Archive for March, 2014

Exakts bakgrund

Sunday, March 30th, 2014

Nina skrev en kommentar på förra inlägget som kan vara intressant för flera att läsa svaret på.
Nina skrev:
Hej. Du måste ha varit med hela uppväxten på Exakt (för han är väl från Fors om jag inte minns fel) och om jag har förstått det rätt så är han lite osäker på saker och spänd, har du nått att gå på varför han e så? Hur är hans föräldrar? Har han alltid varit så? Lite nyfiken bara och han är nog i bra lugna händer nu :).

Ja jag minns när Exakt föddes och att jag tyckte att namnet var coolt (han fick det för han är född på Exakt beräknat datum, den 1/6), men jag jobbade inte heltid på gården då längre utan bara på ridskolan och då ser man inte unghästarna nästan alls.
Han åkte iväg på unghästbete och växte upp.
Så jag har inte jobbat med honom förrän han var 5 år.
Marie Carlsson gjorde grundinridningen av honom hösten då han var 4 och ca februari 2012 började jag med honom.
Lite tunn, skrikig och extremt känslig var han. Överkänslig.
Marie hade uttryckt att hon tyckte Ylva skulle kastrera honom och jag höll med. För känslig och hoppig och han hade ingen ro i kroppen utan bara sprang och skrek i hagen hela dagen.
Den 31/3 2012 skrev jag i bloggen:
Exakt och jag jobbade i repgrimma i ridhuset i torsdags och jag började nästa gråta av lycka när jag kunde lägga repet runt hans bakdel och lugnt dra i repet och han följer det lugnt och sedan kommer fram till mig och lägger pannan mot mitt bröst.
Vi har jobbat med den här övningen och han är så bakskygg och ryckig så det otaliga gånger lett till att han hoppat till och farit iväg när han känt repet mot baken. Men det gick bättre och bättre och nuuu funkade det!

 


Exakt i maj 2012

Men jag har faktiskt även ridit in Exakts mamma Eyrarós (gjorde det som en del av min praktik på Fors, hösten 1997). Exakt är väldigt lik sin mor i sitt beteende.
“Rosen” kom till Fors som 7-åring oinriden och de första månaderna kunde det ta 20 minuter att fånga henne i boxen. Väldigt skygg och spänd. Bockade mycket under inridningen, men bra gång hade hon.
Jag och en praktikant till på gården red in henne under Ylvas övervakning och hjälp och Nina K töltsatte henne. Senare tränade och avelsvisade Marie C henne med bra resultat.


Eyrarós

Exakt har fått lära sig mycket av mamma Rosen. Som 5-åring var han otroligt rädd om sina ben och jag har spenderat timmar med att bara stryka över dom och borsta dom tills han slutade rycka och lyfta på dom.
Rosen var så himla rädd om benen så hon i början kunde försöka lägga sig ner så man inte skulle ta i hennes ben. Hon lärde sig med åren, men tyckte aldrig om att man rörde vid hennes ben.
Men flyktinstinkten är stark i honom och han kastrerades för att han var för känslig och för skrikig och hoppig. Många gånger under våren då han var 5 (och hingst) var det ett måste att longera innan jag kunde sitta upp och rida. Och jag kommer ihåg en gång då han varit jätteduktig,men jag kunde inte sitta av då han stod och vibrerade och var på gränsen att explodera och jag inte ville göra en situation av avsittningen, så det var bara att rida lite till så han slappnade av så mycket att jag kunde sitta av.

Han är mycket socialiserad och pysslad med och har ju även gått lite som ledare på turridningar och jobbat i ridskolan, men instinkt är instinkt.
Tror aldrig man kan ta flyktinstinkten ur honom helt, men bättre skall det ju bli! Vi jobbar på det!

