Archive for December, 2011

Gott liv!

Sunday, December 25th, 2011

Två riktigt lata dagar senare.
Tidigt flyg till Helsingfors, som flög som det skulle. Inhandling av det sista i julmatsväg på Stockmanns delikatessavdelning med låt oss säga typ resten av Helsingfors befolkning. Köerna till fisk- och skaldjursdisken var då inte att leka med! Jag tog könr. 061. Tittade på skylten som visade vilket nummer som betjänades nu. 451. Eh…hur långt sträcker sig nummerordningen? Jag gjorde en fuling och hoppade in när de ropade ut 468 och ingen svarade på två utrop. Finskan ehh…flöt kanske inte helt, men på Stockmann har de föredömligt många i personalen som pratar svenska.
Jag kan be någon utföra – och förklara hur de skall göra det – en skänkelvikning på finska, men att få hjälp i fiskdisken och be gravad sik och laxmedaljonger på fosterlandets första språk är värre. Men det gick, om än lite hackigt, det med.
Julafton avlöpte väldigt lugnt och trevligt!
Ens personliga ålder avslöjas då det är roligare att ge än att få klappar. Man blir mest lite “men jag har ju redan fått en julklapp, skall jag verkligen få fler?”-generad nu av flera klappar. Men okej – visst är det också trevligt!
Väldigt god fårstek, sill, sik, rom och vårt favoritvin till maten (Peter Lehmann Barossa Shiraz) utgjorde en underbar julmiddag. Och inte att förglömma mors goda sallad.
Pelle och jag fick handdukar från Marimekko, norska filmer böcker om svenskar i Finland och finnar i Sverige (“Så bra svenska du talar” och “Enkel biljett?”, båda verkar väldigt roliga och “igenkänningsbara” för oss).
Mamma fick Adeles skiva 21 av mig samt en fortsatt prenumeration på en korsordstidning av mig och ett skal/skydd till iPaden av Pelle.Och jag fick en efterlängtad laptopkudde att ha i famnen av Pelle!

Resten av kvällen avnjöts med “Karl-Bertil Jonssons Julafton”, spelande av Trivial Persuit och “Sällskapsresan” på TV!  Vilken skön kväll!

Ja, som ni hör har jag det bra här! Hur har eran jul varit (kommentarsfiskande samt att jag är ärligt intresserad)? Mest uppskattade presenterna?
Godaste maten?

Jag börjar precis tina upp efter en kylig, men uppfriskande promenad runt Tölöviken och strax är det dags för en tidigmiddag och sedan bio! “The girl with the dragon tatoo”  skall inspekteras!

God fortsättning på er!

 

 

Dan före dan före dan

Wednesday, December 21st, 2011

Idag skjutsade jag hem Vísir till Fors, då matte kommit tillbaka från värmen. Här har det ju inte varit värme så det började fint med att överluckan på min transport hade frusit fast. Det är ju inte så mycket kylan, som den mängdfukt som kommit från ovan i kombination med nämnda kyla som fått låset att frysa fast. Föst stod jag på en ikea-pall och slog med gummiklubba på låset. Sedan hämtade jag 5-56 och ett extratillägg att stå på (ni vill inte ens veta vad jag stod på, säkerhetsrådet hade svimmat) och sprayade på och väntade ett ögon blick.
Sedan blev det mera banka och svära och ta av sig jackan då jag svettades och så svära lite till och det måste osat duktigt för det hjälpte.
Mycket vickande och fixande blev det, men till slut gled låset som det skulle igen och då vad det dags att hämta lille V, som jag spanat in att stod vi hölådorna vid grinden.
Men nej, han hade tröttnat på de finska svordomarna på volten (där jag och min transport stod), och gått och lagt sig i halmen i vindskyddet. Och sov gott.
Efter lite övertalning kom han dock med och gick snällt rakt på transporten.

Sedan har det varit en snabb lunch och ett gäng massager på kliniken i Tyresö.
Kvällen är lugn och fin hemma med maken.

Imorgon är det dags för de sista lektionerna för i år, då Balingsholm och Eriksberg får besök och sedan är det resten hemma på kära Skogsäng.
I övermorgon bitti åker vi till Helsingfors för en vecka av god samvaro, god mat och god sömn!
Erica (som lovat att snart uppdatera sin blogg 😉 ) tar hand om Tindra medan jag är borta. Och för tillfället det det den enda hästen jag har hemma. Känns nästan lite tomt och konstigt.
Men planerna för nästa år är igång (så klart) och det kommer inte vara tomt på hästar för min del!

