Archive for May, 2016

Det gick ju inte som på Strömsö det där *

Sunday, May 22nd, 2016

Gårdagen var obra. Nästan lite från början. Var så trött så jag höll på att ramla i trappen på vägen ner till köket när jag klev upp 05.30.
Fick i mig kaffe och frukost och var någorlunda redig i huvudet när jag åkte till stallet. Allt var packat och klart i bilen och det var bara att haka på transporten, som precis fått ny el och nu lyser och blinkar så fint åt alla håll, packa en höpåse och lasta grabbarna.
Exakt och Brandi åkte med mig till Västergården, då den nya ovalbanan skulle invigas med tävling.
Jag har ju ridit på den några gånger för Helene och hela tiden oroat mig för hur mjuk den är. Hoppats på att den skulle hinna sätta sig. Den känns lite taskig mot hästarna att rida på.

När jag skulle lasta ur på Västergården (jag lastar ju i och ur mina två hästar själv jämt), så kastade sig Exakt plötsligt ut. Jag hann inte reagera (skulle lasta av Brandi). Exakts grimma gick av (precis som den skall, hellre grimman än hästen) och flög tillbaka och träffade mig i ansiktet.
Jag kände inte så mycket just då utan fångade in Brandi och band upp honom och då kände jag något i ögat. Kände efter med handen och oj, handen var helt blodig! Rejält.
Ett spänne på grimman hade spräckt mitt ögonbryn och det blödde rätt rejält. Med en servett ur bilen tryckt mot ögonbrynet traskade jag efter en showtravande Exakt och fångade snabbt in honom. Vilken tur att vi tränat lite på inkallning.
Gunilla A. som står på Västergården och också skulle tävla är läkare och hon tittade på mitt ögonbryn och konstaterade att det behöver inte sys och så tog hon två plåster och tejp och tejpade ihop det.
Jag såg mindre attraktiv än vanligt ut, men bättre det än blod överansiktet och smuts i såret:

Fil 2016-05-21 19 29 10

 

Jag grävde fram en keps ur bilden och hade den på mig så fort jag inte hade hjälmen och tog en alvedon, då det värkte lite.

Först ut var femgång med Brandi. Han kändes riktigt fin på framridningen och helt ok inne på banan. Vi hade bättre kontakt i tölt än tidigare och alla gångarter satt snyggt och fint. Tills passen.
Första försöket var han helt övertaggad och tog inte läggningen. När det blev för sent lättade jag och lät honom galoppera klart.
Andra och tredje försöket lade han sig lydigt i pass, men rollade och det kändes hur underlaget sööög kraften ur passen. Poängen var 5 – 5,5 på alla gångarter utom passen där den var mellan 0-2,0.
3,77 i slutpoäng, som resulterade i en 5:te placering (av 7). Så det var ju flera som det gick “sådär” för.
Red en stund senare fram Exakt för T3 och han kändes verkligen riktigt fin.
Men när vi kom in på banan…var det sååå tungt. För tungt, alldeles för tungt för Exakt, som är väldigt underlagskänslig. Satt och övervägde att bryta. Borde nog gjort det. Korta tölten gick ok, i steglängdsökningarna gick första ökningen ok, andra var på den ännu tyngre långsidan och där kom det för mycket grus i vägen för herr känsligs bakben och han slog upp i galopp.
Sista ökningen fick ok och i ökade tölten red jag ett mycket försiktigt tempo och verkligen höll igen och bara jobbade med att han inte skulle bli osäker på underlaget och hålla gångarten.
Vi slutade på 4,9 (5,2/ 4,7 / 4,8) och det gav en tredje plats i grenen. Tog aldrig domarkommentarerna så vad jag fick för de olika momenten vet jag inte.
Funderade lite och kände efter i magen.
Och gick sedan och strök Brandi från T7 och Exakt från V2 och åkte hem.
Jag kan inte med gott samvete rida mina hästar, speciellt Exakt som är så känslig för underlag, på en så mjuk bana.

Tävlingen var fint arrangerad och priserna var fina (fick en stavmixer och en mugg) och allt runt om funkade jättebra, och banan blir bra – den behöver bara sätta sig och prepareras bättre!