Exaktmaj 027.JPG

Exaktmaj 037.JPG
Här har Exakt precis börjat tölta. Pelle kom och fotade salubilder i maj/juni 2012

Exaktmaj 082.JPG

Ovalbaneträning – nu med domare i mitten

Sunday, March 30th, 2014

Igår åkte vi iväg och red på ovalbana igen. Skillnaden var att den här gången kostade det lite mera pengar och det stod tre domare i mitten.
Det var tävlingsdags!
Klockan 08 lastade vi och kl 09.25 var vi framme på Örnäs (kaffeinköp på vägen inräknat).
Örnäs lättklass och kval var tävlingen. Mycket effektivt, välorganiserat och trevligt! Jag är alltid lika imponerad av tävlingarna på Örnäs. De är som ett välsmort maskineri. Man kan checka in hela dagen, ingen vet.bes. (på gott och ont), alla är på rätt plats och man får sin starttid och kan vara nästan 100 på att står det i programmet att jag skall starta på 11.23 så är det precis då tåget går!
Otroligt bra organiserat!
Jag valde att rida Tölt T8 och Fyrgång V2. Kunde iofs lika gärna ridit V5, men känns som att vi ändå så småningom skall vara i V2 (ja helst i V1 med tiden) så kan vi ju lika gärna tuffa runt där från början.
T8 var först ut och ja satt stort fokus på att mjuka upp och lösgöra Exakt ordentligt innan.
Inne på banan jobbade vi med att ha kvar kommunikationen och trevlig känsla. Inga samlingskrav utan bara “tuffa på och var så avspänd som möjligt”. Red på Micklemträns och tredelat KY Rotary-bett (skriver det mest för min egen skull, praktiskt att kunna gå tillbaka och se detaljer).
På bortre långsidan var det några små gropar i banan och framför allt – oh heliga moder – skarpa skuggor i solen av lyktstolparna och flaggstängerna. “Iiik och cavaletti!” kändes det som Exakt sade och skuttade upp i galopp en och annan gång när han skulle ta sig över skuggorna. Skrattade mest och bad honom tuffa på. I andra varvet gick han lite stadigare och jag kände hur han drog in magen över skuggorna, men han töltade på. Bitvis var han avslappnad som tusan, och så spände han sig lite emellan.
Vi slutade på 5,5 / 5,5 /5,0 = 5,43 med kommentarer som trevlig, ok takt, ej samlad men bär sig ändå och enstaka missar (hopp över skuggor).

SONY DSC
På uppvärning (foto: Pia Wilén)

SONY DSC

SONY DSC
På banan i T8 (foto: Pia Wilén)

In i A-final på en typ 3:de eller 4:de plats. A-finalen var direkt efteruttagningen (med en liten paus emellan). Så vi gick runt och pustade och så mjukade vi upp mest i skritt innan finalen och  in igen.
Och det gick ganska så likadant som i uttagningen. Ok rakt igenom. Bitvis finare och bitvis tappade vi lite lösgjordhet.
5, 42 tot. och en 4:de placering ledde det till. Den fladdrande rosetten var nog det läskigaste på hela dagen (trots att jag tog den i handen). Vi kanske får träna på rosettridning?
Många frågade om honom och uttryckte att han såg mycket mjuk och rörlig ut och är väldigt söt (och det är ju kloka människor som har rätt!).

Britta fotade också lite. Blev mest töltbilder. Ev kommer det lite bilder av Jenny M, som fotade hela dagen, senare.

IMG_5263

IMG_5277

Lunchpaus och Exakt stod i solen (det var super väder och underbart varmt!) och tuggade på lite hö och drack lydigt ur hinken utan att välta den. Britta och jag passade på att peta på allt på loppisen, som två tjejer höll i cafeterian och hittade ett regntäcke. Och åt lunch och fikade.
13.45 var det dags att rida V2. Värmde upp rätt lite och skrittade och skröltade mest. Lite galoppfattningar och någon övergång till trav. Red i vänster varv och red in på banan sist i gruppen. Red på vanligt träns med tvådelat bomberbett med lock-up (för att känna om han gick bättre på det ena eller andra tränset)
Korta tölten var stabil och lugn, men osamlad och lite energifattig. Fick 5,0/ 5,5 / 5,0 med kommentarerna ok takt och tempo.
Traven gick bra, men eftersom han väldigt lätt slår över i galopp vågade jag inte trycka på speciellt mycket utan travad runt lite försiktigt. På slutet slog han upp i galopp ändå en gång, men tog korrigeringen mycket snabbt och mjukt. Fick 5,5/ 6,0/ 5,0.
Skritten var…ja lite tråkig. Lite energifattig, och han kröp lite bakom hand emellanåt. Fick 5,0/4,5/5,0
Galoppen gick fint. Fattningen satt direkt och var rätt och han gick på fint. Bättre tryck går att få, men vi tar det med tiden! Fick 6,0/6,0/6,0
Ökade tölten är som den är just nu. Vi har inte tempo än. Töltade runt med fokus på stabilitet och han jobbade riktigt bra utifrån vad han kan just nu. Tempot är helt otillräckligt, men han rollade bara två gånger (tyvärr såg en av domarna bägge gångerna och drog såklart ner på det). Fick 5,0/5,0/4,0.

