Archive for April, 2015

Rumphuggen tävlingshelg

Sunday, April 26th, 2015

Nä, Dyggur Reg är inte så mycket att blogga om för mig.
Tar med mig det som kändes bra: övergångarna satt, Exakts trav, att han tog korrigeringen i galoppuppslaget i trav fort och lätt. Tölten på väg in på banan, och att vi höll gångarten i T1 hela vägen (första gången han går en öppen töltgren), Att vi fick 5,6 av en domare i V1.
Samt att det faktiskt gick att sätta lite tryck i ökade tölten utan att han slog upp. Dock saknas fortfarande lite tempo och när han blir spänd blir tölten också en smula styv.

Vi valde att åka hem med hästarna på lördag em/kväll istället för att stanna kvar för en final i V2 (Vísir). Pga strykningar i finalerna i V1 och T1 hade jag fått rida A-final med Exakt i bägge, men det gick inte att veta när vi åkte därifrån på kvällen.
Det hade varit bra banträning med honom, men nu fick han en ledig dag i hagen istället och jag hann få en del gjort hemma, och få en sovmorgon.

Så är det ibland.
På fredag är det på´t igen, den här gången på Häringe.
Nöta bana är vad vi skall göra den här säsongen.

Vardagsliv

Thursday, April 23rd, 2015

Oj, vad mycket häst det är nu och i det fina vårvädret klagar jag inte över det.
Dagarna rullar på och hästarna tränas.
Så hur går det?
Tindra är ju under igångsättning efter senskadan och kommer så vara länge. Just nu tömkörs eller rids hon upp till en timme om dagen och av den tiden är 2-3 minuter tölt eller trav. Några galoppsprång i vänster galopp här vi också tagit. Hon känns ren och fin, men är rätt tjock (inte i benet utan om magen) och mindre mat kan hon inte få. Men hon mår bra och det är huvudsaken!
Brandi har vilat lite efter tävlingen i lördags. Han stod helt i två dagar och i tisdags hade jag med honom som handhäst med Tindra och idag (torsdag) red jag en sväng på honom. Pigg, glad och koncentrerade sig duktigt.
Exakt jobbar väldigt bra för tillfället. Han skall tävla Dyggur Regional i helgen och kändes väldigt bra igår…hur behåller vi den känslan till på lördag? Idag joggade vi lugnt och mjukt och imorgon jobbar vi från marken.
Vísir har jag haft den här veckan då även han skall gå Dyggur Regional i helgen, med mig. Mest för att det plötsligt kändes så lite att “bara” tävla en häst när vi ändå kör till Norrköping. Han känns bra. Det är den ökade tölten som inte är helt stabil. Den är inte så mycket tränad de senaste 1,5 åren.
Hera är “unghästen” jag jobbar i Tungelsta. Hon blir 7 i år, men var bara insutten och kunde varken styrning eller något annat när jag började med henne.
Nu flyttar hon fram- och bakdel, går skänkelvikningar, går riktigt fint fram till handen och vi närmar oss tölten mera för varje gång.
Spróti är en annan unghäst i Tungelsta, 5 år e: Kongur från Knutshyttan. Han grundutbildas och töltsätts. Mycket rörelser och rätt pigg.

Dagarna ser ofta ut som idag:
09.00 släpper ut de hästar som står inne. De har fått frukost och ätit upp då (Jill är en ängel och morgonfodrar åt oss på vardagarna!).
09.30 Rider Spróti i Tungelsta
10.30 tillbaka i stallet. Tömkör Tindra 45 min, rider Exakt 40 min, rider Brandi 30 min, rider Vísir 40 min och mockar ligghallar och stallet samt eftermiddagsfodrar hästarna (det var inte jag som hade fodringen, men jag var ju där så jag erbjöd mig att ta den).
15.30 kommer hem och äter sen lunch/tidig middag, kollar mail och pappersjobbar lite. Sover 20 minuter i soffan.
17.30 Lektioner på ridskolan på Fors.
21.00 hemma och gör kvällen.

Typ så ser mina dagar ut.
Ibland börjar jag jobba tidigare och då är jag i stallet och släpper ut hästarna tidigare.
Ibland masserar jag, ibland är jag på Karlslund eller på kliniken med kunder och deras hästar.

