Archive for March, 2010

Världens bästa make!

Tuesday, March 30th, 2010

Min make vet vad som gör frugan glad!
Vi var iväg och tränade idag och tog efter det en sväng till Haninge Centrum och käkade lunch och handlade (nu har jag även de två böckerna av Karin Alvtegen som saknades; “Saknad” och “Skugga”, samt Lars Keplers “Hypnotisören”! Och jag har även nya gummistövlar!) lite.
Pelle åkte därifrån till jobbet och jag åkte hem. Jag hade precis kommit hem och tagit in posten då Pelle ringde och frågade om det kommit någon post till honom. “Ja ett paket från CDON” sa jag.
“Öppna det! Det är till dig” sa Pelle.
Jag öppnade och Åååh! Min gulliga make hade beställt hem ett exemplar av “Fröken Fleggmans mustasch“!
Det är det sista samarbetet mellan Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. En galen, underbar…inte revy, men skådespel, fars eller lustspel.
Det var min pappa som introducerade den för mig då han bandade den då den sändes på TV (han hade dessutom sett den live, vilket jag är mycket avundsjuk på!). Dels älskar jag Hasseåtages underfundiga och knäppa humor och dels är “Fröken Fleggmans…” ett starkt pappaminne för mig!
Den har tidigare inte funnits på DVD som ensam film, utan bara med i Hasse och Tages Revybox), utan gav ut härom dagen!
Tack Pelle! Betydde mycket för mig!

omslag

*****************

Idag var en sån där skön dag  då jag inte hade nått annat än hästarna på schemat.
Jag har tränat handlat och sedan varit i stallet och där  ridit ut Edda i sällskap av My och Kengála. Vi red först ett varv runt åkern, som är rätt blöt nu och sedan red vi ett varv runt ovalen och styrde i en åtta runt två sandhögar. Allt gick utmärkt! Edda går fram piggt och glatt, men behöver ibland lite moraliskt stöd av en annan häst bakom eller vid sidan av sig.
Gná och jag red ut och njöt av solen tillsammans. Töltade och travade på en del och tog en liten snutt i vardera galoppen. Mjukt och trevligt kändes det!
Furða hade jag tänkt tömköra, men Adina har nog tömmarna inlåsta i sitt skåp, så jag jobbade henne i repgrimma istället. Pigg som tuuusan och hoppig, men duktigt!

Nu är det soffhäng och imorgon är det dags för en lektion för ungdomarna på Liljeholmens Djurgymnasium igen!

Måndag

Monday, March 29th, 2010

Å så var det måndag igen...
Igår kom Eddas ägare Madde ut till oss och vi red ut ihop!

Madde lånade Tindra och jag red Edda. Vi tog e sväng bort till travcampen och tillbaka.  Tindra passade på att maska lite larvade sig när hon hade ny ryttare, men Madde kan helt klart rida och fick bra fart på henne efter en stund.
Medan vi red längs stora vägen fick Madde ha Edda och mig i snöre ifall Edda skulle bli rädd för passerande bilar eller så, men allt gick utom ordentligt bra.
Vanligtvis har vi ju mycket trevliga vägar att rida på där man inte behöver följa stora vägen alls, men snön ligger fortfarande tung, förhållandevis djup och blöt på dom.
Så just för tillfället kan man rida på ovalen eller längs stora vägen ca 800 m till Stavsvägen och där finns sedan en hel del vägar att rida på.
Asfaltsvägen har både för- och nackdelar. Den är tråkig, hård och trafikerad, men den är också bra miljöträning och bra för att skritta fram och skritta av hästen längs.
Edda tycker bilar som kommer bakifrån är läskiga, men hon gör inget – hon bara kryper ihop lite och visar att “uj vad var det som lät sådär läskigt igen”.
På Stavsvägen höll vi rask takt i trav och tog även en liten galopp på hemvägen och allt gick utmärkt! Edda trallade på som hon aldrig  gjort annat!

Idag fick Gná galoppera första gången på länge (sedan början på februari). Glad pålle kan man uttrycka det! (och matte log rätt stort också):
Vi travar, skröltar, töltar och tar korta galopper nu, men skrittar ända övervägande mest fortfarande.
Furða red jag på ovalen igår och tränade övergångar på och et gick sådär. Hon var hoppig och styv i traven och galoppen och ok i tölten.
Idag red vi ut och hon var jättetrevlig! Lätt i steget och bitvis inte bara ren i tölten (vilket hon alltid är nu för tiden) utan även flott! Traven var sååå mycket bättre än igår!
Nunna och jag tog en sväng på volten på Fors med Victorias Globus Clic-sadel, som både jag och hon trivs bättre i och det bettlösa tränset och det gick riktigt bra att forma och fokusera idag.
Det är lite knepigt med bettlöst träns, för det går inte riktigt att rida som på bett på det. Speciellt inte med en häst som inte riktigt tar säteshjälperna och lätt spänner sig. Men bitvis går det riktigt bra nu och jag får inte kramp i vänsterarmen längre och det är positivt!

Måndagar är ju min “maratondag” då jag har lokalen i Tyresö, så jag kan ha massager, har hästar att rida och dessutom avslutar dagen med fem timmar ridskola!
I höstas tyckte jag måndagar var skiiitjobbiga och hade lite småångest inför varje måndag.
Nu under våren har det gått mycket lättare! Jag tror dels att det är för att det blir ljusare och ljusare och dels för att jag verkligen jobbat på att inte ha massager på måndagar.

Jag är för tillfället helt fast i Karin Alvtegens böcker!
Fick “Svek” av mamma för länge sedan och läste den för ett tag sen. Shit vad bra! Rusade och köpte “Skuld” och “Skam” också. “Saknad” och “Skugga” hittade jag inte, men måste helt klart göra det.
Nu läser jag “Skuld”.
Är helt fascinerad av hennes berättarstil och böckerna är rätt läskiga trots att de är vardagliga samtidigt. Bra helt enkelt! Rekommenderas!