Alla dessa poäng blev tillsammans totalt 5,3/ 5,4/ 5,0 = 5,23. På våran första start i fyrgång. Kändes bra!
Exakt var lugn och kontaktbar hela tiden och vi hade roligt på banan. Jag vet att det finns väldigt mycket att utveckla i oss båda så det skall bli kul att få fortsätta och utvecklas.

Eliten1

IMG_5413
Skritt på avstånd

IMG_5286

Träffade chefen YH, som dömde (och fött upp fina fuxen) och hon kunde inte låta bli att häva ur sig “Varför har du inte mera vikt på honom?”.
Tja, Exakt blir travtaktig om han inte orkar i tölten och slår lätt upp i galopp ur tölt. Jag ser inte syftet med att ha annat än lätta skyddsboots på honom. Han är under uppbyggnad och skall inte prestera max och om han lyfter maximalt på benen är helt ointressant. Jag vill att han finner det trevligt att vara iväg och inte har ont i kroppen och känner sig otillräcklig eller misslyckad efter en start. Att vikta honom mera förstår jag inte idén med!
Eventuellt kommer han ridas med något mera vikt (kanske 170 gr eller 200 gr  boots) i framtiden då han blivit starkare.
Så det om det!

Brandi går på föreläsning

Thursday, March 27th, 2014

Igår kväll hade Mökkur Ryttarsällskap en föreläsningskväll på Karlslund Gård!
Föreläsning om hästens anatomi och vanliga träningsskador samt förevisning av tre olika hästar på vattenbandet. På morgonen ringde först Ancan (Ann-Catrin) från Karlslund mig och sedan fick jag sms av “klubben” – kan Brandi komma och gå på bandet på kvällen?Jamen visst ställer man ju upp med en ponnyhäst om det behövs! Föreläsningen/clinicen var kl 19 och jag hade lektioner borta på Riksten kl 17.15-18.45. Så: Jag stoppade in Brandi i lådan och droppade av honom i en hage på Karlslund och hakade av transporten och åkte vidare och höll lektionerna. Sedan tillbaka till Karlslund och 19.02 sladdade jag in på gården.
Brandi stod då i vibrationsboxen och kollade på alla människor.
Oj vad folk det var! Tog en fika och gosade lite med min häst och snackade med människor.  

(klickbara bilder)

bild 1
Ancan ritar och berättar

Ancan började med att berätta om hästens anatomi och hur viktigt det är att hästen jobbar med bukmuskulaturen och en avslappnad rygg. Hon visade hur en ledkapsel är uppbyggd och hur leder och ligament fungerar.
Sedan fick vi se en häst som var halt på vattenbandet. Intressant att se hur den gick från bara lite halt/ojämn till rejält halt beroende på hur mycket vatten det var på bandet. Tydligt var det i alla fall att den inte var fräsch.
Sedan fick en islandshäst som varit halt, behandlats och sedan blivit igångsatt på fel sätt och blivit halt igen gå på bandet. Han var nu haltfri, men hade mycket svagare muskulatur runt ena bakknäet så han började efter en liten stund gå rätt snett på bandet då det blev tungt för honom.

bild 3
Halt travare på bandet

bild 8
Alla vill titta!

Sist fick Brandi gå. Han visade exempel på en unghäst under uppbyggnad som jobbar bra. Han fick gå ett lite tuffare pass än han gått tidigare med inslag av att gå i lite backe. Det syntes väldigt tydligt hur han började jobba med ryggen ännu bättre i lite uppförsbacke! Han jobbade superduktigt och ambitiöst och jag var mycket glad att se honom så! Henrik kommenterade också att han blivit synbart starkare!

bild 6
Ancan förklarar varför och Brandi visar hur!

 bild 7
Brandi jobbar

Efter det var det lite frågor och diskussion och mera fika. Mycket frågor kom in och det märktes att många kan mycket och frågorna haglade och diskussionen gick emellanåt hög.
Vi som jobbar med islandshästar vet ju att det många gånger inte är så “bara” att till exempel “trava fram” på våra hästar. Ibland kanske vi har hästar som inte ens kan bära sig själva – utan ryttarens belastning – i trav. Då kommer vi ju till fråga varför?
Har hästen ont? (här slår många ifrån sig – neejdå, den har inte ont! Hur vet de det?). Har den exteriöra avvikelser eller problem? Är den för fet för att trava (det har jag sett hästar som är)? Det gäller alltid att först utesluta smärta! Hästar är inte dumma! De försöker säga något allt som oftast. Vi måste lära oss lyssna!

