Archive for December, 2015

Uppiggande i decembermörkret

Saturday, December 19th, 2015

Under december har jag inte enbart ridit och hållit lektioner – jag har även hållit en föreläsning och en clinic för att pigg upp i decembermörkret!
Gänget ute på Västergården var sugna på mera kunskap så två onsdagar i rad hade vi “inte-ridlektioner”!

Först ut var en föreläsning på 3 timmar om att “träna för hållbarhet” där vi gick igenom vad hästen är och vad vi gör med den, samt hur vi kan jobba och bygga upp hästen så den på bästa sätt håller för det vi vill göra med den.
Veckan efter var det clinic i ridhuset med tema “arbete i repgrimma och tömkörning”.
Jag valde att ta med mig egna hästar till clinicen, hästar jag kände och kunde visa lite resultat av träning med. Brandi och Exakt fick komma med.
Brandi är ju en rolig kille på många vis. Kommer ni (som läst här lite längre) ihåg att jag berättade att han i början av sitt ridhästliv kunde sköta sig väldigt trevligt hemma, men blev som förbytt när en instruktör, eller till och med fotograf, stod i mitten? Han gick från avslappnad och koncentrerad till hoppig, pipig och småbockig.
Det har helt försvunnit nu i ridning, men på clinicen dök det upp igen!
Jag hade precis förklarat att Brandi är en lite långsam individ, som jag hela tiden fått jobba med att han skall ta signalerna snabbare.
När vi sedan skulle börja med att ha skulle skritta runt mig studsade och småbockade han iväg och ville bara kuta i full fart! Jag skrattade lite förvånat och vi konstaterade att det var rätt bra att nått sånt här hände för då fick jag tillfälle att visa hur man löser det när hästen bara vill springa och inte gå lugnt.
Brandi sansade sig riktigt fint och vi visade fram och stopp, backa, flytta bogar och bakben (en/ett i taget), övergångar, varvbyten och så på slutet lite samling i repgrimma (något som jag borde be någon filma/fota när vi jobbar med – Brandi har blivit så himla duktig på det!). Samt lite grundtölt från marken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har tyvärr bara en någorlunda tydlig bild från clinicen.
Camilla Vinberg fotade mig och Brandi

Bytte sedan häst och tog in Exakt. En häst med mycket nerv och känslighet där jag hela tiden fått jobba med att han skall tygla sin flyktinstinkt och vara avslappnad med mig.
Började lite i repgrimma med de grundläggande övningarna och klädde sedan om honom till tömkörningsgrejer och träns. Och så tömkörde vi och jag visade hur grunderna funkar, styrningen, att sidföra och vad jag brukar jobba med. Exakt var fantastiskt duktig och jobbade väldigt duktigt. Grundtölt och tölt på töm funkade riktigt extra bra för dagen! *stolt*
Han var även så fint avslappnad före och efter och följde mig lös och stod sedan helt avslappnad och hängde medan vi pratade efteråt.

Mycket prat och frågor (vilket är jättekul!) och bra diskussioner blev det och jag hoppas på att kunna göra flera sådana här grejer då det verkligen är kul!
Är ni flera som är intresserade av sådana här upplägg så är det bara att höra av sig. Självklart kan jag jobba även med hästar jag inte känner.
Nu avslutas strax det här arbetsåret. Aldinrós och Hrekkur går på vila och de andra (Brandi, Exakt, Váli, Vísir och Tindra) kommer hållas igång men lite lugnare.
Den 28/12 håller jag en clinic om arbete i repgrimma och kommunikation på Fors Gård för FRS.

I övrigt är väl julen, som den brukar bli för oss, inte för fridefull, men ändå lugn.
Min mamma, syster och systerdotter kommer hit och syrran har även med sig sin hund, samt att Brittas underbara Mini (Harrys syster) är här över jul och nyår. Så fem personer och 3 hundar i vårt – inte så gigantiska – hem. Livat, men underbart och väldigt trevligt räknar jag med att det blir!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyvaken Harry, men mustaschen på sned 

 

Fridefull/fartfylld (välj det som önskas) jul på er där ute!

Aldinrós update

Wednesday, December 16th, 2015

Det är ett tag sedan jag hade möjlighet att ha träningshästar, pga flytt, ett stall där jag inte fick ta in flera hästar och så.
Men nu är den delen av verksamheten igång igen! Vilket är jättekul!

Och här kommer en uppdatering om Aldinrós!

Nu har Aldinrós varit hos mig lite över en månad. Så lite uppdatering är det dags för, va?

Här kan man läsa om man vill ha det från början.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söt va?

