Archive for July, 2014

Sista dagen på Bergdal och så killen från Bergdal!

Tuesday, July 29th, 2014

Sista dagen i Paradiset. Packar, småpysslar, grejar.
Skall, trots hettan ta en sista cykletur i omgivningarna och njuta. Nått mera simmande kanske det inte blir, men jag spar minnet av i lördags till riktigt jävliga senhöst- och vinterdagar.
Min syster, hennes dotter och jag var och badade i en av gruvorna här. Det var väl ca 28-29 grader ute och inte ett moln på himlen.
Som jag skrivit tidigare somrar så är Västanfjärd ett gammal gruvsammhälle och det finns mååånga gamla kalkstensgruvor (kanske de bröt annat också, men mest var det nog kalksten).
Gruvorna står nu tomma och gapar och har fyllts med sötvatten. En del av gruvorna har de satt staket runt då de är svåra att ta sig upp ur om man råkat ta sig i.
Till exempel denna:

Men den nyaste gruvan, som blev inaktiv i början på 2000-talet och därefter fylldes med vatten som de andra, är det inte inhägnat och helt underbar att simma i.
Vattnet är helt klart och turkost på molnfria dagar.
Och efter den här värmeböljan är det varmt att bada där. Runt gruvan finns det släta klippor, som är underbara att ligga och sola på. Det är som att ligga på en holme i skärgården – mitt inne i skogen! Magiskt!
I lördags badade vi och låg sedan och torkade i solen och småpratade/läste och när det blev för varmt var det bara att skutta i vattnet igen. Helt underbart!

Ni vet i början på juli då jag skrev ett inlägg med ridbilder på Exakt?
Jo den dagen fotade Pelle även Brandi och de bilderna har jag ju inte visat.
Så här kommer lite ridbilder, men de är dock från början på juli:

Fotograf Per Schön
Som vanligt är det bara att klicka på bilderna om man vill se dom i större format.

IMG_7455-small
Snurrar lite från marken innan uppsittning och ber honom länga halsen

IMG_7503-small

IMG_7535-small

IMG_7575-small
Skröltar med lång överlinje

IMG_7676-small

 

IMG_7843-small

IMG_7852-small

det är lustigt: Brandi har utvecklats massor och blivit mycket stabilare och är bara helt underbart rolig att rida båda med andra och ensam -MEN! När någon står i mitten av banan (vilket brukar vara en instruktör) tappar han allt han kan och alla “mannerns” (vad är ett bra ord för det på svenska? Uppfostran?) och är helt tosig! Piper, småbockar i galoppfattningar, okoncentrerad och allmänt fånig.
Inte så att han skyggar eller skulle vara rädd för den i mitten, men bara allmänt sprallig och tosig.
Jag upplevde det första gången när jag i början på december 2013 red för Hinni (och då var han ju 4,5 år och hade aldrig gått en lektion förr) och så var det likadant när jag red för Atli i påskas och Atli trodde nog inte helt på mig när jag förklarade att Brandi kan mycket mer än vad som syns för dagen.
Och nu, när Pelle stod i mitten och skulle fota, hände det igen! Pip, småbock – okoncentrerad och allmänt lite ouppfostrad och jobbig.
Jag får nog öva på att rida med någon, vem som helt stående i mitten. Det spelar uppenbarligen ingen roll om det är en instruktör eller inte.
Sista helgen i augusti är det dags att rida för Mäster Atli igen – ser fram emot det!

Några bilden till från ridpasset ovan:

IMG_7862-small

IMG_7876-small

IMG_7941-small

IMG_8066-small

IMG_8134-small

 

That´s all folks!

Nu, när jag tittar på de här bilderna längtar jag faktiskt rätt mycket efter mina hästar!
Exakt skall på torsdag eller fredag hämtas hem från Karlslund (med Vísir såklar) och Tindra har gått regelbundet med Erica(och jag har fått rapporter och bilder på att hennes sår läkt jättefint!) och Brandi har vilat.
Ser fram emot att sätta igång honom!

