Archive for October, 2012

Riktigt höstrusk

Monday, October 29th, 2012

Åh hujeeda mej vad det “höstruskar” ute!
En vacker och kall morgon som ägnades åt lektioner hemme på Skogsäng och ridning i skog och mark av Stigur övergick nu på eftermiddagen till ett riktigt inomhusväder!
+3,6 grader, en blåst som rycker med sig alla de sista löven som klamrar sig fast på träden och regn på tvären.
Soffan hägrar, men jag skall då inte klaga för min arbetsplats under kvällen, Fors Gård, har ett förnämligt ridhus som jag planerar stänga in mig och eleverna i. Lille Exakt får vackert traska med på Ylvas lektion med mig för att slippa vädret.
Så får det bli!

 

Ungtupparna

Friday, October 26th, 2012

Igår fotade jag och Jill/My varann när vi jobbade med unghästarna (mycket praktiskt sätt att få bilder!).
Brandi har haft sadel på sig 3 gånger tidigare och är jobbad i repgrimma lika många gånger. I förrgår och igår fick han bekanta sig med vattenslangen lite grann, vilket hann väl inte älskade, men tog med gott mod ändå (inte lika dramatiskt som sin svarte bror…).
Att springa i cirklar runt sin matte i repgrimma har han på direkten hajat hur det går till. Att byta varv kan ibland vara lite segt,när inte hjärnan hänger med i svängarna, men för det mesta går även det smidigt.

Nu till bilderna (som My tog, tack så mycket) :

IMG_7104.JPG
Bett i munnen för första gången – kooonstigt tycker lille B.

IMG_7284.JPG

IMG_7282.JPG

IMG_7259.JPG

IMG_7173.JPG

IMG_7147.JPG

IMG_7125.JPG

IMG_7112.JPG

Brandi travar rätt stabilt och galopperar gärna (och rent). Tölten verkar ligga nära till och syns nått steg här och var.
Framför allt är han (hittills i alla fall) väldigt lätt och okomplicerad att hålla på med.

Nykur så (som jag fotade):

IMG_7315.JPG

IMG_7290.JPG

IMG_7350.JPG

Nykur är framför allt STOR. En riktigt rejäl bit faktiskt.
Emellanåt så lik sin mor (som vi saknar enormt) att det kniper i hjärtat och ögonen tåras. Tölt ligger absolut närmast för honom, även om han travar också. Han är kvicktänkt och tycker det är kul att lära sig.

Röstsvagt och nyknäckt

Tuesday, October 23rd, 2012

Tisdag och klockan är vanlig Malin-lunch-tid, d.v.s. ca 14.
Skulle haft lektioner ikväll, men det blev trassel med mängden elever (åker inte ut för allt för få, då det inte blir värt det i körtid kontra inkomst), så det blev avbokat. Och det är lite tur trots allt, då min röst är… lite frånvarande. Eller speciellt i morse var den inte mycket att hurra för. Nu har den börjat komma igång.

Just nu sitter jag och lyssnar på Värvet, en podcast där Kristoffer Triumf intervjuar kända människor (många komiker och “media-människor” som han är nyfiken på. Väldigt intressant intervjuer är det! Värvet hittar man antingen på iTunes eller på länken om ni klickar på ordet Värvet.
Just nu är det en intervju med Hanna Hellquist.

Helgen i Helsingfors var härlig! Fredagen gick åt till förberedelse, middag med mamma och drinkar med Ansku.
Lördagen var en lugn förmiddag, sedan möta familjen Röhl vid bussen (som kom från flygplatsen) och sedan var det dags att göra sig i ordning för bröllop.
Dusch, hårfix (tack Emelie!), smink, klänning och skor – hepp iväg i taxi till kyrkan.
Ah, bröllop är så härliga och detta också! Mysigt, kärleksfullt och god mat!

Söndagen var det sova länge, gå på brunch med brudparet och fika på stan.
Och middag med mamma och sedan var det dags att ta flygbussen tillbaka till flygen och poff så var vi hemma igen.

Hästarna då?
Jo, Jill och Erica har tagit hand om dom och sett till att de alla fått sitt extrafoder varje dag och Stígur fick vara med Britta och Nina och deras hästar och löshoppa i söndags.
Stígur får jobba lugnt i låg form med miljoner övergångar. Böja, töja, slappna av, kom igång, hoppla och så lite ut och galoppera och klättra i skogen (lyft bakbenen!).
Brandis sår är nu bara en liten ytlig historia som får lite salva på sig dagligen. Igår fick lilleman jobba i repgrimma med sadel på och var vldigt duktig!

Var på återbesök hos naprapaten igår. Smärtan i höften/låret är nästa borta efter förra behandlingen men min nacke är lite ledsen, speciellt på morgnarna och speciellt på vänster sida.
Naprapaten konstaterade att jag är väldigt rörlig i de flesta lederna och att även om jag har lite ont på något ställe så begränsar det inte min rörlighet. På gott och ont. Även om jag har lite ont så begränsar det inte mitt jobb eller vardag, det är nog typ en enda gång jag haft ett nackspärr som verkligen inte gjort att jag inte kunnat vrida huvudet alls och det lossnade på någon timme.
Men det gör ju också att jag lätt fortsätter trots att jag inte borde – för att jag kan.

