (ok den heter Rules and Regulations nuförtiden, men FIPO kommer det heta i folkmun länge än) – så det var ett FIPO-quiz!

Ryttarfesten innehöll dessutom tokigheter som:
– bli utbjuden på gårdsplanen av fyra mycket söta små indianer och skutta med hoppsasteg runt gården låtandes som en indian
– Ringdans runt en mänsklig julgran (från laget Julens Hjältar) sjungandes “Räven raskar över isen”
– Rida på ryggen (piggyback ride) på en av domarna, som dessutom var barfota på gruset.
– Hejdlöst mycket skratt
– Jättetrevlig stämning

På söndag var det a-finalsdags!
Man delar upp finalerna på alla i laget, så vi red en final var.
Jag och Brandi representerade laget i femgångsfinalen. Vilket gick sådär. Det blev inte vårt favoritvarv, utan vänster varv. Allt fungerade fullkomligt ok och vi fick ok poäng (förutom i tölten där de var högt och lågt, men han var också lite ojämn) men ingen pass blev det.
Fick två halva långsidor, men det räknas ju inte, så…meeen det var typ inte någon mera än Sebastian (som vann) som fick till pass. Så vi kom 3:a.
Malin, Terese och Evelin var de som lyckades absolut bäst i sina finaler, Britta levererade bra och Marie och mig gick det lite sämre för.
Men allt som allt så slutade med att laget slutade på den fjärde plats vilket vi är jättenöjda med!

EveAssa.jpg
Evelin och Assa i T4-finalen. Notera den söta lilla fångmössan Assa har på sig!

polisenJag får armbindlar på min inför finalen

BoV

Jättefin bild på Brandi och Vísir som Emelie Tallén knäppte!

Underbar tillställning där de idrottsliga prestationerna alltid är lite i skuggan av trams, show och att ha kul med vänner och hästar!

En sjukt kul helg som dessutom levererade väldigt mycket mindre regn än prognosen (som var jäkligt mörk på fredag kväll) utlovade!
Underbart skön stämning, mycket tramsande och många skratt! Britta och jag spånade på idéer inför nästa år hela vägen hem!