Åkte via apoteket i Västerhaninge och köpte sådana där strips som man kan klistra ihop sår med och när jag väl kommit hem tog jag av tejp och plåster och tvättade av såret. Det är ca 2 cm långt tvärs över ögonbrynet, nära näsroten.
Putsa, torka, tejpa och på ett ett skyddande plåster över stripsen.

Fil 2016-05-21 19 28 54
Nu ser det inte fullt så vådligt ut

Resten av lördagen gick åt till lite handlande, en rejäl tupplur (trött såå det heter duga) och hundpromenad samt god middag och bra film (Suffragets).

Idag, söndag, är jag helt ledig och har sovit, varit på IKEA, hundpromenenerat och röjt hemma.
Sådana dagar behövs också, även om jag älskar mitt jobb!

************

* Strömsö är ett finlandssvenskt “Äntligen Hemma”-aktigt program, som även sänds på SVT.
På Strömsö/i programmet går allting, alltid perfekt och är myyysigt, fiiint och man får sådär häärlig kiva fiiilis (läs på finlandssvenska).
Det är ett vedertaget uttryck i Finland (även på finska) att “det inte helt går som på Strömsö” när något inte går helt som man tänkt sig.

 

Dís vårlätt med Brandi

Tuesday, May 17th, 2016

Den 7/5 tävlade jag Brandi på Dís vårtävling på Ensta.
Jag anmälde mig till tävlingen i januari och var väl trött på T8 då så på nått sätt anmälde jag mig till T6. Vet inte helt hur jag tänkte.
Jo, förmodligen tänkte jag “det är ju bara januari – jag har maaassor tid att va på andra momentet i den här grenen”.
Om jag tränat på det? Njaaaeee. Det kan jag inte påstå.
I T6 rider man först valfritt tempo tölt och byter sedan varv och rider sedan arbets- till mellantempo tölt med enhandsfattning och långa tyglar på långsidorna. Man får alltså korta upp tygeln och hjälpa hästen på kortsidorna.
Hade bara anmält Brandi till tävlingen och när jag skulle anmäla flera hästar var tävlingen full.
Så jag åkte dit helt själv. Bara jag, Brandi och Harry.
Först ut var det T6. Brandi kändes seg och lite oengagerad. När han fick lite fart kastade han sig mest fram på handen och sprang. Kändes ju sådär…
När jag kom in på banan hade speakern lite bråttom och sade “ja då har vi alla ekipage på banan, var så god och visa valfritt tempo tölt” när Brandis bakben fortfarande inte kommit in på banan. Jag vet att jag borde ha rutin nog att inte bry mig utan bara rida fram lugnt och förbereda, men jag blev stressade och bara red fram. Och hade Brandi i handen och det blev lite styvt och lite rolligt och bitvis rent.
När vi bytt varv sade speakern att det var dags för tölt med enhandsfattning och lösa tyglar. “bara på långsidorna va?” ropade jag mot en av domarna, men hörde inte helt hennes svar. Blev osäker. Jag har aldrig ridit T6 förr. Kanske det är något de ändrat från och med i år?
Så jag försökte ha tyglarna lite lösa på kortsidorna också.
Med tanke på att jag typ provat att släppa tygeln kanske två gånger i Brandis liv så var det ju inte så konstigt att Brandi undrade vad fan matte höll på mig. men han försökte lyda. Typ. han hade gärna galoppat på lite om det hade tillåtits.
Ut kom vi på 4,5/ 4,3/3,8 = 4,20. 3,8 kändes mest korrekt…
På det kom vi faktiskt sist in i A-final…

En del gräsbetande och lite fikande och en promenad med Harry senare var det dags för femgång.
Brandi var lite mera fokuserad, men tölten kändes fortfarande sådär. Hittar i alla fall alla gångarterna.
In på banan.
Tölten kändes lite bättre än i T6, men formen var tjorvig (= ojämn). Brandi vill väldigt gärna se på allt utanför banan och lite på de innanför med. Bitvis blev han även lite styv och i handen. Det här behöver vi jobba på! 5,0/4,0/5,0