Nu är det tack och god natt!

Framtid Vår

Sunday, April 19th, 2015

Tävlingsdags! Framids vårtävling skulle varit två dagar, men då det var “bara2 54 ekipage anmälda så beslöt de att göra en endagstävling av det. Ok, ledig söndag – inte mig emot!

Fredagen började med lite jobbande med hästarna hemma. Ett stycke unghäst jobbades och så joggade Britta och jag Brandi och Vísir ett kort pass runt valackbanan.
Exakt och jag gjorde ett mjölkyreträningspass och för att det är kul har jag igång appen Endomondo och slår på den precis innan vi gasar och när vi lyckats stanna igen slår jag av den. Så sträckan och tiden stämmer ju inte helt (ta bort typ 40 sek och 500 m för avsaktning, vända om och nedsaktning igen. Sista 250 m gick vi i lugnare galopp). Men kolla vilken max.speed han börjar få upp. Nästan 52 km/h! Gosch vad det går undan!
Här har jag skrivit mera om hur de här passen går till!

Endomondo

När Exakt var grundligt avskrittad och stretchad packade Britta och jag ihop hö, lusernhack, jävligt mycket utrustning och grejer och prylar och såg till så alla hästar fick lunchmat.
Så packade vi in Brandi och Vísir i transporten och åkte till Linköping.
Det tar nästan på pricken 3 timmar från vårt stall till Stenholmen med ett snabbt stopp för fikainköp på vägen.
Väl framme så tog vi en rätt lång promenad med hästarna. vi gick längs med fälten där Brandi gått som unghäst och bl.a. den här bilden är tagen:

brandisept1117.JPG

Två-tre gånger under promenaden stannade Brandi och bara stod och tittade intensivt på fälten och såg verkligen ut att fundera.
Nu kan hästar inte reflektera, men jag undrar om det ändå inte var några minnesbilder och en känsla av igenkänning som for genom Brandis huvud.
Killarna fick gå ut i en liten hage och hänga och äta lite och vi installerade oss på Stenholmens jättetrevlig Gårdshotell och åkte och åt en bit mat.
In i boxarna, kvällsmat och vatten och så god natt för alla parter.

Lördag morgon och Britta fodrade hästarna och så åt vi frulle och gick en promenad med killarna innan tävlingen startade.
Först ut för oss var det V5. Britta och Vísir var först ut och gjorde ett fint jobb. Det är deras första riktiga tävling och det handlade ju mest om att rida alla gångarter på rätt ställe, ha rätt galopp och komma underfund med om det här är kul!
4,4  slutade de på och det är väl fullkomligt godkänt för första gången och framför allt hade de kul! 🙂

Brandi och jag var strax där efter. Brandi kändes helt ok på uppvärmningen, men lite gnäggig och pipig. Inne på banan skötte han sig dock fint! Han var en smula styv emellanåt och gick inte helt fram för hjälperna. Men ändå var jag väldigt nöjd med honom. Trodde dock poängen skulle vara lägre, så jag blev glatt överraskad av dom!
Vi tar det, som vanligt, en gångart i taget.
(tyvärr har vi inga bilder alls från tävlingen, om någon vet om någon som fotade där – maila gärna mig på malin@malinweb.se!)
Tölt (valfritt tempo): första halva varvet kändes riktigt bra, sedan kändes takten ok, men formen en smula varierande. Poäng: 5,0/ 4,5/ 5,0
Trav: Övergången gick bra och traven var också helt ok. Bittvis riktigt trevlig, bitvis blev han lite lång och hängde sig en smula i handen. Poäng: 5,5/ 5,0/ 5,5
Skritt: Slappnade inte av helt och gick inte helt genom kroppen, men frustade några gånger, vilket var bra! Poäng: 5,5/ 5,0/ 5,5
Galopp: Fattningen (från skritt) satt som en smäck och galoppen kändes trevlig. Bra avslappning i halsen och han tänkte fram hela vägen. Poäng: 5,5/ 5,5/ 6,0!
Detta slutade alltså med: 5,4/ 5,0/ 5,5 = 5,30! – vilket resulterade i en plats i A-finalen!
Yay! Duktiga lilla B!
Vi red även T7 någon timme senare, men det var ingen kul historia.
Brandi och jag har sällan diskuterat tempon i tölt, och att plötsligt gå långsam tölt var svårt och han förstod nog inte helt vad jag menade (skall jag springa eller skritta?) och i valfria tempot var han lite okoncentrerad och och vinglig. Så vi slutade på 4,3/4,2/5,0 = 4,50, vilket vi kom 12:te av 20 på, (slängde faktiskt kommentarerna efter att ha konstaterat att det stod typ det jag känt i dom).

