Archive for November, 2014

På bättringsvägen

Friday, November 28th, 2014

Idag är Vísir bättre, efter ytterligare en natt på Karlslunds vibrationsgolv!
På kliniken idag fick han mera dropp, kontrollerades igen och så fick han åka hem med råden om vila (så klart, och små små tussar hö samt loppfrön.
Över helgen får han bo på Karlslund, då Britta är bortrest och vi är så himla glada att de ställer upp!

Exakt bjöd mig på en underbar ridupplevelse idag då vi hittade takt, lösgjordhet, kontakt, schwung och början till rakritning. Han kändes så underbart stadig, gick jämt fram till bägge tyglarna var lugn, avslappnad och samtidigt uppe och ja…han kändes flott!
Blev så enormt glad och lycklig – det här behövde jag idag!

Nu är det några lektioner kvar och sen är det helg. En helg då jag är s.k. ledig.
Visst, en morgonfodring i stallet och lite hästar att rida, men i övrigt – ledig. Skall ligga i soffan och läsa en del är planen. Det tror jag min kropp behöver.

 

 

Koliken anfaller

Thursday, November 27th, 2014

Meeen vad november är grått och lerigt!
Så grått och lerigt och tråkigt så Vísir tänkte att han skulle ge oss lite spänning. Så han skaffade sig helt sonika lite gaskolik sådär oförhappandes.
Tur i oturen var att koliken anföll när Britta och jag stod och tittade på honom. Han gick från att vara helt ok (normal) till att få jätteont på 30 sek!
När jag, efter att ha masserat patienter i Tyresö, kom till stallet hade Vísir precis fått lite hö inne i boxen och Britta stod och sade “men killen vill du inte ha hö?”. Då blir man ju lite orolig då det här är en kille som gillar mat. Strax lade han sig ner och såå upp igen och så ner!
Anade oråd och gick in till honom och började han bukandas och stampade några gånger. Lyssnade på magen på honom och det var tyst – så tyst.
Britta fick direktorder att gå bort till Evidensia Stav med honom på en gång och jag tog bilen.
När vi traskade in på kliniken och sa “hjälp – den här killen har kolik” sa de “nämen en till!”.
Vísir var den 4: de hästen den dagen som kommit akut in med kolik.
Typiskt då det varit ner till -5 grader (första riktiga minusgrader-natten). Vísir har förmodligen druckit lite dåligt och ev fått i sig lite sand eller jord så.
Vi fick komma in direkt och Maria lyssnade och kände och konstaterade att han hade väldigt mycket gas i tarmarna. Gaskolik alltså. Han sondades med parafinolja och fick smärtstillande och dropp och så behövdes det övervakning över natten.
Vi hade en sån himla tur att Ancan från Karlslunds Gård också hade en kolikhäst som måste kollas till under natten (Evidensia Stav har inte jourpersonal, så vi erbjöds att ha hästen där, men måste själva kolla till honom) så Vísir fick åka med till Karlslund och stå där över natten.
Stackaren mådde inte bra under nattten. Kramper i magen, bukandning men inte så dålig att det blev farligt så Ancan höll koll och han fick stå på vibrationsgolvet (som är bra till mycket!) och skaka i omgångar.
Tidigt i morse var han tillbaka på kliniken och vi möttes alla upp där.
Fortfarande ont och han såg uppdragen och trött ut. Ny rektalundersökning och sondning med parafinolja och så fick han smärtstillande och kramplösande medicin samt ställas med dropp igen. Vad skönt det var att se när den kramplösande medicinen tog – plötsligt andades han normalt igen och såg piggare ut!
Nu har han stått på kliniken hela dagen och fått dropp och övervakning och han är bättre med behöver övervakas även i natt och kollas imorgon igen!
Fy vilken pärs det är när de är dåliga så där! Men så skönt att:
1) det händer mitt på dagen en vardag i dagsljus (annars tenderar koliken att dyka upp på en fredag-söndag sent i mörker då veterinärvård är som dyrast och man inte ser ett smack)
2) det hände när han stod inne och vi var bredvid (vi hittade honom inte ute i hagen jättedålig efter Gud-vet-hur-länge)
3) vi har promenadavstånd till en jättebra hästklinik och får hjälp direkt4) Karlslunds-folket är underbara och alltid ställer upp!