(bilderna klickbara och de är fotade av Caroline Pettersson)

BrandiDismajtolt
Traven gick ok. Men formen blev sådär, ömsom lite lång, ömsom lite avknäppt. 5,0/5,0/5,5
Skritten, suck. Den som kan vara så fin och avspänd hemma, ja till och med på framridningen. På banan är det svååårt att slappna av och vila i steget. 5,0/4,5/5,0

BrandeDismajtrav3
Galoppdags. Oj – grabben var piiigg! Studsade iväg i (rätt) galopp och den var det lite “håll i dig matte nu kör vi”! höll i mig och försökte rida ordentligt, samtidigt som jag småskrattade åt min häst! 5,0/5,0/5,0

Och sen pass då. Jag har inte lagt Brandi på ovalbana vidare många gånger, men hemma på vägen känns det som han blir stabilare. Jag har övat lite läggningar på vår lilla ovalbana hemma, men det går inte att öva så mycket mera än just att lägga och sedan ta ner direkt då långsidorna är rätt korta.

Men han lade sig alla tre gånger i meningen att han inte galopperade igenom någon. Däremot rollade han lite i en och lade sig lite sent i en. Domarna tyckte lite olika, men vi fick 2,0/3,5/4,5 i slutpoäng för passen. Säger inget alls om det då det är så olika hur man ser passen från olika positioner på banan.
Slutpoängen blev 4,1/4,2/4,9 = 4,40.
Och på det kom vi faktiskt till A-final (delad femterplats).

Jag var rätt sugen på att stryka mig från bägge finalerna och åka hem, mest för att då skulle jag varit hemma vid 14 och ha resten av dagen ledig.
Meeeen, så var jag ju sugen på att rida femgångsfinalen ändå.
Så jag strök mig från T6-finalen och lät pålle beta och gosade med voffe. Ställde Brandi i den hyrda hagen och åt lunch, minglade, promenerade Harry och tittade på tävlingarna. Och till sluuuut var det dags för femgång igen!

Värmde upp rätt lite och gjorde egentligen mest övergångar och halvhalter.
In på banan och fokuserade i tölten på att han bara skulle vara jämn och på att jag skulle rida lite mera i alla gångarter.
Såhär gick det:

Malin Schön

Brandi från Bergdal                            4,83

TÖLT     5,0 (2)       4,5(3)      5,0(2)
TROT     5,5 (3)       5,0(3)      5,0(3)
WALK     5,0 (4)      4,5 (3)    5,0(3)
CANT     6,0(2)        5,0 (2)     5,5 (2)
PASS     5,0 (3)       4,0 (4)     4,0(4)

På det slutade vi på, som ni ser, 4,83. Samtliga tre passläggningar “satt” bättre. Han lägger sig lätt lite tidigt, men hellre det än inte alls.
Brandi och jag kom 2:a i femgången på detta. Vann gjorde Alexandra och Vefur, som är lite av i en annan liga än vi. Känns ok att “förlora” mot.
Vi jobbar oss uppåt. Blir starkare, vanare vid att åka iväg.

Några bilder från finalen:

BrandiDismajtrav

BrandiDismajtrav2

BrandeDismajgalopp
Fick en 6,0 för galoppen! Lite fin är den faktiskt!

BrandiDismajprisutdeln
Prisutdelning 🙂

 

 

