Archive for January, 2011

Måndag

Monday, January 31st, 2011

“Ny vecka, nya tag. Samma hästar, samma ridskola” skrev jag på facebook. Och, ja, det är precis så det är!
Helgen var trevlig. Kuskade runt söderort och höll lektioner än här än där på lördag och avslutade hemma på Skogsäng med att Nina red sin första lektion på Greiði.
Som alltid när någon köpt sin först unghäst kommer frågan upp: “Tror du jag klarar det här?”.
Till Nina är mitt svar definitivt JA! Det kommer bli bra det här! Greiði och Nina behöver bara hitta en gemensam balans så ingen stör den andra och den ena förhoppningsvis kan hjälpa den andra! Lektioner på unghästar (Greiði blir 5 år i år och är inriden i augusti förra året) består mest i att se till att och korrigera/finslipa de basala hjälperna. Framåtdrivande, förhållande och svänga samt att börja befästa sidförande hjälper och böja. Greiði blir lite osäker om ryttaren blir osäker. Vinglar ryttaren till eller inte helt är med i svängarna har han inte lärt sig att rensa upp i vilka hjälper som betyder nått, utan svara som han lärt sig. Egentligen skall han ju inte behöva lära sig att rensa, men face it – de flesta hästar får lära sig det ändå.

Söndagen var skön och lugn!
Sova, se på film, läsa lite.
Stallet och skritta ut på Gná i solen och sedan ägnade jag ca 2 timmar åt mockning av hagarna. Praktiskt nu när skiten fortfarande är frusen och inte väger såå mycket. Med en riktigt kratta i metall (ingen jäkla räfsa) får man dessutom loss det som frusit fast och då man krattat ihop rejäla högar är det bara att köra in fyrhjulingen med släpvagn i hagen och lassa upp på vagnen och så iväg till gödselplattan! Rätt mycket bajs får man ut ur hagen på några vändor.

Resten av dagen gick i samma lugna tecken. God middag, mera film och soffmys.

Idag har Fina fått ett träningspass längs vägen. Tölten har börjat landa i kroppen på henne nu och hon frågar ofta om jag menar tölt nu. Balansen är också betydligt bättre!
Gná och jag har skrittat igenom sidorna på volten och böjt och sidfört och tog några små övergångar till trav. Allt kändes bra!
Nu är det strax, efter en kopp kaffe, dags för ridskola på Fors.

t0810.jpgLämnar er med den här fina bilden på Tindra, som vilar i höstsolen på Mulsta
Erica tog den i september 2008

Tigerförare

Saturday, January 29th, 2011

Tidig uppstigning på fredag. Massager i Tyresö med otroligt trevliga kunder. Det är så kul med massagen! Dels tycker jag det är kul att kunna hjälpa folk så klart, men även delen med att träffa människor som (oftast) inte är i hästsvängen. De flesta patienter är som jag, sociala och pratglada, och berättar gärna om sig själva och sitt liv. Jag får en inblick i andras liv och jobb, vilket är intressant!
Vill någon inte prata är det självklart okej och det märker man ju rätt fort.
Efter massagerna och lunchen tog Greiði och jag tag i tömkörningen på riktigt för första gången vilket gick över förväntan!
Efter att ha fodrat hästarna var det ombyte och så åkte Jill, Adina och jag till en vän på 50-årsfest. Trevligt umgänge, mycket god mat och gemytlig stämning!

Idag känns som jag spenderat dagen mest i bilen, Tigern. Fors, Farsta, Huddinge och sist Skogsäng. Lektioner, lektioner.
Men vädret har varit bra och eleverna, och hästarna, är som alltid trevliga så klagar absolut inte!
Imorgon väntar en lugn och ledig (förutom det vanliga stallbesöket då) söndag och sedan är det tydligen dags för en ny vecka med Ridskola, privatlektioner, massager och ridning säger de.
What else is new?

Revolutionsdags

Wednesday, January 26th, 2011

Onsdagkväll och dagarna susar som vanligt fram.
Fina och Greiði jobbar bra. Fina har, precis som G., mått bra av att vila. Det är flera polletter som trillat ner.
Gná har jobbat bra och skall imorgon vaccineras och får ju följaktligen stå lite till då.

Igår var jag iväg till Upplands Väsby och höll lektioner för ett mycket trevligt gäng på Harby! Ser fram emot att få jobba med dom kontinuerligt under våren.

