Archive for November, 2013

Horse Show för i år

Friday, November 29th, 2013

Efter en lång och rätt arbetsfylld vecka med ridning, lektioner varje kväll och ett besök på Karlslundsgård samt förberedelse för helgen kurs i form att att skriva ut papper och läsa på, har jag idag varit ledig! So what does this girl do when she has a day off?
You know it – hon ser tull att ha med hästar att göra. Idag i form av Stockholm International Horse Show, som för sista gången går av stapeln på Globen. Fr.o.m. nästa år är tanken att det skall vara på Friends Arena i Solna och heta Swedish Horse Show (tror jag det är).

Eftersom jag är i Umeå och håller kurs (yay!) denna helg så blev det bara SIHS idag. Och bara förmiddagen då det liksom kändes som…nog.
Vi var alltså ett gäng från stallet som gick på förmiddagens föreställning.Det var mest dressyr, och så islandshästtävlingen.
Så vi hittade våra platser strax innan detbörjade och såg väl typ dressyrstaket och sade raskt “men annexet då va?” och gick och shoppade. Jag hittade följande: helskodda ridbyxor (Charlie´s), Vojlock (Isirider), fårskinspadd (Polsk affär???), Uhip-ridkjol (I´ll give it a try), Ridvantar som man kan svara i touch-screen telefon med (amazing invention!) och Aloevera spray. Och så lite julklappar.


Sen var det dags

Tittade på en del av en dressyrclinic, som verkade bra och sedan såg vid islandshästtävlingen. Tölt T1. Alltså.
Varför inte fyr- eller femgång? T1 är, i mitt tycke, det tråkigaste vi kan utsätta publiken för.
Och ingen större eller längre förklaring av vad vi vill se. Berserkur var arg och slogs mest med bettet (speciellt i finalen), Kraftur frá Kvisum, som Magnús Skulasson red, vad en fin och (för mig) ny bekantskap. Katies Smári verkade vakna i muskulaturen i finalen och Thor från Järsta är ju fin,men T2 är nog mera hans gren (detta till trots fick han strax över 7, poängen måhända en smula liberala).
Norskaavlade och -ägda Tigull fra Kleiva vann välförtjänt på 8,00. Fin bärighet och stark och precis visning, även om lösgjordeheten försvann lite i situationen. Unn på fina Hrafdynur tvåa och Katie/Smári trea.
Vi gick lite till på annexet och trängdes.
Nu packar jag väskan och ser på “På spåret” (hej medelålder). Umeå nästa.

 

happyhorsegirl_79

Sunday, November 24th, 2013

Asså vet ni vad förresten!?
Idag red jag och Erica ut. Hon på tant T och jag på baby B (söta smeknamn på mina islandsponnyhästar, va? Jo, det är så vi proffs benämner våra djur! Islandsponnyhästar eller lavagetter). Vi red åt ett håll Brandi inte varit tidigare då man måste korsa tågspåret och då är det bra att ha en van och trygg pålle framför. Så hans mor fick visa vägen.
Vilket gick galant.
Brandi töltar mycket nu – mera för varje ridpass. Och han tycker det är kul – det märks. Han förslår liksom att vi skall tölta när vi ökar. Så himla gullig och framför allt är han ROLIG!
På väg hemåt gasade jag och Erica ur ordentligt och tokgaloppade en bit och efter en liten bit kände jag hur Brandis galopp blev lite styv och lateral. Så jag tänkte “ok, vi kollar vad som händer” och satte mig mjukt ner i sadeln och kramade tygeln. Och jepp – Brandi spurtade vidare i pass! Inte toksnabb – men säker och mycket taktfast flygande pass!
Tack Sesselja, Ólga och Ómi (isabellen alldeles först i klippet) – jag fick en femgångare! Har verkligen inte varit säker då tölten inte fanns helt av sig själv där och hans galopp är så rund och bärig i sig själv.

img_3368-jpg

 

Det här är alltså något jag är glad för!

Två dagars nöjen

Sunday, November 24th, 2013

Så har vi varit på Atli-kurs igen.
I tisdags packade vi in Tindra och Vísir i låddan och drog till Skobokvarn, vilket tar ganska jämt två timmar.
Framme där fick pållarna gå ut i var sin hage och vi fikade och inväntade Atli. När han dök upp var det riddags. Vi red en och en ca 30-40 minuter. Det kan te sig som ganska korta ridpass, men det känns verkligen inte så.
Atli var på gott humör och på hugget! Jisses vad vi fick jobba.
Jag har ju sedan senast ridit Tindra mera själv och varit jätte noga med att rida kort och intensivt och mycket med vikten och FRAM! Och det har känts jättebra!
Det syntes på Atli att han inte helt och hållet trodde på mig när jag sade att “ja men det har gått ganska mycket framåt”. Jag red fram lite som jag oftast gör på Tindra – lång tygel och mycket fram, stopp (utan tygel, Tindra kan nästa tvärnita på att jag “flåsar till” alltså andas ut hårt), snabba svängar och lite galopp. Och Tindra var jättepå direkt från början och for runt på banan än till höger och än till vänster och i galoppen krummade hon ryggen och “småhoppade” i bägge varven.
Ur en galopp satte jag mig ner och flöt över i tölt och började be henne om halslängd och hon svarade direkt och korrekt.
Atli såg glatt förvånad ut och kommenterade att “ojdå – ja mycket bättre ser det här ut! Nu kanske vi kan börja komma åt att faktiskt göra något med henne”
Så jag fick jobba med att samla upp hästen och ändå bibehålla en lång hals. “Det är det som är svårt: att få hästen kropp kort och halsen lång – samtidigt” var ett uttalande från master Atli. Sant där. Men vad fin min Tindra var! Duktiga tjejen!

img_5112

img_5189
Pyttekorta steg just här. Det blev bättre.

