Archive for August, 2011

Gyða-helg

Sunday, August 28th, 2011

Då är jag hemma från Sandviken och Gyðas trevliga tävlingar igen!
Fredag: Massera, hem och äta lunch på en kvart (bokstavligt talat) och slänga in allt i bilen.
Åka till stallet och ta in lite hästar från de långväga hagarna (för att inte promenera ihjäl mig tar jag oftast in tre hästar samtidigt och ställer dem vid stallet).
Fínas nya ägare kom och hämtade henne och vi vinkade hejdå. Lite sorgligt, men det känns ändå jättebra! Hon kommer få det så himla bra, lilla stumpan!
Löslongerade Tindra och konstaterade att hon börjat lägga vinterpäls. Great precis vid tävlingshelg…
Red Glitra och Una och sedan var det inpackning i bil och transport för grejer + häst(,Tindra that is).
Hämtade upp Malin på vägen och så drog vi till Sandviken och Högbo.
Tindra installerades i sin hage (ÅH, vad skönt med fasta hagar med el! Perfekt för boxhatande Tindra!) och vi installerade oss på uuuunderbara Högbo Brukshotell. Somnade relativt omgående.

(för den som vill veta mer om hur man tävlar på islandshäst som rekommenderar jag de tre första artiklarna HÄR)

Lördag: upp och fodra häst och sedan inta det helt otroligt fantastiska frukostbuffén på Högbo! Jag överdriver inte; den är heeelt amazing och alla som bara har möjligheten borde prova den! Oh, blir hungrig bara av att tänka på den! Tävlingarna började inte förrän kl 10 så vi tog en riktig långfrukost på ca 1,5 timme.
Veterinärbesikta häst och började med att döma några klasser.
(Många sår i munnen vid vet.besiktningarna, vilket är tråkigt! Här är några tankar kring sår i munnen som jag skrev i våras. Det man ser mycket är resultat av att ett ledat (oftast tre-delat) bett hamnar med leden i mungipan när ryttaren tar i ena tygeln. Då får hästen lätt små knip-sår på insidan av läppen/mungipan. Ryttaren märker inget då de inte viker ut läpparna och kollar).
Dags att rida!
Jobbiga fakta: Det var 25 varma grader i skuggan och alltså rejält hett. Tindra hade precis börjat med att producera mera päls för en lång kall vinter (hennes dna påstår att det alltid skall blir så – varje vinter).
Så det gick sådär. Ganska trögt.
Men visst, alla gångarter satt om än inte så vackert och fint. Slutade på 5,1/5,3/5,1 = 5,17 och det blev en delad femte plats i uttagningen. Så det räckte trots allt till A-final!
Det verkade som om de flesta hästarna (och ryttarna) var påverkade av hettan. Bara Gardars  hästar Djákni och Loftur från Knutshyttan tuffade till synes opåverkad på i full fart.
Efter lunch var det uttagning i tölt T.3.
Det gick väl ungefär som fyrgången. Segt och trögt och utan direkt fart eller samling. 5,13 och en 9:de plats (B-final) slutade vi på där.
Efter promenad, lite mockning och mat åkte vi till hotellet för dusch (och OMG vad det behövdes!) och lite slapp innan middagen.
Myyycket god middag och prat och skratt och sedan kvällsfodring av pållan och sovdax.

Söndag: Svalare! Och lite regn.
Morgonfodring, frukost och vet.bes. i “vanlig ordning”.
Döma några finaler och sedan dags för uppvärmning inför V2 A-final. Tindra var betydligt mera på hugget nu. Kändes riktigt bra på värmningen och småstudsade i collecting ring.
Och väl inne på banan gick hon riktigt trevligt. Betydligt mera som sitt vanliga jag än dagen innan. Även om hon inte riktigt går som hemma, gick hon i alla fall fram nu och kändes riktigt glad! 5,0-5,5 i alla gångarter.
Och vi klättrade från en femteplacering till en tredje plats på 5,40 och fick gul roseflett och en bronsmedlaj (!).
Promenera, svampa av och lunch för oss alla.
Direkt efter  lunchen var det B-final i T.3. Värmde nästan ingenting. Skrittade runt och böjde och flyttade lite och gjorde sedan lite start-stopp.
Och red och och hade kul! Och se där: vi red upp oss från att kommit in i finalen näst sist till att vinna B-finalen för stabila 5,50!
Upp i A-final. Tackade ja till att rida den då Tindra kändes fräsch och pigg.
Hann döma två finaler innan det var dags igen.
Nästan ingen värmning igen och så in och tölta lite mera. Nu började krafterna tryta lite, men det gick ändå rätt bra.
5,39 och vi klättrade upp från en 6:te plats till en fjärdeplacering! Det kändes faktiskt som Tindra var lite stolt själv och mallade sig på prisutdelningen med spansk-skritt-vift på eget initiativ. (Eller så förmänskligar jag det hela…)
Men vi klättrade från en ursprunglig 9:onde plats till 4:de! Då får man väl vara lite nöjd ändå?