Helene-tränad

Saturday, May 14th, 2016

Igår var det dags för Helene-träning igen!
Med mig hade jag Brandi och Exakt och jag är så himla glad och nöjd! Hur ofta på en kurs där man har med sig två hästar går samtliga ridpass riktigt bra? Jag är verkligen jättenöjd med bägge passen på bägge hästarna!
Brandi fick börja jobba med att komma UPP med manke och bokar mera och inte bara vara rund utan även komma upp och fram! Helene provade honom en stund (hon har inte suttit på honom mera än en liten stund första gången vi sågs i februari) och berömde väldigt mycket hur stor skillnad det var på honom. Jättekul att höra och att faktiskt se honom riden ordentligt.
Många övergångar första passet och även lite fokus på bättre schwung i traven.
Andra passet var vi på ovalen på Västergården.
Det är där vi skall tävla nästa helg. Ovalbanan är nyanlagd och tyvärr väldigt tung, trots att de vattnat och saltat och vältat (tror jag?) den. Speciellt den bortre långsidan var riktigt tung. Får se hur det är nästa helg.
Även på ovalen fick Brandi fokusera på att hålla eftergiften och inte bara försöka skjuta iväg och hänga sig i handen. Och han mjuknade så fint och var faktiskt riktigt fin (inte bara taktren och mjuk utan till och med lite fin, med lite aktion) i tölten. Han vänster galopp är den svagare och efter töltarbetet i vänster där han lossnade fint blev både traven och galoppen bättre. Galoppen var klart mjukare och rundare och för (nästan) första gången kändes han helt lös i halsen i vänster galopp och gick att runda i kurvorna.
I höger varv, som är vårt tävlingsvarv var det en del jobb med att få honom jämn och eftergiven, men ändå energisk i tölten. Traven och galoppen var jättetrevliga.
Exakt jobbade toppen första passet inne i ridhuset och vi fick jobba med lite olika tempon i tölt och med att förstora och förminska volten i galopp.
På eftermiddagen gick han också ett pass på ovalen, som gick sååå mycket bättre än förra gången!
Att det var tung påverkade honom rätt mycket. I slutet kände jag den välbekanta känslan av sladdriga, trött bakben och vi avrundade ganska raskt då.
Fick mycket beröm för våra övergångar mellan gångarterna och för traven och galoppen. Jobbet med att får skritten att bli avspänd på ovalen fortskrider, men blev bättre.
Tölten varierade mellan ok, lite styv, och jättefin. Jag måste ha tålamodet att rida igenom honom när han spänner sig och kortar halsen på banan.

Tvärnöjd åkte jag hem och släppte ut grabbarna på lösdriften och åkte hem till god middag, lite bubbel och soffslapp!
Nu skall jag om några minuter sätta mig i bilen och åka till Bromma för vidare avfärd till Umeå och kurs hela helgen! Yay! Jag har saknat det gänget!

Ha en fin helg!

Men livet också

Wednesday, May 11th, 2016

Ja, bloggandet har legat nere så att säga. När bloggandet hamnar i skymundan betyder det att jag är ett busy bee och jobbar. Och det gör jag. Hästarna skall jobbas, och så är det väldigt mycket lektioner nu, vilket är superkul men tar mycket tid. Och så en hund och en make och böcker jag vill läsa (just nu: Stephen Kings Revival). Då blir det obloggat.
Under våren har jag ridit var tredje vecka för Helene Blom med både Brandi och Exakt, vilket varit jättebra. Älskar att jag får jobba och får hjälp i alla gångarter och inte bara får töltjobba! Visst töltar vi också, en del lektioner till och med mycket, men det är även stort fokus på de andra gångarterna, vilket är superbra och dessutom verkligen har hjälpt.
Mycket bra övningar och bra läxor att ta med sig hem och jobba med.
Tänk att det skall vara så stor skillnad på att säga till någon annan hur de skall göra och göra själv. Fascinerande.

I lördags var det tävlingsdags igen!
Redan i slutet på januari hade jag anmält Brandi till den här tävlingen – Dís vårlätta på Ensta (Grödinge).
Då, i januari hade jag bara B att anmäla till en “lättklasstävling”. Exakt kändes inte helt aktuell till den och jag anmälde Brandi med tanken “vi får se vem mera jag anmäler”. När jag någon vecka senare tänkte på det igen och tänkte anmäla Britta och Vísir och kanske någon häst till med mig så var tävlingen full – i februari!
Så då fick det blir “bara” Brandi.
Och det var faktiskt rätt skönt att åka iväg med bara honom och helt själv. Nja, lite sällskap hade iofs varit trevligt, men å andra sidan var ju hela tävlingsplatsen full med folk jag kände och jag hade Harry med mig. Så det gick ingen nöd på oss; mig, Harry och Brandi.
Mera detaljerat om tävlingen (ni verkar ju gilla dom inläggen?) skriver jag när jag fått eventuella bilder.
Caroline Pettersson var där och fotade och jag skall få provbilder idag eller imorgon av henne så skall jag se om det är någon som jag vill köpa.