Kvällen var dödsmysig med (som vanligt hos Ragnhild) fantastiskt god mat och dryck samt roliga diskussioner och historier. Och fotboll då. Dels var det ju någons match mellan Sverige och annat land,men Atli var helt okontaktbar medan Island mötte Kroatien.
Nästa dag var det kallt, rått, dimmigt och vackert.

Och skitkallt att stå och kolla på lektioner.
Men vad intressant det är ändå!

Britta hade Vísir med sig och det är så kul att se sin elev (och vän!) rida för en annan instruktör för det är lätt att bli lite hemmablind på sina egna elever.
Jättebra tips fick hon av Atli och vi skall gå vidare med några av de övningar hon fick jobba med.

img_5054
Atli och Britta pratar om skänkel och om att inte tjata med den.

img_5064

Tindra skall inte gå några långa pass utan det var tre korta och intensiva lektioner jag red.
Fram, värma, länga halsen, pausa och så samla, trampa – pausa och så vidare.
Sista passet gick hon såå trevligt. Var pigg, på och dansade vackert. Jag kände hur jag bara satt och log! Passetvar ca 17 minuter långt (kort) då det gick så bra.

De här kurserna behövs verkligen i höstmörkret! Åh vad inspirerad att rida jag blir! Vill bara hem och och ut och rida allt jag kommer över!
Igår hade jag kurs hemma på Skogsäng och det är så förbaskat kul att jobba med eleverna och se hur hästar (och ryttare) svarar på träningen och gör framsteg.

 

 

 

Tack fina vännen!

Tuesday, November 19th, 2013

Tack fina Stígur för att jag fick lära känna dig!
Så mycket kul vi hade!

img_9757

180513-1817

img_9808

stigvindskydd

IMG_5523.JPG

IMG_5551.JPG

 

Nu är det över och du galopperar lyckligt på de evigt gröna ängarna och han definitivt aldrig ont igen.
Jag är så otroligt ledsen över människor som har för bråttom med unga hästar och skapar skador, beteenden och hästar som blir beyond repair!

 

Lek nu med alla du hittar Stígur!

 

 

Tack också till Stígurs ägare som både satte tid och pengar på att ta reda på vad som felades honom samt som lyssnade på mig när det behövdes!

 

Småtöltande och myshelg

Sunday, November 17th, 2013

I fredags masserade jag först ett gäng patienter (utan att få ont i handlederna varken då eller efter! Tack duktiga naprapaten för övningarna jag tvingar mig göra dagligen – det har hjälpt!) och efter lunch med ledig make åkte jag ut till stallet och red Brandi.
Och den killen börja haja grejer! Inte bara är traven tillbaka, men denna ritt var första gången som jag kunde tölta en liten bit på honom utan att det var en nerförsbacke involverad. När jag sög in naveln och vinklade mitt bäcken och gjorde lite “töltljud” (“pussmackningar”) så blev det en annan stuns i skritten och det kändes hur han förberedde sig! Och det gick att ur skritt öka upp och det blev tölt – helt ren tölt ca 10 m. Sedan rider jag fram i trav eller galopp.
Min duktiga lilla kille!
Fredagskvällen var en trevlig historia med oxfilé (ekologisk! såklart!), sallad och ett gott vin.

img_3607-jpg
Hittills har vi bara töltat lite på fart och “tappa balans och råka tölta” – inte på faktiska hjälper.
(bild från augusti i år)

Helgen som har varit har varit lugn och trevlig. Igår spenderade jag en stor del av dagen med bästa vännen, tillika blivande brud, med att prova vackra klänningar i alla de modeller.
När jag kom hem drog jag Pelle med mig på en timmes promenad för att “tanka D-vitamin i solen”.  Jag blir sån när jag inte har någon häst att jobba. Erica hade Tindra, Britta sina hästar och Brandi vilade.
Alltså motionera maken istället.
Sedan tog vi oss in till staden och såg Ridley Scotts senaste film “The Counselor”. Spännande, rysligt spännande stämning, och rätt obehaglig film. Javier Bardem är en fantastisk skådespelare!
Men filmen var också lite seg och kändes mycket längre är 1 timme och 58 min. Om man jämför med en liknande film så är det “No country for old men” och då är den senare mycket bättre i mitt tycke!

Idag har jag hållit lite lektioner i solen på Västergården. Det är så otroligt givande att ha så glada och ambitiösa elever som verkligen jobbar med mig och vill utvecklas med hästen (oavsett om det är en medryttarhäst eller egen)! Vädret i dag var dessutom spektakulärt för att vara mitten på årets tråkigaste och jobbigaste månad! +10 grader och strålande sol från en blå himmel! Vilket jobb jag har! Sjukt att jag får betalt för detta!

Nu myser jag framför veckans gulligaste program på TV – Allt för Sverige! – efter en riktigt lyckad middag. Provade att göra denna korv stroganoff på lchf-vis med blomkålsris till! Rekommenderas om man gillar korv!

Vecka som kommer bjuder på ridskoleavslutning på Fors, två dagars kursande för Atli, igångsättning av Váli och ridande av träningshästar!
Hoppas er vecka blir lika rolig och bra som min ser ut att bli!