Blir frisk fort nu älskade Vísir!

img_9030
Vísir och jag i vintras

I övrigt har Exakt töltat fort i mörkret (oj vilket tempo han kunde hålla i tölt! Första gången jag verkligen kände tryck i honom i ökad tölt!) och Brandi gått superfint och med både avslappning och tryck i både tölt och trav. Och mitt när vi travade så avslappnat och fint och var helt fokuserade så står det fem jävla rådjur mitt på travslingan och vi är så fokuserade så vi inte ser dom så när de studsar iväg som popcorn åt alla håll blir både Brandi och jag så rädda så vi håller på att fall omkull! Men det gick tack och lov bra!
Vi fick till riktigt trevlig pass en lagom lång bit också – kändes mycket lovande och bra!
Idag har Brandi och jag lekt med longreining i lilla fyrkanten i 15 min och bara övat på attt lyssna, vänta och svara avslappnat på hjälperna från marken. Och flytta ett ben åt gången i en riktning (jmfr med alla ben hoppar hit och dit och ganska fort), Váli har fått ett tömkörningspass och Exakt har ätit sig i form (han håller på att tunna ur lite och får varje dag komma in och äta extra hö samt lusern, krafft muskel och mineraler).

img_0191
Brandi med “benen i oordning” förra hösten

 

Liten paus

Thursday, November 20th, 2014

Hela flocken, nja nu tog jag i lite men 5 st hästar, vaccinerades igår så nu blev det lite paus här.
Tindra, Brandi, Exakt, Váli och Vísir blev vaccinerade. Det var egentligen bara Exakt som skulle vaccineras i november, men vi passade på att flytta de andra till november. De andra skulle vaccineras i januari så det var ju bara två månader som skilde och det är praktiskt att 1) ha alla hästarna samtidigt 2) ha dom på senhösten då det är grått och tråkigt ändå.

Nu får killarna vila helt torsd-fred. Jag är i Umeå lörd-sönd, så mina hästar vilar då också så nästa vecka börjar vi igen med skritt i början av veckan.
Det är ju lite lågsäsong nu då det är dags att ta det lilla lugna, fila på detaljerna och bygga upp inför våren.
Den 13/12 har Vallfari Luciatävling på Stadsberga och jag har anmält Brandi i V5. Passar bra att springa runt inne i ett ridhus och se hur det känns. Och komma ut och iväg lite.
Tindra promeneras två gånger om dagen 20 min. ganska tråkigt, men hon tar det med jämnmod. Erica är en ängel och hjälper mig med promenerandet det flesta dagar. Jätteskönt med lite hjälp och backup.

Skall strax ut och ta promenad nr 2 för dagen innan ridskolan på Fors kallar.
Så så ter sig det gråa livet i Tungelsta just nu.

Vi tar en gammal bild på när jag och Tindra gosar i vintersolen för nått år sen

img_9312

 

och så en på en riktigt vinterskrudad Tindra som Erica fångade på bild

img_8743

 

Höftmör

Saturday, November 15th, 2014

Lördag kväll och två dagar kurs för Atli är över.
Nöjd, men trött och lite mörbultad känner jag mig.
Hade med mig både Exakt och Brandi den här gången. Fredagen blev lång, och egentligen var det inte så fysiskt tungt, men jag var gråtfärdig trött när jag kom hem ändå. Red två pass per häst och innan det var det promenad med Tindra och packande av höpåsar samt så klart att ta in, spola ben och packa in hästar och saker och åka bort till Jursta.

Brandi har varit jätteduktig och det känns som han tog ett stort kliv framåt de här dagarna.
Exakt har varit duktig, men Jag får jobba så mycket med mig själv på honom, vilket är utvecklande men också lite frustrerande. Jag är en rätt analytisk och tänkande ryttare som tittar, funderar, analyserar och tänker lite till. Provar gärna om och om igen i långsamt tempo.
Ibland trasslar man till det för sig själv och ibland blir det bra.
Det som är så bra med Atli är att han märker sånt och inte har något emot att jobba grundligt. Är inte lösgjordheten där är det ingen idé att gå vidare. Exakt har släppt igenom i sin vänster sida helt (eller snarare långt ut som höger sida och mjuknat upp i sin högersida av ryggen nu och av den intensiva stretchingen av den samma och skamlöst mycket tömkörning.
Vi börjar komma till en ny nivå. Han börjar komma fram till handen bättre och knäcker inte av lika lätt längre. Men vilket ofantligt noggrant grundarbete jag måste göra. Varje gång.
När Atli sitter upp och provar hästarna sitter han inte upp och “flashar runt” och visar hur flott han kan få ens häst att gå, utan ha kollar in de små grejerna och lösgjordheten. Att de ryggar för lätta hjälper och går fram samt följer tyngdpunkten.
På sista passet idag (då jag red Exakt) diskuterade vi min sits (tack!) och hur jag måste koncentrera mig på mina höfter och på att släppa loss knäna och komma runt hästen med sitsen mera.
Har tittar på bilderna jag lade upp från förra kursen och hur jag vrider mitt högerben när jag driver. Provat och funderat.
Det är ju det knäet som är skadat och jag har nog börjat vrida det för att skydda knäet och göra det lättar att driva utan att det gör ont (vilket det gjorde i början).

