Archive for January, 2014

Favoriter från Rom

Friday, January 31st, 2014

Hemma i kylan igen!
Inte för att det i Rom kan betecknas som varmt. Det var mellan +4-12 grader där, vilket ju inte är någon hisnande sommarvärme direkt, men känns ju ändå på den sympatiska delen av Celsiusskalan. Plusdelen.
Rom den här årstiden åker man inte till för värmen. Det åks till för kulturhistoriska upplevelser, mat, dryck och överraskning av 70-åringar!
Men vilken resa det varit! Vilka upplevelser! Kultur! Överallt! Många utropstecken!!!

Nu tar vi några favoritbilder från resan.
Allt är fotat med min iPhone5S, någon systemkamera hade vi inte med oss den här gången, då en ny sådan egentligen behöver införskaffas.

Allt är klickbart för större vy!

pantheon2
Detta är Pantheon!
En kyrka från ca år 120 e.Kr. Bara det – den är 2000 år gammal och står där den står! Och det bara några diskuskast från vårt hotell. Låt oss säga att vi gick in i denna helt fantastiska byggnad måånga gånger. Jag slutar inte fascineras av denna byggnad!

Den har ett mycket vackert inre också med en kupol med ett hål som släpper in dagsljus högst upp. Det släpper ju också in regn, men det har de smarta romarna löst med att golvet precis i mitten, under hålet, är lite konkav (urgröpt) och har några hål i golvet där det värsta rinner ut och resten av golvet är lite konvext så resten rinner av och ut på sidorna.

pantheon
Kupolen i Pantheon

hippodrom
Detta grönområde då? Vad är det och varför fastnade Malin och systern Pia vid det så länge?
Jo ser ni: Detta är en hippodrom på Palatinen – den kulle där Rom anses ha grundats år 753 – Före Kristus! En Hippodrom var en plats där hästar tävlades, men främst tränades! (joo visst ser vi aningen av en antik ovalbana där va?).  Det var så man nästan hörde hovslagen på gräset av historiens hästar som tränats där. Ah!

pinjetrad
Pinjeträd på Palatinen. Bara stod där och var fint. Det är alltså den italienska varianten av tall.

pvin
Puh vad mycket historia det blev. Vi pausar med lite vin och mat. Det gjorde vi ofta.
Jessus vad bra – och mycket  vi ätit!
Den italienska pizzan är något extra! inte som i Sverige (där många pizzor iofs är goda) där det tävlas i hur många varianter på pizza det finns och hur mycket olika, ibland konstiga, saker man kan ha på dom. Och de skall vara så stora som möjligt.
i Rom var pizzan aldrig större är en lite större mattallrik och saaanslöst god, trots rätt få ingredienser. Tomatsås, mozzarella och basilika – himmelskt! Tomatsåsen smakar mycket mera än hemma – mustigare och mera!
Och en kväll vara vi på Ristorante Alfredo alla Scrofa – där den berömda fettuccine Alfredo uppfanns och oändliga rader av stjärnor ätit den och sedan fotats och skrivit autografer. Självfallet måste detta provas (allt som kallas lågkolhydrat och liknande lämnades i Sverige denna vecka)!
Jag fick dessutom äta med de anrika guldbesticken som skänkts till restaurangen av Douglas Fairbanks och Mary Pickford, som ätit där under sin smekmånad 1920 och förälskat sig i stället och rätten.
Och ja – den pastan visst vad den gjorde! Herreduminjevadgottdetvar!!! Tid för andring eller mellanslag fanns inte – det fanns bara att äta! Även i övrigt var maten där helt fantastisk och stället, som ligger på Via della Scrofa rekommenderas varmt!

pastaalfredo
Fettuccini Alfredo inkl. gyllene bestick av kändisar. Lucky me!

petersplats
Se här – en panoramabild (yay för iPhone!)
Detta är Petersplatsen.
Och uppifrån Peterskyrkans kupol (dit man tar sig med en hiss och sedan en jäkla massa (320 uppåt och lika många neråt) trappsteg) ser Petersplaten ut såhär:

petersplats2
Pretty maffigt, right! Det var det – trots regn.