Nu skall jag titta på lite på den konstigaste och roligaste julkalendern på svt.play.
Så hörrni:

 

julbild2011.JPG

Friday night thoughts

Friday, December 16th, 2011

Trevligt dag idag, förutom att jag sov fruktansvärt dåligt i natt. vaknade vid 02.30 och satt vaken och pillade vid datorn och läste till kl 06-tiden då jag somnade om och när klockan ringde vid 08 var jag rätt mör.
Uni och jag jobbade i ridhuset pga av regn och Ylva fick tillfälle att se honom, vilket ju är bra då det är hennes häst.
Han skall vara igång en vecka till och så blir det julupphåll för honom. Kelda har redan gått på julledighet.
Vísir dansade längs Karlsrovägen och regnet blötte ner oss finfint. Vad bra, då har all gjort sitt jobb.

Har i övrigt fixat i stallet, rensat i mitt skåp, min låda (som jag byggde själv på hästskötarskolan! Stor nog att ha allt till en tävling inkl. sadel i – eller som nu; en jävla massa täcken, grimmor, extra tyglar, lindor och junk i) och IKEA-påsarna ovanpå skåpet (mer täcken och schabrak jag inte använder.
Fick med en påse prylar med mig hem, som jag skall lägga ut till salu på någon lämplig sida när jag orkar. Och en påse med grejer åkte i soporna (kamfersalva som är 4 år gammal, skor som rostat med snösulor, ett kedjegrimskaft, trasiga boots etc.).
Shit vad mycket grejer jag har… Behöver man, även om man bedriver träningshästverksamhet och så, 10 grimmor och 15 grimskaft? ‘

Har även packat åt Stjarni,s om flyttar hem till sig imorgon. Igår red matte Jessica sin Stjarni och jag min bruna dam. Och leendet hos Jessica gick inte att ta miste på när hon hittade rätt bland gångarterna på sin häst! Underbar att se en pigg och glad Stjarni tölta, komma över i trav, hitta kontakt och form, fatta galopp och glatt galoppera framåt och sedan komma tillbaka till tölt och relativt fort hitta takten och halvlängden där. Och matte red sin häst (jmfr. med att åka häst)! Det är kul och väldigt givande hur mycket man ändå “hinner med” på bara en månad med en häst.

Kvällen ägnades åt ett trevligt stallmöte och filmtittande med maken, och nu skall jag snart få återuppta min avbrutna nattsömn!

Innan jag loggar ut:
Sara skrev:

“Håller du lektioner där du lär ut hur man rider i repgrimma? Och hur man lär sin häst spansk skritt och andra konster?
Kanske du kan skriva ett inlägg om hur du lär in spansk skritt och stegring!?

Ha det bra!”

Ja, visst kan jag hålla lektioner i enbart repgrimma om man vill det. Ibland händer det. Oftast när jag berättat om vilken skillnad det gjort på Gná.
Jag skall ta tag i att skriva om hur jag lärde in spansk hälsning en vacker dag!

hästarna 271.JPG

hästarna 361.JPG
Gná och jag 2010

IMG_7080.JPG

gnufri2.JPG
Gná och jag i juli 2011, då vi tagit steget vidare från repgrimman!

 

Förhalning

Thursday, December 15th, 2011

Sitter här och förhalar avfärden till gymmet. Det är så skönt att vara där och jobba sig svettig, men att resa sig ur soffan och ta stegen ut till bilen – nej inte lika skönt.
Så jag bloggar lite.
Om vad vet jag inte riktigt. Det händer inte så mycket spännande.
Igår fick Tindra och Sága nya skor med vintertillägg. Red Tindra barbacka i repgrimma på volten och lekte mest.
Hon är jätteduktig och det går utan problem att rida tölt och länga halsen, flytta in framdelen lite, böja och länga halsen lite till, övergång till trav, ner till skritt och så en galoppfattning – på 20 m volt.
Hon verkar, precis som Gná, tycka det är kul att ridas “au naturelle”.
Stegringarna förstår hon dock inte helt utan tyglar. Vilket är lite lustigt, för när jag har träns på så tar jag inte i tygeln för att stegra henne utan höjer bara händerna lite med hängande tygel och säger “hopp” och hon reser sig elegant.
Men barbacka och repgrimma, blir det mest lite småhopp med frambenen. Kanske känner hon att jag sitter barbacka och inte lika säkert som i sadeln? Eller så blir det konstigt när reptrycket kommer från bara ett håll?

Tindrastegring1.jpg
Här får vi till en rätt snygg stegring utan sadel och träns i våras!