Promenad och avklädning och lite betande samt ut i hagen med lunch och vatten.
Även vi passade på att få oss lite mat och lite avbrott från den blåsiga Östgötaslätten.

När det var dags för A-finalen i V5 var Brandi väldigt laddad och gnäggade och skrek efter inte bara Vísir utan efter vem som helst som råkade svara.
Jättepigg och lite småbockig. Andas, sidföra och försöka lugna ner och länga lite.
In på banan och Brandi var spände, sprang och gnäggade och gnäggade. Och Vísir stod i sin hage (fasta hagar, som är bredvid banan) och svarade och svarade. Tack för hjälpen liksom…
Brittta gick och tog bort Vísir därifrån och när han var utom synhåll gnäggade Brandi typ en gång till och var sedan tyst. Men då var vi framme vid galoppen. Poängen blev ju därefter. Vi slutade på 4,88 och därmed 6:a i finalen. Visst hade själva finalen kunnat gå bättre, men jag är otroligt nöjd med Brandi ändå.
Det är hans tredje tävling och det var många nya saker de här dagarna för honom. Det är det längsta han åkt (efter att han hämtades hem från Stenholmen då han var 3 år), han stod i box över natten (något han aldrig gjort tidigare) och så massor med musik, hästar och den allmänna stämningen på tävlingsplatser.
Han var nog mentally overloaded egentligen.

Vi lastade och åkte hemåt vid 18 och var i stallet vid 21.
Nu skall Brandi sova på saken några dagar!

Kursdags igen!

Saturday, April 11th, 2015

Åh vad bra att det var dags att kursa igen – inspirationpåfyllningsdags alltså!
Denna kurs blev egentligen två kurser.
Först skulle Atli Gudmundsson komma till Drakboda fre-lö. Sedan blev det ändrat till lö-sön.
Sedan bara lördag. Fick plats på en kurs på Johanna Elgholm på Ensta på fredagen, så det blev en tvådagars-kurs, men för två olika instruktörer.
Exakt fick komma med till Ensta för Johanna och Brandi kom även med, men honom red jag på ovalen på Ensta utan instruktör i mitten (fick ta med honom för att hinna rida honom den dagen).
Det var roligt att känna att Johannas instruktioner gick i linje med Atlis och inget motsade något vi jobbat med hittills. Nice!
Fick jobba med att ha Exakt mellan hjälperna och få honom att hitta fram till handen och lita på att han kan gå med stöd och vinkla baken.
Jag tog upp att det ju ofta är så med isländska instruktörer att man som ryttare får jobba med skritt och tölt och tölt och tölt (även om jag nu lite busigt rider ganska mycket trav och galopp även för Atli, helt utan att be om lov). Och att jag därför känner att jag sällan får någon direkt hjälp i trav och galopp. Så jag fick rida rätt mycket i trav och galopp.
Überbra var att Johanna är så suuupernogrann med ryttarens sits! Åh vad bra hjälp jag fick där!

Mellan de båda passen med Exakt passade jag på att rida Brandi på ovalbanan, som sagt.
Nästa helg skall ju då han tävla V5 och T8 och det känns bra att ha ridit igenom programmet på en ovalbana och känna av övergångarna och så.
Han skötte sig ypperligt bra och det var nyttigt att känna hur pass lite uppvärmning han klarar/behöver för att orka gå hela programmet!
Jag är väldigt, väldigt nöjd med hans utveckling den här våren!

