Archive for August, 2013

Oinspirerad update

Wednesday, August 28th, 2013

Ridskola, privatlektioner, rida, rida, rida, fira makens födelsedag, massera och rida igen. Och så kolla på en häst med en kund.
Så har veckan sett ut hittills.
Sörli töltar glatt på och bjöd på flera sekvenser på trevlig tölt med tempo idag. Övergångarna mellan tölt och trav har börjat sitta bättre nu. Lilla vita Váli är piiiigg och växlar mellan att vara pain-in-the-ass-pigg och glömmer hur man skrittar och helt underbart mjuk och fin.
Sådärja, lite mera spänning i livet inför helgen, då vi tävlar på Gyða i Sandviken. Man vet aldrig hur det går.

img_9312
Tindra och jag myser i vintras

Imorgon blir det ridning av hela gänget pållar (Sörli, Tindra, Brandi, Váli), förberedelse-packa inför helgen och så ridskola på Fors.
Nu är det mera Idol och soffhäng med internet som kompis.

Over and out!

 

Uppstartsvecka och unghästbilder

Thursday, August 22nd, 2013

Den här veckan, nummer 34 på året, är uppstart för ridskolan på Fors Gård.
Jag står där och hojtar till elever 5 timmar på måndagar och 4 timmar på torsdagar. Roligt att träffa eleverna igen och komma igång med rutinerna! Måndagarna går tillbaka till att vara veckans jobbigaste dag. Ofta flera hästar som skall ridas och skötas hemma och någon privatlektion. Och så 16-22 på Fors. Speciellt om jag varit och jobbat eller tävlat under helgen så känns dessa dagar.
Men who am I to beklaga mig? Jag är frisk, hyfsat ung och ar bra med jobb! No beklaging here!

Sörli töltar på. Nu börjar han bli såpass stark i tölten att han blir lite övermodig och bränner på lite och vill aktivt tölta fortare än han klarar av. Det som händer är att han bli lite passtaktig då. Så vi jobbar mycket med övergångar tölt-trav (lösgörande) och går tillbaka till skritt-skrölt-skritt-skrölt-lite tölt-skrölt-skritt och lååång hals. Imorgon skall Sörlis matte få prova sin svarta diamant igen.

Igår fick Brandi komma med på sin första lite längre sväng. Ridningen har hittills varit max 20 minuter, men igår fick lille B springa bredvid mamma sin som handhäst ändå bort till Hemfosa och trava på riktigt långa sträckor åt gången. Samt en härlig lite längre galopp hemåt (underbart med lättmanövrerade Tindra när man handhästar!).
Brandi förresten: I söndags då Pelle fotade Sörli passade jag på att få även lilleman fotad. Det är så kul att ha att se tillbakasenare (när de är vuxna och färdigare och fina och allt)!
Så lite bilder här:

Brandi, nu 4 år, riden sedan november men flera långa och kortare vilor.
Efter Ómi från Stav, som tog brons i 250 m pass och kom 4:a i Stilpass på VM nu i augusti och undan min Tindra (e: Mökkur)
klickeliklickbara bilder as usual

img_3265-jpg

img_3312-jpg
Långa steg har han i alla fall!

img_3295-jpg

img_3545-jpg
Vi börjar peta på böjning

img_3607-jpg
Tölten börjar titta fram

img_3368-jpg

img_3340-jpg

img_3514-jpg
Gasar på i galopp

img_3632-jpg

img_3271-jpg
Händer tydligen nått intressant utanför volten som både B och jag kollar på

img_3694-jpg
Här avslutar vi med att flytta vardera bakben och vardera bog/framben lite hit och dit.

Jag rider här i min Tölthestar Frami-sadel, halsrem och Micklemtränsen med ett tvådelat Bomber-bett med lock up (dagens outfit liksom)
(Ja och om vi skall vara sådana så har jag byxor från Sonnenreiter, stövlarna är Moutain Horse Richmond High Rider, hjälmen från Kavalkade och pikétröja är SIF: s SM-tröja från -11)

Jag har nu tygeln direkt i bettet och vi jobbar med att börja lära in att länga halsen framåt-neråt.

Vísir står på Strömsholm med sitt skadade öga för att han skall sprutas med penicillin i ögat 4 ggr/dag och de dessutom ger något specialserum gjort på hans eget blod och allt detta är lite för knöligt och viktigt för att fixa hemma.
Får se om han kommer hem till helgen eller nästa vecka och hoppas vid Gud att hans öga klarar sig!

 

 

Sörli

Sunday, August 18th, 2013

Sörli från Tallraden är född 2007 och är efter Örn frá Keldudal och undan Randalínfrån Hökebo (e: Mentor från Västanåsen).
Han är en stor (närmare 150 cm), svart valack med stora, vackra ögon.
Jag har under våren regelbundet umgåtts med Sörli och hans ägare Ingela i ett ridhus i Tungelsta och mycket har hänt, men tölten har inte riktigt velat lossna.
Sörli har tyvärr blivit felaktigt och helt tokigt töltsatt en gång tidigare och byggt en massa spänningar. Så fort ryttaren ens tänkt tanken “tölt” har hela han dragit ihop sig och grisepassat, växlat och sett riktigt olycklig ut. Vi har jobbat mycket med att få honom att slappna av och länga sin hals i grundgångarterna och lära sig att avspänt gå undan för skänklarna och korsa bakbenen när ryttaren ber om det.
ET, bettbyte och ett bra träns och väldigt mycket tålamod har hjälpt mycket.
Jag har Sörli för att utvecklat hans tölt först och främst.
Och det har gått över förväntan!