Peterskyrkan och Vatikanen besökte vi såklart.
Kan berätta att världens dyraste kaffe kan inhandlas på ett café precis intill Petersplatsen. Vill man bespara sig nöjet att betala ca 80 kr för en inte helt fantastisk latte skall man inte gå dit!
Men Sixtinska kapellet, där man inte får fota, är ju väldigt…fint, högt (aj i nacken) och man blir ju lite ödmjuk inför tanken på Michelangelos jobb med detta storverk.

vatikanmuset
Det är inte bara i Sixtinska kapellet som det är takmålningar. Vatikanmuséet är också maffigt!

trappa3
Den här bilden är jag så nöjd med! *humblebrag*
Den klassiska trappan vid utgången av Vatikanmuséet. Formad som en DNA-sträng. Fantastiskt vacker!

trappa2
Trappan nerifrån.

 

Jamen och så har vi ju den jättekända Fontana Di Trevi!
Vacker, häftig och så maffig! Igen – jag känner en sån ödmjukhet och “litenhet” när jag står framför sådana här verk.
(kuriosa: Visste ni att Anita Ekberg i filmen La Dolce Vita, där hon badar i och gör denna fontän väldigt känd, inte bada i fontänen på riktigt. Det var en uppbyggd replika hon badade i då de inte fick tillstånd att filma vid den riktiga.
Här är den äkta:

trevi

Åh det är så mycket! Herrejessus!
Orkar ni med mera? Läser ni det här inlägget också -fast jag inte raljerar ponnysanningar? Ett livstecken i form av en kommentar kanske? Så jag vet att ni läst hit i alla fall.

Well, vi kör på!
Forum Romanum – det stora mötesplatsen där folk i Rom möttes för handel, skvaller och ekonomisk och juridisk rådgivning.
Stort, fyllt med tempeldelar och jäääättegamla stenbitar. Alltså jo jag vet, alla sten är jättegammal. Men det speciella med dessa bitar av marmor är att de är så vackra och arbetade för hand.
Ah!

forumromanum2

forumromanum

Ja – fint eller hur? Och så tänk er att stå där framför detta!
Humbeling  – som sagt.
Bredvid Foro Romano ligger tidigare omnämnda Palatin.
På en av utsiktspunkterna fanns pippifåglar. Stora trutar (som i fågelsort, inte som i mun). De gillade uppmärksamhet. nästan krävde att bli fotade.
Satt jättestilla. Förutom där en fick för sig att flyga och nästa råkade träffa min syster i huvudet.

Bilden här nedan ser nästan lite photoshoppad ut, men det är den inte. Och inte har jag zoomat heller. Jag stod såhär nära.

birdie1

birdie2
De verkar gilla utsikten.

Puh.
En stor grej kvar:
Colosseum!

Stort, mäktigt och har inte använts sedan år 500 e.Kr. Alltså har det “stått tomt” i ca 1500 år.
Byggd på blott 10 år (70-80 e.Kr)  – fatta hur många människor som jobbade på det!
Grymma Gladiatorspel, avrättningar, vilda djur, skådespel.

colosseum
Visste ni att Colosseum ser ut så här inuti? Det visste inte jag. Fantastiskt!

colosseum2

Vi avslutar det här långa och bildrika inlägget med tre bilder:

tant
En dam i röd klänning står i sitt fönster och tittar ut över Piazza Navona och folkmyllret.

trappslut
Så här kan det gå när ruiner rasar. Gå försiktigt.

bubbel
Och avslutningsvis: så här mysigt hade vi det!

Arrivederci Roma!