Sedan använde Ancan Brandis ben till att visa hur anatomin på ett ben ser ut. Visste ni att under hästens framknä finns inga muskler alls?!

bild 11

Efter det här skulle all få gå ut i stallet och känna på en färsk gaffelbandsskada. Här avvek jag och förklarade att Brandi är bara barnet och 5 år och är inte van att vara uppe så här sent (klockan var 21.20) så vi måste åka hem så han får gå och lägga sig. Får be Ancan om jag kan få känna och se på gaffelbandskadan på tisdag när Brandi och Exakt skall dit igen!

Rehab för vissa, träning för andra

Wednesday, March 26th, 2014

Måndag och dags för det vanliga hästjobbet och ridning. Och så lektioner på Fors.
Och tömkörning av fina Valkyria från Fors, vilket är kul då hon dels är jättefin och kul att jobba med (5 år), och dels för hon är Vísirs helsyster. Hon är alltså e: Mökkur och u: Vepja.
Vacker som en dag!

Igår, tisdag var det dags för Karlslund och vattenband igen. Vísir var för första gången med oss och fick med beröm godkänt! Puh (vi har funderat lite på om han går och dras med nått eller “bara” är lite busig med oss) och kul att få beröm för honom. Exakt var också med och fick för första gången gå i lite backe.
Det var inte bara hästarna som “behandlades” (ja, de tränade iofs) utan även jag fick en behandling. Ancan frågade om mitt knä och jag tillstod att jo lite ont gör det (speciellt eftersom jag hade börjat morgonen med klafsande i tidvis rätt djup lera med skottkärra med hö, då jag morgonfodrade då stallägar-Monica är sjuk).
“Ta ultraljudet och sätt dig i solariet och kör på knäet” sade Ancan. Sagt och gjort.
Så här såg det ut kl 08.30 på Karlslunds Rehab- och träningsavdelning igår:


Exakt på vattenbandet och jag i solariet (som är på så jag inte skulle frysa då jag måste dra ner byxorna). Ancan tog bilden.

Efter ca 40 min med UL ställde jag med Exakt i vibrationsboxen och fick benet alldeles skakat. Jätteskönt!
Efteråt kändes det skönt och varmt i benet och lite som om de var inlindat i bomull.
Hemma igen så fick Röskva lastträna (gick super! Inte en enda protest!), Tindra jobba i repgrimma och med trickträning, Váli och Brandi en tur ut var ridna.
Resten av dagen var lugn och skön med lite pappersarbete (aaah, det tar aldrig slut!) och “Ryttareliten” på TV.

Men är helgen slut nu igen!