 

 

Rapport från solstolen

Friday, July 25th, 2014

Tjohoo därute!
Läser ni fortfarande? Här händer ju iiingenting på den här bloggen.
Det är ju då för att jag inte gör någonting. Inget vettigt i alla fall. Semestrar! Grande!

Äter jordgubbar, solar, är i skuggan (värmebölja!), cyklar med mamma sent på kvällarna, simmar (två gånger hittills! DÅ är det sannerligen värmebölja när jag tar mig i vattnet!), läser och slappar.
Skulle egentligen till Ekenäs idag och hålla lektioner, men vi fick ställa in pga hettan och framförallt de bromssvärmar den, och korna i hagen bredvid den tänkta ridbanan, för med sig.
Hetta klara båda jag och många hästar rätt bra. Hästarna ofta bättre än ryttarna. Bromsarna är dock ett helvete när man rider!
Det känns helt rätt att mina pållar har rätt semestrigt! Brandi har semester helt och hållet på betet hemma, Tindra rids i den mån Erica vill och hinner (såret läker väldigt fint får jag rapporter om!) och Exakt, ja han jobbar ju på formen på Karlslunds Gård! Vilket känns bra!
Får även därifrån rapporter om att Visir och Exakt får bekänna färg i träningen och är duktiga!
Saknar dock pållarna rätt mycket och det skall blir väldigt kul att komma hem och börja rida dom igen.
Saknar även maken som åkte hem till Sweden i tisdags!

Igår var jag hos min vän Johanna, som ägde Tindras mamma Sesselja fram till Sesseljas död 2013.
Johanna, som jag lärde känna som ridelev när hon var 12 och hade fått sin första islandshäst (som vi kämpade med att hitta skillnaden på grisepass och trav på Ronja), är idag 25 (-ish? inte helt säker), är gift och har två barn och har tagit över sina föräldrars gård och driver en liten ridskola och turridningsfirma.
Vi pratade och drack kaffe och sedan kollade vi på en av hästarna som Johanna funderade på om den hade problem med ett bakben. Hästen visade för dagen inget, men jag kände ju direkt hur ridsuget smög sig på när jag hanterade och var med hästarna. Skulle det inte varit för mängden bromsar (som var helt galen!) så hade jag nog ridit både den ena och den andra av Johannas hästar!
Roligt, hur som helst, var det att träffa Johanna igen!

Igår kväll var mamma och jag på cykeltur på kvällskvisten. Det var ca 24 grader och väldigt fuktigt efter att ett åskväder med efterföljande hagelskur passerat några timmar tidigare.
Så vi kom hem betydligt svettigare än vi brukar och tog direkt och samlade ihop övrigt folk i huset, badkläder och handduk och åkte direkt ner till badstranden några km bort och tog ett kvällsdopp! Underbart!
Varmt i vattnet, solnedgång i horisonten, stillsamt och bara – helt underbart!

Så att så är livet här.

Jo, förresten!
Jag gick ju och fyllde 35 här i söndags också!
Ba sådär ba!Blev firad av familjen med smultron och blåbär och många böcker!
Äntligen fick jag Stephen Kings Doctor Sleep (vill endast ha den på engelska i pocket)! Samt fina oljor till sallader, mera bok, en Ralph Laurent-scarf och detta av min älskade make:

Ett kort med en URL som ledde till Kålmårdens sida under!
Aaaaah! Jag skall få klappa delfiner! En dröm!
En ännu större dröm är att få simma med vilda delfiner så klart – men det är knepigare att ordna och jag jag blev verkligen jättelycklig över den här presenten (började gråta av lycka!).
Resten av födelsedagen var mycket trevlig, med fisksoppsmiddag med de Sällsamma Sommardamerna på eftermiddagen.

So long i hettan!