Efter att ha läst i Anna&Feykirs blogg om boken Matrevolutionen blev jag intresserad och beställde den från Adlibris (där man kan provläsa förordet – gör det!)
Nu har boken anlänt och jag läser. Och fascineras! Vad intressant! Varför har ingen berättat det här förr för mig?
Boken är mycket trevligt och lättillgängligt skriven av Andeas Eenfeldt, som driver bloggen kostdoktorn.se.
jag är personligen inte dödligt intresserad av viktnedgång (även om nått kilo till gärna fick lämna min lekamen), men hur mycket rätt kost kan påverka allmänhälsan och faktiskt få sjukdomar att försvinna/läka ut är otroligt intressant!
Pelle behöver snart inte läsa boken så mycket som jag tjatar om den…

boken

Som vanligt, när jag kommer på att blogga är “klocka miljoner” och det är egentligen sängdags för små töser på blott 31½ år... det är alltså dags för sängen nu så jag orkar upp och massera lite och rida mycket imorgon 🙂

Natti på er!

Vardagen här

Sunday, January 23rd, 2011

Ridskolan är igång igen och vardagen med den.
I onsdags tog jag in Greiði för första gången i år. Var har umgåtts lite med repgrimma i hagen (som är enda stället som  inte varit för halt) i söndags, men nu tillät underlaget att ta in honom.
Sadel och träns med repgrimma under och så gick vi först runt på volten och bara checkade så att gå fram, stanna, backa och flytta för tryck från marken funkade och sedan satt jag upp.
Vi jobbade bara i skritt då det fortfarande är halt på volten. Kollade samma saker som från marken. Fram, stopp, rygga, svänga och flytta.
Att gå på volt med böjning, som Greiði tyckte var svårt att förstå och få till i november, flöt fint nu. Den polletten verkar ha fallit ner under vilan.
Han kändes lugn och trygg och förstod övningarna bra!
Idag fick Greiði komma in igen. K. plogade i december upp en stor ovalbana i en av sommarhagarna och där funkar det bra att rida. Greiði fick jobba några varv åt vardera hållet med övergångar och att vänta på signaler.

Gnás sår är såpass läkt att jag börjat gå ut och gå med henne. Och idag skrittade jag henne från ryggen för första gången på det nya året. Dags att försöka komma igång lite.

Gapril093.jpgGná, fotad för något år sedan av Eva Eriksson

Igår var det lektioner på Vädersjöö och Eriksberg hela dagen och jessus var härliga elever jag har!
Jag tycker så himla mycket om er allihopa!
På kvällen var det tjejmiddag och efterföljande bio i Heron City! Vi åt gott på Amazon och såg sedan Winter´s Bone!
Filmen var…vacker. Och sorglig, tragisk och rätt skitig. Bra är den, men den var kanske lite annorlunda än jag förväntat mig.
Skall nog ta och läsa boken av Daniel Woodrell, som på svenska heter “En helvetes vinter”. Hörde en recension på P4 av den och den verkade väldigt bra!
Jennifer Lawrence gör en fantastisk rolltolkning som 17-åriga Ree i filmen och det luktar Oscarsnominering för henne tycker jag!

Dragkampen

Sunday, January 16th, 2011

Min goda vän och kollega Anna hörde för ett tag av sig och sade “Malin – du måste se en film jag har. Du bara måste! “If horses could speak” heter den och det är en herre som heter Gerd Heuschmann, som gjort den”
Jag googlade på herr Heuschmann och läste bland annat hans öppna brev till FEI, Tyska Ridsportförbundet och Tyska domarkåren. Mycket tänkvärt!

Härom dagen fick jag låna filmen “If horses could speak” och idag tittade jag på den.
På ett mycket bra och pedagogiskt sätt förklarade den varför dressyren idag går mot det klart sämre – för hästen!
Roll-kür har jag iofs alltid varit emot. Det säger sig självt, i alla fall i mon värld, att det omöjligt kan vara rätt mot hästen att rida så.
Men det, för mig, nya var delen om “back-movers” kontra “leg-movers”! Intressant, helt klart!

Hur hästens anatomi och muskler fungerar förklaras i tredimensionella animationer och är fascinerande och välpresenterat!
Dock är det bra att ha hyfsade kunskaper i engelska eller tyska då filmen inte är textad.
Jag skuttade direkt in på Adlibris och beställde Heuschmanns bok; “The tug och war” (dragkampen)!

tug of warköp den!

SIF: s gemensamma seminarium för domare, instruktörer och tränare den 12-13/3 (på Strömsholm) skall Gerd Heuschmann föreläsa!
Det ser jag verkligen fram emot! Skall bli mycket intressant!