Romerskt inlägg

Monday, January 27th, 2014

20140127-175444.jpg

Jag fotograferar Colosseum

20140127-175147.jpg

Jag på Spanska trappan

Ja det har varit lite tyst här några dagar. Det är för att vi varit- och ÄR i i skrivandes stund – i Rom!
Rom som i Italiens huvudstad!
Det är så att min mor fyller 70 här i dagarna, och hon skulle aaabsolut inte fira!
Nejdå, inte då. Det skulle ofiras och hon meddelande tidigt att hon kommer åka till Rom med sin väninna.
Så min syster kom med idén: skall inte vi åka dit och överraska henne! Sagt och gjort. Via ett litet sms till väninnan fick vi exakta datum och tider på deras resa samt vilket hotell de skulle bo på.
Lite fixande med en kurs i Umeå som behövde flyttas och ett jobb på Skandia som behövde tas ledigt från senare så var vi inbokade på samma hotell. Maken och jag kom på torsdag mitt på dagen, mamma och hennes väninna på fredag kväll och min syster Pia på lördag kväll.
Så torsdagen ägnade jag och Pelle åt att promenera och titta på lite av den enorma mängd av gratis-kultur som Rom svämmar över av: Pantheon, Fontana di Trevi, Forum Romanum, Colosseum samt olika palats och byggnader. Den resvane läsaren kan nu invända att både Forum Romanum och Colosseum kostar att gå in på, vilket är sant. Vi gick och tittade över staket och runt omkring, då vi ville se det, men inte betala in förrän alla var med.

trevinatt
Fontänen

Så kom fredagskvällen. Vi köpte en hutlös dyr flaska Gula änkan (det skiljer enormt på priset från butik till butik här. Och då pratar vi att det skiljer 300kr i pris!) och pratade ihop oss med portiern på hotellet.
När damerna anlände och hade checkat in ringde portiern till vårt rum. Vi kilade då ner och fick vår flaska, som hotellet vänligt nog hade lagt på kylning i köket, samt champagneglas.
Så tassade vi till mors rum och knackade på och ropade “surpriiise” när mamma öppnade!
Och OJ vad surprised hon blev! Något så otroligt överraskad! Hakan slog nästan i golvet och hon stod och stirrade!
Väninnan var nästan lika förvånad då hon nästan glömt att vi sms:ats samt att vi inte hörts vid mera efter det (vi bekräftade aldrig till henne att vi skulle komma till Rom, bara tackade för tiderna). Resten av kvällen gick åt till förklarande, kramande och glädjeyttringar av olika slag. Samt champagnedrickande, vilket aldrig är fel!

Nästa dag lyckades vi få inriktat på lite shopping och äta-gott samt Pantheon och fontänen som svenskan en gång gjorde så känd igen. För min syster skulle ju anlända på kvällen, vilket mamma inte visste om. Så Pelle föreslog att vi frågar portiern om var vi skall äta i närheten av hotellet. Sen kila vi ner och förklarade läget för portiern och när vi satt på restaurangen dök Pia upp där. Och mamma gapade igen och nöp sig i armen. Och skrattade, kramades och log! Och så skålade vi mera.

Nu är vi alla här till på onsdag då mamma, Solveig och Pia åker hem och på torsdag åker Pelle och jag hem.

Tips om ni är i eller skall till Rom: Vatikanmuséet är gratis sista söndagen varje månad (vilket en del ställen verkar vara), passa på att gå då om ni har möjlighet. Dit går de flesta, för att inte säga alla, för att se Sixtinska kapellet. Ha bekväma skor och en välsmord nacke med er! Och tid! Det tar tid! Allt från att stå i kön (tog ca 45 min, men det var sol och kön rörde sig nästan hela tiden på ett angenämt sött framåt) och avvärja er från försäljare av olika slag (vykort, guidening på olika språk, de som bara säger att du kommer inte komma in idag, och krimskramsförsäljare), till själva promenaden genom hela Vatikanmuséet innan ni tillsluuuut kommer fram till Michelangelos verk längst in. Det tar ca 1 timme att komma fram till det berömda Sixtinska kapellet från det att man kommit in på Vatikanmuséet!
Men vad häftigt det är att se dessa historiska verk i verkligheten! Michelangelo kunde sin grej!
Med värkande nacke och trötta fötter kommer man ut och äter lunch och går sedan till ett närbeläget café och beställer kaffe (vilket är helt otroligt gott i Italien!) sådär direkt utan att titta på någon meny först.
När man sedan går och skall betala inser man att det var det dyraste kaffet man druckit någonsin. Jag säger inte att det händer (alla), säger bara att det finns en uppenbar risk att det kan hända. Så att säga.