Promenad, svabba lite med svampen, och låta Tindra stå och äta och dricka i hagen medan vi packade ihop och jag bytte om till lite fräschare kläder.
Och sedan åkte vi helt odramatiskt hem.
Och här är vi nu. Tindra ute på betet med kompisarna (Kengan kom joggandes och mötte vid grinden och så stod de nos mot mos en stund! Så gulliga!) och jag i soffan, tittandes på en engelsktalande Wallander i ett svenskt landskap.

(Kameran var för visso med, men hade ingen som kunde fota mig så den förblev oanvänd detta veckoslut)

 

Uppstart och nyvaccinerat

Thursday, August 25th, 2011

Den här veckan har ridskolan på Fors börjat igen och det är som vanligt lite rörigt den första veckan. Nya elever, nya gruppkonstalationer och lite omstrukturering på själva ridskolans upplägg.
Förr har vi haft två parallella grupper som ridit samtidigt; en i ridhuset och en på utebanan. Nu har vi lite större grupper och en grupp per timme.
Eftersom det är mycket nya grupper så har det mest varit genomgångar i stallet samt att pejla av hur ryttarna rider, vad de kan, och om eleverna är på någorlunda samma nivå inom gruppen.
Men det blir nog lite mera ordning nästa vecka!

Idag har vår duktiga veterinär Per-Martin Andrén varit ute och besiktat Fína, som trallade igenom utan problem!
Grattis till hennes nya familj, som fått en toppentrevlig och rolig liten dam! Troligtvis flyttar hon redan imorgon. Jag har fått frågan om hennes nya ägare har någon blogg för de som vill fortsätta följa Fína och nej, jag tror inte de har det.
För övrigt kollades lite hästar för små skavanker som vi undrat över och hela 8 hästar vaccinerades. Skönt att kunna ta typ alla samtidigt.
Tindra blev dock vaccinerad förra veckan, då hon och jag skall tävla på Gyða i Sandviken i helgen. Så hon har haft en lugn vecka med mycket skrittande.
Efter träningen på Enstas bana som jag skrev om i förra inlägget tog jag vägen förbi ATG-kliniken i Stav och de vaccinerade Tindra i transporten. Praktiskt.
Men visst är det lustigt vad mycket det kan diffa på vem som vaccinerar?
ATG i Stav för vacc. influensa+ stelkramp 501,73 kr. (what´s up med örena?)
Veterinär M.L. 500 kr
Veterinär P-M Andrén 200 kr
Hade han bara kunnat komma förra veckan hade jag gladeligen låtit honom vaccinera min häst med. Men nu hade det ju inte funkat med tävlingen att vaccinera idag, så då fick jag välja på att vaccinera förra veckan eller efter tävlingshelgen, men innan den 10/9 då vaccinationen gick ut och då hade det ju också fått bli M.L. eller ATG.
Jaja, hon är vaccinerad och det är ju huvudsaken!
Imorgon är det först lite massager på morgonen, sedan förhoppningsvis vinka hejdå till Fína och lite ridning och sedan avfärd till Sandviken!

Tack härliga Fína för den här tiden och hoppas du kommer trivas hos din nya familj!

IMG_6466.JPG

vinterbilder 076.JPG

Träning, dömning och fina hästar!

Monday, August 22nd, 2011

I torsdags packade jag in Una, Tindra och Erica i transport och bil och åkte till Ensta och tränade på deras ovalbana.
Tindra fick öva på att gå fram på banan, Una fick jobba på att ta halvhalter och sakta av på lätt hand, samt gå fort och Cassandra och Einráð, som också mötte upp där, fick en genomgång av programridning i V5, vilket kommer gå utmärkt i “skarpt läge” bara fröken C kommer ihåg att andas!
Erica är så otroligt duktig på att fota! Kolla här:

IMG_8527.jpg
Tindra då hon börjar få fart under fötterna!

IMG_8488.jpg

IMG_8469.jpg

IMG_8402.jpg
kort tölt

Una; som ju fortfarande är till salu!
65 0o0 kr är ett bra pris för det här stoet med ren Kolkuosi-stam och underbara gångarter!

IMG_8593.jpg

IMG_8626.jpg

IMG_8636.jpg

IMG_8707.jpg
Vanvettigt rolig att rida ökad tölt på!

En liten bild på Einráð från Fors (e: Mjölnir frá Dalbae, u: Eldskör frá Eyrarbakka) också:

IMG_8388.jpg

Tack Erica för fotosessionen!
Vad fantastiskt duktig på att fota och roligt sällskap du är! Och Tindra var riktigt fin på ovalen med dig!

