Archive for January, 2010

Snöig vecka

Thursday, January 28th, 2010

Ja snön rasar då ner som ni väl alla märkt denna vecka.
Och NEJ – jag är inte trött på den än! Inte alls!
Jag ler och skottar vår infart. Jag ler och slirar längs vägarna. (Stora Blå är nog väl lösgjord sedan igår då den fick gå skänkelvikning till Fors då det blåste och snöade så dant. Fick styra höger hela vägen längs en raksträcka för att hållas på vägen). Jag ler och pulsar i djupsnö till hagarna. Jag ler och baxar skottkärran till containern. Jag ler och låter hästarna jobba i snön!

Igår var vår duktiga Equiterapeut Malin Collin ute och kollade igenom Tindra, Kengála och Furða. Skönt att få det gjort.
Tindras bäcken hade klarat fölningen bra och hon hade inget från den. En gammal vrickning i en kota (som vi inte ens visste om) har gett lite instabilitet och en del spänningar i bröstryggen på henne.
Kengála hade lite bäckensnedheter och spänningar efter fölningen (hon hade en mycket svårare förlossning än Tindra och var helt färdig efter den) och Furða hade en del spänningar i sin rygg, men ett bra och stabilt bäcken.
Alla hästarna rekommenderades två dagars “aktiv vila”. Alltså ut och gå i djupsnö utan ryttare. Tur att vi har så mycket djupsnö just nu!

IMG_0182.JPGGná i sjukhagen förra vintern

I tisdags när jag tog in Gná och skulle gå igenom henne var hon varm och lite svullen om vänster framben. Samma ben som hon var skadad på förra vintern. Iik! Jag blev ju jätteorolig och kände igenom det ordentligt. Inga sår, inte öm, hoven kall.
Hon fick Back On Track-lindat ben och in i boxen. 5 timmar senare när jag kvällsfodrade tog jag ut henne på stallgången och lindade av benet.
Ingen svullnad kvar! Svårt att säga om det var varmt då benet blir väldigt varmt av att ha BoT på. Hon fick benet insmort med Arnika-gel och in i boxen (självklart inte lindat – det bör man inte göra med Arnika, då det kan få blistrande effekt).
Sjukhage på onsdagen, men benet är kallt och ej svullet. Vi gick en promenad på plogat underlag. Idag har hon också stått i sjukhage och benet känns helt bra! Vi tog 30 minuters skritt barbacka och Gná var ytters nöjd med att få komma ut.
Furða fick jobba i djupsnön i en longerlina på volten. Och imorgon skall hon få nya skor.

Idag har Pelle och jag äntligen varit iväg och sett Avatar i 3D på bio!
Och JA – specialeffekterna och 3D:n är fantastiskt! Storyn – rätt förutsägbar. Och relativt mycket – onödigt mycket – våld i mina ögon.
Men skall man se den – vilket jag tycker att man skall – så skall man se den i 3D (om man inte tillhör de 5 – 10% som inte kan se 3D) och på bio!

Men vet ni vad jag minns mera än hela filmen (som ändå är typ 2tim 45 min lång)! Jo, innan visade de en trailer för Alice i underlandet i 3D och i slutet av den så har man ett smilande kattansikte banne mig rakt i famnen! Otroligt snyggt och man tror det verkligen!

Nu, mina vänner, stundar sängen!

Vinterhelg

Sunday, January 24th, 2010

Helgen har varit lugn.
Ledig, hemma och lite ensam, då Pelle jobbat natt.

Fredagen var ett himla race mot tiden för att hinna med allt.
Började i arla morgonstund kl 08.00 med massage och fortsatte med det till kl 14.00. Dock blev det en patient mindre än tänkt då patienten i fråga kliver in och berättar att han fått en cortison-spruta förra veckan. Det är 2 veckors karens på att massera på cortison, då det försvagar strukturerna i kroppen och även blodkärlen.
Detta ledde till att jag hann käka en ordentlig lunch (planen var en macka från början, men nu hann jag med en sushi istället), vilket ju är bra!

Från Tyresö drog jag i full fräs kl 14 och åkte direkt till stallet och red både Furða och Gná. På ett av de stora fälten har det plogats upp en rejäl bana, ca 1 km lång, som är underbar att rida på! Och vill man är det bara att styra ut i djupsnön och jobba en stund. Gná fick jobba på att länga och korta tempot/stegen i trav, tölt och galopp och Furða på att bara gå fram avslappnat utan att rusa.
Från stallet vidare till Fors för en lektion och så avslutades dagen med att jag red Eldraun.
Snacka om underbar liten häst! Så lätt, trevlig och formbar!

