Archive for March, 2011

Urblåst

Monday, March 28th, 2011

Helt trött i skallen efter en gårdag på ett soligt, men blåsigt Örnäs!
Tidig uppstigning (som dessutom kändes extra tidig p.g.a. sommartidens inträde) och avfärd till Örnäs, som ligger i Kungsängen.

Först ut var fyrgång och Tindra var på tårna hela uppvärmningen. Inne på banan skötte hon sig riktigt bra! Det är bara i ökade tölten som hon inte tar i riktigt. Hon blir som “visst kan jag springa lite fortare, men varför?” och töltar på lite halvfort.
Hemma kan hon gå så in i bänken fort. Tror knappt att jag ridit så fort i pass som jag gjort på Tindra i tölt. Men det är hemma det.

Poängen då:
(domare Lisa Olofsson, Lena Lennartsson, Johan Häggberg. Poängen för varje gångart anges i den ordningen)
kort tölt: 6,0/5,5/5,0
trav: 5,5/5,5/5,5
skritt: 4,5/ 6,0/ 5,5
galopp: 5,5/ 5,0/5,0
ökad tölt: 6,5/ 5,0/5,0

= 5,6/5,4/5,1
= 5,37

Det är inte så att domarna dömt vidare ojämnt, utan min dam gick lite ojämnt.
Rätt många timmar mellan fyrgången och tölten, men Tindra stod så fint och lugnt vid transporten och åt lite, drack lite och sov mest.
Jill och jag tittade på femgången och lite ungdomstölt värmde oss på fiket, pratade med folk och kollade igenom utbudet på Spånga Ridsport.

ornasmarskval31.JPG

ornasmarskval48.JPG

ornasmarskval42.JPG

ornasmarskval32.JPG
Tack Jill för fotona!

Efter månget fikade och snackande var det dags för tölt T3.
Tindra igen mycket fräsch och fin på uppvärmningen.
Men så kom vi in på banan och vände höger och då var det som det blev förvirrat i litens huvud. “Va? Höger? Nej, men jag kan gå i vänster varv…men jaha…ok”
Och så töltade vi lite segt på i höger varv. Och ja, allt gick lite segt.
Tempoväxlingarna gick segt. Takten hela tiden ok, men ingen riktigt framåtanda.
I ökade tölten gick första långsidan i  ultra rapid och sedan började det ta lite fart. Men det hela kändes väldigt 4,5-mässigt.
Så jag blev glatt överraskad av poängen:

kort tölt: 5,5/5,0/5,5
steglängdsökningar: 5,5/5,5/5,0
ökad tölt: 5,5/6,0/5,5

= 5,5/5,5/5,3
= 5,43

ornasmarskval88.JPG

ornasmarskval84.JPG

ornasmarskval80.JPG

 

Jag är nöjd med Tindra, som var väldigt fin på framridningen och lydig, om ej fantastisk på banan. Hon gick fram hela tiden och fram för allt: Hon var lugn att hantera och det gick att ha henne uppbunden vid transporten och hon bara stod!
Väl hemma fick nöjd Tindra lite kraftfoder och mineraler, grejerna åkte i i sadelkammaren för att redas upp dagen efter (idag) och jag åkte hem och dog i soffan.

Solo-helg

Saturday, March 26th, 2011

Sitter här i köket med min lunch (fläskkotlett (nej, det heter banne mig griskotlett – så så e de med de), bearnaisesås, ångkokt broccoli och blomkål och lite fetaost) och försöker renskriva mina anteckningar från Heuschmanns föreläsning.
Oj, det var lite rörig text jag fått ner. Engelska och svenska om vart annat. Lösryckta fraser. En fråga här och där. Ibland ett svar.
Det är fantastiskt vad lite det hanns antecknas på en sån lång föreläsning. Många saker han sade tyckte jag var självklara (jag hade ju både läst boken och sett filmen innan föreläsningen) och skrev därför inte ner. Vilket rör till det lite när man skall försöka få ihop en sammanhängande text av det hela!
Well, well, förr eller senare blir det väl ett inlägg av det hela.

I helgen är jag solokvist.
Pelle åkte för en stund sedan till Norrköping för att fira tonåring.
Jag skall åka till stallet och socialisera, mocka lite i hagen och rida i solen.
Imorgon blir det tidig uppstigning (det blir dessutom sommartid) och avfärd till Kungsängen och Örnäs Gård med Tindra.