Andra ridpasset med Exakt jobbade vi, efter uppvärmning, med öppna på fyra spår och skänkelvikning först i skritt och sedan i tölt. In mellan hjälperna och även kunna flytta sig lydigt i tölt utan att någondera av oss blir hängande i innertygeln. Mycket bra övning!

Ensta100415tolt

Ensta100415trav
Britta var och tittade på sin häst och fotade lite med mobilen! Här är två bilder på oss!

Efter andra lektionen lastade jag min fålar (Ah för så lättlastade hästar! Binder fast den ena vid transporten – går på med den andra, sätter fast den, går ut och lägger på bommen bakom, går på med den andra, sätter fast och går runt och sätter på bommen och stänger luckan – klart! Tar max 1 minut sammanlagt!)  och åkte hem med dom och i princip bara lastade ut och ställde av släpet och åkte vidare till Västergården och höll lektioner hela kvällen. Alltid kul med lektioner efter att jag själv ridit lektion/kurs då jag kommer helt “nyinspirerad” till jobbet!

Dagens kurs för Atli blev som sagt lite nedkortad och det visade sig även att den blev en eftermiddag -> kväll-kurs.
Fördelen med det var att jag hann med rätt mycket innan. morgonfodring, sova lite till, mysfrukost till Parks and Recreation med hubby och så åkte vi till Återvinningsstationen med silageplast, hästskor samt en massa skrot hemifrån, äta lunch och slappa ett ögonblick med en latte i solen på framsidan av huset!
Sedan iväg och ta in hästar och lasta för avfärd till Jursta.
Valde att rida ett pass på Exakt och två på Brandi.
Exakt var ootroligt trevlig och ofantligt duktig! Helt med på noterna från början och dansade fram så fint. Vi fick länga och värma och sedan rida in mellan hjälperna och börja för “Hinni/Atlivändningarna” (med hästen ställd i rörelseriktningen). Alltså bakdelsvändning – rakt fram en långsida och så bakdelsvändning för andra skänkeln. Först i skritt och sedan i tölt.
Exakt och jag fick även gå vidare till att rida bakdelsvändning i tölt (eller liten volt tillbaka i sluta kan vi även kalla det) och sedan öka på – fånga upp och in i bakdelsvändning åt andra hållet för att sedan öka upp igen.
Åh vad härlig Exakt var! Kände hur jag bara satt och LOG stort! Visst går han emot emellanå och spänner sig lite, men han släpper så fort och vi kan lösa det i farten. Det är bara några steg åt gången när det händer!
Han kom upp, bar sig och håvade in beröm från mäster Atli! “Så här fin har jag aldrig sett honom tidigare, Malin!” var uttryck han svängde sig med!
Avslutade med lite rena tempoväxlingar längs spåret och lite kort tölt med riktigt lång hals (utan att tappa energin) och så lite trav och galopp Och kände hur jag de sista minuterna verkligen bara hade lekstuga och njöt av att kunna välja tempo, gångart och riktning fullkomligt!

Brandi erbruder emellanåt så mycket samling och vinkling att han nästan storknar. Jag får aktivt be honom att går FRAM och länga ut sig emellanåt.
Även han fick börja göra Atlivändningarna, men mest i skritt. Riktiga bakdelsvändningar har vi nog aldrig gjort hittills, utan mest vänt för ytterhjälperna.
Men riktigt trevliga bakdelsvändningar i skritt fick vi till och andra passet även lite sluta. Jobbade lite grann med vändningarna i tölt första passet och lite mera andra passet och han skötte sig så bra!
Atli avslutar alltid med ett litet prat med genomgång om vad man skall tänka på och vad som är “hemläxan” till vi ses igen och den här gången bestod det bara av “Jag är mycket nöjd med dig och dina hästar nu – fuxen har jag aldrig sett så här fin och den här bruna är på god väg mot något mycket bra – keep it up!”.
Jag suger på den karamellen och jobbar på sitsen! In i framtiden!

Imorgon är det dags för clinic för Johanna E på Evidensia i Stav!
Yay, vilken härlig helg!