Idag var Pelle med mig ute i stallet och fotade Sörli.
Så här är han (klicka på bilderna) :

Börjar nästan alltid med hästarna från marken och bara ber hästen gå runt mig och länga halsen framåt-nedåt.

img_3718-jpg

img_3724-jpg

Han har börjat föreslå tölt själv! Här hade jag tänkt rida fram i trav, men Sörli säger glatt “Skall vi inte tölta? För jag kan det!”
Mitt leende avslöjar väl vad jag tycker om det?

img_3869-jpg

Ridbilder i blandad ordning, ej kronologiskt:

img_3941-jpg

img_4151-jpg

img_4110-jpg

Fortfarande kan det korta sekvenser vara lite spänt i töltarbetet, men inte alls som när det varit som värst:

img_3961-jpg
Spänner sig

img_3987-jpg

img_3999-jpg

img_3970-jpg

img_4053-jpg

img_4150-jpg

img_3816-jpg

Tölten blir starkare, mera avslappnad och, helt enkelt, bättre för varje ridpass!
Det här blir en bra tölthäst! Han behöver bara få det bekräftat för sig själv och få lite självförtroende och styrka i tölten.
En otroligt trevlig och rolig häst att rida med ett fantastiskt trevligt lynne och trevliga rörelser i sig!
Och av bara farten har han lärt sig att klara av och överleva sprayflaskan (såväl den med pälsglans, som den med flugspray!) utan att skaka som ett asplöv och hoppa hit och dit.
Stoiskt står han still och uthärdar att bli sprayad med en min av “om jag bara tår riktigt still så slutar det snart”.  Vilket han ju har helt rätt i!

Fina killen!
Och än har vi flera veckor kvar! 😀

 

 

 

 

 

Veckan som gått

Saturday, August 17th, 2013

Oj, har det gått en arbetsvecka till? Oj, vad snabbt allt rullar på, som vanligt.
Vad har jag gjort sen sist då? Tja, ridit, hållit lektioner och tränat lite.

Váli har jobbat mycket bra! De två senaste dagarna med sin matte Britta och i övrigt med mig. Han börjar bli så himla ridbar! Otroligt roligt. Så påverkbar och helt enkelt rolig! Den lilla vita har verkligen etsat sig in i hjärtat! Älskar honom galet mycket!
Halsen börjar växa ut fullt och små stunder börjar vi växla med att plocka upp och samla i “tävlingsform” innan vi sträcker ut överlinjen igen.
Vísir var i onsdags på Strömsholm på djursjukhuset med matte Britta och Haninge Hästtransport. Han sövdes och hans öga kollades ordentligt och det resulterade i ett något positivt besked samt en himla cocktail av mediciner en vecka och återbesök på Strömsholm nästa vecka. Han matte är den bästa sjuksyster man kan tänka sig och han är mycket omhuldad.
Sörli utvecklas väldigt fort och bra. Han har hajat att det här med tölt är rätt och bjuder verkligen på det. Med lång hals! Om vädret tillåter skall vi fota honom imorgon.
Tindra är igång och kul! Pigg och glad som vanligt mattes gull. Hon är väl ingen sylfid direkt, men för att ha vilat i 7 veckor är hon förvånansvärt fräsch och inte-jätte-fet-ändå.
Brandi är också igång igen. Han jobbar 3-4 dagar i veckan, 50-50 arbete från marken-ridning. Glad, rolig och faktiskt bara så fin! *Stolt matte*

Rideleverna börjar vakna till också! Lektioner på tre olika gårdar under veckan och heldagskurs hemma på Skogsäng idag! Så roligt att träffa alla mina rara och roliga elever igen!

Kvällen nu har bjudit på kräftor och melonsallad (jäääättegoott! Vattelmelon, fetaost, basilika och rostade pinjenötter i en skål. Blanda och voila! Sallad! Oliver är tydligen gott i också om man gillar det. Whitch I don´t) med ett glas bubbel, slöande i soffan, nu “shark tale” på Netflix och så lite mera internet på det.
Och imorgon är jag ledig. Förutom ridande av mina egna hästar och Sörli, that is.

IMG_3352.jpg
Tindra och jag jobbar med trixen förra sommaren.

Tindra 258liten.JPG
Lång och låg var det va?

Ny vecka på ingång

Monday, August 12th, 2013

Måndag igen då.
Helgen spenderade jag mestadels i Umeå och lite grann på Bromma flygplats och i luften. Men, som tur är, mest i Umeå på Linsgård Islandshästar. Kurs för ett glatt, ambitiöst och mycket trevligt gäng ryttare med ett väldigt trevligt gäng hästar! Det är egentligen helt otroligt att jag får betalt för att ha så här roligt och trevligt som jag haft den här helgen!
Hoppas verkligen att det upprepar sig!

Hemma igen och efter en liten sovmorgon var det dags för återbesök av veterinären för Vísir. En remiss till ögonspecialisten på Strömsholm resulterade det i. Sörli och jag jobbade på volten. Mycket duktig kille, som helt klart har börjat förstå att tölt inte är något att spänna sig så mycket över och takten är så mycket bättre. Det här är en så himla trevlig häst att jobba med!

Váli och jag tog en sväng ut. Jag hade en plan om en lite längre sväng, men efter två rejäla skyfall vände vi om hemåt lite tidigare än planerat.
Plaskblöt, men mycket nöjd med liten vit, återvände jag till stallet. Ut på med hästarna, städa efter mig och så hem och byta till torra kläder.
Denna sista vecka innan ridskolan börjar består av lite lektioner på olika gårdar, ridning av Sörli, Váli, Brandi och Tindra, ET-tid för Sörli, naprapattid för mig, heldagskurs hemma på Skogsäng.

Och nästa vecka drar en till vända av verkligheten igång.