Lördagen började med morgonfodring och mockning av stallet.
Sedan kom Adina ut och vi lasttränade Furða! Jag har inte lastat F. förr, men fått höra om lååånga lastingar av matte Monica. Den grå damen växer tydligen fast och vill bara inte gå in, men visar inga tecken på rädsla.
På med Duallygrimman på hästen och transporten på bilen.

Fördelen med Duallygrimman är att den är stark och inte går sönder och så den extra remmen över nosen, som ger tryck när hästen går emot och släpper då hästen följer/stannar/lyder (beror på vad du tränar).
Så här ser den ut:

K1.jpg
Här på Keilir (foto: Erica Osterman)

Adina och jag köpte grimman tillsammans när vi var på Monty Roberts clinic 2007. Och den var verkligen värd sina pengar (kostar 500 kr). I somras hade jag med den till Finland och lasttränade Sprengja, den är bra när man skall leda lite uppspelta och virriga/ivriga hästar, lasta med och fungerar även bra att rida på. Är som ett sidepull då.
HÄR kan man beställa den! (small, alltså röd grimma är bra i storleken till islandshästar).
Viktigt när man håller på med duallygrimman är dock: 1) Aldrig binda upp/transportera hästen i den eller låta hästen ha på den i hagen. Hästen går sönder innan grimman gör det. 2) Den skall sitta åt tight på hästen. Inte så löst som vanliga grimmor.

Furða började med att stanna. Och stå.  Men Adina är envisare och efter en stund med det obehagliga trycket över näsan och de irriterande smackningarna runt sig försökte Furða först hoppa bakåt och när det inte gick (bra här att ha ett långt grimskaft som inte går sönder av att en häst kastar sig och så får man lägga det runt frambommen så man orkar hålla emot) suckade hon och gick på.
Hon fick backa ut och tänka lite och sedan gå på igen. Ännu ett försöka att kasta sig innan hon resignerat går på.
Ur igen och tankepaus. Och så på igen. Och nu gick hon rakt in! Direkt!

Duktig häst!
Backade transporten på plats och Adina och jag red ut på Furða och Tindra.
När jag kom hem vid 11.00 lade jag mig först i soffan för att sova lite till. Slängde på “The Electric Horseman” (film med Robert Redford och väldigt vackra hästscener) och sen kunde jag ju inte somna. Jag ville ju plötsligt se filmen igen!

Ägnade stora delar av den resterande dagen åt bokföring och lyckades göra mitt årsbokslut för 2009! *riktigt stolt*

På kväll kom Adina över och vi drack en flaska bubbel och njöt av söta Notting Hill. Det är en av de mest romantiska och mesta ” feel good”-filmerna jag vet (tillsammans med “Love Actually” och “Four Wedings and a Funeral”). Och fördelen med att sitta och se på en film man sett tidigare är ju att man kan sitta och småprata under tiden. Så vi drack bubbel, sedan lite Bailys och suckade över hur Roberts och Grant får till det till slut!

Idag fortsatte lastträningen med Furða. På med grimman och fram med transporten. Jag tog hästen. Gick fram och backade utanför några gånger för att se att hon hade fokus på mig och så gick vi in. Raka vägen, direkt och utan tvekan!
Ja!
Ut lugnt och fint och så satte vi mellanväggen (som vi igår och till en början idag haft dragen åt sidan så det varit brett) på plats och gick in igen.
Inte tillstymmelse till tvekan! Rakt in! Yes!
Mycket nöjda släppte vi ut pålle igen och red sedan en sväng med Tindra och Gná.
På hemvägen lade jag pass en gång på Gná och hon var så duktigt!
Det går inte svindlande fort (än), men det är pass och hon förkortar (styttar) sig inte! Det börjar finnas en skillnad mellan tölt och pass på henne!

Nu är det en lugn söndag resten av dagen.
Insläpp och kvällsfodring står på schemat och så tänkte jag tving ut Pelle i luften en stund så han får lite utbyte av syre i lungorna inför sista nattpasset.

Dagens bild

Thursday, January 21st, 2010

Här till höger ser ni ju varje dag en ny bild ur mitt bildgalleri.
Råkade slänga ett öga på dagens bild:

IMG_0149.JPG

Som massageterapeut måste man ju prova på olika sorters massage själv!

Det här är elefanter PiiPii som ger mig en massage på “The young elephant training center” i Phuket.
En mycket varsam och fin massage skall det tilläggas att det var!