Aldinrós har sedan en vecka tillbaka även flyttat till oss på Vädersjö på riktigt. Alltså har ägaren valt att flytta henne dit, inte bara tillfälligt på träning hos mig utan permanent!
Så nu har vi tre ston på lösdriften! Tindra, Jóga (3 år e: Ofsi frá Brún) och så Aldinrós.

I träningen har vi börjat rida mera efter allt promenerande och tömkörande.
Efter vårt stora krig i tömkörningen på vägen har hon skött sig jättebra. Efter “krigsdansen” fick hon vila en dag och sedan tömkörde vi igen samma väg och hon gick fromt som ett lamm! Några gånger tänkte hon försöka vända om men när jag med bestämd röst sade “FRAM” och drev lite med tömmen traskade hon raskt fram igen!
Dagen efter det red jag ut med sällskap och det gick finfint! Vi till och med töltade några korta sträckor.
Följande dag red jag en stund själv på ovalbanan och även det gick jättefint!
Aldinrós flyttade ut på lösdriften och fick landa i flocken. Sedan har vi fortsatt att varva lugn ridning med korta övergångar och rask skritt med tömkörning och lite arbete i repgrimma, där vi jobbat mycket med att flytta benen hit och dit och av och an över en bom på olika vis för att jobba lite med damens kroppsuppfattning och balans. Och korta övergångar skritt-trav.

I lördags var Erica jättesnäll och ställde upp och fotade oss på ovalen.
Aldinrós kändes lite seg för dagen och även en smula stel.
jag tror det egentligen är så att “hårddisken är full” på damen och hon därför är lite trött. Det har hänt rätt mycket i hennes liv på rätt kort tid och hon har lärt sig en del nytt.
Hon skall hållas igång den här veckan ut och sedan få en paus.

Klickbara bilder!

Aldinros (7)

Aldinros (12)

Aldinros (20)

 

Som synes en del på den översta bilden är Aldinrós överbyggd.
Som jag förstått det har hon vuxit (bak i alla fall) en del under hösten och inte alltid sett ut så. Så förhoppningsvis växer framdelen i kapp.
Överbyggdheten hjälper inte helt till med balansen. Den är svag hos den här damen.

Aldinros (21)
Söker oss lite mot grundtölt (som är samma sak som skrölt/kasta toppi, ny svensk benämning)

Aldinros (31)

När jag träffade Aldinrós första gången sade hon hej genom att stegra sig något alldeles väldans högt, högre än de brukar så att säga. Och explosivt och utan förvarning kom det.

Jag gick med på att hjälpa med utbildningen av henne på villkoret att vi kollade igenom henne på klinik för att se att hon inte hade ont.
Lite småhältor här och där hittades och en lie väl spänd rygg. Jag tror att smärta/obehag pga en för trång och lång sadel har utlöst problemen och så är hon dessutom en häst som inte gillar att pressas och är rätt utåtagerande som individ.
Nu är hon behandlad, rehabiliterad från marken och skall ridas igång för att musklas, då hon är rätt svag. Och så har jag min korta och rätt vida Globus Clic med en pad på henne.

Aldinros (39)
Vända för ytterhjälperna

Aldinros (45)

Aldinros (50)

Aldinros (54)

Aldinrós är fem år i år och rätt lite riden och utbildad för sin ålder.
Hon är tränad sammanlagt ca 2 månader i sitt liv (inkl. inridning) och sedan riden lite sporadiskt, men inte utbildad. Så det här har blivit lite som en andra inridning då vi började helt från början.
Det är lite knepigt att muskla och “ridrehabilitera” en häst som knappt kan något alls och kan bli väldigt spänd och explosiv  ridning.
Men Aldinrós har överraskat mig med en riktig kovändning i humöret – på ett positivt sätt!
Hon är intresserad av att lära sig, ta korrigeringar och verkar glad över att hämtas i hagen. Vilket känns skönt!

Aldinros (82)

Aldinros (108)

Tölten då? Jo, Aldinrós är inte töltsatt i den meningen, men töltar av sig själv.
Hon behöver dock (såklart) stärkas och utbildas i tölten och bland annat lära sig att tölta då man ber om det (och inte lite hipp som happ när det råkar bli så) och att göra det på avslappning och inte på spänning.
Och samma med traven. Hon går oftast fram i trav trevligt, men tappar lättbalansen och spänner sig då och slår upp i tölt.
Hon har rätt trevliga rörelser och oftast ren takt, även om det kan bli lite passtaktigt ibland – det där med balansen vet ni…

Aldinros (118)

Övar på att flytta bakbenet. Ett tips på unghästar/outbildade hästar är att titta på det ben som man vill flytta. Då hamnar vikten automatiskt rätt och hästen får lättare att förstå.

Aldinros (4)