Semestertider

Wednesday, July 16th, 2014

Sommar och sol, brunbrända ben och glass.
Eller inte helt så.
Sommar -ja.
Sol – delvis. Just nu regnar det.
Brunbrända ben – inte i sikte.
Glass – det har hänt.

Sitter då alltså på Bergdal, mitt (och mammas) paradis och smultronställe på Kimitoön i Finland. Andas och njuter. Cyklar långa turer, plockar hejdlösa mängder smultron, läser och badar bastu. Och äter oootroligt gott och säkerligen lite väl mycket. Kompenserar med att cykla ännu mera.

Har fått en fråga om att åka och hålla lektioner bort mot Ekenäs till (ca 1 timme bort), men vet inte helt om jag vill det i år.
Det är ju kul att undervisa och träffa nya och gamla elever, men jag har ju semester! För att ladda batterierna inför höstterminen.
Vi får se. Kanske nästa vecka.

Vi började med att åka den stora röd-vita båten till Helsingfors i torsdags och sedan köra till Borgå.
Där rustades det för bröllop! Och vilket bröllop det blev!
Sagolikt fint med strålande sol, ett brudpar som strålade i kapp med solen och vigsel på bryggan!
Jag var tärna och nu tituleras Adina fru Bielk! Så fantastiskt fint! Festen var kul och in på småtimmarna dansades det på sandstranden.

Efter uppvaknande nästa dag, återställande av vätskebalans, lite städande och fixande blev det brunch med presentöppning och sedan åkte vi vidare via Emsalö, för fika (mera fika – herre jessus vad vi fikat) och umgänge med vänner, till älskade Västanfjärd!
Väl framme skålade vi i champagne och jordgubbar med mamma och Solveig och sedan gick vi relativt omgående och lade oss. Helt slut båda två!

Och sedan har det varit som beskrivet ovan.
Mys, helt enkelt!

Några bilder:

Fru Bielk och jag tar en sista selfie innan bröllopet

Pelle och jag motionerar hjärnan med Master Mind!

Sanslösa mängder smultron finns här


Ett glas “Gula Änkan” till välkomstskål när vi kom fram till Västanfjärd!

Nu skall jag fortsätta läsa, innan dagens cykeltur!

 

Mjölksyretester i värmen

Wednesday, July 9th, 2014

Idag gjorde vi en intressant grej!
Britta och jag satte Exakt och Vísir i låddan och åkte, som så många gånger förr, till Karlslunds Gård. Där gjorde vi ett mjölksyretest på Exakt. Tanken var att göra det i tölt, men han går inte upp i puls tillräckligt av att tölta ca 250 m x 2 i så högt tempo han klarar, så vi fick göra det i galopp istället.
Här kan man läsa lite om hur man gör det här testet och hur manicken som kontrollerar mjölksyrehalten i blodet ser ut!
Fick värma upp rätt rejält så han var ordentligt varm i kroppen och sedan fick jag instruktionen att galoppera så fort vi kan längs hela rakan och tillbaka (alltså 2 ggr ca 250 m). Ok! Full kareta var det. Tjoho!
Exakt tog i som tusan och kom tillbaka rätt flåsande. Ancan mätte pulsen på honom (med stetoskop och klocka då deras pulsmätare tyvärr krånglade). Sedan tog hon ett litet blodprov på honom och det analyserades i en liten blå apparat som gav svar genast var mjölksyrehalten i blodet är.
Sedan fick jag rida samma sträcka i full fart en gång till och låt oss säga att Exakt flåsade betydligt mera efter ca 500 m till.
Igen kollades pulsen och blodprov togs.
Fick sedan trava ett varv runt hela deras träningsbana (Exakt kändes helt sladdrig i bakbenen på slutet, och jag förstår honom) och så togs blodprov igen och så skrittade jag honom för hand ca 10 min och stod och pratade lite med Ancan och så togs ett prov till.
De första blodproverna är för att ta reda på hur mycket mjölksyra han får av dessa intervaller och då vill man gärna maxa för att ha något att gå efter och veta var han låg i början så man har värden att gå efter i träningen.
De andra blogproven (efter att vi travat ett varv runt träningsbanan och sedan 10 min senare) var för att se hur fort han går ner i mjölksyrenivå (alltså hur bra kroppen kan transportera bort mjölksyran). Målet är då att träna upp typ2B muskelfibrerna (som kan jobba helt utan syre) så att hästen inte får mjölksyra lika lätt och fort och när den får det skall den transporteras bort så fort som möjligt.