Påsk, vovve och lite silvertejp

Tuesday, April 7th, 2015

Påsken kom och gick! I ett huj!
Började påsken med att döma ett SM-kval på Åckelsta Gård i Märsta på onsdag em-kväll. Trevligt och även kul att känna att jag kände mig trygg i att döma med handledningen.
Skärtorsdagen började jag med att besikta både bilen och transporten på Opus i Jordbro. Praktiskt att besikta dom tillsammans och till min lättnad och glädje gled bägge två rakt igenom utan anmärkningar!
Resten av dagen ägnade jag åt att rida min Brandi på ridbanan, hålla lektion och massera. Och sedan en lugn, skön kväll hemma (då ridskolan hade påskstängt).
Långfredagen var en lång en, men rolig. Morgonfodring, ridning av Exakt (satt i sadeln 07.30) och Brandi och sedan iväg till Västergården där lektioner fram till 14.30 tog vid.
Hem, duscha och byta om och sedan raskt in till Stockholm för middag med maken och vänner på Friday´s (deras drinkar är godare än maten dock) och promenad till Södermalm och drink högst upp i Skrapan (fd Skatteskrapan) på restaurang och bar Himlen. FANTASTISK utsikt!
Lördagen var lugn och handlade mest om fixande hemma och ridande av mina hästar och så en trevlig påskmiddag med vidhängande bastubad hos bästa vännerna!
Och så, på söndag morgon hoppade jag och Pelle in i Tigern och drog till Vimmerby.
Jajamen, till Vimmerby ser ni! För så här är det:
Den här lilla krabaten är född där och skall i maj flytta hem till oss:

femveckor1

femveckor3

femveckor2

Ja har ni sett! Vi skall bli med HUND! En dvärgschnauzer skall flytta in i det Schönska pörtet!
Och han är dessutom halvbror (samma mamma) som underbara Mini, som vi brukar vara hundvakter åt!
Äntligen! Första helgen i maj åker vi ner igen och hämtar hem honom! Helt underbart!
Vi sov över på Vimmerby Stadshotell och åkte hem nästa dag med ett stop på Flygvapenmuseum i Linköping (i princip bredvid Stenholmen).

Idag skoddes Exakt och Brandi på morgonen.
Brandis skoningsgrejs har jag ju skrivit om tidigare och idag provade jag en ny grej!
Min nya hovslagare Renée (som jag bytt till efter 10 år med underbara Helena Gutå, som tyvärr slutar sko nu) pratade om det förra gången hon skodde B (vilken gick jättebra med HorseLyx slickstenen), sedan hörde jag även en djursjukvårdare prata om det på kliniken förra veckan. Precis innan jag åkte hemifrån idag innan skoningen råkade jag dessutom se ett klipp på fb (video i länken):
Provade detta:

tejpmule2

Silvertejp på nosen.
Det är något med stimulansen på nosen (jmfr med bremsning, som stimulerar vagusnervsystemet och får hästen att gå ner i puls och i “viloläge” sas). Brandi stod bitvis som ett ljus och bitvis pillade och grejade han med tejpbiten och endast ett fåtal gånger ryckte han åt sig en hov.
Men inget viftande, skrapande och stökande och jag slapp stå och hålla i den slabbiga slickstensburken och få kramp i handen!
Jag tog en ca 10 cm lång bit silvertejp på klistrade på nosen på Brandi, som på bilden ovan. Han fixade och grejade med tejpbiten en del så jag bytte den med jämna mellanrum till en ny bit och satte dom lite olika för att prova. Mest stilla stod han när tejpen satt “fast” på överläppen också (alltså inte hängde lös som på bilden i länken ovanför min bild)
OBS! Jag har alltså inte provat detta på någon annan häst än Brandi idag så min erfarenhet är inte så stor.

Efter skoningarna åkte Britta och jag till Ensta och tränade på ovalen där med Exakt och Visir.
Mycket nyttigt och bra då jag upptäckte jag att helt klart skall byta varv på tävlingsanmälan med Exakt!
Underbart väder, fina hästar och en god vän – vilken trevlig träning!
Avslutade dagen med att jobba unghästen (nåja, hon är 7, men inte utbildad) Hera från marken, rida Spróti och sedan hämta ett stycke make i Hökarängen där SL övergett honom.
Klart slut och Glad Påsk i efterhand!