Måste avsluta med att säga att jag blir jätteglad över alla er som kommenterar! Det är så himla kul att veta att ni läser!
Och lite extra glad blir jag över att få kommentarer som Sofias den 22/3! Vad roligt att höra av dig, Sofia!
Kram på er där ute!

 

 

Skrölta loss

Friday, March 25th, 2011

Skrölt har blivit en riktigt favorit!
Både på mina egna hästar, träningshästar och på lektioner. Både privatelever och ridskoleelever skröltar (eller “Smygtöltar” kallar jag det ibland på ridskolan då det blir lite mera beskrivande för en del elever).
Vi börjar med definitionen: Skrölt är precis på gränsen mellan skritt och tölt. En “dålig skritt på väg till tölt”. MEN (á la Tony Irving) avslappnad med långa bakbenssteg och lång hals.

Långa bakbenssteg ger en lång hals och en avslappnad nacke, men oftast måste man lära in lite åt gången. Först lära hästen länga halsen och låta det påverka bakbenssteget och sen jobba med bakbenssteget och låta det ge den långa halsen osv.

Jag börjar lära in skrölt såhär:
Skritta på volt med hästen i en avslappnad form. Sitt lodrät och sug in magen lite. Inner hand något högre än ytter (böj armbågen och låt handen stiga rätt upp mot himlen, inte bakåt mot dig själv). Börja öka trycket med inner skänkel och be hästen öka energin och länga steget. Här kortar hästen ofta upp halsen, slår upp huvudet och kortar steget (men ökar farten). Då sitter jag kvar med ett statiskt tryck med innerskänkel, höjer inner hand lite till (böjer mera) och yttertygel samt ett bromsade säte ser till så hästen inte ökar farten.Jag sitter precis så tills hästen slappnar av i nacken. Så fort hästen slappnar av i nacken slappnar jag av i skänkeln.
Alltså: Steg ett är att när jag driver med inner skänkel skall hästen slappna av i nacken. Så fort den slappnar av slipper den skänkeltrycket. Det här lär sig de flesta hästar väldigt fort.
Den första veckan går ungefär ut på det. Skritta – öka trycket – sitt kvar med trycket tills hästen slappnar av – släpp trycket.
När hästen slappnar av när jag ökar trycket med inner skänkel  ber jag den, med ökat skänkeltryck och en liten smackning (beroende på hur känslig hästen är) att öka steglängden lite till. Så länge hästen är avslappnad i nacken får den öka farten. Så fort jag möter på spänning stannar jag kvar i exakt det tempot där spänningen uppstod (sakta inte av hästen här!) och sitter statiskt och väntar på avslappningen. Så fort hästen slappnar av lättar jag på trycket och får då hålla kvar tempot med ytter skänkel, sätesdrivning och ev. små smackningar.
(nej, det är ingen som påstod att det var lätt…)

Kom ihåg att byta varv ofta, ge hästen micropauser (lång tygel 10-20 sek.) och ha tålamod!
Repetitio est mater studiorum!

Håll dig på böjt spår ett tag med skrölten och variera med andra övningar på rakt spår.

När skrölten fungerar bra på böjt spår och hästen avslappnat går fram från skrölt till tölt med lång hals kan man börja rida lite mera på rakt spår.
Där fungerar det precis likadant. Spänner hästen sig så höj den ena  handen (ha alltid en “insida” som du ställer mot, även på rakt spår) och sitt kvar i samma tempo tills hästen slappnar av.
Så småningom funkar detta även i trav!
Skänkeln betyder slappna av i nacken och läng steget!

gna10110829.JPGGná och jag i övergång från skrölt till tölt

 

gnaskrolt.JPGTypiskt skröltarbete för Hinni på Gná

Observera:
I skrölt är hästen inte flashig eller flott!
Det är en arbetsform i tölt och ger styrka och hållbarhet och en grund att utveckla vidare från!

 

Förberedande

Tuesday, March 22nd, 2011

Jag fick en fråga på hur jag rider veckan innan tävling.
Vad lägligt, då det här är veckan innan tävling. Tävlingen i fråga är på söndag på Örnäs Gård i Kungsängen. En kvaltävling. Enkelt och bra. Man åker dit och rider sina program, får sina poäng och åker hem.
Tindra åker med mig till Örnäs den här gången.
Hoppas jag, om hon håller skorna på sig (igår fick vi en tappsko påslagen).