Men som sneakpeak kan jag säga så här:

Fil 2016-05-11 17 42 12

 

VallDís påsktävling

Sunday, May 8th, 2016

Det här inlägget skrev jag precis efter tävlingen på Runsten, men ville inte lägga upp det innan jag fått bilderna av Michaela Bång som var där och fotade.

Idag fick jag bilderna jag köpt! 😀
Klicka på bilderna för att se dom i större format!

Så här är inlägget!

27/3 slog Vallfari och Dís ihop sina påsar och ordnade en påsktävling på Runsten Equestrian i Grödinge, där även MöRS haft KM några gånger.

Ett 30 x 80 m stort ridhus ger möjlighet till att även ha femgång där.

Med oss till Runsten hade jag Brandi och Váli, Britta hade Vísir och Erica Tindra.
Brandi tävlade jag senast i femgång i oktober på Häringe då vi fick 3,70 i uttagningen (ingen pass) och i finalen fick vi våra första passpoäng (typ 1- 2,5) i finalen.
Under vintern känns det som det hänt rätt mycket med Brandi. Han har mognat både i kroppen och i huvudet. Passen har blivit starkare och han vill ta i mera!

Först ut på dagen var T8 och Brandi fick gå den som uppvärmningsgren för att se ridhuset och känna på underlaget.
Han kändes lite frånvarande och trög. Bitvis bra och bitvis njäää, slö.
4,8/ 4,8/ 4,5 – ungefär som det kändes. På de kom vi 17:de av 40.

Ett tag senare var det dags för F2.
Där tävlade jag Váli och Brandi.
Váli i första startgruppen och Brandi i sista.
Váli tävlade jag senast 2013 och sedan har han dragits med skador, rehabilitering och uppbyggnad.
Hade med honom till öltölten i februari och red speedpassen på honom där, vilket fick ok!
Han har känts bra och bara blivit bättre och bättre under våren. Men villig som vet inte vad. Man får oooofta bara stanna upp och be honom vänta!
Under veckan har han varit väldigt pigg, men bitvis väldigt fin!
Men hans huvud kommer ofta i vägen och han kokar lätt över. Avslappning och lösgjordhet är nyckeln på den här hästen.
Jag sade på plats att “det spelar ingen roll hur det går idag, för jag lever länge på hur bra han gick igår!” vilket så klart var sant – men det gööör ju inget om han går bra idag med tänkte jag.
Under uppvärmningen red jag mycket skritt och galopp samt övergångar trav-galopp-trav. Började så småningom rulla på i tölt och länga överlinjen där.
Och han kändes bra!
I collecting ring rullade jag på i tölt, men övergångar till trav och sedan skritt och fram i tölt igen.
När det var dags töltade jag runt och sedan tölt hela vägen in i ridhuset.
Och han töltade! Höll sig lugn och töltade! Han var en smula på framdelen, men han var lugn! Och avspänd. Och jag lät honom bara vara kvar där. 4,5/5,0/4,5 (mycket bra töltpoäng på den hästen!)

ValliVallDistolt
Här är en bild på tölten. Inte fantastisk sits, men ett helt fantastiskt ljus!
Traven funkade bra och bitvis sviktade han fint. Váli har enormt bra trav, men blir lätt för het på gröten och springer ifrån sina bakben och det känns som vi skall bygga lite mera styrka där.
Så för dagen satsade vi på att trivas i avslappnad trav. 5,5/ 6,0/ 5,5

ValiVallDistrav
Skritten är, som tölten, ett knepigt kapitel för lilla vit. Har inte tid att stanna och vila i steget. Bråttom, bråttom.
Men här gick det över all förväntan! Han skrittade! (alltså, vi har kunnat ligga på 2,0-3,5).
Mycket trevlig upplevelse! 5,0/ 5,0/ 5,0
Galoppen går alltid bra på den här hästen. Den går bra eller jättebra!
Nu gick den bra. Jättepigg häst som laddade på. 5,5/5,5/5,5

