Archive for April, 2016

Gotland, vardagsliv, rehab och freeedag

Friday, April 15th, 2016

Jamen en vecka sen sist! Herrejösses – förlåt hörrni!
Ursäkten är den samma som vanligt – jobbet och livet kommer i vägen för mitt bloggande.
Gotland var fint! Vackert, vädret var fantastiskt, men jag stod i ett ridhus och njöt av det.
Men – mind you well – ett otroligt vackert ridhus! Måste vara Gotlands vackraste! Ljust, bra underlag och kortsidan ni ser på bilden nedan är i tunt, finmaskigt nät, så insekter och nederbörd hålls ute, men luften är bra och solen värmde in (vet inte om de kan dra för nått om det är jätteblåsigt eller verkligen spöregnar/snöar och blåser samtidigt, antar det).

Fil 2016-04-15 19 36 14
Taket är stadigt och det låter inte om det när det blåser.

Det var ett mycket roligt och ambitiöst gäng som tränade under denna helg. Högt och lågt och vi hade en väldigt inspirerande och kul helg med mycket intressant prat och väldigt god mat på kvällen!
Några bilder från helgen:

Fil 2016-04-12 09 08 05
Vackra Isa (e: Vefur)

Fil 2016-04-12 09 07 09
Óskadis (e:Dökkvi) och Helena hittad mera överlinje och bakben

Fil 2016-04-12 09 05 38
Veiv är 1 år och född på Lojsta hed. Gotlandsruss då så klart.

Fil 2016-04-12 09 05 04
Smart toapappershållare va?
Klicka på bilden så ser ni den rätt väg…
(jag har försökt vända den här bilden på olika sätt massor gånger, men är den upp och ner får ni vrida huvudet eller ha lite fantasi)

Helgen var dock hektisk.
Kom till Gotland vid 15 på fredag och åkte raka vägen till ett ridhus i Traume och höll två lektioner. Så klart vill man hjälpa till och ge eleverna den tid de behöver och alla råd man kan på den korta tiden (speciellt när man aldrig sett ekipaget tidigare) så klockan var en smula mera än tänkt när jag kom till rara Nina där jag skulle sova över.
Underbart god middag och trevlig sällskap och sov som en stock gjorde jag. Upp tidigt i dagarna två och instruktion hela dagarna långa. Skönt med ridhus för rösten främst då! Och att slippa vind är väldigt skönt!
Och bra gick det också!
Efter sista ekipaget i ridhuset på söndag körde jag direkt till en annan ridbana och höll två lektioner till och sedan verkligen raka vägen till båten där jag precis hann byta från ridbyxor och hårig fleecetröja till “vardagskläder” på kajen (jepp hoppade ur bilen i kön och bytte om utanför den…) innan det var dags att köra på båten.
Det var riktigt skönt att slappna av och slösitta i 3 timmar! Hade dessutom jättetrevligt sällskap av min elev Vera som bor i Stockholm, men har mormor och hästar i öjn, så hon gjorde mig sällskap i bilen och på båten!

Hemma var det ett kärleksfyllt återseende med hund och make. Oooooch så körde veckan igång med hästarna som skall ridas och ridskolan, privatlektioner och jooobbb. Tur att jag har ett så himmelens KUL jobb. men skall erkänna att jag är lite matt i pälsen.
Onsdagskvällen var tack och lov ledig och det behövdes faktiskt.
Hästarna under veckan då: Exakt har känts jättefin – nästa obehagligt fin! Vågar jag lita på att det är så bra som det känns?  Igår (torsdag) tog jag med honom till Karlslund på ett pass på vattenbandet och med mig hem fick jag Vísir, som varit där i en vecka (plus) då matte Britta har haft väldigt mycket på jobbet.
Brandi jobbar på och vi jobbar med noggrannhet i övergångar och många sådana. I går släpptes Nykur (som haft en gaffelbandsskada) ut i flocken igen och Brandi och han (som är bästisar!) har lekt så Bradi trampat av sig en sko, så nu vilar han tills hovis bil är hel och han kan få på sig den igen.
Garri har känts stark och bra! Han trav är lättare att inte bara hitta utan även behålla. Jag har börjat göra galoppfattningar och idag körde vi till kliniken och gjorde ett återbesök där vilket resulterade i friskförklaring och väldigt mycket beröm i hur bra han såg ut! Och jag håller fasen med! Han travade jättefint i longering (inte en självklarhet med den här herren) och hade luft i steget. Höger bakben är något svagare, men han är stabil, rytmisk och framför allt ohalt. Ingen böjprovsreaktion hade han heller!
Mycket nöjd med hans utveckling! Skjutsade hem honom och tackade för den här tiden!
Tindra jobbar mest på att gå lektioner (både ut och på banan) denna vecka samt att äta. Hon är lägst i rang och man får verkligen se till att lägga ut höet så även hon får äta. Samt att hon får extra hö och lusern så fort tillfälle ges!