Exakt är ju inte konditionstränad så och det vet vi ju. Jag har under ju i galopperat lite intervaller men inte i full fart (jo ridit rusher har jag gjort, men kanske mera 50-100 m) och inte så strukturerat.
Nu fick jag veta precis hur jag skulle lägga upp det och fortsätta efter sommaren. Jätteintressant och bra!
Känns som jag har massor att lära mig på den här fronten!
Exakt fick en välförtjänt dusch och sedan stå på vibrationsgolvet 30 min. Imorgon får han nig skritta lite, gå i hagen och vibrera lite mera.

Nu står Exakt och Vísir på Karlslund till 1/8 och stärker sig på vattenbandet medan jag åker bort!
Brandi vilar hemma på betet och Váli hålls igång av sin matte och medryttare.

Tindra har fått penicillin i 7 dagar och skall få det i 3 till och hennes sår putsas dagligen och får aloe vera och zinkoidspray (flugskydd) på sig.
Såret läker ju inifrån och ser bättre ut, men stort är det ju och det sitter ju precis över hasspetsen så det dras ju upp i varje steg hon tar.
Så när jag pratade med veterinären idag så tyckte hon att Tindra skall börja skrittas efter att penicillinkuren är slut. Det får läka i rörelse uttryckte hon det.
Så jag meddelade Erica om att hon får börja skritta på söndag och jag tror både hon och Tindra uppskattar det.
Här är en bild på såret nyputsat innan det är zinksprayat idag (liten äckelvarning om man är kräsmagad)

skada3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här hemma har det stora tvättandet, packandet och tömmandet av kylen inför Finlandsvistelse påbörjats.
Kanske inte så frenetiskt som vi borde, men det är vaaarmt om  ni inte märkt det. Jäklars vad fint väder vi har!

Hoppas ni också har det skönt i sommarvärmen!

Rider och har kul. Bitvis utan träns.

Tuesday, July 8th, 2014

Ja det var ju det där med att jobba med hästar och ha semester. De två grejerna går inte helt ihop.
Men vad gör det där det är mitt i sommaren och bara underbart att vara ute!
Brandi och Exakt är igång tills jag åker till Finland och det gör mig inget alls.

Jättelänge sedan jag visade lite ridbilder, som inte varit tävlingsbilder.
Det beror mest av allt på att jag inte haft någon som kunnat fota mig. En period, för några år sedan jobbade Pelle hemifrån och kunde därför fota mig och hästarna lite då och då. Nu när jag rider så är jag antingen själv eller så är Monica och/eller Britta där och de jobbar ju med sitt och jag med mitt. Och ibland jobbar vi tillsammans.
Och så tänker jag inte så mycket på fotandet heller. Lite ovalbaneträningar har ju Erica och Pelle varit gulliga och fotat under våren och så har det fotats en del på tävling.
Men det är ju kul att ha “vardagsträningsbilder” på sina arbetskamrater. Och det är väldigt nyttigt att se sig själv på bild (och film). Det är ju alltid mycket att rätta till i sitsen och när man inte har speglar att kolla i på volten så är ju film och foton ett bra sätt att se brister hos sig själv att jobba med.

Den här dagen (i söndags) fotade Pelle mig och Exakt som tog oss ett rätt vanligt ridpass på banan hemma på Skogsäng.
Började med att långa överlinjen i skritt och trav.

Som vanligt; klicka på bilderna för att se dom i större version!