Sunday, March 23rd, 2014

Helgen är snart över. Hur i hel friden går alltid helgerna så fort?? Någon som har en förklaring? Spelar ju ingen roll om jag jobbar eller är ledig – swooosh ba så är helgerna förbi!
Den här helgen har jag jobbat lite, men ändå inte…typ.
Igår, lördag så var det dags för ovalbaneträning igen. Vallfari har öppna ovalbaneträningar på utmärkta Häringebanan för alla sina medlemmar. Grejtans, tänkte jag, då Häringe ligger bara 15 min med transport från Skogsäng. Blev stödmedlem i Vallfari och åkte iväg.
(Min “hemmaklubb” MöRS har också gratis ovalbaneträningar, men både Ensta och Hemfosa ligger betydligt längre bort än Häringe).
Med mig hade jag Brandi och Exakt. Söta, rara Ann-Louise som var därmed sin dotter, var gullig och höll en häst åt mig medan jag red den andra. Jättesnällt då jag inte hade någon som kunde hänga med mig just igår.
Jättebra socialträning för hästarna också att bara stå intill banan och titta.
Vädret var kanon, +10 och strålande sol, och det var typ 10-13 ekipage som hade kommit till banan för att träna. Så full aktivitet och liv och rörelse. Det är så roligt att se sådana här träningar med vår underbara ras. Alla red lite huller om trassel och i alla olika tempon. Vi pratade glatt och hojtade om vi kom ridande upp bakom/förbi någon och red lite zick-zack om och förbi varandra.
Alla var glada och stämningen vad god.
Mycket bra träning för Exakt med “hästar överallt i alla riktningar”! Han tappar lätt koncentrationen och lösgjordheten i sådana situationer. Lullade runt lite lång och låg och växlade mellan gångarterna. Sedan lite tryck och fångade upp. Lösgöra – samla-lösgöra-samla. Sedan ner igen och mysa och andas.
Han kändes starkare och lite stabilare än på Ensta för två veckor sen. Även temport i tölten har förbättrats något. Varvade ner med att trava av och länga överlinjen på innerplan och gick och bytte till Brandi.
Nu var det bara två-tre ekipage kvar. Brandi var så duktig! Stadigare i tölten, lugnare i formen, betydligt starkare och bättre i traven! Högergaloppen är jättetrevlig och vänstergaloppen hyfsat stabil, men lite stelare.
Älskade gubben vad jag är kär i honom!
Red bara ca 20 min och traskade sedan, i sällskap av fina Helle L som var där också, upp till gården där Exakt stod och hängde i solen med A-L och Lia.
Snick-snack med vänner, som alltid lite frågor om Micklemtränset och sedan lastade vi in och åkte hem.
Knäet känns bra och jag kan gå rätt obehindrat i promenadtempo, men inte springa (åååh, jag som vill ut och löpträna!).
På eftermiddagen cyklade jag dock lugnt till ICA för att prova på hur det kändes (och så går det inte att ligga stilla inomhus när solen skiner så där!) och det gick fint!
Är liiite svullen på insidan/strax under knäskålen, men blånaderna på vaden börjar gulna och blekna lite.

IMG_0821
Brandi på Ensta för två veckor sen!

Idag har jag först morgonfodrat hästarna med världens bästa medryttare, Erica och sedan ridit en sväng på Röskva.
Hon börjar verkligen hitta rörelsemönstret i tölt och frågar ofta och gärna om hon inte skall tölta lite. Böjning och sidförande hjälper börjar funka riktigt fint. En rolig häst att jobba med och jag tror även att hon kommer få riktigt fina rörelser, den här damen. Ett kap för den som vill ha en fin häst för en billig penning! Hör av er till mig om du söker en eller vet någon som söker en rolig unghäst, som dock behöver en stadig hand och ett bra ledarskap!

På tidig eftermiddag var det dags att åka till Fors. Där arrangerade MöRS en mycket bra och ambitiös clinic i hur den nya domarhandledningen på FIPO-tävlingar fungerar.
Jag, Ylva H och Jex E. höll i clinicen och hade först en genomgång i After Riden där uppbyggnaden av handledningen med brandväggar och hur de skall tolkas samt frågor.
Två viktig förändring i handledningen för utöver uppbyggnaden av den är:
I V5 får ryttaren trava fram till närmaste kurva och fatta galoppen där utan avdrag för sen fattning. (Ja vad bra!)
Sidan 19 i handledningen
Passen i femgången: Det finns inget som heter “sen läggning” längre och inte heller något som heter “halv långsida visad” heller.
Lägger sig hästen i pass (ur galopp) för sent är det noll för pass den långsidan, även om hästen går fantastisk pass i lite över en halv långsida. När passpoängen i F1 (ej F2) räknas ut är det ett snitt av de två givna poängerna (som tidigare) även om den ena poängen är noll.
Exempel: i första läggningen får ekipaget 6 och i den andra läggningen 0.
Förr har det blivit 6 -2 = 4,0.
Nu blir det 6 :2 = 3,0.
Sidan 12 i handledningen.

Handledningen hittar ni här! (Sportjudges Guidelines 2014)

Efter teorigenomgången tog alla sig till ridhuset och där red två ekipage och bedömdes ett moment åt gången. Modiga ryttare ställde upp och lät sig granskas av tre domare och en läktare fylld med intresserade.
Sist, men inte minst red Jex pass på sin Fleygur (e: Askur) på vägen och visade först en läggning i stilpass, sedan en passträcka  och sist en nedtagning.
Sedan var det avslutande fika och frågestund. Otroligt roligt och givande att prata, visa, berätta och komma fram till poäng!
Otroligt kul att så många kom!