I januari är det lågsäsong i Rom och det är, vad jag förstått förhållande lite turister. Det betyder inte att det är folktomt på något sätt. Men det är inte nödvändigtvis skittrångt överallt hela tiden. Vilket är skönt. Det är inte heller skitvarmt. Idag är det inte varmt alls. Det har varit några få plusgrader och regn i olika grader hela dagen.
En bra dag att besöka världens näst största kyrka på, S:t Peterskyrkan! Oootroligt vacker! Vilket ställe! drottning Kristina (av Sverige) är en av de tre kvinnor som vilar där, vilket är lite häftigt.
Och om ni ändå är där: ta er ändå upp i kupolen och se den fantastiska utsikten över Rom! Dock värt att tänka på att även om man tar hissen upp så är det 320 trappsteg att gå uppför för att komma högst upp. Så om man har problem med knäna eller hjärtat eller är väldigt överviktig kan det bli knepigt (det är smala, trånga trappor bitvis).

Här följer lite bilder. Redigerar som sagt inlägget när jag kommer hem, så det ser lite snyggare ut.

20140127-174758.jpg
S:t Petersplatsen från kupolens topp!

20140127-174906.jpg
Colosseum

20140127-174934.jpg
Den klassiska trappan i Vatikanmuséet. Mycket fotogenique!

Förtydligande och svar

Tuesday, January 21st, 2014

Jag fick precis en sådan kommentar som jag förväntade mig.

Jag förtydligar:
När ishestnews.se ställde sina frågor till mig fick jag frågan: Hur skulle du beskriva de största förändringarna i FIPO?
Det är den frågan jag svarade på. Sedan togs de två sista orden i frågan bort då det publicerades. Därav svaret att det inte är så stor skillnad för ryttaren, efter som förändringen inte rör reglementet i sig utan just domarhandledningen!
“Som vanligt” syftar alltså på själva tävlingarnas reglemente och att programmen ser ut som tidigare.

Angående filmklippet i det förra inlägget vill jag först bara säga att Kolfaxi är en fantastisk häst och ryttaren är en mycket kompetent tränare och ryttare. Jag tror faktiskt ekipaget i fråga fick Featherlight price på NM 2012  och det säger en hel del!
Just den här visningen var nog inte en njutning för någon av parterna. Och sånt händer alla ryttare ibland.
Om ni tycker det här inte var så tokigt:
Byt ögon och kolla på filmen igen. Kolla gärna på den på helskärm på en dator – inte på telefonen (det är för liten skärm för att se bra)
Hur är ridningen? Är den harmonisk? Är det mjukt?
Hur jobbar hästen med överlinjen (tillåts jobba med den samma). Hon är kontakten mellan häst och ryttare? Hur används stångbettet i den här visningen?
Titta på hästens mun och huvud på första långsidan i kort tölt (ca 39 -54 sek in i filmen).
Är det här en avspänd, lösgjord häst?

Med den här ridningen spelar takt och rörelser ingen roll.
Självklart skall takten vara ren och för de riktigt höga poängen skall hästen ha rörelser. Men här, på just den här visningen slår ekipaget i en brandvägg angående ridning och kan omöjligt komma högra än 6,0.
För det här är inte acceptabel ridning (de två första momenten – långsam tölt och steglängdsökningar).
Det här ekipaget fick rätt hög poäng på den aktuella tävlingen.

Jag vet att det här är känsligt – det är kanske fel att visa på ett namngivet ekipage såhär?
Men ekipaget ställde ändå upp på ett världsmästerskap som filmades. Skulle en länk varit bättre n att ha klippet direkt i inlägget?
Jag betonar igen att det här inte är så vi är vana att se det här ekipaget.
Det blev fel dom emellan och en enorm utveckling i kontakten mellan dom har skett på banan!

Sådana här visningar kommer fortfarande att få höga poäng (ja visst tappar ryttaren och hästen kontakten ett ögonblick, men så fick de inte 10 heller)
httpv://www.youtube.com/watch?v=qUAwYOiwhm0&feature=youtu.be

Angående att handledningen borde komma ut fortare så kan man tycka det.
Men det är ett eeenormt arbete att göra om hela handledningen. Det har tagit många, många timmar av ideellt arbete för många personer och vi fick inte heller mera än låna handledningen på seminariet. För den är inte 100% klar.
Några formuleringar skall ändras, några luckor fyllas i.
Den kommer komma ut mycket snart.
Riktlinjerna för att rida har inte ändrats så jättemycket – det är bara tonvikten på kontakten mellan häst och ryttare och hästens lösgjordhet (en samlad häst är också lösgjord!) som är tydligare. Det har väl aldrig sagts att man skall rida hårt? En vacker överlinje har alltid premierats!
Den kommer bara bli ännu viktigare nu!