Nacken manipulerades x2 (manipulera = “knäcka”)och bröstryggen lossades på och så var det hemläxa i forma av en ny styrketräningsövning och stretch-läxa.
Idag känns baksidan av låret lite mera än det gjort tidigare, men nacken känns underbart lös och smärtfri. Och jag har stretchat duktigt idag.

IMG_6556.jpg
Vi tar en blid på Stickan och mig. Fina pållen!

Redo för långhelg

Thursday, October 18th, 2012

Ja, det är idag min arbetsvecka tar slut (dock inte förrän 22 ikväll).
För imorgon åker vi på morgonen till Helsingfors för att bevista Hedvig och Kendas bröllop! Lovley! Ser verkligen fram emot det! Både själva bröllopet, men även att träffa mamma och andra vänner!

Veckan har gått fort och varit fylld av lektioner. Måndag Britta med sin Vísir och så ridskolan på Fors. Tisdag Stod jag ute på Harby i Upplands Väsby halva dagen och igår kväll var det eleverna på Eriksberg i Lissma som fick jobba på sina skills. och idag är det Jasmine och Naggur som vill kola av formen inför MöRS Höstlovslätta (som är den 27/10) och så är det ridskola.

Stígur har får klättra i skogen och lyfta på fötterna och jobba i låg form med lång hals i tölt och skrölt.
Brandi får komma i och äta kraftfoder och få sitt sår omskött dagligen.
Och då och då gå runt lite i repgrimma.
Att löslongerna, som vi provade idag, var dock ingen höjdare – då han raskt smet under grinden och undrade varför han skulle vara inne på volten för. Det får vi ta om vid ett senare tillfälle. Såret läker dock finfint och någon hälta ses inte till.
Tindra red jag ett härligt barbackapass på volten igår. Min fina häst! Hon gör mig oavbrutet så glad!

fortbildningskursen för instruktörer i augusti på Stenholmen fick jag tillfälle att se, fråga om och klämma lite på Micklemtränsen.
Och nu har jag inhandlat ett.
Micklemtränset är utformat runt hästens skallben och trycker varken på nerverna nedanför kindbenet (som en engelsk/aachennosgrimma kan göra) eller på andningsvägarna (som en remontnosgrimma lätt kan göra).
Såhär ser det ut:


Bilden är från den här sidan, där man också kan läsa lite mera om det!

Man kan både longera i den, rida med bett och bettlöst med det här tränset.
Här är en liten film som förklarar mera:

httpv://www.youtube.com/watch?v=NHgj6fAvyP8
Enligt de jag pratat med som ridit flera hästar med det så är det på en del hästar en jätteskillnad – som dag och natt och på andra hästar ingen skillnad. Ingen häst har gått sämre med det än med ett “vanligt” träns.
Både Tindra och Stígur verkar trivas med det. Jag har ett rakt, gummiklätt bett med fasta ringar på det.
Tindra tävlade även på det på MöRS KM (ja det är godkänt att tävla på både inom FEIF och FEI!).

IMG_6441.jpg

Är ni flera därute som provat på Micklem multibridle?
Nu är det dags för avfärd till Fors!

Ny sadel!

Tuesday, October 16th, 2012

I söndags var Annica Carlsson ute hos oss och provade ut nya sadlar.
Tindra behöver något nytt. Globus Cilicen funkar ok på henne men inte 100. Childericen har hon vuxit ur.
Vilket inte är så konstigt. Vilken häst kan ha samma sadel i nästan 8 år?
Vi provade och provade. Hit och dit, bytte koppjärn och red.
Och till slut blev det så:
En ny sadel!

Tölthestar Frami blev det.
Inte de jag själv tyckte var snyggast (även om jag inte tycker den är ful), men den Tindra tyckte bäst om.
Tölthestar Evolution såg först ut att passa bäst, men vid ridning (vi provade med två olika koppjärn (=vidder)) så glappade den lite baktill. Det var som attan – det var alltså inte den dyraste sadeln som satt bäst. Alltid nått att glädja sig över. För sadlar är ingen billig business.

Så här ser den nya sadeln, som kommer om ca 3 veckor ut:

TolthestFrami_Stor.jpg

Bild från Zimsen Ridsport

Även Brandi och Nykur fick prova lite sadlar, men det är ju lite knepigt med 3-åringarna då vi inte kan provrida i sadlarna, då ingen av dom är suttna på ännu.
Framin funkar troligtvis på Brandi också. Även Clicen ser ut att ligga bra på honom.
Brandi kommer in varje dag nu och får sitt sår omskött, det börjar se bättre ut nu, och så får han lite extra lusernhack och Krafft muskel, som alla mina hästar då värdena i vårt hö inte var något att hurra för.