ValiVallDisgalopp
Fluffgalopp
Passdags. I ridhus. Lite tungt underlag och by now en rätt överladdad häst.
Men det gick helt ok. Inte fantastiskt, men han låg i pass alla läggningarna. 5,0/55,/5,5
Detta resulterade i 5,1/ 5,2/ 5,1 = 5,13!
Ett resultat jag är mycket nöjd med efter två års frånvaro från banorna och i ridhus!
3:a i uttagningen och A-final.
När jag kom ut ur ridhuset hade snälla Erica sadlat Brandi och promenerade med honom och Tindra så jag kunde bara ge henne Váli och sitta upp på Brandi.
Brandi fick jobba fram med övergångar och med att svara på hjälperna FRAM!
In på banan med rätt mycket energi!
Tölten gick helt ok, men han blev lite lång. En domare tyckte han var en smula travtaktig (något jag inte kände). 4,5/4,5/ 5,5
Traven, skritten och galoppen kändes bättre än tidigare. I galoppen höll energin bättre än förr!
Poängen 50 -5,5 på de momenten.

BrandiVallDisgalopp2

BrandiVallDisGalopp
Så dags för pass. Första och andra läggningen gick ok. Brandi lade sig i pass och speciellt andra var det lite sprutt på dessutom.
Den sista blev ingen läggning och när jag kände att det inte kommer bli i tid red jag bara fram i galopp och klappade honom lugnande. Han var trött!
Poängen i pass blev 4,0/4,5/4,5

BrandiVallDispassliten
Det börjar ta sig (och bättre sits på piloten). Inte mycket till sväv än, men jag gillar bilden!

Poäng av samtliga domare i pass och avsevärt högre än sist! Yay!
Slutpoängen blev 4,6/4,8/5,1 =4,83 och fyra i uttagningen.
Över en hel poäng bättre i snitt än i oktober!
Gissa om jag var nöjd!
Brandi var jättetrött, speciellt mentalt och jag strök honom genast från finalen. Han spenderade resten av dagen sovandes/slumrandes vid transporten.

Lång väntan med lunch, fikande, snackande och lite tittande på tävlingarna blev det. Både Erica och Britta tävlade i V5 och det var väl inte deras bästa dag, men en erfarenhet rikare kom de ut ur ridhuset.
Sista av allt på dagen var det dags för femgångsfinal där jag alltså red Váli.
Nu visste han vad som väntade och var väldigt på och het. Tölten gick ok, lite spändare än i uttagningen och frågade flera gånger om vi inte skulle öka? Inte? Nu då?
4,5-50
Traven gick bra. Han höll sig lugn och höll gångarten. 5,5 – 6,0
Skritten blev svår. Final och då fanns inte riktigt tiden att slappna av. Så många hästar på banan och så lite tid att varva dom på liksom. Men det har också varit värre. Det här kunde i alla fall kallas överilad skritt 4,0 – 4,5
Galoppdags och det sprutade ur öronen på lilla vit! Hejsan vad det gick undan. I kurvorna kändes det som jag bar upp hela honom på innerskänkel då han lutade sig inåt. Men galoppen var rätt och såg uppenbarligen helt ok ut för den blev 6,0 av samtliga domare.
När det var dags för pass var Váli så laddad att jag inte helt visste hur det skulle gå. Han stod och vibrerade och jag vände honom mellan läggningarna från de andra hästarna.
Första läggningen blev för tidig då han formligen kastade sig i pass innan kurvan. Andra läggning blev bättre och den sista lite sen och även en smula rollig. 4,5 – 5,0.
Det hela slutade med totalpoängen 5,0 och en andraplacering! Sååå nöjd!
Älskade lilla vit som jobbar och vill så mycket.

Rejält trötta av ridning, sol och vind samt en obehagligt tidig morgon (omställningen till sommartid hjälpte ju liksom till med en timme) packade vi in våra 4 hästar och åkte hem till Vädersjö!D Mycket trevligt att tävla så nära stallet (20 minuter)!
Tack Vallfari och Dís för en lyckad tävling som flöt på fint!!!

Fil 2016-03-28 20 46 58