Ridskolestart och ridning

Thursday, January 21st, 2010

Första ridskoleveckan är avklarad.
5 lektioner måndag och 3 st. onsdag. Den här första veckan har vi kört med en ordentlig genomgång i stallet även med de mera rutinerade eleverna.
Visitation av hästen samt sadling och tränsning. Se att allt sitter rätt.

Väldigt bra faktiskt då det är rätt många grupper som gör i ordning sina hästar i stallet själva utan att någon instruktör är där (då instruktörerna är upptagna med gruppen innan på banan/ridhuset).
Självklar kollar vi alltid hästarna och deras utrustning innan uppsittning, men eleverna skall ju kunna göra i ordning hästarna korrekt själva.
Hur som helst gick det bra och det var väldigt kul att träffa alla eleverna igen!

Under jullovet har jag dessutom jobbat privat med en rar tjej i en ungdomsgrupp. Hon har efter en avtrillning i våras blivit väldigt galopprädd. Vill så väldigt gärna, men vågade bara inte.
Så vi har under tre privatlektioner jobbat först i longerlina och sedan lös jobbat med att galoppera.
Och när hon i måndags fattade galopp på lektionen och kände att hon vågade och själv brast ut i ett stort leendet var lyckan gjord!
Tänk att man kan bli så glad över så lite!

Gná och Furða har jobbat duktigt hela veckan och förutom väldiga styltor av snön på Furða så har allting flutit bra. För tillfället går Furða i en egen hage då hon visat sig vara väldigt elak mot Hjartangná.
Då åker man på isolering. Eller nja.
Just nu är isoleringen lite ofrivillig. Hon skall få gå med Gná sedan, men vi måste få till en hage till dom först. Det är svårt att fixa knäckta stolpar när det är tjäle och massvis med snö.

Nunna och Eldraun har även fått jobba i veckan.

Idag är det en lugn kväll med Emelie och imorgon är det dags för massage i mängder och sedan lite ridning och lektioner.

Redo för ny vecka

Sunday, January 17th, 2010

Ännu en helg har passerat.
Som egen företagare (och skiftarbetare lägger Pelle till) spelar det ju inte så stor roll om det är söndag eller tisdag. Dag som dag.

Efter vår trevliga fredagskväll med Malin och Henrik och en god fondue-middagen började lördagen med morognfodring och mockning i stallet.
Jag hade precis kommit hem och hunnit lägga mig och värma upp mina lår under täcker och ovanpå min underbara elfilt, som jag fick för några år sedan av mina svärföräldrar Ewa och Hasse. Jag älskar den! Perfekt när man är nedkyld och inte orkar/vill duscha och inte kan ta ett bad (pga att i inte har något badkar).
Precis när jag hade börjat bli varm igen ringde Mona och sade att Hjartnagná och Furða hade fått ett tokryck och sprungit genom staketet och rammat två grindar. De var infångade och grinden lagad. Men två timmar senare ringde Mona igen och då hade det sprungit rakt igenom igen.
Ingen synbar orsak – de bara laddade och sprang. Jag åkte till stallet och tittade till hästarna och vi diskuterade lösningar.

Några lektioner och lite ridning på Fors senare kom jag tillbaka och red först Furða och sedan Gná.
Furða fick jobba med skrölt och arbetsform och med att vänta på signalerna, inte bara springa iväg när hon tror hon vet vad som skall hända.
Gná och jag joggade lite och mjukade upp sidorna och provade på några passläggningar. Kändes riktigt ok de två sista gångerna faktiskt!

Resten av kvällen spenderades i goda vänners lag med spel (Aquarius), mycket skratt och en väldigt bra film (som jag iofs sett förr, men den är så himla bra!).

Aquarius

Idag har det varit lugnt.
Hästarna har fått en ny hage, de går på volten, som har ordentligt staket (järn, inte stolp och tråd) och de har skött sig.
Jag red ut en sväng på Tindra och hade med mig Furða som handhäst. Vi red ut på ängarna och travade och galopperade i djupsnön och njöt!
Furða funkade jättebra som handhäst och verkade tycka det var kul att få sträcka ut i trav (vilken jäkla trav hon har! Jag slog min högerfot i hennes knä flera gånger 😮 ) och galopp.
Tindra är ju bara bäst! End of disscusion!
Efter insläpp har Adina och jag myst i soffan och sett på, en inte jättebra men helt ok, film och haft det trevligt.
En skön och rätt lugn hemmahelg helt enkelt!

Nu är det sängdags och sedan ett djupt andetag för att känna att jag är redo för en ny termin på ridskolan, som börjar imorgon!
Skall bli så kul att återse mina elever! 😀