IMG_3221
Det jag gör med benet här menar jag.

Som en följd av det drar jag upp höften och får spänningar i den. Dessutom sitter jag gärna med lite väl mycket tryck i sätet hela tiden och glömmer lite att bli neutral även där när hästen följer mig och gör det jag ber den om.
Efter dagens (och även gårdagens fyra ridpass – fyra lektioner på en dag är tufft att rida även för mig som rider mycket! Att rida lektion är något helt annat än att rida fyra “vanliga” ridpass på hästarna hemma!) lektioner känner jag hur mör jag är i höften och trött i vaden.
Bra med tankeställare.
Jag gillar en instruktör som inte bara berömmer och boostar självförtroende utan som ger konstruktiv kritik, får en att tänka – ibland i nya banor, och stannar kvar i det man har problem med och hjälper en där!
Beröm är inte fel – men man skall förtjäna det!

När jag kom hem idag formligen dog jag i soffan. Helt färdig.
Nu, efter lite middag och lite vin så känns det bättre. Ledig imorgon och skall försöka njuta av det!

Återbesöksdags

Thursday, November 13th, 2014

Tindra hade återbesök på Evidensia Stav i tisdags.
Två och en halv vecka sedan senaste besöket. Då sprutades hon i bägge bakknäna endast. Hon visade ju lite reaktion på böjprov fram, men det var så lite så vi valde att inte behandla det utan se om det skötte sig själv.
Nu började vi med longering och ridprov direkt. I longering var det lite svårt att se något (förutom att hon inte var jättehalt) då det mest bockades och ville springas. Så på med sadel och träns. Hyperpigg tant T som hade energi för långt flera pållar en den enda hon råkar vara. Men hon skötte sig jättefint.
Bakknäna var Maria Lendau, vår veterinär, mycket nöjd med. Riktigt fint såg det ut bak! I ena varvet kändes (och syntes) en lien hälta på höger fram. Där hon har senskadan.
Hon är fortfarande svullen över senan och jag tycker det varken blivit bättre eller sämre. Har kylt, men det har inte gjort någon skillnad.
För att veta att det inte var senan som orsakade hältan på h.f. så lades en bedövning på höger framknä. Och vips var hältan nästan helt försvunnen. Bakknäet syntes dock pyttepyttelite igen då.
Ok, skönt. Då var det inte senan som orsakade hältan på frambenet.

img_0126

Så: Sprutad med tuppkam och cortison i höger framknä och cortison (enbart, tror jag i alla fall) i bakknäna (Maria tyckte vi skulle behandla om dom då hon ändå skall vila och promeneras, men velade en stund på om de faktiskt behövdes då de var så mycket bättre).
Nu är det skrittpromenader rakt fram 2 x 15-20 min om dagen tills nästa återbesök om ca 4 veckor.
Då skall förhoppningsvis hältan vara borta och är senan inte bättre skall vi ultraljuda den igen och se hur det ser ut.
Så tillbaka till hagen med damen, tack och lov är hon ju snäll och lugn där.

img_0202

 

Onsdagen spenderade jag dels med elever och deras hästar på kliniken och sedan med att rida en Exakt som nästan hoppade ur skorna av energi (men efter ca 20 minuter fick vi energin rättriktad och då var han rolig som attan!) och en väldigt duktig och jämn Brandi som kändes bara glad, vilket ju värmer ett mattehjärta.
Idag har jg promenderat med tant brun och sedan innan jag hann längre fick jag rycka in och skjutsa fina vännen med värsta ryggontet till akuten, där vi fick reda på att hon har en hel, men jättesned rygg som krampar. Just nu går det inte att hjälpa henne med vare sig massage eller naprapati, utan det är smärtstillande och antiinflammatoriskt först, sedan massage och töj och så lite naprapati och sen träning och stretching.
Fy, vad det är jobbigt att se nära och kära ha så himla ont och inte kunna hjälpa till med annat än bilkörning.
Tillbaka i stallet red jag Vísir ut och fokuserade på mycket skritt, trav och galopp då det är Atli-kurs imorgon och det nog kommer fokuseras en del på tölt då.
Váli fick sig en sväng med massor skritt (luuugn och fin nu killen) och så skrölt och trav i små mängder.
Nu är det ridskoledags snart.
Och imorgon är det, som sagt Atlidags!