Archive for September, 2012

Repetitio est mater studiorum!

Saturday, September 29th, 2012

Det är så himla givande och kul när ekipage man följt och hjälpt och sett traggla på grunderna plötsligt släpper!
Igår förmiddags var ett sånt tillfälle. Isabelle köpte sitt sto osedd på ett filmklipp från Island och fick hem en liten skimmeltjej, med krut mellan öronen och en snabb, lite slarvig ridning bakom sig.
Nämnde man tölt så kunde man nästan se henne i ögonen från ryggen och hon försvann i tvåhundra blås över banan.
Allt gick jättefort, åt alla håll.
Isabell har fått jobba sig blå i ansiktet med att skritta, länga steget och saaakta öka på tempot mot skrölt utan att tappa överlinjen på sin AÞena. “NO WAY” sade lite skimmel i början och orden “Andas, le och börja om” fick Isabelle höra om och om igen. (Varför man skall le? JO om vi ler, även om vi inte just då tycker det är kul, så lurar vi vår hjärna att tro att vi har kul och då slappnar vi av bättre! Prova själv!).
Och så, igår, släppte det plötsligt! AÞena inte bara skröltade, utan även töltade lugnt utan att titta i skyn och Isabelle kunde göra överstrykningar (vad det är? Googla överstrykning dressyr!) utan att hästen försvann i tempo, form eller travade iväg (vilket hänt frekvent tidigare)!
Det var inte bara Isabelle som log stort!

Fredagskvällen ägnades åt en mysig middag med Erica, som numera bor väldigt nära mig. Kycklingfiléer i ugn med champinjoner, kantareller och crème fraiche, det är grejer det!
Tokgod efterrätt tillredde Erica också och så kollade vi på film och bara hade det nice!
Pelle var på grabbkväll i annan kommun och det blev sent, men vad gör det en fredagskväll då lördagen är lugn.

Idag har jag sovit längre än vanligt, antar att det blir sånär man går och lägger sig mycket senare än man brukar, och ätit mysfrukost med maken, joggat en sväng (fatta vad hurtig jag är!) och skall strax ut till stallet. Pelle har lovat att fota Stigur och så kommer en dam och provrider Sága.

Och imorgon – trumvirvel! – Åker Jill och jag till Stenholmen och hämtar Brandi och Nykur!!!

Vardagsblogg

Wednesday, September 26th, 2012

Nu har jag suttit och stirrat på det här fönstret där man skriver i texten som sedan blir en blogg en stund. Kommer inte på nått att skriva riktigt.
Allt är som vanligt.
Stigur blir roligare och roligare att rida – det finns väldigt mycket rörelser och “go” i honom och en överlinje i tölt börjar skönjas. Han reagerar inte längre med att hänga sig på bettet vid minsta lilla kramning i tygeln och stannar lätt på utandning och säte.
Idag gav vi oss ut i regnet och tränade passläggningar och pass och vad kul det är! Kände hur jag bara satt och log, vädret till trots.
Vid tillfälle måste en fotosession sättas upp igen. Måste bara få till en dag då vädret är ok och jag har tid att rida samtidigt som någon godhjärtad (och gärna skicklig med kameran) person kan fota.
Det är inte alltid så simpelt som det verkar att få (bra) bilder.

IMG_4473.JPG

IMG_4525.JPG
Två bilder på Stigur från början på september

Vísir, det lilla livet, har vi konstaterat att han är en riktig dressyrfjant. Tror han är född i ett ridhus – eller i alla fall för att gå i ett. Hästen har gått på lösdrift större delen av sitt liv, är rider mest ute – både själv och i sällskap med andra. Att rida ut själv en lite blåsig höstdag renderar i ett studsande hit och dit som en gutta-perka boll. Känner mig som en del i ett flipper-spel emellanåt. Visst lugnar han sig och jobbar ok och hans tölt har aldrig känts så flytande och fin som ute härom dagen, men det är först när man rider in på ridbanan som hela hästen andas ut och verkligen jobbar genom kroppen.
När han har en annan häst med sig ut är det lugnt – då är det ju någon annan som har vakten…
Han börjar dock glimta till och vara riktigt fin!

Tyra är inriden och klar och skall nu inte göras något mera med förrän hon fölat nästa sommar och är redo för igångsättning efter fölet.
Det blir en trevlig häst det med mycket tölt!

Idag har jag, förutom ridit i regnet på Tindra, Vísir och Stigur, masserat patient, lunchat med Linda och gett blod.
Yay me!

 

Helgvittring!

Friday, September 21st, 2012

Steg upp ovanligt tidigt i morse och delade frukost-timmen med maken, vilket ju är lite mysigt.
Såg väderleksprognosen för morgondagen som tutade ut: REGN i massor hela jäkla dagen. Ah, vad peppad att tävla man blir då va? Speciellt med vetskap om hur parkeringsmöjligheterna med släp är på Ensta (oftast på åker = rätt stor risk att köra fast i leran som blir resultatet). Ringde Sofie på Ensta och kollade lite med parkering och diskuterade.
Åkte ut till stallet och började lite lugnt packa inför tävlingen. Tog fram herr G´s pass och slog, för säkerhets skull ett öga på vaccinationerna. Och det var ju bra att jag gjorde det innan jag stod på incheckningen med en ditsläpad häst i arla morgonstund, för det hade missats datum på vaccination med ca en månad. Och ovaccinerad häst tävlas icke med.
Så det var bara att packa upp igen.