Förövrigt har jag den här bilden som skrivbordsbakgrund just nu och fastnar ofta lite för länge med blicken på den:Brandi03.JPGLilla Brandi någon timme gammal! <3

Helg och sommartid

Sunday, March 28th, 2010

Igår var en lång dag!
MöRS årliga påsktävling gick av stapeln och skulle dömas, måste jag morgonfodra tidigt för att hinna med.
Så 05.30 ringde klockan och efter en tallrik havregrynsgröt, som smakade ingenting så dax på morgonen, åkte jag och fodrade och mockade och fixade stallet.
Gná, som nu går i sjukhagen som Mona&Mona skottat fin åt henne (TACK!!!) , och jag hann med en sväng innan tävlingen också. Vi ökar nu stadigt på med travandet varje dag och på måndag skall vi börja lägga in galopp också.
Igår red jag för första gången sedan januari fram från skrölt till tölt! Kändes bra!
08.50 var jag på Fors och 09.00 började tävlingen.
Malin Stang, jag och Ylva H. dömde.
Ni som var där och red och tittade – Ylva gav extra “ridpoäng” och vägrade dra av på högt tempo på alla ridskoleelever. Därav rätt olika poäng ibland. (Hon hade liksom egen skala, och det berättade hon först efteråt för oss som dömde enligt FIPO. *liten suck*

Tävlingen flöt på helt fantastiskt bra!
Sekretariatet körde IceTest själva första gången och checkade av inför kvalet den 8/5. ungdomarna i klubben jobbar självständigt och bra och är sjukt duktiga! De har en otrolig sammanhållning och laganda och är bara SÅ duktiga!!!
En egen blogg har de dessutom! Kolla in den!

Efter att vi städat undan i ridhuset lite grann åkte jag direkt till stallet och löslongerade Edda tillsammans med My (Jills dotter) och Kengála. de sprang och hoppade över vattenpölarna och Edda verkade fatta mer och mer vad det handlar om.
Adina kom direkt från jobbet och vi red ut på Furða och Tindra.
Furða har stått i 9 dagar och var så klart kanonpigg. Men tölten var ren! Traven var dock si sådär, då hon fick lite bråttom.
Hon fick mest “springa av sig lite”, men inte bete sig hur som helst så klart.

Dagens anda var ju “gör-allt-i-rasande-takt-och-andas-inte-emellan” och vi fortsatte.
Hem till mig och byta om, till ICA och handla och hem till Adina.
Adina power-städade medan jag gjorde kycklingsallad och sedan kom Malin Stang och Emelie över och vi åt!
Och sedan körde vi Earth Hour i bastun!
Själva aggregatet kunde vi inte slå av, men alla lampor var släckta och vi hade stearinljus med oss i bastun!
Riktigt mysigt och vi snackade ditt och datt och livet.
Efter bastun blev det ett glas vin och mera snack i Adinas soffa och sedan fick jag skjuts hem med Malin.
Efter en lång och rätt fullspäckad dag med ett otroligt trevlig avslut somnade jag omgående.

Och idag blev det ju då sommartid!
Ändrade de flesta klockorna igår innan jag gick och lade mig och idag var jag lite överambitiös och höll på att åka iväg och hålla lektoner en timmer för tidigt…
Hann inte så långt innan jag upptäckte mitt misstag som tur är.
Men nu är det dax på riktigt att åka 🙂

Mot Västergården!

Örvik, Edda och Våffor!

Friday, March 26th, 2010

Puh, sjunker ner i soffan med en pust…nej vad heter det…suck.
Tidig morgon och iväg till Tyresö för massager. Sedan direkt iväg och hämta Erica, som skall kolla på häst.
Så blev det långa bilturen till Örvik, lite norr om Norrtälje och titt och lite ritt på fin isabell e:Oddur.
Trevlig häst!

Körtur hem igen och så direkt till stallet.
Edda och jag tog oss en sväng på volten. Övade på att går fram, stanna, gå fram igen och svänga. och avslutade med en liten galopp. Gick super! Så duktig liten (stor, men liten i huvudet) häst!

Nu sitter vi ett större gäng här hos oss och moffar våfflor! Gott!

Imorgon är det dax för MöRS årliga påsktävling på Fors som skall dömas!

Djurgymnasiet

Wednesday, March 24th, 2010

Onsdag morgon och jag sätter mig strax i stora blå för att åka till Liljeholmen och Djurgymnasiet och hålla en föreläsning om FIPO!
Sedan blir det ridning! Adina har lovat hjälpa mig att handhästa Edda och så skall Gná och jag fortsätta komma igång. Vi har nu börjat trava lite och skröltar i arbetsform. Men mest av allt skrittar vi fortfarande.
Dagen avslutas med ridning av Eldraun och lektioner på Fors!

Igår var det middag i Stockholm med vänner och sedan “Alice in Wonderland” i 3D på Rigoletto!
Jag gillade filmen! Rikitigt mycket när jag tänker efter! Jag tyckte 3D:n var bättre än i “Avatar” och historien var det bra fart i.
Och Johnny Depp! Blir bara mer kär i den karln för varje film! Han levererar! Jämnt!
från Edward Scissorhands framåt! Jack Sparrow, Willy Wonka, The Hatter… allt! Vilken skådespelare han är!
Och Helena Bonham Carters “Red Queen”, som mest vill ha huvet av alla som inte dansar efter hennes pipa.

hatter
Bästa karaktärerna!

Men som sagt: mot Liljeholmen nu!