Archive for October 17th, 2013

Badpojkar

Thursday, October 17th, 2013

Idag åkte jag och Britta till Karlslundsgård (ja de skriver ihop namnet så) som ligger lägligt 20 minuter från Skogsäng för att genomföra en vattenbandsträning med hästarna.
Vi hade med oss Váli och Brandi.
Brandi, som bara åkt transport lös (i tom transport) tidigare och aldrig varit iväg från gården på “event” fick en händelserik dag.
Han gick raka vägen in i transporten och stod jättesnällt och fint bägge vägarna och ryggade fint ur transporten vid urlastning.

Först fick vi spola av och ur hovarna på hästarna.
Han tyckte det var lite läskigt att gå på bandet först, vilket ju inte är så konstigt.
Han fick gå rakt igenom maskinen tre gånger först och sedan fick han på sig “blöjan” (som de har på för att inte bajsa i vattnet) och gå på bandet på riktigt. Bandet började rulla långsamt och lite förvirrat, men mycket snällt traskade Brandi på det.
Efter en stund släpptes vattnet på och sedan fck han gå ca 25 min i vatten.
Det är lite svårt att fota där, men här är några bilder:

img_5028

img_5031

img_5035

Och en liten videosnutt:

 

När vattnet tappades ut sänkte Brandi huvudet och började gå långsammare och visade helt klart att han var trött.
Men inte värre än att han stod lugnt utan att musklerna skakade när han fick kliva av bandet.
Sedan fick han stå i en box med ett vibrationsgolv i 30 min. Så länge jag stod med honom i boxen slappnade han av och började gäspa, men så fort jag gick ut hjälpte det inte att golvet skakade – han skrapade lite, viftade runt med huvudet, tryckte sig mot väggarna.
Brandi ville jag göra det här med då han har väldigt långa bakben och bakknän som ser lite vingliga ut. Han har aldrig hakat eller “tappat bakben” eller på annat sätt visat något, men jag vill förebygga och stärka upp honom!

Váli visade, då vattnets släpptes på, en liten, men tydlig hälta på vänster bak. Han har haft en skada på det benet för två år sedan och vi diskuterade lite och sedan ringde Ann-Catrin och fixade en tid hos Maria Lendau på Evidensia i Stav redan imorgon.
Det skall ultraljudas för att de vill veta vad som finns där innan någon behandling sätts in.
“Det här fixar vi snabbt!” sade Ann-Catrin tryggt och jag litar på henne.
Det här är inget som syns i markarbete varken rakt fram eller på böjt spår eller i ridning och Ann-Catrin säger att det är för att vattnet isolerar rörelsen och “lämnar hästen ensam med sina rörelser genom kroppen” och att hon sett otroligt många värre fall. Hon var inte oroad över detta ett dugg, vilket vi ju av förklarliga skäl, var lite till en början.


Liten vit är verkligen liten i vattenbadet

Genomkänning av liten vit efter träningen och 30 minuter på vibrationsgolvet för honom med.
Imorgon Stav alltså!