Hade väderleken varit mera åt den sydeuropeiska hållet (varmt och soligt och så) hade jag nog ringt och frågat om jag får akut-byta häst, men med tanke på mängden vatten som förutspås hälla ner imorgon så beslöt jag mig för en semesterdag!
Så jag red ut på en morgonpigg Stigur och konstaterade att nu så börjar det blir en häst av detta – inte en fram, en bak och en på mitten! Härlig häst det där!
Sedan red jag igenom Greiði på volten och han var naturligtvis helt underbart lös och mjuk och jo, det hade ju varit lite kul att veta hur han hade gått på banan.
En saluvisning av Sága och en liten tur med Vísir senare mötte jag min goda vän och kollega och tillika namne på utmärkta Paus Bagarstuga i  VH och hade en riktig myslunch!
Och nu återstår en lektion innan det är helg!

Have a good one you all!

Hästuppdatering

Wednesday, September 19th, 2012

Jaha, hur går det med hästarna?
Jodå, tackar som frågar, det går väl bra!

Stigur, börjar hitta både sina bakben och sin rygg och därmed överlinjen. Vi övar mycket på att bromsa, sakta av och göra halvhalter utan att tygeln skall vara för involverad. Traven har börja bli stabil och övergångarna faller på plats mera för varje ridpass. vi varvar ridning ut, på volten och arbete i repgrimma.

Sága rider jag ca 2 dagar i veckan och hon känns bra! Stabil, halsen växer ut och hon rör sig fint genom kroppen. Lite provridningar är inbokade och vi får se hur det går.

Greiði och jag skall tävla i helgen och jag har en känsla av att det blir “nyttigt för ödmjukheten”.
“Men det blir väl kul att få en bedömning” sade Jill lite glatt optimistiskt. “Jag hade hellre fått en bedömning på där vi var i juni” svarade jag.
Han känns alltså inte på sitt bästa nu. Vad det är är svårt att säga.
Mest känns han lite stel (men mjuknar faktiskt fortare för varje pass vi jobbar) och framtung. Han är lågställd och grov med korta framben, så det är en del jobb.
Arbete i repgrimma med att bara jogga avspänt, inte ha så bråttom och böja sig är väldigt nyttigt för honom. Samt galoppfattningar i alla dess former. Lördagen blir nog hur som helst nyttig för oss båda. Och en halsklippning har han fått också.

Vísir börjar länga sin hals och jobba genom kroppen bättre nu. Han har väldigt lätt att knäcka av i nacken vid ca 3-4 halskotan och bli bakom hand och släppa ryggen. Även för honom har arbete i repgrimma (trava och ta ut steget och mååånga galoppfattningar) hjälpt mycket i ridningen. Att länga steget i skritt har han genetiskt svårtför, och det förenklar ju ingenting. Men vi jobbar på det!

Tindra är som vanligt sitt fina jag. Just nu har hon en lite höstvila, men vi jobbade i repgrimma i förrgår (låter som om det är det enda jag gör med hästarna, riktigt så är det inte, men den används flitigt!)och lekte med våra trix och knep och hade generellt roligt! Min fina tjej.

Och om två ynka veckor hämtar vi smågrabbarna! Yay!

 

 

Veckända

Sunday, September 16th, 2012

Helgen är strax till ända och denna helg har ägnats åt att ha arbetshelg i stallet. Vinterhagar är förberedda, volten snart renoverad, ett vindskydd snart flyttad, en sadelkammare snart färdigställd (mycket är “snart”) och boxarna är rejält skrubbade och kräftorna är ätna!
Himla tur med vädret hade vi, vilket min lite rossliga hals var nöjd med. Att inte hålla lektioner i dagarna två har gjort den gott och nu känner jag mig lite mera förberedd för en ny vecka!

I förra veckan tog jag med mig Greiði och Váli och åkte till Ensta och red på ovalen.
Jag fick ett ryck och kände att jag behövde vara på andra sidan ovalbanestaketet emellanåt (d.v.s. inte döma, utan rida). Då Tindra inte gillar tävlandet i den utsträckning jag önskar så tycker jag inte att det är någon större idé för mig att ta med mig henne ut på banorna. Erica får öva sina tävlingsnerver med Tindran istället på mindre tävlingar nära där de slipper övernattning.
Så jag har, med benäget tillstånd av ägarna lånat Greiði till Dís höstlätta tävling 22/9 och Váli till Stormurs hösttävling i oktober.
Hur det går får vi se. Tar det som bra träning för mig själv och hästarna och för en reality-check för mig själv.
Greiði har aldrig tävlat och det blir en stor grej för lilla killen bara att åka iväg en hel dag sådär och uppleva så mycket.
Váli är tävlad en hel del, men får väldigt lätt prestationsångest när han kommer in på en bana och spänner sig. Det känns så fort man rider in på en ovalbana med honom.
Så vi skrittade en hel del i torsdags.

Vális matte Britta var med och stod med kameran:

IMG_4553.JPG
Váli och jag värmer från marken

IMG_4981.JPG

IMG_4934.JPG

IMG_4864.JPG
Vi skrittade inte bara. Lite pass red vi också!

IMG_4826.JPG

IMG_4707.JPG
Skröltjobb med liten vit som lätt spänner sig

IMG_4641.JPG

Valigaloppliten.JPG
Vális galopp är något i hästväg (haha) och man kan sitta och gunga i denna “fluffgalopp” hela dagen. Och bara njuta!

IMG_4601.JPG

Ivalitravliten.JPG
Är det det här som är när hästen sänker sig bak och tar i?

Greiði då? Jo han kändes trött och tung och längtar nog mest efter en klippning. Att springa med den pälsen är tungt!
Galoppen och skritten kändes bra och bitvis även traven, men i övrigt var det tungt och lite tråkigt för dagen. Det håller ju ens ödmjukhet när hästarna inte alltid går  bra 😉

IMG_5188.JPG

IMG_5164.JPG

IMG_5135.JPG