IMG_0114.JPGGammal bild, men väl värd att visas igen! Tindra showin´off!
(den här bilden är tagen nyårsaftonsdagen, 31/12 2007 – se på vädret… det är inte första gången vi ha en varm och isfri vinter)

Om trixen:
Spansk hälsning (som spansk skritt, men hästen står stilla) lärde jag Tindra tidigt då hon alltid stod och skrapade med frambenen på stallgången. Tänkte att om jag lär in att hon skall “skrapa” så vi har ett kommando för det och sedan inte ger kommandot på stallgången kanske det blir lugnare.
Och hon lärde sig det på en vecka och det blev mycket bättre och lugnare! Visst skrapade hon lite grann fortfarande, men varje gång hon börja skrapa fick hon först beröm (avigt va?) och sedan bad jag henne lyfta benet mera och då gjorde hon det och sedan var det liksom inte lika kul att skrapa längre, när hon fick det.
Stegringarna, ja det är sånt mina hästar lär sig när matte inte riktigt vet vart hon skall ta vägen vidare. Då börjar jag med sånt (fast bara på mina egna hästar – skulle aldrig börja lära andras hästar det!). Då kommer ofta ridandet i repgrimma också.
Tindra började småstudsa och småstegra när Adina tävlade Tindra på Gyða 2010. I collecting ring stod hon och små studsade. Efter det började vi så smått be henne småstudsa och sedan stegra. Mest för att det är kul som trix.

Gamla Freyr bjöd ju tidigt på stegringar och jag anammade det och vi hade det som trix i en herrans massa år.
Lite trix och lek är kul!

Vísir var ett riktigt guldkorn igår och tog ett stort steg framåt i skröltarbetet och jag blir bara så genuint glad av honom!
Det är dessutom så otroligt kul med de här ungdomarna som man känner släkten på så himla bra.
Pappa Mökkur känner jag ju minst sagt bra och även om jag inte ridit mamma Vepja lika mycket som Mökkur har jag ju även ridit henne lite och framför allt hanterat och varit med sedan hon var 3 år vi satt på henne första gången.
Vepjas mamma Dufa kände jag också lite grann. Hon stod på Fors ett tag när jag började där, men såldes ungefär i dom slängarna till Jenny Göransson där hon fick en underbart hem. Dufa fick en fin bedömning och har gett Jenny många fina föl. Tyvärr finns inte Dufa i denna värld längre.

Nej hörrni – nog med nostalgi och babbel nu. Bums iväg till gymmet med mig och sedan är det ridning av Stjarni, Tindra och Uni och fodring av hästar och så en lektion på Fors.
Såja – iväg med mig!

Morgonstall och julshopping

Saturday, December 10th, 2011

Lördag förmiddag och jag har gett hästarna morgonmat och vatten.
Någon inte alltför ärlig människa har stulit vår fyrhjuling från stallet! Så lågt! Fyrhjulingen är ju näst intill oumbärlig, speciellt i vintertid.
Så vi saknar den innerligt! Hö funkar ok att skuffa ut i skottkärra, men vatten är tungt att köra även i skottkärra. Idag fick Tigern assistera och dra släpkärran med vattendunkar. Lite knepigt att backa in nära hagarna när man inte ser kärran riktigt, utan man får gissa och backa långsamt.
Men jag är riktigt bra på att backa med släp (en fördel med att ha tagit BE-kortet i Finland, i uppkörningen till E-kort ingick det är fickparkera med transport! Övning gav färdighet och jag är riktigt bra på det nu!) så det gick fint!

Stjarni har fått jobba längs Karlsrovägen idag och Vísir har en ledig dag.
Lille Vísir ja! Det är alltså en 5-åring jag skrivit tidigare om. Min elev Britta har köpt Vísir, till min stora glädje!
Vísir från Fors är e: Mökkur och u: Vepja från Fors och en otroligt trevlig individ och fin häst!
Matte har åkte iväg på semester så Vísir spenderar två veckor hos mig med lite uppdatering av programvaran. Han är mycket väl grundinriden, vilket gör allt så mycket enklare.

Tindra har lite ledigt, i brist på broddar. I hagen är det inte halt, men ute på vägarna och även lite grann på volten är det bitvis rejält isigt. Men på tisdag skall det bli broddar och snösulor på både Tindra och Sága.
Och någon snö verkar det då inte vara i sikte…

Jill fotade när jag red Sága i måndags förresten.
Här är några bilder:

 

Saga5dec1114.JPG

Saga5dec1115.JPG

Saga5dec1108.JPG

 

Nu är det dags för julklappsshopping på stan med maken!
Någon som önskar sig nått?