Archive for March, 2017

Lita på dina vänner!

Tuesday, March 21st, 2017

…och din magkänsla!

Efter clinicen i repgrimmearbete och tömkörning, som Vallfari höll med mig, noterade mina vänner med de skarpaste ögonen att fina fuxen (Exakts internetalias) var lite ojämn i tölten på några filmsnuttar som lades ut på nätet. I just tömkörning är tölt lite lurigt, då det på just böjda spår kan bli svårt med balans för hästen, men när jag några dagar senare var på Karlslund tittade vi lite mera på Exakt tölten (i ridning denna gång) och konstaterade lite ojämnhet på vänster bak främst i tölt då med. Kände noggrant igenom bakbenen och upptäckte en rejäl spänning. ömhet och lite svullnad på insida lår på vb. Ancan fick känna på det och konstaterade att han måste halkat/vridit/fastnat rejält med benet i hagen. Om det skulle hänt i ridning hade jag märkt det – så rejält var det.

Hem och massera med arnika, stretcha och vila lite över helgen. På måndagen åkte jag med Exakt till Karlslund igen och han fick en ultraljudsbehandling på muskeln och sedan stå på vibrationsgolvet. Et lösgörande ridpass i grundgångarterna dagen efter med massage både före och efter. På onsdag gick han på vattenbandet och såg bra ut. Jämn och fin. Torsdag vila och på fredag red jag igenom honom på volten och bad snäll stallkompis om att bli filmad lite. Upplevde honom fortfarande ojämn på vb och filmen bekräftade. Ringde Ancan och beklagade mig lite och vips hade vi en tid på tisdag hos Izabella på Mälarklinken.
Håll igång honom över helgen var ordern.
Så under helgen har vi tömkört, ridit och jobbat i repgrimma.

Och idag var det då dags.
Lasta tidigt, snökaos och jättehala vägar i Tungelsta. Körde långsamt och försiktigt och fick stå still lite där någon annan inte gjort det samma och hamnat bredvid vägen. Kom fram 10 minuter efter utsatt tid, men då det tiden visade sig vara fel på 1 timme så gjorde det ju sannerligen inget.
När turen kom till oss började vi med att prata och berätta så klart. Izabella klämde och kände och berömde musklingen av killen. Noterade också den spända och hårda muskeln på insidan av vänster lår. Skritt och trav i löpgången, sedan ett sedvanligt böjprov. Vilket Exakt hade 0 reaktioner på. Alltid superskönt det!
Ut ock longera. inte halt, men Izabella noterade att han belastar utsidan av vänster bakhov mera än insidan och liksom inte går riktigt lika mycket under sig med det benet i väster varv.
Nästa var ridprov. Skrittade runt i ridhuset och väntade på Bella och funderade och  kände. När hon kom ut fick jag visa trav och tölt. Först på volt och rakt spår och sedan främst trav på en stor åttvolt  för att jämföra varven.
I vänster varv lägger gör han samma sak med vänster bak som i longeringen och skjuter upp höften lite och skjuter över mig till höger, samt lägger sig lite mera på vänster tygel. Jag korrigerar upp det och han slappnar av mera och mera och “värmer ur” lite också.
Avslutningsvis tittar Izabella på muskeln med ultraljud och hittar då en liten blödning i muskeln.
Samt noterar igen att den är mycket spändare och “hårdare” än högra sidan.

Exaktkliniken Exakt väntar på Izabella i undersökningsrummet

Så nu ser det ut såhär:
Exakt skall gå kvar på lösdriften då det är bra för honom att röra sig. Han skall hållas igång fullt ut, men jobbas i lugnt tempo (men alla gångarter) rakt fram. Undvika böjda spår och svängar, speciellt till vänster, i tre veckor. Samt äta Metacam i 10 dagar (om inte magen skulle tycka annat).
Vi har bokat ett återbesök om 3 veckor. Känns han bara fantastisk så behöver vi inte åka på det, vill jag att han kollas en gång till så åker vi på det.

Så skönt att veta!
Samt så klart skönt att det inte var allvarligare än så här!

Exaktsept16 (22)