Veckan innan tävling fokuserar jag ofta på lydnad och korta övergångar. Har jag möjlighet att rida på en bana är det käckt, men det är ju långt ifrån alltid jag har det.
Det är sällan jag lägger pass eller rider ökad tölt (beroende på vilken gren som skall tävlas) under veckan innan. Filar ofta på de små sakerna och känner efter så hästen är alert och lydig. Ett rejälare dressyrpass på volten brukar det bli framåt onsdag och i övrigt uteritter. Men det beror ju på hästen.

Solen skiner, det är +9  ute och enligt de preliminära beskedet på nätet är min restskatt pytteliten i år!
Så jag åker och rider av lite hästar och åker sedan till Harby (Upplands Väsby) för lektioner hela kvällen.

Tjing på er!

 

Lita på T!

Sunday, March 20th, 2011

I onsdags blev Kengála plötsligt väldigt dålig.
Hon låg ner, var vinglig och hade sprutdiarré. Loj och ointresserad. Jill reagerade snabbt och efter ett samtal till husveterinären åkte hon in med Kengan till ATG i Stav där hon fick 15 l dropp och antibiotika.
Hon hade dålig blodvärden och visade akuta förgiftningssymptom!

Kengan kom hem på kvällen och fick stå på box över natten. Nästa dag var hon pigg och på och skrapade ivrigt och ville ut!
Hon släpptes ut efter koll av temp, uttorkningsstatus och matpigghet. Självklart höll alla i stallet extra koll på att hon åt och drack som hon skulle.
När jag kom ut till stallet på fredag eftermiddag skulle jag rida Gná och Fína.
Alla hästarna var längst bort i hagen, förutom Tindra som stod ensam vid grinden. När jag kom hälsade hon ivrigt på mig och när jag gick mot de andra hästarna travade hon raskt före mig.
Kengála låg ner och jag gick fram för att kolla läget med henne. Men hon verkade ok.
Men när jag gick från hagen med Gná och Fína i varsin hand vände jag mig flera gånger och tittade på Kengan, som växlade mellan att ligga på sida och på bröstet och steg upp emellanåt.
Ställde in Fína och borstade och sadlade Gná.
Kände då att jag inte vill rida iväg utan att kolla Kengan en gång till. Så jag tog en grimma (utan att tänka) och gick till hagen. Nu stod alla hästarna vid vindskyddet – utom Tindra, hon stod igen vid grinden. Och Kengala låg ner på sidan i vindskyddet.
Jag tog upp telefonen och ringde Jill medan jag började gå mot vindskyddet. Medan jag, med telefonen i en handen, gick mot hästarna och pratade med Jill gick Tindra nästan på tvären bredvid mig och smånafsade på mig och verkade mycket upprörd. Jag viftade undan henne lite frånvarande (hade ju full fokus på Kengan och hur hon mådde).
Kengan mådde nu helt klart inte bra! Hon växlade mellan att ligga på bröstet och kasta sig ner. Kolik!
Jill kastade sig i bilen och jag fick upp Kengan och tog med henne i. Tindra följde med till grinden och jag fick hindra henne från att komma med ut.
Inne i boxen ville Kengan börja lägga sig direkt så jag bad Gná om ursäkt och tog kengan och började promenera med henne i den allt mer tilltagande snöstormen.

Jill kom och tog över sjuklingen och allt ordnade sig till slut.
Men det jag blev och tänka på var Tindras relation till sin kompis!
Kengan och Tindra har gått ihop sedan 2005 och var tidigare oskiljaktiga. Nu är de inte längre “best buds”  hagen och hänger inte ihop jämt, men helt klart är att Kengan betyder mycket för Tindra.
Tindra kom och visade att något var fel. Och försökte rent handgripligen (med munnen) få mig att skita i telefonen och skynda mig till Kengan (Tindra nafsas och bits aldrig annars).

Medan Jill gick med Kengan vakade Tindra vid grinden och “hummande” lågt. Hjärtat!

(En annan kul grej Tindra gjorde här om månaden:
Två utomstående ekipage red på vår ridbana, som angränsar till stonas hage.
Varje gång de kom på långsidan som angränsar till hagen sprang Tindra med sänkt huvud och slickade öron längs staketet och “jagade” dom. När de avvek från långsidan såg Tindra kaxigt stolt ut! Alla som känner Tindra vet hur feg hon är för konfrontationer).

gosameT.JPG
Världens bästa Tindra!