I helgen har jag varit på vackra Wången och dömta Gneisti Open!
Orsaken till att jag tackade ja till ytterligare en tävling när Maria hörde av sig (fast jag lovat mig själv att inte tacka ja till flera tävlingar denna säsong) är att jag aldrig varit på Wången och alla pratat om hur vackert där är!
Och Oh, vad rätt de hade! Fantastiskt vackert och dessutom en kanonanläggning! Bra bana och trevliga människor och kanonboende och dito mat!
Bana, stall, boende och restaurang var dessutom på behagligt promenadavstånd från varann.
Toppen helt enkelt!
Och att få ge Reynir frá Hólshúsum 7,5/ 8,0/ 8,5 i T.1 -finalen med Hjaltis dotter Dagga.
Fantastiskt fin!

Nu är det dags att åka till stallet och rida innan ridskolestarten ikväll!

 

Hon skor sig på andra

Wednesday, August 17th, 2011

Idag har Natalie varit och skott sig på oss. Alltså skott våra hästar.
Tindra, Fína, Sága och Texas är nu fina om fötterna och Glitra blev också skodd bak nu.
Då hon trots ET-behandling inte blivit bättre på att hålla upp sina bakben lugnt och fint (jag har tränat, masserat, stretchat och linimentat), så fick hon nu Ventraquil, som är ett milt lugnande medel. Och då funkade det bra.
Men ett ET-besök till skall det blir.

Fína är nu såld och skall besiktas nästa vecka då Per-Martin Andrén kommer till oss. Hon kommer bo i Trollhättan och få det kanonbra!
Det känns fint att hon kommer få det så bra!

Annars då? Jovars. Hästarna jobbar och går riktigt bra! Glitra känns bättre och bättre att rida och vi har börjat med mera övergångar och gjort några galoppfattningar också.
Seifur jobbar på och känns riktigt bra. Fantastiskt trevlig häst det där! En riktigt stadig, mysig och rolig gammal herre, med underbart rena och fina gångarter. Fler sådana, tack!
Una fortsätter att sträcka på överlinjen och lätta i munnen. Jobbar mest med att få henne lydigare i avsaktningarna och orka bära sig bättre i korta tempon. Och imorgon följer hon och Tindra med till Ensta för ovalbneträning! Skall passa på att få lite nya bilder på dom också!
Tindra går i egen bantarhage för att inte visa alltför väl att hon kommer från ett rikt stall då vi skall tävla om en och en halv vecka. Gott om gräs på betet än gör att damen får dra ihop sig lite i en egen “etta med kokvrå”.

t0810.jpg
Tindra en höstdag 2008 fångad på bild av Erica!

Möten

Sunday, August 14th, 2011

Har idag hållit heldagskurs i Upplands Väsby, på Harby.
Det är ett så underbart glatt gäng där så man blir helt lycklig av att vara där! Och inspirerad.
Och det jag satt och tänkte på i bilen på vägen hem är framför allt hur kul det är med möten mellan människor och hästar. Jag älskar att träffa nya människor (främst i jobbet jag gör det då) och nya hästar.
Idag har jag, förutom de ekipage jag redan känner till och gillar så mycket på Harby, träffat en riktig nygammal bekantskap: Lítbrá från Munkebol. Ett silverbrunblackt sto efter Hrannar frá Kyrholti, som jag var med och red in på Fors 1998-1999. Hon har fått en underbart gullig tjej som ägare och var härlig att återse!
Och så dagens riktiga överraskning: Sakarías! Stor silversvartskäck med blå ögon, 4 år, som blivit lite förvirrad i utbildningen.
Så vi konstaterade att här behöver det nog börjas om från början och satte på repgrimman och vilket steg han har! Stegade runt i enorm tölt med hög aktion och långa steg, föll i en stor, vägvinnande trav och galopperade i enorm, rund galopp innan han hängde med på att jag faktiskt mest bett honom om skritt och halt.
Stå stor i kroppen, så liten i sinnet. 10-15 min i repgrimma och så stannade vi och stod och pratade med ägaren om upplägget och vad som behöver göras i vilken ordning så stod han och blinkade och blinkade och slickade och sen såg han helt groggig och färdig ut. Lilleman!

För övrigt har jag världens bästa make!
Sjukt trött efter att knappt sovit i natt (det var någon sorts grannfest på allmänningen utanför vårt hus i natt och you will not believe hur hemskt många låtar så fullständigt slaktades på Singstar på fullständigt absurd ljudnivå till kl. 02 på natten och när jag sedan lyckats somna kom maken hem från kräldjursfiske och sen ringde väckarklockan) kom jag hem efter lång och givande kursdag och på köksbordet står ett vinglas förberett och marinerat kött ligger redo att grillas. Det är sann kärlek det!
Tack älskling!
Har för övrigt världens bästa stallvärd och -kompisar! Igår var det stallmöte och kräftskiva på Skogsäng. Mycket trevligt (och nyktert för mig som skulle upp idag) och många skratt.
Myyycket bra människor allihopa! 😉