IMG_6557
IMG_6556

Och sen jobbade vi med övergångar och lösgjordhet.
Bilderna är i nödvändigtvis i kronologisk ordning.

IMG_6634
Uppvärmningsgalopp med lång hals.

IMG_6736

IMG_6749

IMG_6803

Fina Exakten! Han ä är fortfarande lite ojämn, men hans lägsta nivå är mycket högre och ändå jämnare än tidigare. Och han är betydligt lugnare både i hantering och ridning. Dock alltid en häst man måste vara vaken med och vara beredd på att plötsligt kan det hända oförutsedda saker.

IMG_6848

IMG_6827

IMG_6771

Jobbar mycket med skritten för tillfället.
Kortar, länger, flyttar, skrittar fram, slappnar av.
Och leker mellan skrölt och skritt.
Och har ni sett – stegen börjar bli längre! Att sedan få med det till en ovalbana är inte så lätt  men med tiden skall det väl förhoppningsvis gå det med.

IMG_6879

IMG_6937

Plockade ihop lite också och kollade “signalstyrkan”
IMG_6959
Här har vi precis ryggat några steg och jag ber honom gå fram!

IMG_7029

IMG_7157

Och så en viktig del: lär hästen att sträcka ut sin hals framåt-neråt stillastående med ryttare på.
Ett mycket bra sätt att få heta/villiga/nerviga hästar att tagga ner och utnyttja oxytocinpåslaget hästen får naturligt av att ha nacken lägre än manken (då hästen i naturen betar).

IMG_7231

Avslutade det här ridpasset med att ta av tränset och rida lite “bettlöst” (eller, ja, tränslöst då).
Det här var tredje gången jag provade det på Exakt och han verkar tycka det är kul. Han är rätt ridbar även utan träns. Alla gångarter funkar (även om tölten inte blir superstadig) och han går att rida på serpentiner över hela banan. Ryggar, flyttar sig lite för skänkeln och saktar/Stannar superfint!
Barbacka vågar jag dock inte prova på honom än. Vill vara säkrare på honom och säkrare på mitt knä innan det.
Men en vacker dag kommer vi väl prova – vi har ju tiden för oss.

IMG_7281

IMG_7300

IMG_7296

IMG_7364
Halvhalt i tölt

IMG_7378

IMG_7436
Ber honom gasa på i galopp…

IMG_7448
…och sakta av.

Sist, men inte minst en liten videosnutt där jag gasar och bromsar i galopp utan träns. Gillar hur han kommer tillbaka och slappnar av direkt.
Klicka på det lilla hjulet i nederkant och välj HD-kvalité för bättre bild!

httpv://www.youtube.com/watch?v=wVWuROe8n7k

 

Jag älskar att rida hästar såhär.
Inte hela tiden, men då och då. Det stärker verkligen kommunikationen och som ryttare får man en rätt bra uppfattning om hur hästen balanserar och bär sig själv och hur mycket av tempo, gångarter och styrning som är tyglarna.
Om man som islandshästryttare har problem med traven och/eller galoppen är det mycket effektivt att ha bort tyglarna (eller hela tränset) och bara testa lite utan. Löser ofta mycket.
Halsremmen är ett mycket bra komplement här. Man behöver inte oroa sig för att strypa hästen eller ens trycka på luftstrupen om man inte flyttar upp remmen mycket högt på halsen. Luftstrupen ligger så djupt in nere vid halsroten att det inte är någon risk att trycka på den.
Som halsrem har jag köpt gamla martingaler på tradera eller loppisar och så klipper jag bort det som jag inte skall ha. Så jag har bara en tunn läderrem kvar. 30 kr kostade den här på en loppis. 80 kostade en annan på Tradera.
Jag har två i stallet och en som alltid är med i bilen, så elever kan prova på lektioner eller jag kan använda på träningshästar som inte står hos mig.
Man kan absolut använda ett grimskaft eller ett balsnöre eller liknande också, men jag trivs så bra med läder och det ser snyggare ut också.