Jag läste en kommentar på sociala medier om att den nya domarhandledningen borde tas i bruk på hösten då “många börjat ladda upp inför SM nu”.
Va? Men snälla rara då tycker jag man skall tänka över sin ridning och träningsfilosofi en gång till!

Sen tror jag att det kommer vara ett år av relativt ojämna bedömningar i år. Och eventuellt lite skralt med kommentarer på protokollen då vi domare kommer behöva fokusera och jobba mera med att hitta vår poäng tills handledningen börjar sitta i ryggmärgen. Flera träningstillfällen för domare är på G runt om i landet.
Eller så har jag helt fel och vi är helt överens och allt blir strålande direkt!

 

På tapeten

Monday, January 20th, 2014

Alltså har ni liksom sett ba?

HÄR!

hihi, my fifteen minutes of fame

Och vet ni vad?
Det här blir bättre! Så mycket bättre!

Detta kommer inte längre premieras och kunna få så höga poäng som tidigare:
httpv://www.youtube.com/watch?v=g3bVs1bFtwU

Och det är bra!

 

 

 

 

 

Fortbildande och uppdaterande

Saturday, January 18th, 2014

Igår tillbringades hela dagen på Edeby Gård i Mariefred. SIF hade engagerat JOhanna Elgholm i att hålla lite fortbildning för instruktörer och domare.
Riktigt VAD Johanna skulle göra hade inte blivit helt klart. I utskicket från SIF stod det en sak, vi gjorde nått annat.
Bra blev det hur som helst!
Ett gäng domaraspiranter (som gått utbildningen, men inte examinerats) var där för att det var obligatoriskt (fast självklart ville de också) och så var vi lite domare och instruktörer som valt att gå denna dag. Mycket färre än vad som stod på pappret kom dock.
Jag älskar att gå vidareutbildningar och fortbildningar! ALL utbildning, allt nytt och alla tillfällen att få diskutera, dryfta och få titta på och diskutera hästar är bra!
Alltid lär man sig något nytt och får med sig nått man inte hört förr!

Vi gick igenom hästens och ryttarens utbildningsstege (alltså två helt olika saker) och diskuterad mycket vad är lösgjordhet! I ridhuset fick vi kolla på 4 olika hästar och diskutera vidare om lösgjordhet, god ridning och sätt att förbättra detta. Mycket intressant!
Vid 16.30 var vi klara och jag valde att åka hem över natten.
Säger “valde att” då jag kunde åkt vidare till Strömsholm direkt, där helgens aktivitet äger rum.
För nu är det dags för domarseminarium i dagarna två! Och som jag ser fram emot detta! Den nya domarhandledningen skall gås igenom och dryftas och förklarat och läras ut! Ja äntligen!
Den finns inte upplagd på nätet någonstans än och jag hoppas verkligen att vi får läsa och peta på den IRL så att säga i helgen. Såg på deltagarlistan att det är rätt många domare jag inte träffat förr som kommer! Säkerligen ett resultat av den nya handledningen samt kravet från SIF på att man som domare måste vara med på nått seminarium om det du var vart annat eller vart tredje år (känner att jag som är där varje år ligger i lä) för att få fortsätta vara verksam som domare (samt att man måste döma ett visst antal tävlingar under en 3-årsperiod).

Roligt och intressant skall det bli hur som helst!
en sak som både är lite jobbig och väldigt bra med tillfällen som igår, samt i helgen,är hur enormt ridsugen jag blir! Jag vill bara hem och rida och praktisera allt vi pratat om!
På måndag – tjena pållarna vad ni skall få jobba!
Nu kommer frk. Stang snart och hämtar upp mig. Ha en fin helg där ute!