Imorgon är det lektioner i Tyresö och möte samt kvällsfodring och söndag är nääästan ledig!

13002499_10154251924209155_3315753558673591771_o

Garri med sin ena ägare utanför kliniken idag!

Mot en trevlig helg på öjn!

Friday, April 8th, 2016

Sitter och väntar av tiden lite. Skall om en stund resa mig ur soffan, packa in grejerna i bilen och åka till Nynäshamn för att köra ombord på Gotlandsbåten.
För nu skall här spenderar 2,5 dagar på öjn med att instruera det fantastiskt trevliga gänget där!
Ser verkligen fram emot den här helgen!
Och Gotland är ju fantastisk vackert också – även om jag mest ser insidan av ett ridhus.
Men det är ett gotländskt ridhus.

 

Full fart i stugan, eller utanför

Tuesday, April 5th, 2016

Jag har skrivit färdigt ett inlägg om VallDís tävlingen den 27/3, men postar det inte förrän jag fått bilderna av fotograf Michaela Bång. Dock har hon massor i skolan så hon kommer inte ha id att jobba med bilderna förrän nästa vecka och utan bilder vet jag inte hur intressant någon tycker inlägget är. Eller?
Vill ni läsa det innan bilderna är på plats och att jag uppdaterar med bilder senare?
Kommentera gärna så jag vet!

Veckan efter tävlingen fick Brandi vila två dagar och sedan gick han en skrittlektion med en elev på onsdagen och på torsdagen joggande han med mig och Tindra som handhäst. Jag älskar att handhästa Brandi med Tindra! De är så samspelta och jag kan utan probelm rida Tindra i alla gångarter med sonen bredvid. Till och med galoppera långa sträckor och “bränna järnet” upp för en backe och sedan slappna av i skritt på lång tygel!
På fredag var det dags för vårens tredje träningstillfälle för Helene Blom på Västergården.
Den här gången hade jag med mig både Brandi och Exakt (som var riden som vanligt under veckan då han ju inte tävlade i helgen).
Första passet såg likadant ut för bägge hästarna (och för alla på kursen tror jag).
Vi jobbade mycket i skritt och började med att få göra skänkelvikning upp från kortsidans mitt, när vi kom ut till långsidan red vi direkt en ca 8-10 m volt och fokuserade på att ha hästen mellan hjälperna och ur volten fram längs långsidan i öppna fram till hörnet. Slappna av några meter och sedan upp på medellinjen och göra om övningen.
Övningen gjorde vi i bägge varven så klart.

Efter ett tag fick vi ur skänkelvikningen komma fram i tölt på volten och sedan ur volten tölta fram i öppna längs spåret. Ner i skritt vid hörnan och så skänkelvikning från medellinjen igen.
Och avslutningsvis rida hela övningen i tölt och sedan övergå till fyrkantsspåret och den stora ändvolten och så över i trav. Samma i bägge varven.

Andra passet Jobbade vi mest med Exakts trav och galopp (äntligen bra hjälp med dom!) och med att ändra tempo och energi i dom utan att ändra formen och att han hela tiden skall vara beredd att ta i! Fick rida fram – fram – fram och så ta tillbaka-tillbaka och så igen fram-fram-fram!
Traven och galoppen gick fram bra till jättefina!

Brandi fick jobba med sin galopp också och det var enormt mycket bättre än senast.
Och tölten kändes bitvis riktigt fin!
En riktigt bra dag med andra ord!

Lördag morgon var det tidig uppstigning och så iväg till Skultuna, Västeråstrakten, för att hålla en grundkurs i Tölt in Harmony för ett gäng intresserade!
Och oj, vilket intresse!
Jag brukar säga max 10 ridande, men själva teoridelen kan ses som en fristående föreläsning och den kan ju flera komma på.
För dagen var det 11 ridande (så blir det ju ibland) och hela 23 på föreläsningen!
Och många som stannade och tittade på lektionerna!
Jättekul med fina ekipage och väldigt ambitiösa ryttare! Många fina program blev ridna på eftermiddagen i ridhuset också.
Roligt också att träffa en häst jag följt och sett sedan han var fem (han är nu 10).
Och titta vilka sötmular (och öron!) jag hittade i på Åkerby Islandshästar, där jag var:

Fil 2016-04-05 08 32 55

Fil 2016-04-05 08 33 13

Hur söta var inte de här typerna!?

Mindre mysigt var när jag skulle hem och varningslampan för oljan på bilen börjar lysa. Suck! Precis när man är mitt i skogen och inte helt i närheten av en bensinmack.

Nu var det ju en gul lampa som började lysa och inte en röd, tack och lov.
“Tur att jag har lite olja kvar i skuffen” tänkte jag! Gissa vad jag hade – en tom flaska i skuffen! Hur tänkte jag där?
Det var lite svettigt att köra och inte helt veta var närmaste bemannade mack var. Men det gick bra och oljan är nu påfylld.